Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Een warmtepomp voor uw zwembad

Een zwembad kan je verwarmen op verschillende manieren. Van alle opties is de warmtepomp de betaalbaarste en meeste effectieve. Met een warmtepomp kunt u uw zwembad van mei tot en met september verwarmen tot wel 28 graden voor ongeveer €175 per 10 kubieke meter.

[widgets_on_pages id=2]

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte verplaatst middels arbeid. Het beste voorbeeld van een functionele toepassing van de warmtepomp is het gebruik voor verwarming en koeling alsmede het aanmaken van warm tapwater. In onze koelkast vinden we bijvoorbeeld een warmtpomp welke de warmte naar buiten verplaatst in plaats van naar binnen, maar het principe is hetzelfde. Warmtepompen worden veelal gezien als een duurzame energiebron omdat ze lage temperatuur omgevingswarmte uit de bodem of de lucht kunnen halen en vervolgens kunnen gebruiken voor het verwarmen op een hoger niveau. Omdat de warmte uit de grond of de lucht kan worden gehaald, is een warmtepomp ideaal op locatie te gebruiken en dus ook ideaal voor het opwarmen van een zwembad.

 

Zwembad verwarmen met een warmtepomp

Met een warmtepomp kunt u op een energiezuinige manier uw zwembad verwarmen. In principe werkt het verwarmen van uw zwembad op deze manier hetzelfde als de koeling van uw koelkast. Een warmtepomp verplaatst warmte, dat betekent dat het zowel warmte naar iets of van iets kan vervoeren. In dit geval verplaatst het de warmte naar het water in het zwembad.

Een zwembad warmtepomp werkt vanuit een natuurkundig principe dat wanneer u een gas comprimeert tot een hogere druk dat de temperatuur stijgt. Een zwembad warmtepomp gebruikt een interne compressor om het gas te comprimeren waarop het gas door de warmtewisselaar wordt gedrukt. Vervolgens stroomt het water van het zwembad ook door deze warmtewisselaar waarop de afgifte van de warmte plaatsvindt.

Dit is een enorm zuinige en tegelijkertijd ook zeer effectieve vorm van zwembadverwarming en zal u een hoop plezier en comfort opleveren.

 

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten warmtepompen welke u kunt gebruiken voor uw zwembad. Hieronder een overzicht:

 

De lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp wordt vaak gekozen om bestaande huizen van een energiesysteem te voorzien, maar kan ook prima als zwembadverwarming worden gebruikt. Deze warmtepomp vereist geen bronboring en onttrekt de warmte aan de buitenlucht en is daarmee dus een goede oplossing op locatie van het zwembad.

 

De lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp haalt zijn warmte uit de buitenlucht, vervolgens wordt de warme lucht in de te verwarmen ruimte geblazen. In dit geval kan de warme lucht het water in worden geblazen. Het proces kan bij dit systeem ook worden omgekeerd zodat de installatie functioneert als een airco.

 

Specialist inschakelen

Bent u van plan om uw zwembad te verwarmen met een warmtepomp? Dan kunt u het beste een specialist om advies vragen. Wat past het beste bij uw wensen en uw situatie? Dat weet een specialist u het beste te vertellen. Voor meer informatie kunt u het beste direct contact opnemen, dan weet u precies waar u aan toe bent.