Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Bijverwarming: Soorten, prijzen en tips

Op zoek naar dat wat extra warmte in huis? Met bijverwarming kan je al vlug genieten van fijne temperaturen in elke kamer. Je moet wel rekening houden met een aantal zaken zoals de grootte van de ruimte die je wil verwarmen en het vermogen van het type bijverwarming. Lees er hier meer over en ontdek de verschillende soorten bijverwarming en hun prijzen.

Bijverwarming kopen? Bekijk het assortiment van radiatoren en kachels in de webshop.

 

 

Optie 1: Elektrische bijverwarming

Elektrische bijverwarming is misschien wel de populairste soort bijverwarming. We halen kort enkele mogelijkheden aan.

 

infrarood bijverwarming 1. Infraroodverwarming

Dit type bijverwarming is interessant vanwege de verschillende mogelijke uitvoeringsvormen: esthetische verwarmingspanelen, een kachel of vloerverwarming.

Infraroodverwarming verbruikt minder energie dan traditionele chauffage. Bij deze techniek wordt de massa in de kamer verwarmd in plaats van de lucht. Die objecten en materialen stralen hun warmte dan af op de omgeving.

Lees hier meer over infraroodverwarming of koop je infraroodverwarming online.

elektrische verwarming accumulatoren 2. Accumulatoren

Ook accumulatoren kunnen decentraal gebruikt worden. Ze zijn handig om ruimtes voor lange tijd te verwarmen. Accumulatoren zijn een soort van kachel waarbij elektriciteit zich verplaatst door een weerstand in een stenen kern.

De stenen slaan de opgenomen warmte ’s nachts op (nachttarief) en geven die overdag af via convectie. Accumulatoren zijn wat duurder, maar wel erg energiezuinig.

Lees hier meer over accumulatieverwarming.

 

 

bijverwarming convectoren 3. Elektrische convectoren

Convectoren produceren convectiewarmte. Daarvoor wordt koude lucht aangezogen die vervolgens opgewarmd wordt en opstijgt. Koelere lucht zakt dan weer af, waardoor het proces zich blijft herhalen.

Convectoren hebben enkele voordelen ten opzichte van radiatoren. Ze warmen sneller op en koelen ook sneller af. Bovendien nemen convectoren weinig plaats in: je kan ze gemakkelijk integreren in de vloer of kast.

Lees hier meer over convectorenverwarming.

 

 

  vloerverwarming bijverwarming 4. Elektrische vloerverwarming

Vloerverwarming als bijverwarming is handig voor ruimtes die niet frequent gebruikt worden (garage, zolderruimte of badkamer).

Je kan opteren voor een mattensysteem, losse kabels in een lussenpatroon of voor een folie van kunststof met warmtegeleidingen (laminaatverwarming). Vloerverwarming heeft een snelle opwarmtijd.

Lees hier meer over elektrische vloerverwarming.

 

 

elektrische radiator badkamer 5. Elektrische radiator

Ook een elektrische radiator kan perfect dienst doen als bijverwarming. Je hebt bovendien keuze uit verschillende uitvoeringen zoals paneelradiatoren of stijlvolle buisradiatoren (ook wel handdoekradiator genoemd).

Deze radiator wordt verbonden met het elektriciteitsnet en levert zo de nodige warmte af. De prijzen van elektrische radiatoren verschillen naargelang de uitvoering, het vermogen, merk enzovoort. De startprijs bedraagt 250 euro.

Lees hier meer over elektrische radiatoren.

 

 

elektrische kachel bijverwarming 6. Elektrische kachel

Een ander type bijverwarming is de elektrische kachel. Deze verbruikt wel relatief veel in verhouding tot het warmtevolume dat het produceert. Niettemin kan je er een ruimte zeer snel mee verwarmen.

Elektrische kachels zijn al verkrijgbaar vanaf zo’n 25 euro. Een kopen? Neem een kijkje in de webshop.

Een elektrische sfeerhaard sluit hier bij aan. Met zo’n LED vlammenspel kan je je kamer voldoende bijverwarmen. Een elektrische sfeerhaard kost wel al gauw 200 euro.

 

 

 

keramische verwarming
Rowenta

Optie 2: Keramische verwarming

Puur uiterlijk gezien ziet een keramische kachel er hetzelfde uit als een elektrische. Het verschil tussen beide ligt in de soort verwarmingselementen.

Bij een elektrische kachel zijn die gemaakt uit ijzer, terwijl een keramische kachel bestaat uit keramische verwarmingselementen. Het verbruik en vermogen van beide toestellen is eveneens gelijk.

Op vlak van veiligheid heeft een keramische kachel wel de bovenhand. De verwarmingselementen warmen op een minder hoge temperatuur op dan bij een elektrische kachel.

Daardoor is het risico op brand of wonden ten gevolge van verhitte onderdelen veel kleiner. Bovendien zul je geen last hebben van opwaaiende stofdeeltjes, aangezien het toestel geen ventilator nodig heeft. Een keramische kachel kopen? Neem een kijkje in de webshop.

 

 

olieradiator
Tristar

Optie 3: Olieradiator

Je kan er ook voor kiezen om een olieradiator aan te schaffen. Deze werkt weliswaar ook op elektriciteit, maar het werkingsprincipe is helemaal anders.

De radiator werkt op basis van minerale olie die opwarmt in een metalen behuizing. Als de olie opgewarmd is, stijgt warme lucht spontaan op en verdeelt die zich snel.

Een voordeel is ook dat de lucht niet verdroogt door de uitgestraalde warmte. Er is dus een goede luchtcirculatie, wat ook goed is voor de gezondheid.

Bovendien beschikken olieradiatoren meestal over wieltjes, waardoor ze zeer mobiel zijn. Prijzen van een olieradiator variëren tussen de 50 en 100 euro, afhankelijk van het type dat je kiest. Een olieradiator kopen? Neem een kijkje in de webshop.

 

 

Mobiele verwarming

Het is belangrijk dat je weet dat er zowel mobiele als ingebouwde types van bijverwarming bestaan. Draagbare verwarming is erg handig. Zo kan je het toestel gemakkelijk verplaatsen en afwisselend in meerdere ruimtes gebruiken. Houd er dan wel rekening mee dat er steeds een stopcontact in de buurt moet zijn.

Heb je liever bijverwarming die permanent blijft staan en subtieler geïntegreerd is in de ruimte? Dan kan je kiezen voor een stijlvol wanddesign of vloermodel.

 

 

Prijzen & mobiliteit per type bijverwarming

In onderstaande tabel kan je prijzen van de verschillende soorten bijverwarming vinden, alsook info over hun mobiliteit.

 

Type bijverwarmingPrijs (per toestel)Mobiliteit
Infraroodverwarmingv.a. €100Mobiel (kachel) of vast (panelen/vloer)
Accumulatorenv.a. €550Immobiel
Elektrische convectorenv.a. €750Mobiel of wand-/vloermodel
Elektrische vloerverwarmingv.a. €45/m2Immobiel
Elektrische radiatorv.a. €250Immobiel
Elektrische kachelv.a. €25Mobiel
Keramische verwarmingv.a. €30Mobiel
Olieradiatorv.a. €50Mobiel

 

bijverwarming energiezuinig

 

Energiezuinige bijverwarming

Bij de aanschaf van bijverwarming is het uiteraard op lange termijn voordeliger om een techniek te kiezen die energiezuinig is. Infraroodverwarming is wat dat betreft een goede keuze: er is slechts half zoveel energie nodig om een kamer te verwarmen dan met gas.

Ook keramische verwarming is uiterst energiezuinig doordat er minder energie vereist is om warmte op te wekken. Koop je een goedkope elektrische blazer, dan kunnen de energiekosten behoorlijk hoog oplopen.

Kies je voor vloerverwarming, dan doe je ook een ecologisch verantwoorde zaak. Omdat de warmte gelijkmatig vanaf de grond verspreid wordt, zul je al gauw een comfortabel warmtegevoel ervaren. Gevolg daarvan is dat je de thermostaat wat lager kan zetten en minder energie verbruikt dan bijvoorbeeld radiatoren. Ook elektrische convectoren zijn doorgaans energiezuiniger dan klassieke verwarming.

 

 

Welke ruimte wil je bijverwarmen?

Zoals eerder gezegd, speelt de kamer die je wil verwarmen ook een rol bij de keuze van bijverwarming. Als je namelijk één ruimte in het bijzonder wil verwarmen, ga je best op zoek naar een toestel op maat van die kamer.

Wens je bijverwarming voor de woonkamer? Of  eerder voor de badkamer? Om kleine ruimtes te verwarmen hoeft het vermogen vanzelfsprekend niet zo groot te zijn als voor een grote kamer. Indien je daar geen rekening mee houdt, zal je nodeloos energie verspillen en te veel betalen. In het omgekeerde geval zal de kamer dan weer niet snel genoeg kunnen opwarmen. Let daarom zeker steeds op het vermogen van de bijverwarming die je wil kiezen.

Bijverwarming voor een keuken of badkamer moet ook tegen water kunnen. Kies daarom voor een type dat hiertegen bestand is. Dit kan je nagaan aan de hand van de IP-klasse (International Protection). Met een toestel met IP-klasse 21 zit je zeker goed wat dat betreft.

 

 

Ingebouwde thermostaat, timer of afstandsbediening

Sommige types bijverwarming hebben enkele interessante bijkomende functies. Zo zijn er bijvoorbeeld (vooral duurdere) modellen die uitgerust zijn met een ingebouwde thermostaat. De bijverwarming wordt dan automatisch stopgezet als de temperatuur op punt is. Zo hoef je er niet altijd aan te denken om het toestel handmatig uit te schakelen. Op die manier garandeer je meer veiligheid en spaar je eventueel energie uit.

Ook een timer is een handig snufje. Die vermijdt dat de kamer nog koud is wanneer je ’s morgens binnenkomt. Dankzij een timer zal de bijverwarming al ingeschakeld worden terwijl je nog even ligt te slapen.

Wil je de verwarming vanuit je bed of bad kunnen bedienen? Of staat het verwarmingstoestel op een plek die niet ideaal te bereiken is? Dan biedt een afstandsbediening soelaas. Denk daarom zeker na over deze functies bij de aanschaf van bijverwarming.

 

bijverwarming in badkamer

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs