Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verwarming slaapkamer

Wil je graag je slaapkamer verwarmen? Denk dan goed na over de installatie. Een te warme slaapkamer kan namelijk leiden tot een slaaptekort en een te koude ruimte is natuurlijk niet fijn. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16° en 21° C. Welke soorten verwarming bestaan er voor de slaapkamer? Wat zijn hun voor- en nadelen? En hoeveel kosten ze? Je leest er hier alles over!

 

 

Verwarming slaapkamer: hoofdverwarming of bijverwarming?

OPTIE 1: verwarming slaapkamer als hoofdverwarming

OPTIE 2: verwarming slaapkamer als bijverwarming

FAQ: veelgestelde vragen verwarming slaapkamer

Wil je meer informatie over slaapkamer verwarming? Vraag dan advies aan één van onze professionals. Ontvang vrijblijvend offertes van cv-installateurs actief in je buurt!

 

OPTIE 1: verwarming slaapkamer als hoofdverwarming

verwarming slaapkamer radiator

In sommige gevallen kan je slaapkamerverwarming aansluiten op je hoofdverwarming. Dat kan via vloerverwarming zijn, maar ook met radiatoren of wandverwarming. Op die manier geniet je van een constante en aangename temperatuur. Hieronder wat meer uitleg over de mogelijke opties:

 

1. Radiator slaapkamer

Radiatoren zijn de meest bekende manier van verwarmen. Ze zijn budgetvriendelijk en gemakkelijk te installeren zonder al te veel breekwerk. Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen, de werking en de prijs van radiatoren:

 • Voordelen: het grootste pluspunt van radiatoren in de slaapkamer is dat ze snel opwarmen. Bovendien kan je elke ruimte apart verwarmen en bespaar je zo op je energiefactuur. Een extraatje is dat je ze ook nog kan gebruiken om natte kleren op te laten drogen.
 • Nadelen: omdat je niet altijd elke ruimte verwarmt, kan je last krijgen van een bepaalde trek. Een ander nadeel is het uitzicht. Een radiator is niet aangenaam om naar te kijken en er lopen leidingen door heel je woning. Ook heb je misschien last van de ruis van radiatoren.
 • Werking: een cv-installatie maakt warm water aan dat verdeeld wordt over verschillende leidingen. Deze leidingen zijn verbonden met radiatoren verspreid over heel je huis. Doordat het water door de radiator stroomt, maakt het contact met het omhulsel en geeft de radiator de warmte af.
 • Prijs: de prijs van radiatoren hangt af van hoe groot je installatie is, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, hoeveel breekwerken er nog moeten gebeuren, … Gemiddeld mag je rekenen op een prijskaartje van € 12.000 à 20.000 voor een volledige cv-installatie (excl. btw & incl. plaatsing).

 

TIP: ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor jouw situatie? Dan kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende vakmensen in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

2. Vloerverwarming slaapkamer

Vloerverwarming is een onzichtbare én energiezuinige manier om je woning te verwarmen. Het is intussen uitgegroeid tot een volwaardige manier van verwarmen. Je leest hieronder meer over de voor- en nadelen, de werking en de kostprijs van vloerwarming:

 • Voordelen: vloerverwarming in de slaapkamer heeft als grootste voordeel dat het een constante temperatuur biedt. Het is een energiezuinige manier van verwarmen die door de stralingswarmte ook beter is voor je gezondheid.
 • Nadelen: tegenover al die voordelen staat een hoog prijskaartje. Daarnaast is het ook moeilijker om vloerverwarming te plaatsen in bestaande woningen vanwege het vereiste breekwerk. Ook de lange opwarm- en afkoeltijd kan je als een nadeel zien.
 • Werking: vloerverwarming werkt met stralingswarmte via verwarmingsbuizen onder de vloer. Doordat die op vaste afstand van elkaar liggen, profiteer je van een gelijkmatige warmteverdeling en een constante temperatuur.
 • Prijs: de prijs van vloerverwarming hangt af van een aantal factoren. Denk aan het type systeem, de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van de installatie, … Meestal kan je rekenen op een prijskaartje van ongeveer € 30 à 75 per m² (excl. btw & incl. plaatsing).

 

LET OP: dit is alleen een richtprijs. Ben je op zoek naar een prijsvoorstel? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verwarmingsinstallateurs via onze offerteservice.

 

3. Wandverwarming slaapkamer

Wandverwarming kan je in de muren laten inbouwen. Bij goed geïsoleerde woningen met voldoende wandoppervlak kan ingebouwde wandverwarming zeker functioneren als hoofdverwarming. Lees meer over de voor- en nadelen, de werking en de prijs van wandverwarming in je slaapkamer:

 • Voordelen: wandverwarming heeft als grootste voordeel dat het ruimtes snel opwarmt. Daarnaast kan je het daarentegen ook gebruiken om je woning af te koelen. Bovendien heb je geen last van eventuele vochtproblemen, of klassieke radiatoren die in de weg staan.
 • Nadelen: het nadeel van wandverwarming is dat je niet te veel tegen je wanden kan plaatsen, zoals kasten. Op die manier verlies je namelijk rendement. Met inbouwkasten is zo’n systeem zelfs niet eens mogelijk. Bovendien moet je ook oppassen met wanddecoratie om je installatie niet te beschadigen.
 • Werking: het is mogelijk om wandverwarming met waterleidingen te installeren. Dat systeem werkt op dezelfde manier als vloerverwarming. Daarnaast is een ingebouwde elektrische wandverwarming een mogelijkheid. Al is dit systeem wel wat minder geschikt voor hoofdverwarming, omdat de energiekosten hoger zijn.
 • Prijs: de prijs van wandverwarming in de slaapkamer hangt af van het type systeem dat je kiest, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, de oppervlakte, … Gemiddeld liggen de kosten tussen € 50 à 100 per m² (excl. btw & incl. plaatsing).

 

TIP: wil je graag een specifieke prijs voor wandverwarming in je slaapkamer? Vraag dan vrijblijvend offertes op maat aan bij installateurs in je buurt. Ontvang hier je offertes!

 

Wat is de beste hoofdverwarming voor mijn slaapkamer?

Wat de beste hoofdverwarming is voor een slaapkamer is moeilijk te bepalen. Alles hangt af van jouw persoonlijke wensen, je budget, de mogelijkheden, … Het is daarom aangeraden om eerst advies te vragen aan een expert. Die kan op basis van je woonsituatie een bepaald systeem aanraden en een offerte opmaken.

Ben je op zoek naar installateurs om verwarming in je slaapkamer te plaatsen? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende vakmensen in jouw buurt!

 


OPTIE 2: verwarming slaapkamer als bijverwarming

verwarming slaapkamer infrarood

Wil je liever gericht verwarmen met bijverwarming? Dan kom je al snel uit bij elektrische verwarming voor je slaapkamer. Zo kan je kiezen tussen wandconvectoren, infraroodverwarming of een lucht-lucht warmtepomp. Hieronder lees je meer over de opties qua bijverwarming voor je slaapkamer:

 

1. Wandconvectoren slaapkamer

Wandconvectoren zijn ideaal om de temperatuur in je slaapkamer te regelen. Dit systeem is effectief als je het plaatst aan een koude wand of onder een raam. Lees hieronder meer over de voor- en nadelen, de werking en de prijs van wandconvectoren:

 • Voordelen: convectoren warmen een ruimte snel en gelijkmatig op. Toch verbruiken ze gemiddeld 10% minder energie dan radiatoren. Een ander voordeel is dat je reguliere convectoren ook in de vloer kan inbouwen om zo ruimte te besparen.
 • Nadelen: wandconvectoren hebben een kortere levensduur dan radiatoren en ze kennen ook minder designmogelijkheden. Bovendien zijn ze duurder. Convectiewarmte is daarnaast wat ongezonder omdat de lucht die je inademt stoffig kan zijn.
 • Werking: bij een convector stroomt het warme water door een buis, omgeven door kleine lamellen. Door deze lamellen vergroot het contactoppervlak met de lucht. Op die manier stijgt de warme lucht snel op en verwarmt het de ruimte.
 • Prijs: Afhankelijk van het model dat je kiest, het merk, de fabrikant, … betaal je gemiddeld een prijs van € 150 à 300 per model (incl. btw & excl. installatie).

 

TIP: om verrassingen te vermijden, kan je meerdere offertes laten opmaken. Op zoek naar vakmensen voor wandconvectoren in de slaapkamer? Je kan ze gratis en vrijblijvend vinden via onze offerteservice.

 

2. Infraroodverwarming slaapkamer

Infraroodverwarming is erg geschikt voor je slaapkamer. Er bestaan bv. infrarood panelen voor de slaapkamer, maar je kan ook vloerverwarming laten installeren. Je leest hieronder meer over de voor- en nadelen, de werking en de prijs van infraroodverwarming op de slaapkamer:

 • Voordelen: een infraroodverwarming verwarmt heel gericht. Je slaapkamer zal dus snel op temperatuur zijn en daardoor bespaar je veel energiekosten. Bovendien is infraroodverwarming niet schadelijk voor je gezondheid en is het systeem geruisloos.
 • Nadelen: een infraroodverwarming is alleen aangeraden als je woning goed is geïsoleerd. Bovendien geeft infrarood erg gericht warmte af en daarom is het belangrijk dat de panelen correct geplaatst zijn.
 • Werking: een infraroodverwarming warmt de mensen en objecten in een kamer op en niet de lucht in deze ruimte. De meeste verwarmingstoestellen met infrarood bestaan uit panelen. Daarbij zorgt een semiconductor voor het opwekken van de infraroodstralen.
 • Prijs: afhankelijk van welk systeem je kiest, de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … betaal je voor een infraroodverwarming gemiddeld € 100 à 600 per unit (excl. btw & plaatsing). Voor vloerverwarming met infrarood tel je ongeveer € 50 à 75 per m² (excl. btw & incl. plaatsing) neer.

 

LET OP: ben je op zoek naar een specifieke prijs voor je infraroodverwarming in de slaapkamer? Dan kan je vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende installateurs in je buurt!

 

3. Lucht-lucht warmtepomp

Wil je naast je slaapkamer verwarmen ook kunnen koelen? Dan is een lucht-lucht warmtepomp een ideaal systeem. Benieuwd naar de voor- en nadelen, de prijs en de werking van een lucht-lucht warmtepomp? Lees hieronder meer informatie:

 • Voordelen: het grootste voordeel aan een lucht-lucht warmtepomp is dat het systeem zowel kan verwarmen als koelen. Je slaapkamer zal ook erg snel de gewenste temperatuur bereiken. Bovendien is een lucht-lucht warmtepomp eenvoudig te installeren.
 • Nadelen: bij koud weer heeft een lucht-lucht warmtepomp een lager rendement. Daarnaast is het systeem ook niet te combineren met bestaande verwarmingstoestellen als radiatoren of vloerverwarming. In dat geval kies je beter voor een lucht-water warmtepomp
 • Werking: de buitenunit van de warmtepomp trekt lucht aan met een ventilator. Deze lucht wordt vervolgens op temperatuur gebracht met behulp van koelgas. Het opgewarmde koelgas geeft warmte af aan de lucht die door de binnenunit aangezogen wordt. Vervolgens komt die warme lucht in je huis terecht.
 • Prijs: een lucht-lucht warmtepomp is verkrijgbaar vanaf € 2.500 (excl. btw & incl. plaatsing). Uiteraard hangt de prijs af van het aantal units, het vermogen van de installatie, het model, …

 

TIP: om een concreet beeld te krijgen van het prijskaartje moet je offertes aanvragen. Via onze service kan je vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende vakmensen actief in je buurt. Start hier je aanvraag!

 

Wat is de beste bijverwarming voor mijn slaapkamer?

Net als bij hoofdverwarming, is er voor bijverwarming geen ideale optie voor elke situatie. Alles hangt af van jouw persoonlijke wensen.  Vraag daarom advies aan een specialist. Die kan je situatie analyseren en op basis daarvan een geschikte verwarming adviseren.

Op zoek naar een expert om je te adviseren of om je bijverwarming in de slaapkamer te installeren? Dan kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij 2 à 3 verwarmingsinstallateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 
 • Bestaat er zuinige elektrische verwarming voor de slaapkamer?
  De meest energiezuinige elektrische verwarming is infrarood verwarming. Met deze panelen kan je elke woning snel en budgetvriendelijk verwarmen. Een ander voordeel van infrarood verwarming in de slaapkamer is dat het een stil systeem is.


 • Kan ik mijn slaapkamer verwarmen zonder cv?
  Het is perfect mogelijk om je slaapkamer te verwarmen zonder centrale verwarming. Er zijn namelijk vele losse systemen op de markt. Zo bestaan er elektrische radiators of kachels, infraroodpanelen, elektrische convectoren, … Met deze systemen geniet je van een snelle installatie, geen breekwerk in de slaapkamer, geen onderhoud, …


 • Wanneer zet ik de verwarming in de slaapkamer aan en uit?
  In principe zet je de verwarming van de slaapkamer zoveel mogelijk uit. Het is bv. niet aangeraden om ’s nachts de verwarming aan te laten. Als je slaapkamer te warm is, kan je lichaam de warmte namelijk niet goed kwijt, waardoor je minder makkelijk in slaap valt. Wil je je slaapkamer toch verwarmen? Hanteer dan 18°C als maximum.


 • Is verwarming in de slaapkamer nodig?
  Dat hangt af van je persoonlijke voorkeuren en wensen. In principe is het niet nodig om verwarming te hebben in je slaapkamer. Een te warme slaapkamer is zelfs funest voor je nachtrust.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs