Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beste verwarmingsketel: hoe vergelijken?

Stijgen je verwarmingskosten? Heeft je cv-ketel vaker onderhoud nodig? Moet je de waterdruk met meer regelmaat bijregelen? Het zijn allemaal tekenen dat je oude cv-ketel eigenlijk aan vervanging toe is. Het kiezen van de beste verwarmingsketel voor je huis is echter niet zo simpel. Daarom ontdek je in dit artikel hoe je gericht vergelijkt en de beste keuze maakt!

 

Hoe kies ik de beste verwarmingsketel voor mijn huis?

Een nieuwe cv-ketel kiezen is zoals een nieuwe auto kopen. Voor welk type brandstof ga je? Hybride of full electric? Wat is het beste merk? Het is soms moeilijk om door de bomen het bos te blijven zien. Zeker omdat elke woning anders is. Wat nu de beste verwarmingsketel voor jouw huis of appartement is? Dat hangt onder andere af van de volgende factoren:

Zeker zijn van de juiste keuze? Het advies van een erkende verwarmingsinstallateur is echt goud waard. Vergelijk je graag meerdere verwarmingsketels, merken, …? Vraag dan gratis en vrijblijvend voorstellen op maat aan via onze offerteservice!

 

1. Beste verwarmingsketel qua type brandstof

beste verwarmingsketel

De keuze voor een verwarmingsketel hangt in grote mate af van het soort brandstof waarmee je je huis verwarmt. Welk type brandstof het meest geschikt is, hangt af van de isolatiegraad van je woning en het beschikbare budget voor je energetische renovatie. De belangrijkste opties op een rijtje:

 

 • Verwarmingsketel op gas: je oude gasketel vervangen met een gascondensatieketel is de meest budgetvriendelijke optie. De plaatsing gaat snel en het energieverbruik van zo’n nieuwe gasketel ligt een stuk lager. Vanwaar dat hogere rendement? Een gascondensatieketel verwarmt efficiënter door warmte uit de rookgassen te recupereren. Het nadeel is echter dat je dan nog altijd met fossiele brandstoffen verwarmt en afhankelijk blijft van de schommelende gasprijzen.
 • Verwarmingsketel met duurzame energie: wil je toekomstgericht verwarmen? Kies dan voor een gasloos alternatief. Overheden zullen hernieuwbare energie steeds meer stimuleren en fossiele brandstoffen steeds minder aan te raden. Een warmtepomp of een zonneboilercombi zijn dus meer dan ooit het overwegen waard. Zeker omdat je ook de prijs kan beperken met allerlei financiële voordelen.
 • Verwarmingsketel op hout/pellets: een andere vorm van hernieuwbare energie zijn pellets en houtsnippers. Een pellet- of biomassaketel is dus ook een ecologischer alternatief dan een gas- of mazoutketel. Bovendien is deze natuurlijke brandstof ook goedkoper. Alleen vergt de installatie van zo’n verwarmingsketel wel een groot budget.
 • Verwarmingsketel op elektriciteit: een warmtepomp haalt tot 80% van zijn geproduceerde energie uit de omgeving en maar 20% uit elektriciteit. Er zijn echter ook cv-ketels die voor 100% op stroom werken. Zo’n elektrische verwarmingsketel is geschikt onder bepaalde voorwaarden: in kleine, optimaal geïsoleerde woningen (bv. appartement), als je zonnepanelen hebt, … Anders ligt je stroomverbruik gewoon te hoog en is zo’n ketel alsnog niet rendabel.
 • Verwarmingsketel op mazout: stookolie wordt bijna nooit meer gebruikt. Je huidige mazoutketel vervangen door een nieuw exemplaar mag alleen nog onder hele strikte voorwaarden. Alleen als je geen aardgasaansluiting (of de mogelijkheid daartoe) hebt in je straat kan je nog een condenserende mazoutketel laten plaatsen.

 

Voor welk type brandstof kies ik het beste?

Als je jouw oude verwarmingsketel moet vervangen is het slim om na te denken over een warmtepomp. Deze energiezuinige en ecologische systemen zijn de toekomst en overheden zetten hier ook steeds meer op in. Hou je het liever zo budgetvriendelijk mogelijk? Dan is je huidige cv-ketel vervangen door een condenserende variant een betere optie.

Verschillende verwarmingsoplossingen vergelijken? Vraag dan zeker meer uitleg aan verschillende cv-installateurs in je buurt. Zo krijg je een helder beeld van hoeveel je bespaart per type ketel, hoeveel de plaatsing kost, hoeveel onderhoud nodig is, … Kom nu in contact met cv-installateurs!

 


2. Beste verwarmingsketel qua energieverbruik

beste verwarmingsketel zuinig

Laat je een nieuwe verwarmingsketel plaatsen? Dan wil je uiteraard maximaal besparen op je energiekosten. Maar hoe efficiënt verwarmen de verschillende soorten cv-ketels? En welk systeem scoort het beste op gebied van energiezuinigheid? Een kort overzicht:

 

 • Condensatieketel: kies je voor een nieuwe mazout- of gasketel als vervanging? Dan is dat sowieso een condensatieketel. Deze nieuwe cv-ketels recupereren de warmte van rookgassen om je cv-water efficiënter op te warmen. En dankzij dat hogere rendement kan je tot wel 35% besparen op je energierekening.
 • Hybride cv-ketel: wil je nog meer energie besparen dan met een condensatieketel? Met een hybride cv-ketel profiteer je van de voordelen van een nieuwe gasketel én een lucht-water warmtepomp. Zo’n slim systeem kiest op elk moment de meest voordelige energiebron: elektriciteit (warmtepomp) of gas (condensatieketel). In de meeste gevallen verwarm je wel gewoon met de warmtepomp. Zo bespaar je nog meer energiekosten.
 • Biomassaketel: deze ketel verwarmt je woning met pellets of hout(snippers). Zo’n verwarmingsketel is ook energiezuinig en verbruikt alleen hernieuwbare energie. Hou er echter wel rekening mee dat je bij deze verwarmingsoplossing vrij veel opslagruimte nodig hebt voor je pellets en hout.
 • Warmtepomp: de meest energiezuinige verwarmingsoplossing? Dat is een warmtepomp. Met elke kWh aan stroom levert zo’n systeem gemiddeld 4 kWh aan warmte. Een warmtepomp haalt namelijk een groot deel van zijn geproduceerde energie uit de omgeving (buitenlucht, bodem of grondwater). Daarnaast stoot je zo helemaal geen CO2 meer uit.
 • Zonneboilercombi: een andere groene verwarmingsmethode is de zonneboilercombi. Met dit systeem verwarm je dankzij zonnecollectoren op je dak niet alleen je sanitair water, maar ook je huis. Heb je een groot gezin en beschik je over vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren? Dan is een zonneboilercombi zeker het overwegen waard.

 

Voor welk type verwarmingsketel kies ik het beste?

Mits voldoende budget is het zeker de moeite waard om te investeren in een warmtepomp. Die hogere aanschafprijs verdien je op termijn sowieso terug door je flink lagere energiekosten. Bovendien kom je zo ook in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Wil je je oude ketel het liefst zo budgetvriendelijk mogelijk vervangen? Dan is een condensatieketel de betere keuze.

TIP: laat je adviseren door meerdere cv-installateurs. Zij vertellen je hoeveel je zou besparen op je energiefactuur met meerdere typen verwarmingsketels. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wat de beste oplossingen zijn voor jouw woonsituatie. Vul nu het offerteformulier in!

 


3. Beste verwarmingsketel qua merk

beste verwarmingsketel merk

Heel wat fabrikanten brengen ondertussen kwalitatieve verwarmingsketels op de markt. Om welke merken gaat het dan vooral? Een aantal goede voorbeelden:

 

 • Vaillant: dit Duitse bedrijf is al actief sinds de 19e eeuw en is vandaag de dag nog altijd een marktleider op gebied van verwarmingstechnologieën. Vaillant produceert meerdere soorten warmtepompen en gascondensatieketels van topkwaliteit.
 • Remeha: dit is een bekend Nederlands merk van verwarmingsoplossingen. Net als Vaillant fabriceert Remeha zowel condensatieketels als warmtepompen. De producent staat ook bekend om zijn goede garantieregelingen en uitstekende service na verkoop.
 • Daikin: dit Japanse bedrijf is enkel gespecialiseerd in warmtepompen. Zowel voor geothermische als voor lucht-warmtepompen is Daikin een betrouwbare en duurzame keuze. Bovendien bevindt het Europese hoofdkantoor zich in Oostende.
 • Intergas: ook deze fabrikant is opgericht in Nederland. Intergas zag als machinefabriek het licht in 1939 en is tegen 2008 verantwoordelijk voor 100.000 cv-ketels per jaar. Bij tests van de Consumentenbond scoren verwarmingsketels van Intergas altijd uitstekend.

 

Welk verwarmingsketel-merk kies ik het beste?

Er bestaat niet zoiets als hét beste merk voor verwarmingsketels. Naast bovengenoemde producenten bestaan er nog veel meer kwalitatieve merken als Viessmann, ATAG, Itho Daalderop, … Het komt er vooral op aan om voor kwaliteit te kiezen en meerdere voorstellen van cv-installateurs te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de prestaties van meerdere verwarmingsketels, hun kostprijs, het installatieproces, … Dat is de beste garantie op een weloverwogen keuze!

Meerdere fabrikanten vergelijken? Vraag dan nu voorstellen aan bij meerdere cv-installateurs. Meestal werken zulke erkende vakmensen graag met 1 specifiek merk van verwarmingsketels. Start nu met vergelijken!

 


4. Beste verwarmingsketel qua onderhoud

beste verwarmingsketel onderhoud

Ook het onderhoud is een factor om rekening mee te houden als je een nieuwe verwarmingsketel kiest. De wettelijke verplichtingen verschillen namelijk aanzienlijk per type ketel. Een kort overzicht:

 

 • Condensatieketel: hier verschilt de wetgeving op gebied van brandstof. Je bent bv. wettelijk verplicht om een mazoutketel elk jaar te laten onderhouden door een erkende cv-installateur. Bij een gasketel moet dit per 2 jaar.
 • Biomassaketel: net als een mazoutketel moet je een ketel op pellets of hout(snippers) jaarlijks laten onderhouden. Dit hoeft niet per sé te worden gedaan door een erkende cv-installateur (zoals bij een condensatieketel), maar door een geschoolde vakspecialist.
 • Warmtepomp: in tegenstelling tot bij de reguliere verwarmingsketels is het onderhoud van een warmtepomp niet wettelijk verplicht. Wil je echter zeker zijn van een optimale werking, geen defecten op lange termijn, …? Dan laat je het beste het koelcircuit van de warmtepomp om de 2 jaar inspecteren.

 

Wat is de beste verwarmingsketel op gebied van onderhoud?

Het onderhoud van een condensatie- of biomassaketel kost al gauw 100 à 250 euro (excl. btw). Bij een mazout- en biomassaketel lopen die kosten op termijn dus behoorlijk op. De beste oplossing is een warmtepomp. Onderhoud is bij deze technologie namelijk niet eens verplicht. Wel is het sterk aangeraden om je installateur elke 2 jaar een check van je systeem te laten doen.

Advies over het onderhoud van je verwarmingsketel? Een cv-installateur geeft je graag meer uitleg. Bovendien is zo’n erkende expert ook dé persoon om dat periodieke onderhoud door uit te laten voeren. Kom gratis in contact met erkende verwarmingsinstallateurs!

 


CONCLUSIE: wat is voor mij de beste verwarmingsketel?

Je gaat idealiter niet over één nacht ijs bij het kiezen van je nieuwe verwarmingsketel. Elke situatie is namelijk anders. De beste verwarmingsketel voor de ene woning is dat niet per sé voor de andere woning. Hou daarom voor je keuze goed rekening met de volgende elementen:

 

 • Isolatiegraad van je woning: is je woning grondig geïsoleerd? Dan is een warmtepomp een uitstekende investering. Zo verwarm je het meest energiezuinig zonder in te leveren op gebied van aan comfort. Bij minder goed geïsoleerde woningen is een condensatieketel een betere keuze. Die verwarmt op hogere temperatuur dan een warmtepomp, waardoor je letterlijk en figuurlijk nooit in de kou komt te staan.
 • Grote of kleine renovatie: gaat het om een vervanging van je oude ketel? Bij zo’n kleine renovatie kies je beter voor een condensatieketel. Zo hoef je geen leidingen of warmtetoestellen te vervangen. Bij een grotere energetische renovatie (incl. isolatiewerken) is een warmtepomp of zonneboilercombi dan weer wél de moeite waard.
 • Budget voor je verwarmingsketel: uiteraard speelt je budget ook een belangrijke rol. Hou je het graag zo goedkoop mogelijk? Dan vervang je je oude ketel het beste door een condensatieketel. Zo profiteer je van de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Wil je echter investeren in een toekomstbestendige verwarmingsmethode? Kies dan voor een hybride cv-ketel of een warmtepomp.
 • Gasaansluiting of niet: bij bestaande woningen kan je (voorlopig) nog kiezen voor een nieuwe gasketel. Maar wat als je geen gasaansluiting in je straat hebt (of de mogelijkheid daartoe)? Bij een oude mazoutketel is een condenserende mazoutketel dan nog een optie, maar verstandiger is een ketel op basis van hernieuwbare energie (warmtepomp, biomassaketel, …).
 • Persoonlijke wensen: wil je naast verwarmen ook je woning kunnen koelen? Sta je erop om zo milieuvriendelijk mogelijk te verwarmen? Zulke persoonlijke eisen bepalen ook je uiteindelijke keuze. Geef je wensen daarom door aan meerdere cv-installateurs om zeker te zijn dat je nieuwe verwarmingssysteem hieraan voldoet.

De beste verwarmingsketel kiezen? Dat begint bij het inschakelen van meerdere erkende verwarmingsinstallateurs. Dat kan gratis, vrijblijvend en snel via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs