Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verwarming op gas of elektriciteit

Laat je een nieuwe cv-ketel plaatsen of laat je jouw huidige ketel vervangen? Dan moet je ook kiezen op welke energiebron jouw nieuwe verwarmingssysteem zal werken. Ga je voor verwarming op gas of elektriciteit? Wat zijn de voor- en nadelen van beide brandstoffen? Zijn er betere alternatieven? En hoeveel kost het om te verwarmen met gas of elektriciteit? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
OPTIE 1: Verwarmen op gas
OPTIE 2: Verwarmen op elektriciteit
CONCLUSIE: verwarming op gas of elektriciteit?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Welke energiebron kiezen?

Een energiebron kiezen voor je woning is geen gemakkelijke opgave. Elke brandstof heeft namelijk voor- en nadelen. Bovendien zit je jarenlang vast aan je keuze: veranderen van energiebron is niet zo eenvoudig en al helemaal niet goedkoop. Laat je een nieuwe verwarmingsinstallatie plaatsen? Je kan kiezen tussen verwarmen op gas, elektriciteit of een andere energiebron:

  • Gas: verwarming op gas is ideaal als je op zoek bent naar een verwarmingsinstallatie die snel en eenvoudig te installeren is, als er een gasaansluiting mogelijk is in je straat en als je woning minder goed geïsoleerd is.
  • Elektriciteit: wil je je woning duurzaam verwarmen? Dan is elektriciteit een goede keuze. Vooral verwarmen met een warmtepomp is een interessante optie als je die combineert met zonnepanelen.
  • Pellets: zoek je een goedkope energiebron met goed rendement waarbij je onafhankelijk bent van een netwerkbeheerder? Dan vormen pellets de oplossing.
  • Hybride warmtepomp: deze verwarmingsinstallatie combineert een warmtepomp (lucht-water) met een gascondensatieketel. Zo profiteer je zowel van het hoge rendement van een condensatieketel als van de groene energie van een warmtepomp.

TIP: twijfel je tussen verwarming op gas, elektriciteit of een andere energiebron? Laat je adviseren door een erkende installateur. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 


OPTIE 1: Verwarmen op gas

onderhoud gasketel

Aardgas is 1 van de meest gebruikte energiebronnen om te verwarmen. De nieuwste generatie gascondensatieketels haalt bovendien een erg hoog rendement, wat een aanzienlijke besparing betekent op je energiefactuur. Je kiest het best voor verwarming op gas wanneer:

  • je een verwarmingsinstallatie wil plaatsen zonder ingrijpende renovatiewerken.
  • er een gasaansluiting mogelijk is in je woning of straat.
  • je een verwarmingsinstallatie zoekt die je woning snel opwarmt.
  • er geen vloerverwarming of andere lage temperatuurverwarming aanwezig is.
  • je woning minder goed geïsoleerd is.

 

Voordelen verwarming op gas

Wat zijn de voordelen van verwarming op gas in vergelijking met verwarming op elektriciteit? Een overzicht:

  • Groot thermisch comfort: de warmte verspreidt zich erg gelijkmatig door de ruimte.
  • Hoog rendement in minder goed geïsoleerde woingen: in tegenstelling tot een elektrische verwarmingsinstallatie haalt een gascondensatieketel ook een goed rendement in minder goed geïsoleerde woningen.

 

Nadelen verwarming op gas

Er hangen uiteraard ook enkele nadelen vast aan verwarmen met gas:

  • Schommelende gasprijzen: de prijs voor gas is erg onderhevig aan schommelingen. Je gastarief kan dus plots flink stijgen.
  • Hogere installatiekosten dan elektrische cv-ketel: een gascondensatieketel plaatsen komt duurder uit dan een elektrische cv-ketel installeren. Let op: kies je voor een warmtepomp? Dan zal de totale eindfactuur in de meeste gevallen wel duurder zijn dan verwarmen met gas.
  • Onderhoudskosten: een gasketel heeft onderhoud nodig. Het wordt aangeraden je ketel om de 2 jaar te laten controleren. Dit kost € 100 à 200, incl. btw.
  • Fossiele brandstof: gas is een fossiele brandstof en is daardoor een stuk minder milieuvriendelijk dan verwarmen met elektriciteit.

 

Prijs verwarming op gas

De totale kostprijs van verwarming op gas hangt af van verschillende factoren: de installatiekosten, het onderhoud en de prijs van aardgas. Voor een volledige installatie inclusief gascondensatieketel, leidingen en verwarmingstoestellen mag je rekenen op gemiddeld 7.500 tot 15.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing.

TIP: om gericht prijzen en adviezen te vergelijken, vraag je best offertes aan bij meerdere installateurs. Zo ben je zeker van een correcte prijs en de juiste oplossing op maat van jouw woonsituatie en wensen. Ontvang hier vrijblijvend offertes op maat.

 


OPTIE 2: Verwarmen op elektriciteit

verwarmen op elektriciteit

Elektrische verwarming is eenvoudig te installeren, veilig en haalt een heel hoog rendement. Toch is verwarmen op elektriciteit niet in elke woning aanbevolen. Je kan kiezen voor elektrische verwarming wanneer je:

  • woning zeer goed is geïsoleerd.
  • zonnepanelen hebt om een deel van het stroomverbruik op te vangen.
  • een beperkte oppervlakte moet opwarmen (bv. een appartement).
  • wil verwarmen op lage temperatuur (bv. vloer- of wandverwarming).

 

Warmtepomp of elektrische cv-ketel?

Wil je je woning op een duurzame manier verwarmen? Dan is elektriciteit een goede keuze. Naast een traditionele cv-ketel kan je ook kiezen voor een warmtepomp. Die onttrekt gratis warmte aan een omgevingsbron en is momenteel de meest energiezuinige en milieuvriendelijke verwarmingsmethode. Het rendement van een warmtepomp ligt tot 5 keer hoger dan het rendement van een gewone elektrische ketel.

LET OP: een warmtepomp werkt op lagere temperaturen. Daarom beschikt je woning best ook over lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming voor een optimaal rendement. Aangezien een warmtepomp je woning trager opwarmt, is een warmtepomp enkel rendabel in goed geïsoleerde woningen.

 

TIP: combineer je warmtepomp met zonnepanelen

Aangezien een warmtepomp ook werkt op elektriciteit, ben je nog steeds afhankelijk van de wisselende energieprijzen. Daarom combineer je een warmtepomp het best met zonnepanelen. Zo wek je zelf een deel van de vereiste elektriciteit op voor je warmtepomp en heb je de meest energiezuinige én milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie.

Advies op maat nodig? Twijfel je over de juiste verwarmingsinstallatie voor jouw woning? Een ervaren installateur geeft jou advies op maat van jouw situatie. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende installateurs actief in jouw buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

 

Voordelen verwarming op elektriciteit

Verwarmen met elektriciteit heeft op zijn beurt enkele voordelen ten opzichte van verwarmen met gas:

  • Lagere installatiekosten: een standaard verwarmingsinstallatie op elektriciteit (elektrische cv-ketel) kost minder dan een verwarmingsinstallatie op gas. Let op: bij een warmtepomp liggen die kosten gemiddeld wel hoger dan bij een nieuwe gasketel.
  • Zeer weinig onderhoud: een gascondensatieketel heeft elke 2 jaar een onderhoud nodig. Bij een elektrische installatie is dit niet vereist, maar zo’n onderhoud is wel aanbevolen.
  • Duurzaam: aangezien je geen fossiele brandstoffen nodig hebt, is dit een duurzame manier van verwarmen. Zeker als je kiest voor groene stroom en je verwarmingsinstallatie combineert met zonnepanelen.
  • Geen afvoerbuis nodig: elektriciteit produceert geen afvalstoffen zoals roet en gas. Het is dan ook niet nodig om een rookkanaal te voorzien.

 

Nadelen verwarming op elektriciteit

  • Hoge gebruikskosten: dit kan je dan weer eenvoudig oplossen door je elektrische verwarming te combineren met zonnepanelen, waarmee je zelf een groot deel van de nodige energie opwekt.
  • Droogt de lucht uit: elektrische verwarming heeft de neiging om de omgevingslucht uit te drogen. Dit wordt door sommigen als onaangenaam ervaren.

 

Prijs elektrische verwarming

Een elektrische cv-ketel heb je al voor gemiddeld 1.000 euro, wat beduidend minder is dan andere verwarmingssystemen. Bij een kleine woonoppervlakte van 100 m² liggen de verbruikskosten tussen de 2.000 en 3.000 euro. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van de energieprijzen en de aanwezigheid van zonnepanelen. De verbruikskosten kunnen dus wisselen van jaar tot jaar.

Kies je voor een warmtepomp? Dan hangt de prijs vooral af van het type warmtepomp. Je mag rekenen op een richtprijs vanaf 3.000 euro voor een lucht-lucht warmtepomp. Dit kan oplopen tot 15.000 euro voor een water-water warmtepomp.

TIP: om gericht prijzen en adviezen te vergelijken, vraag je best offertes aan bij meerdere installateurs. Zo ben je zeker van een correcte prijs en de juiste oplossing op maat van jouw woonsituatie en wensen. Ontvang hier vrijblijvend offertes op maat.

 


CONCLUSIE: kies ik beter voor verwarming op gas of elektriciteit?

Er zijn een aantal belangrijke factoren die je keuze voor verwarming op gas of elektriciteit sturen:

  1. Woonsituatie: is je woning minder goed geïsoleerd en is er een gasaansluiting voorzien in je woning of straat? Dan is gas de beste keuze. Woon je in een kleine, goed geïsoleerde woning met zonnepanelen? Dan is een elektrische cv-ketel een optie. Is je woning goed geïsoleerd, heb je zonnepanelen die voldoende elektriciteit opwekken en heb je al lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming? Dan is een warmtepomp de meest energiezuinige en milieuvriendelijke oplossing.
  2. Budget: heb je een beperkt budget ter beschikking? Dan investeer je het best in een elektrische cv-installatie, op voorwaarde dat jouw woonsituatie aan de vereisten voldoet. Heb je een groter budget? Dan heb je de keuze uit verwarming op gas of een warmtepomp, afhankelijk van jouw woonsituatie.
  3. Persoonlijke voorkeur: draag je het milieu een warm hart toe? Dan zal je eerder geneigd zijn om te kiezen voor de meest energiezuinige en milieuvriendelijk oplossing: een warmtepomp. Zoek je een verwarmingsinstallatie die je woning snel opwarmt? Dan zal je voorkeur allicht uitgaan naar verwarming op gas.

 

TIP: laat je bij de keuze van je verwarmingsinstallatie adviseren door een ervaren installateur. Hij bekijkt samen met jou welke installatie is aangepast aan jouw situatie en budget en stelt de meest geschikte optie voor. Contacteer vrijblijvend 2 à 3 professionele installateurs actief in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs