Gasketel

Een gasketel gebruikt aardgas voor de verwarming van de radiatoren of de vloerverwarming van een woning. De bekendste vorm van ketels die gas als brandstof gebruiken, is de condensatieketel.

 

Werking en rendement

gasketelSinds 2015 mogen er geen andere gasketels dan condensatieketels meer geplaatst worden. Gewone hoogrendementsketels  op gas voldoen niet meer aan de verstrengde eisen van de wetgeving. Een condensatieketel maakt gebruik van de warmte van rookgassen om het water van de centrale verwarming voor te verwarmen. Nadat de rookgassen hun warmte afgegeven hebben, komen ze op dauwtemperatuur en gaan hierdoor condenseren (vandaar de naam condensatieketel). Vervolgens verwarmt de brander van de ketel het water verder op tot de ingestelde temperatuur. De rookgassen worden uiteindelijk afgevoerd via een afvoerkanaal.

Dankzij het beperkte stralingsverlies haalt een condensatieketel over het algemeen een erg hoog rendement; dit type gasketels haalt een rendement van ongeveer 107%, wat zo’n 15% meer is dan de niet-condenserende gasketel, die dus niet meer geplaatst mag worden.

 

Onderhoud gasketel

Tijdens het onderhoud van de gasketel voert een erkend technicus enkele metingen uit en controleert hij de uitstoot van verbrandingsgassen. Daarnaast wordt de ketel gereinigd en indien nodig wordt de brander opnieuw ingesteld. Door het onderhoud ben je verzekerd van een goede en efficiënte werking van je verwarmingsinstallatie. Je installatie zal trouwens door regelmatig onderhoud ook een pak langer meegaan. Het is verplicht om een ketel die op gas werkt en een vermogen heeft van 100 of meer kW om de vier jaar een onderhoudsbeurt te geven.

Wil je meer weten over het verloop en de kostprijs van een onderhoud van een gasketel? Klik dan hier.

onderhoud gasketel

 

Gasketel prijs

De prijs van een gasketel zal in grote mate bepaald worden door de verwarmingsbehoefte en het verbruik van warm water. Deze factoren zullen een invloed hebben op het benodigde vermogen van de ketel. Voor een basismodel van een condensatieketel op aardgas bedraagt de instapprijs ongeveer 1500 euro, maar de prijzen kunnen oplopen tot ongeveer 4000 euro. Hou er rekening mee dat de plaatsing van de ketel extra kosten met zich meebrengt.

Ben je op zoek naar een chauffagist voor de plaatsing van een gasketel? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals. Deze offertedienst is gratis en vrijblijvend. Klik hier voor meer informatie.

 

Condensatieketel op aardgas of mazout kiezen?

Condensatieketels kunnen aardgas of mazout als brandstof hebben. Een eerste voordeel van de ketel op gas ten opzichte van een mazoutketel is dat je geen plaats moet voorzien voor een mazouttank, die bovendien af en toe moet bijgevuld worden. Daarnaast is verwarmen met een gasketel door de lagere CO2-uitstoot ook een pak milieuvriendelijker dan verwarmen met mazout.

Een voordeel van mazout is dan weer de controleerbaarheid van de prijs: je kan op voorhand de prijs checken en je bent niet afhankelijk van de kosten van een netwerk, wat bij een gasketel wel het geval is. Mazout is trouwens een erg betrouwbare brandstof die dankzij de moderne technologie erg efficiënt kan omgezet worden in warmte.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen