Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verwarmen met zonnepanelen: 2 mogelijkheden [Complete gids]

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Sterker nog: ze worden steeds populairder. Ze staan eigenlijk symbool voor de energietransitie: zo zijn ze duurzaam, leveren ze groene stroom en kan je ze gebruiken voor verwarming. Verwarmen met zonnepanelen is wel pas mogelijk wanneer je de geschikte verwarmingsinstallatie aanschaft. Hier bespreken we al je opties!

 

Verwarming met zonnepanelen: 2 mogelijkheden

De fotovoltaïsche cellen van zonnepanelen zijn in staat om zonlicht om te zetten naar groene stroom. Deze elektriciteit kan je hierna op 2 manieren inzetten:

OPTIE 1: woning verwarmen met zonnepanelen

Hierbij gebruik je de groene stroom voor je woningverwarming. Heb je liever een totaaloplossing? Dan bestaan er installaties waar je ook je sanitair water mee kan verwarmen. Je besparing kan oplopen tot wel 35%. Benieuwd naar de beschikbare installaties? Ontdek ze hier.

OPTIE 2: sanitair water verwarmen met zonnepanelen

Verwarm je je sanitair water nog met gas of mazout? Dan kan je alvast je woning verduurzamen door over te stappen naar een zonneboiler of een warmtepompboiler. Zo bespaar je gemiddeld 30% aan stookkosten. Meer weten? Je leest het verderop.

Interesse in verwarmen met zonnepanelen, maar heb je nog geen installatie? Neem dan contact op met een erkende zonnepanelen-installateur. Die vertelt je graag meer over de mogelijkheden, welke zonnepanelen het meest geschikt zijn en hoeveel je er nodig hebt. Kom in contact met meerdere installateurs actief in je regio!

warmtepomp met zonnepanelen

 

OPTIE 1: woning verwarmen met zonnepanelen

In dit onderdeel bespreken we hoe je je woning elektrisch kan verwarmen met zonnepanelen. Welke installaties zijn hiervoor toe te passen?

Ga snel naar:
MOGELIJKHEID 1: warmtepomp
MOGELIJKHEID 2: zonneboilercombi
MOGELIJKHEID 3: vloerverwarming
MOGELIJKHEID 4: elektrische cv-ketel
MOGELIJKHEID 5: elektrische verwarmingselementen

MOGELIJKHEID 1: warmtepomp

De eerste manier om te verwarmen met zonnepanelen is via een warmtepomp. Deze bestaat meestal uit een binnen- en buitenunit en gebruikt elektriciteit om warmte uit de bodem of de lucht te halen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt:

 • Lucht-water warmtepomp: dit type haalt warmte uit de buitenlucht en verwarmt hiermee je sanitair water én cv-water. Daarom zijn deze installaties erg geschikt als totaaloplossingen bij grote renovatieprojecten.
 • Lucht-lucht warmtepomp: een kleinschalige renovatie in zicht? En op zoek naar een installatie waar je jouw huis op een milieuvriendelijke manier mee kan verwarmen? Dan zit je goed met een lucht-lucht warmtepomp. Bovendien functioneert zo’n installatie ook als airco!
 • Geothermische warmtepomp: dit type warmtepomp gebruikt warmte uit de bodem om je huis en sanitair water te verwarmen. Om deze te plaatsen, zijn wel grondwerken vereist. Daarom is het meestal alleen mogelijk bij nieuwbouwwoningen.
 • Hybride warmtepomp: een hybride warmtepomp is de enige installatie in het rijtje dat geen all electric warmtepomp is. Het combineert elektriciteit met het hoge rendement van een condensatieketel. Je installatie schakelt dan zelf tussen gas en elektriciteit om op te warmen, afhankelijk van wat het voordeligste is op dat moment.

  • Hoeveel kost een warmtepomp?

  De goedkoopste warmtepompen zijn lucht-lucht warmtepompen. Die kosten gemiddeld € 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Gevolgd door lucht-water warmtepompen met een gemiddelde aankoopprijs van € 5.000 à 9.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De duurste warmtepompen zijn geothermische, aangezien er flink wat voorbereidingswerk aan vooraf gaat. Reken hierbij op zo’n € 15.000 à 30.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Kortom, het is lastig om een precieze inschatting van de totale kostprijs mee te geven. Meer weten? Neem dan contact op met een ervaren installateur. Die helpt je graag verder.

  TIP: voor de aanschaf van een warmtepomp ontvang je onder bepaalde omstandigheden een mooie subsidie. Benieuwd? Lees hier meer over de mogelijkheden. • Wanneer kiezen voor een warmtepomp?

  Bij nieuwbouwwoningen zijn warmtepompen eigenlijk al de norm, maar ook bij grondige renovaties worden ze steeds populairder. Ze verminderen je CO2-uitstoot aanzienlijk, zijn duurzaam en milieuvriendelijk… Zeker in combinatie met zonnepanelen! Welke installatie je uiteindelijk kiest, hangt af van je wensen, de omvang van de werken, …

  BELANGRIJK: zonnepanelen en een warmtepomp zijn een gedroomde combinatie. Dankzij zonnepanelen krijg je dan niet te maken met een torenhoge elektriciteitsrekening. Heb je nog geen zonnepanelen installatie? Ontvang dan gratis offertes op maat via ons contactformulier.

 

zonnepanelen warmtepomp

MOGELIJKHEID 2: zonneboilercombi

Een zonneboilercombi gebruikt de kracht van de zon om je cv-water én je sanitair water te verwarmen. De zonnecollectoren op het dak in combinatie met de ingebouwde cv-brander zijn de drijvende kracht achter deze installatie, in combinatie met een groot voorraadvat.

  • Hoeveel kost een zonneboilercombi?

  De prijs van een zonneboilercombi start vanaf € 4.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De uiteindelijke kostprijs varieert afhankelijk van de oppervlakte van de zonnecollectoren, het merk, de inhoud van het boilervat, … Wil je liever een gerichte prijsofferte? Vul dan het aanvraagformulier in.

  TIP: voor de aanschaf van een zonneboiler ontvang je onder bepaalde omstandigheden een mooie premie. Benieuwd? Lees hier meer over de mogelijke subsidies. • Wanneer kiezen voor een zonneboilercombi?

  Een zonneboilercombi is een duurzaam alternatief voor een warmwaterboiler, waardoor je meteen een toekomstbestendige installatie hebt. Overweeg dit dus zeker als je jouw verouderde boiler moet vervangen. Zo heb je meteen een installatie die ook je cv-water verwarmt. De belangrijkste voorwaarde is dat je genoeg ruimte hebt op het dak voor de collectoren.

  BELANGRIJK: elektrisch verwarmen is alleen rendabel als je je eigen groene energie produceert. Zo krijg je niet te maken met een torenhoge elektriciteitsrekening. Wil je zonnepanelen aanschaffen? Ontvang dan gratis offertes via ons contactformulier.

 

verwarming met zonnepanelen

MOGELIJKHEID 3: vloerverwarming

Vloerverwarming met zonnepanelen is ideaal wanneer je je woning duurzaam en gelijkmatig wil verwarmen met behulp van de zon. In dit geval onderscheiden we 2 soorten vloerverwarming:

 • Elektrische vloerverwarming: dit type is verkrijgbaar in de vorm van matten, kabels of foliesystemen. Deze kunnen rechtstreeks met groene stroom gevoed worden voor een gelijkmatige warmteverdeling. Let op: elektrische vloerverwarming gebruik je het beste als bijverwarming, bv. in de badkamer.
 • Standaard vloerverwarming: de groene stroom opgewekt door de zonnepanelen dient in dit geval om het water in de hybride verwarmingsketel of warmtepomp op te warmen. Het is uiteindelijk dit water dat rechtstreeks naar je vloerverwarming stroomt en de temperatuur in je huis regelt.

  • Hoeveel kost vloerverwarming?

  De prijs voor vloerverwarming hangt af van de oppervlakte en het type. Standaard vloerverwarming kost gemiddeld € 30 à 65 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Elektrische vloerverwarming is iets duurder. Daarvoor betaal je zo’n € 60 à 75 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Wil je graag een precieze prijsberekening? Neem dan contact op met een installateur. Die helpt je graag verder. Start je aanvraag hier.

  TIP: in bepaalde situaties krijg je een mooie premie voor de aanleg van nieuwe verwarmingselementen. Benieuwd? Lees hier meer over de mogelijke subsidies. • Wanneer kiezen voor vloerverwarming?

  Vloerverwarming is de meest aangeprezen lage temperatuurverwarming op de markt. Zeker bij nieuwbouwwoningen en energetische renovaties. Elektrische vloerverwarming is bijvoorbeeld interessant als bijverwarming in ruimtes zoals de badkamer of een hobbyruimte.

  BELANGRIJK: elektrisch verwarmen is alleen rendabel als je je eigen groene energie produceert. Zo krijg je niet te maken met een torenhoge elektriciteitsrekening. Wil je zonnepanelen aanschaffen? Ontvang dan gratis offertes via ons contactformulier.

 

elektrisch verwarmen zonnepanelen

MOGELIJKHEID 4: elektrische cv-ketel

Een elektrische cv-ketel vereist veel stroom, want elke kWh aan warmte heeft 1 kWh aan stroom nodig. Daarom is het ook zo interessant om dit systeem te combineren met zonnepanelen voor je begint met verwarmen. Zo bespaar je veel geld. Een elektrische cv-ketel werkt eigenlijk net zoals een standaard gascondensatieketel, alleen wordt het water dan volledig door een elektrisch element opgewarmd.

  • Hoeveel kost een elektrische cv-ketel?
  Een elektrische cv-ketel kost gemiddeld € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Maar wist je dat er ook installaties bestaan die niet alleen het water in je centrale verwarming opwarmen, maar ook zorgen voor warm sanitair water? Voor zo’n variant betaal je al snel € 4.000 à 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Benieuwd naar de kostprijs voor jouw oplossing? Schakel dan een installateur in. Die helpt je graag verder. Start je aanvraag hier.


 • Wanneer kiezen voor een elektrische cv-ketel?

  Is je woning zeer goed geïsoleerd? Wek je grotendeels zelf stroom op door middel van zonnepanelen? En hoef je maar een beperkte hoeveelheid woonoppervlakte te verwarmen? In zo’n geval is een elektrische cv-ketel een goede optie.

  BELANGRIJK: elektrisch verwarmen is alleen rendabel als je je eigen groene energie produceert. Zo krijg je niet te maken met een torenhoge elektriciteitsrekening. Wil je zonnepanelen aanschaffen? Ontvang dan gratis offertes via ons contactformulier.

 

elektrische cv ketel met zonnepanelen

MOGELIJKHEID 5: elektrische verwarmingselementen

Verwarmingselementen kunnen dienen als hoofd- óf bijverwarming. We nemen de 3 interessantste toepassingen met je door:

 • Elektrische radiatoren: deze kan je aansturen met een thermostaat. De elektrische elementen zijn erg energiezuinig. Let erop dat je radiatoren wel geschikt zijn om te combineren met zonnepanelen. Dit herken je bijvoorbeeld aan het Eco Design logo.
 • Elektrische kachel: op zoek naar mobiele verwarming op zonne-energie? Dan is een verrijdbare en compacte elektrische kachel een prima alternatief. Ideaal als je tijdens de koudere maanden een kamer kort en gericht wil verwarmen.
 • Infraroodpanelen: infraroodstralen verwarmen niet de lucht in de ruimte, maar de objecten en personen waarmee ze omringd zijn. Het is dus een vrij doelgerichte methode van verwarming en geeft een aangename stralingswarmte af.

  • Hoeveel kosten elektrische verwarmingselementen?
  Kies je voor elektrische verwarmingselementen? Dan vallen de prijzen voor je installaties mee. Het duurste zijn radiatoren. Die kosten al snel € 400 à 450 per stuk (excl. btw & plaatsing). Infraroodpanelen zijn dan weer verkrijgbaar vanaf € 100 (excl. btw & plaatsing). Maar de goedkoopste optie? Dat zijn elektrische kachels. Kleine modellen heb je al voor € 25 per stuk (excl. btw). Benieuwd wat jij betaalt voor elektrische verwarming? Neem dan contact op met een expert.


 • Wanneer kiezen voor elektrische verwarming?

  De meeste van deze installaties verbruiken veel elektriciteit, maar dankzij de gratis groene stroom van zonnepanelen beperk je de energiekosten aanzienlijk. Groene stroom is daarnaast ook een uitstekende energiebron voor wie nog grotendeels met gas verwarmt, maar op specifieke plekken in huis elektrisch wil bijverwarmen.

  BELANGRIJK: elektrisch verwarmen is alleen rendabel als je je eigen groene energie produceert. Zo krijg je niet te maken met een torenhoge elektriciteitsrekening. Wil je zonnepanelen aanschaffen? Ontvang dan gratis offertes via ons contactformulier.

 


OPTIE 2: sanitair water verwarmen met zonnepanelen

Met de groene stroom van zonnepanelen kan je ook je sanitair water duurzaam opwarmen. Een overzicht met de mogelijkheden:

Ga snel naar:
MOGELIJKHEID 1: zonneboiler
MOGELIJKHEID 2: elektrische boiler
MOGELIJKHEID 3: warmtepompboiler

MOGELIJKHEID 1: zonneboiler

Zonneboilers bestaan uit zonnecollectoren op het dak. Op het eerste gezicht lijken zonnecollectoren veel op zonnepanelen, maar het grote verschil ligt in in de opbouw van de collectoren. Deze hebben buizen met speciale vloeistof die door zonlicht opwarmt. Deze vloeistof wordt vervolgens naar het voorraadvat gepompt om je sanitair water op te warmen.

TIP: wist je dat je je zonneboiler perfect kan combineren met een warmtepomp? Dan kan je het hele jaar door je woning én sanitair water verwarmen door middel van duurzame energie.

  • Hoeveel kost een zonneboiler?

  De kostprijs van een zonneboiler voor sanitair water kan sterk variëren aan de hand van het merk, de capaciteit van je installatie, het aantal collectoren, de grootte van je gezin, … Reken hiervoor gemiddeld op € 2.500 à 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Wil je liever een precieze prijsberekening? Neem dan contact op met een ervaren installateur. Die helpt je graag verder.

  TIP: in bepaalde situaties krijg je een mooie premie voor de plaatsing van een zonneboiler. Benieuwd? Lees hier meer over de beschikbare subsidies. • Wanneer kiezen voor een zonneboiler?

  Verbruik je veel warm water? Dan profiteer je veel van een zonneboiler. Maar wat is het verschil vergeleken met zonnepanelen? Een zonneboiler gebruikt het zonlicht rechtstreeks om het water te verwarmen voor je sanitaire installaties. In vergelijking met zonnepanelen heeft een zonneboiler in dit geval dus een hoger rendement. Heb je genoeg ruimte over op je dak? Dan kan je zowel zonnepanelen als -collectoren plaatsen voor een duurzaam huis.

  BELANGRIJK: elektrisch verwarmen is alleen rendabel als je je eigen groene energie produceert. Zo krijg je niet te maken met een torenhoge elektriciteitsrekening. Wil je zonnepanelen aanschaffen? Ontvang dan gratis offertes via ons contactformulier.

 

verwarmen met zonnepanelen

MOGELIJKHEID 2: elektrische boiler

Een elektrische boiler voorziet in je warmwaterbehoefte. Deze installatie heeft een geïsoleerd vat waarin het water voortdurend op temperatuur wordt gehouden zodat jij op elk moment warm water kan afnemen. Moet je echter een grote hoeveelheid water in 1 keer gebruiken? Dan kan het zijn dat je voorraad verwarmd water al op is. Dan heeft de boiler wat tijd om opnieuw te verwarmen.

  • Hoeveel kost een elektrische boiler?
  Een elektrische boiler met een inhoud geschikt voor een middelgroot gezin (4 personen) kost tussen de € 1.000 à 1.600 (excl. btw, incl. plaatsing). De uiteindelijke prijs is afhankelijk van het merk, de capaciteit, het soort vat en het verwarmingselement, … Benieuwd naar de kostprijs? Schakel dan een installateur in. Die helpt je graag verder. Start hier je aanvraag.


 • Wanneer kiezen voor een elektrische boiler?

  Geen gasaansluiting in de straat? Zie je het niet zitten om een luchtaanvoer en rookafvoer te plaatsen? En zoek je een oplossing waarmee je meteen warm water hebt? Dan is een elektrische boiler echt iets voor jou. Vooral in combinatie met zonnepanelen, waarmee je met groene stroom verwarmt.

  BELANGRIJK: elektrisch verwarmen is alleen rendabel als je je eigen groene energie produceert. Zo krijg je niet te maken met een torenhoge elektriciteitsrekening. Wil je zonnepanelen aanschaffen? Ontvang dan gratis offertes via ons contactformulier.

 

buffervat verwarmen met zonnepanelen

MOGELIJKHEID 3: warmtepompboiler

Op zoek naar een duurzaam alternatief om met elektriciteit je sanitair water te verwarmen? Dan is een warmtepompboiler misschien wel de oplossing voor jou. Die haalt warmte uit de omgevingslucht of de afgevoerde ventilatielucht om zo je sanitair water te verwarmen. Dit type boiler stoot een stuk minder CO2 uit dan een klassieke boiler.

  • Hoeveel kost een warmtepompboiler?

  De prijzen voor een warmtepompboiler variëren tussen € 2.500 à 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing). De precieze kostprijs hangt af van verschillende factoren zoals het merk, het type, de inhoud en de prestaties van je installatie. Wil je liever een prijs op maat van jouw project? Dat kan! Neem dan contact op met een installateur.

  TIP: in bepaalde situaties ontvang je een mooie premie voor de plaatsing van een warmtepompboiler. Benieuwd? Lees hier meer over de subsidies. • Wanneer kiezen voor een warmtepompboiler?

  Geen gasaansluiting in de straat? Of wil je een echt energiezuinig alternatief om je water te verwarmen? Dan vind je het vast interessant om te weten dat een warmtepompboiler tot wel 75% minder energie verbruikt dan een elektrische boiler.

  BELANGRIJK: elektrisch verwarmen is alleen rendabel als je je eigen groene energie produceert. Zo krijg je niet te maken met een torenhoge elektriciteitsrekening. Wil je zonnepanelen aanschaffen? Ontvang dan gratis offertes via ons contactformulier.

 


 

CONCLUSIE: is het slim om te verwarmen met zonnepanelen?

In dit artikel hebben we de meest voorkomende oplossingen om elektrisch te verwarmen met zonnepanelen voor je op een rijtje gezet. Maar is het echt zo slim om je huis elektrisch te verwarmen? Ja, maar er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

 • Goede isolatie: investeer pas in elektrische verwarming voor je zonnepanelen wanneer je huis goed is geïsoleerd. Zo blijft je binnentemperatuur veel constanter en hoeft je elektrische verwarmingsinstallatie minder hard te werken. Dankzij een optimale woningisolatie blijft je stroomfactuur dus beperkt.
 • Installatie op maat: een boiler of warmtepomp verbruikt natuurlijk ook energie. Daarom is een zonnepanelen-installatie op maat belangrijk om zeker te zijn van genoeg elektriciteit. Heb je al panelen op je dak? En wil je nog een warmtepomp? Dan zal je je installatie waarschijnlijk moeten uitbreiden.
 • Goed georiënteerd: wil je genieten van een optimaal rendement voor je zonnepanelen? Dan is de oriëntatie van je panelen op het dak erg belangrijk. Hoe beter die georiënteerd zijn, hoe hoger de opbrengst en hoe meer stroom je opwekt voor je verwarmingsinstallatie.
 • Slim verbruiken: ongetwijfeld heb je al wel eens gehoord van ‘zelfverbruik’. Door op de piekmomenten je elektrische apparaten in te schakelen en het buffervat voornamelijk overdag te verwarmen, hoef je minder stroom naar het net te sturen. Een energiemanagementsysteem kan je hierbij helpen.

 

Vraag vandaag nog jouw zonnepanelen aan…

Zonnepanelen vormen, samen met goede isolatie, hét startpunt om energiezuinig te wonen. Twijfel je al langer over het produceren van je eigen groene stroom? Wil je al een tijdje minder afhankelijk zijn van de schommelende energieprijzen? Laat je dan adviseren door een ervaren zonnepanelen installateur. Die komt dan langs voor een plaatsbezoek en dakinspectie, maakt een professioneel legplan op en helpt je bij je uiteindelijke keuze.

Gratis verschillende installateurs met elkaar vergelijken? Dat kan! Je komt dan gratis in contact met meerdere erkende installateurs via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs