Verwarminginfo.nl
Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Onderhoud verwarmingsketel

In sommige gevallen is een regelmatig verwarmingsketel onderhoud verplicht. Of en hoe vaak dat centrale verwarming onderhoud nodig is, is vooral afhankelijk van de brandstof en het vermogen van de verwarmingsketel. Wat een ketelonderhoud inhoudt en wat de kostprijs en verplichtingen zijn lees je hier.

Onderhoud van je verwarmingsketel laten uitvoeren? Vraag hier prijzen op maat aan.

 

Verplicht onderhoud naargelang het type ketel en brandstof

verplichte keuring cv-ketelAls bewoner (huurder of eigenaar) ben je als gebruiker van de cv-ketel zelf verantwoordelijk voor het regelen van een professioneel verwarmingsketel onderhoud. Of en hoe vaak een ketel onderhoud moet krijgen, hangt af van de brandstof en het vermogen van de ketel:

Tweejaarlijks voor niet gasgestookte verwarmingsinstallaties van > 100 kW.

Vierjaarlijks voor niet gasgestookte verwarmingsketels van 20 – 100 kW of gasgestookte installaties van > 100 kW.

TIP: bij ingebruikname van een nieuwe verwarmingsinstallatie is een keuring binnen de zes weken verplicht. Op die manier ben je meteen zeker van een goede en efficiënte werking van het stooktoestel.

 

1. Onderhoud centrale verwarming op stookolie

Het onderhoud van verwarmingsinstallaties op stookolie van 20 – 100 kW is om de 4 jaar verplicht. De meeste verwarmingsketels in woningen vallen binnen dit vermogen. Installaties met een vermogen > 100 kW moeten om de 2 jaar een onderhoud krijgen.

Wie moet het ketelonderhoud uitvoeren? Het centrale verwarming onderhoud moet uitgevoerd worden door een verwarmingstechnicus met een SCIOS-certificaat.

Prijs onderhoud verwarmingsketel: € 150 à 250 (excl. btw)

 

2. Onderhoud centrale verwarming op gas

Bij verwarmingsinstallaties op gas met een vermogen > 100 kW is een ketel onderhoud verplicht om de 4 jaar. Voor installaties met een vermogen < 100 kW (meeste verwarmingsketels in woningen) is er geen onderhoudsplicht.

Wie moet het ketelonderhoud uitvoeren? Het centrale verwarming onderhoud moet uitgevoerd worden door een verwarmingstechnicus met een SCIOS-certificaat.

Wat als een keuring van de verwarmingsketel niet verplicht is? Dan is een periodiek verwarmingsketel onderhoud toch sterk aangeraden. Je kan daarvoor de aanwijzingen van de fabrikant volgen. Meestal wordt een jaarlijks of tweejaarlijks ketelonderhoud aanbevolen.

Prijs onderhoud verwarmingsketel: € 100 à 170 (excl. btw)

 

3. Onderhoud centrale verwarming op vaste brandstof

Bij verwarmingsinstallaties op vaste brandstof van 20 – 100 kW is een cv-onderhoud om de 4 jaar verplicht. De meeste verwarmingsketels in woningen vallen binnen dit vermogen. Installaties met een vermogen > 100 kW moeten om de 2 jaar een onderhoud krijgen.

Wie moet het ketelonderhoud uitvoeren? Het centrale verwarming onderhoud moet uitgevoerd worden door een verwarmingstechnicus met een SCIOS-certificaat.

Prijs onderhoud verwarmingsketel: € 100 à 200 (excl. btw)

 

Niet elke vakman mag een verwarmingsketel onderhoud uitvoeren!

Het onderhoud van je centrale verwarming mag alleen gebeuren door een technicus met een SCIOS-certificaat. Op zoek naar zo’n technicus? Goed nieuws! Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij technici die over de nodige bekwaamheden beschikkingen. Klik hier voor meer info.

 

 

Moet ik ook voldoen aan de nieuwe EPBD-keuring?

Met het herzien van de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD III) zijn de keuringsverplichtingen voor verwarmingssystemen herzien. De EPBD-keuring voor zowel verwarmings- als airconditioningssystemen is daarbij verplicht vanaf een nominaal vermogen van 70 kW. Voor de invulling van deze keuring is een overgangsperiode van 2 jaar voorzien. Dat betekent dat de huidige verplichtingen voor stookinstallaties (zie hierboven) gewoon van kracht blijven als keuringsverplichting.

 

Kostprijs onderhoud CV ketel

Voor een onderhoud van de cv-ketel bedragen de kosten gemiddeld € 100 à 170 voor een gasketel en € 150 à 250 voor een stookolieketel. De prijs voor het onderhoud van een verwarmingsketel op vaste brandstof is gemiddeld € 100 à 200. Deze prijzen zijn exclusief btw.

LET OP: in bovenstaande prijzen zit zowel de controle van de verwarmingsketel, het correct afstellen ervan en het opstellen van de nodige attesten. In geval van dringende interventies of wanneer herstellingen of wisselstukken nodig zijn, kunnen extra kosten aangerekend worden.

Wenst u vrijblijvend offertes aan te vragen bij erkende technici?  Vraag hier uw prijs op maat aan.

 

Beperk de kosten voor ketelonderhoud met een onderhoudscontract

Heel wat cv-installateurs bieden onderhoudscontracten aan. Daarmee vertrouw je het centrale verwarming onderhoud toe aan die installateur. Hij zorgt er dan voor dat het onderhoud van je verwarmingsketel telkens tijdig wordt uitgevoerd. Ook voor problemen en defecten kan je bij hem terecht. Zo’n onderhoudscontract is op termijn vaak goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Let op, want de kosten en voorwaarden kunnen verschillen per vakman. Vergelijk daarom verschillende voorstellen via de offertepagina.

 

 

ouderhoud verwarmingsketel

 

Waaruit bestaat het onderhoud aan de CV ketel?

Hoe het centrale verwarming onderhoud precies verloopt hangt af van het type ketel (gas, stookolie, vaste stof). Doorgaans verloopt het in volgende stappen:

 • STAP 1: reiniging en controle verwarmingsketel: de technicus reinigt de ketel, de brander en eventueel de schoorsteen.
 • STAP 2: verwarmingsketel correct afstellen: daarnaast stelt de technicus de brander correct af en voert hij diverse wettelijk verplichte metingen uit.
 • STAP 3: attesten opstellen: het kan ook dat slijtagegevoelige onderdelen vervangen moeten worden (thermokoppel, dichtingen, etc.). In dat geval voert de technicus de nodige herstellingswerken uit. Na dit alles worden de nodige attesten opgemaakt. Op zoek naar een erkend technicus voor het onderhoud van je chauffageketel? Vergelijk hier prijzen op maat.

 

Waarom is een verwarmingsketel onderhoud noodzakelijk?

 • Met regelmatig verwarmingsketel onderhoud voorkom je gevaarlijke situaties zoals koolmonoxidevergiftiging, brand, of explosie.
 • Een verwarmingsketel die goed onderhouden en afgesteld is, verbruikt minder energie en stoot minder CO2 uit dan een vervuild of niet goed afgesteld toestel.
 • Je hebt minder kans op defecten en problemen komen sneller aan het licht.
 • De verwarmingsketel gaat langer mee.
 • Het onderhoud van een CV installatie is in sommige gevallen verplicht. Lees meer over het verplicht gasketel onderhoud en stookolieketel onderhoud.

Een regelmatig ketel onderhoud is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid en gezondheid maar het garandeert ook een lange levensduur van het apparaat. Veel verzekeraars stellen regelmatig terugkerend onderhoud van de verwarmingsketel zelfs verplicht.

 

Onderhoud van elektrische verwarmingstoestellen

prijs onderhoud cv ketel

Bij elektrische verwarmingstoestellen, zoals elektrische radiatoren, collectoren en boilers, is regelmatig onderhoud wettelijk niet verplicht. Ook hier is een regelmatig onderhoud toch aangeraden. Het spreekt voor zich dat je de onderhoudsintervallen, zoals die door de fabrikant worden aangegeven, daarbij respecteert.

Waarom is onderhoud aangeraden? De voorschriften van de fabrikant met betrekking tot het onderhoud zijn niet voor niets opgesteld en garanderen een juist functioneren van de apparatuur. Met regelmatig onderhoud voorkom je onveilige situaties en onnodige slijtage aan onderdelen. De prijs voor een onderhoud van een elektrische verwarmingssysteem is € 150 à 200 (excl. btw). Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina.

 

Veelgestelde vragen • Hoelang duurt het onderhoud van een verwarmingsketel?
  Doorgaans duurt het onderhoud van de verwarming 1 tot 3 uur, afhankelijk van de staat van de ketel. Als er herstellingen moeten gebeuren of onderdelen vervangen moeten worden, zal het onderhoud bijvoorbeeld langer duren.


 • Wanneer plan ik het onderhoud van mijn ketel best in?
  De afspraak voor je ketel onderhoud maak je best al in de zomer. Veel mensen denken er pas later aan, wanneer het kouder wordt. Maar dan is het vaak moeilijker om snel een afspraak in te plannen bij een verwarmingstechnicus. In de zomer hebben ze het doorgaans minder druk waardoor ze je verwarmingsketel onderhoud meestal relatief snel kunnen uitvoeren.

 

 

Offertes voor een ketelonderhoud ontvangen?

Kies voor een erkend technicus. Zo ben je er zeker van dat het onderhoud correct uitgevoerd wordt en dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Ontvang snel prijzen en vergelijk voorstellen via onderstaand formulier.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende technici