Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beste centrale verwarming

Wil je je woning ingrijpend energetisch renoveren? Heeft je oude gas- of mazoutketel het begeven? Of ben je bezig met een nieuwbouwproject? Denk dan goed na over de beste centrale verwarming voor jouw situatie. Een verwarmingsinstallatie is dan ook een grote investering. Wat zijn je mogelijkheden en wat is voor jou de beste keuze qua centrale verwarming? Je leest het hier!

 

Waarop letten om de beste centrale verwarming te kiezen?

De beste optie op vlak van centrale verwarming hangt af van een aantal factoren. Over welke elementen denk je goed na in samenspraak met je verwarmingsinstallateur? Enkele aandachtspunten:

CONCLUSIE: wat is voor mij de beste centrale verwarming?

Advies op maat nodig van een cv-installateur? We brengen je vrijblijvend in contact met meerdere erkende vakspecialisten in je buurt via onze offerteservice.

 


Beste centrale verwarming volgens brandstof

beste centrale verwarming

Het is in eerste instantie de energiebron die de keuze voor je cv-installatie bepaalt. Er bestaan verschillende soorten brandstof, elk met hun eigen kenmerken, prijzen en voor- en nadelen. We zetten de voornaamste opties kort op een rijtje:

 

1. Centrale verwarming met gas

Verwarmen met gas biedt nog altijd een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Je oude gasketel vervangen door een gascondensatieketel gaat namelijk snel en is relatief budgetvriendelijk. Bovendien haalt zo’n nieuwe gasketel een hoog rendement door warmte uit de rookgassen te recupereren. Tegenover die voordelen staan natuurlijk wel de schommelende gasprijzen.

Een goede keuze als… je een kleine renovatie plant, je woning niet goed geïsoleerd is, je een aardgasaansluiting hebt (of de mogelijkheid daarvoor), …

Prijs gascondensatieketel: € 2.000 à 5.500 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Centrale verwarming met duurzame energie

De meest toekomstgerichte keuze? Dat is een verwarmingsinstallatie met duurzame energie. Overheden stimuleren namelijk volop de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. Zo zijn in Nederland nieuwbouwwoningen bijna nooit meer uitgerust met een aardgasaansluiting sinds 2018. Daarnaast moeten bestaande woningen tegen 2050 ook de overstap maken. En voor ecologische cv-installaties als warmtepompen en zonneboilercombi’s kan je subsidies krijgen!

Een goede keuze als… je een nieuwbouw plaatst of grondige renovatie plant, je woning optimaal geïsoleerd is, je beschikt over lage temperatuurverwarming, …

Prijs warmtepomp: € 2.500 à 24.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs zonneboilercombi: € 4.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Centrale verwarming met hout/pellets

Ook vaste, organische brandstoffen als hout en pellets zijn een vorm van hernieuwbare energie. Wil je af van je vervuilende mazoutketel of zoek je een duurzaam alternatief voor je oude gasketel? Dan is verwarmen met hout/pellets zeker een optie. Bovendien zijn zulke pellets goedkoper dan fossiele brandstoffen. De installatie van zo’n systeem vergt dan wel een hogere aankoopprijs.

Een goede keuze als… het om een kleinere renovatie gaat, je plaats hebt voor de pelletketel, je af wil van fossiele brandstoffen, …

Richtprijs biomassaketel: € 10.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

4. Centrale verwarming met elektriciteit

Een warmtepomp haalt zijn opgewekte energie ook deels uit elektriciteit (gemiddeld 20%), maar er zijn natuurlijk ook cv-installaties die alleen op stroom werken. Dit type centrale verwarming gebruikt elektrische verwarmingselementen om het cv-water op te warmen. Let op: met zo’n elektrische cv-ketel kunnen je stroomkosten flink de pan uit swingen. Het is dan ook alleen geschikt in specifieke situaties.

Een goede keuze als… het gaat om een kleine en optimaal geïsoleerde woning (bv. een appartement), je beschikt over zonnepanelen, …

Prijs elektrische cv-ketel: € 4.000 à 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

5. Centrale verwarming met mazout

Het verhaal van mazout als energiebron voor centrale verwarming loopt op zijn laatste benen. Een mazoutketel is alleen nog toegelaten onder strikte voorwaarden. Heb je geen aardgasaansluiting in jouw straat (of de mogelijkheid daartoe)? En wil je je oude mazoutketel vervangen door een nieuw, condenserend systeem? Alleen dán is een cv-installatie met mazout nog mogelijk.

Een goede keuze als… je geen gasaansluiting hebt in je straat, je enkel je mazoutketel wil vervangen, …

Richtprijs mazoutketel: gemiddeld € 7.500 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Wat is de beste centrale verwarming qua brandstof?

Op langere termijn is het verstandig om na te denken over een verwarmingsinstallatie met duurzame, hernieuwbare energie. De nationale en Europese wetgeving rond verwarmen met fossiele brandstoffen zal namelijk strenger blijven worden. Alleen bij een kleine renovatie en een simpele vervanging van je cv-ketel is een condenserende ketel nog een optie.

Advies op maat nodig? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere cv-installateurs in je buurt. Zo kan je hun adviezen vergelijken en krijg je een beter beeld van de mogelijkheden voor jouw woning. Kom vrijblijvend in contact met erkende cv-installateurs in je buurt!

 


Beste centrale verwarming volgens verwarmingsketel

beste keuze centrale verwarming

Wil je alleen je oude cv-ketel vervangen? Of juist je volledige cv-installatie (dus ook je leidingen en verwarmingstoestellen)? Die afweging heeft een sterke invloed op de beste keuze voor jouw warmteopwekker. Een beknopt overzicht van de meest gekozen verwarmingsketels:

 

1. Warmtepomp

Warmtepompen zijn de verwarmingsoplossing van de toekomst. Bovendien bestaat er voor elke woning een geschikt type warmtepomp, elk met zijn eigen kenmerken en prijzen. We kunnen warmtepompen onderverdelen in 2 categorieën:

 • Geothermische warmtepompen (nieuwbouw): dit type haalt zijn energie uit de aarde. Dankzij de constante temperatuur van die aardwarmte geniet je van het hoogst mogelijke rendement. Let op: door de vereiste diepteboringen en graafwerken is zo’n warmtepomp vooral geschikt voor nieuwbouw.
 • Lucht warmtepompen (renovatie): ook bij bestaande woningen is een warmtepomp zeker mogelijk. In dat geval is een lucht warmtepomp het meest aangewezen. Die haalt zijn warmte uit de buitenlucht om je cv-water op te warmen (lucht-water) of de lucht in je woning met een binnenunit (lucht-lucht).

Wat is voor mij de beste keuze? Een erkende installateur geeft je graag meer info over het meest geschikte type warmtepomp voor jouw woning. Ontvang advies voor de beste centrale verwarming!

 

2. Hybride cv-ketel

Wil je je leidingen en radiatoren liever behouden om breekwerken en grotere kosten te vermijden? Dan is een hybride cv-ketel zeker het overwegen waard. Deze warmteopwekker koppelt de voordelen van een lucht-water warmtepomp en een gascondensatieketel met elkaar. Op elk moment kiest dit slimme systeem namelijk de energiebron die het meest voordelig is:

 • Lucht-water warmtepomp: op de meeste momenten verwarm je je woning met deze warmtepomp. Zo verlaag je je energiekosten en stoot je veel minder CO2 uit.
 • Condensatieketel: is de warmtevraag te groot? Of is het buiten ijskoud? Dan kan de warmtepomp het moeilijker krijgen om de gevraagde warmte te leveren. In dat geval springt de gascondensatieketel bij. Zo kom je dus nooit in de kou te zitten.

Kies ik beter een gewone warmtepomp of een hybride cv-ketel? Dat hangt vooral af van je project, je woning en je budget. Een verwarmingsinstallateur helpt je bij je keuze!

 

3. Condensatieketel

Heb je eerder een kleine renovatie voor ogen zonder al te hoge kosten? Dan kan je natuurlijk ook je oude ketel vervangen voor een nieuwe condensatieketel (op gas of mazout). Die zijn relatief budgetvriendelijk en snel te plaatsen. Bovendien recupereren deze nieuwe modellen de warmte van de rookgassen om je cv-water voor te verwarmen. Zo profiteer je ook van een hoog rendement.

Is een condensatieketel zonder warmtepomp voor mij een goede keuze? Het antwoord op die vraag hangt o.a. af van de isolatiegraad van je woning, de Nederlandse wetgeving, je budget, … Laat je dus eerst gericht adviseren door een erkende cv-installateur in je buurt!

 

4. Biomassaketel

Naast een verwarmingsketel met gas of mazout bestaan er ook ketels die werken met vaste, organische brandstoffen als pellets en houtsnippers. Zo’n biomassaketel is duurder in aanschaf, maar die hogere kosten verdien je wel terug door de lagere prijs van pellets en hout. Bovendien draag je ook je eigen steentje bij aan het milieu door te investeren in hernieuwbare energie.

Is een biomassaketel voor mij interessant? Dat hangt vooral van je budget af en de ruimte in je woning voor zowel de ketel als de pellets, hout(snippers), …Ontvang meer info van een specialist in biomassaketels!

 

5. Elektrische cv-ketel

In veel gevallen is een elektrische cv-ketel de minst interessante optie. Voor de meeste woningen zouden de stroomkosten namelijk veel te hoog zijn. Dan is elektrische verwarming met bv. een lucht warmtepomp een veel rendabeler alternatief. Als het echter om een kleine en/of goed geïsoleerde woning gaat (het liefst met zonnepanelen) kan je zo’n elektrische ketel overwegen.

Elektrisch verwarmen met een cv-ketel of met een warmtepomp? Een erkende cv-installateur helpt jou graag om een weloverwogen keuze te maken. Ontvang gratis advies op maat!

 

Wat is de beste centrale verwarming qua verwarmingsketel?

Dat hangt vooral af van jouw renovatieplannen en je budget. Laat je bv. je woning ook extra isoleren en heb je nog budget over? Dan is een warmtepomp duidelijk de meest rendabele investering. Een vervanging van je oude ketel voor een condensatieketel is ook nog altijd een optie, maar dat is steeds minder een toekomstgerichte keuze.

Advies op maat nodig? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere cv-installateurs in je buurt. Zo kan je hun adviezen vergelijken en krijg je een beter beeld van de mogelijkheden voor jouw woning. Kom vrijblijvend in contact met erkende cv-installateurs in je buurt!

 


Beste centrale verwarming volgens warmtetoestellen

wat is beste centrale verwarming

Naast de warmteopwekker zijn er natuurlijk nog de toestellen die de warmte moeten afgeven. Die verwarmingselementen vormen een cruciaal onderdeel van je centrale verwarming. De meest geschikte keuze hangt vooral af van je gekozen verwarmingsketel:

 

1. Radiatoren

Wil je je huidige radiatoren houden? Dat kan met een nieuwe condensatieketel, hybride cv-ketel of een biomassaketel. Laat je een lucht-water of geothermische warmtepomp installeren? Dan moet je kiezen voor nieuwe lage temperatuur radiatoren. Toch als je je vloer liever niet openbreekt. Die werken met een watertemperatuur van slechts 35 tot 55 °C (op maat van een warmtepomp). In tegenstelling tot de temperatuur van 70 à 80 °C bij standaard radiatoren.

 

2. Vloer- of wandverwarming

Bij nieuwbouw kies je sowieso beter voor vloer- of wandverwarming. Zulke afgiftesystemen met een groot oppervlak warmen je woning namelijk zuiniger op. Ook bij een grote renovatie zijn vloerverwarming en wandverwarming mogelijk, maar de installatie gaat wel gepaard met veel breekwerk. De beste keuze hangt dus vooral af van de omvang van de werken in je woning.

 

3. Convectoren

Net als radiatoren kan je ook bij convectoren kiezen voor de klassieke of de lage temperatuur-variant. Sowieso zijn deze afgiftesystemen een iets zuiniger alternatief voor radiatoren, maar ze zijn ook duurder in aankoop. In tegenstelling tot radiatoren kan je convectoren ook laten inbouwen in je vloer. Zo win je net als met vloerverwarming heel wat plaats in je woning.

 

Wat is de beste centrale verwarming qua warmtetoestellen?

De meest energiezuinige afgiftesystemen zijn duidelijk vloer- of wandverwarming. Maar alleen bij goed geïsoleerde woningen en in combinatie met een duurzame warmteopwekker zoals een warmtepomp. De beste keuze hangt dus samen met het type verwarmingsketel en hoe energiezuinig je woning is.

Warmtetoestellen op maat kopen? Een erkende verwarmingsinstallateur geeft je graag gericht advies op maat. Start hier je aanvraag!

 


CONCLUSIE: wat is voor mij de beste centrale verwarming?

Er is niet zoiets als de ‘beste centrale verwarming’. Wat de meest geschíkte cv-installatie is, hangt in grote mate af van jouw woonsituatie, wensen en budget:

 

 • Woningisolatie: het is een slecht idee om een warmtepomp te installeren als je woning niet goed geïsoleerd is. Anders moet die te hard werken om je woning warm te krijgen. Laat je echter ook isolatiewerken uitvoeren? Dan is een duurzame cv-installatie op lage temperatuur wél aanbevolen.
 • Wetgeving: een mazoutketel installeren kan alleen nog in specifieke omstandigheden. Bovendien zal de wetgeving rond fossiele brandstoffen gegarandeerd strenger worden in de toekomst. Zeker een factor om rekening mee te houden.
 • Budget: uiteraard is een verwarmingsinstallatie een grote investering. Zeker als je ook nog andere renovatiewerken laat uitvoeren. Ga daarom goed na welke oplossing mogelijk is met jouw specifieke budget. Een cv-installateur kan je hierover adviseren.
 • Type renovatie: plan je grote renovatiewerken? Dan kan je op dat soort momenten ook je oude cv-installatie vervangen door een duurzamer alternatief als een warmtepomp met vloerverwarming. Wil je breekwerken liever vermijden? Bij zo’n kleine renovatie is een condensatieketel of een hybride cv-ketel beter geschikt. Je kan je leidingen en radiatoren dan gewoon behouden.

Zeker zijn van de beste centrale verwarming? Neem dan contact op met meerdere cv-installateurs. Zo krijg je een helder overzicht van je opties en neem je een weloverwogen beslissing. Je kan vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere vakspecialisten via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs