Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Onderhoud verwarmingsketel

Een regelmatige keuring en daarbij horend onderhoud van je verwarmingsketel is verplicht volgens de Nederlandse wetgeving. Hoe vaak zo’n ketelonderhoud nodig is, hangt af van de brandstof en het vermogen van de verwarmingsketel. Wat houdt een onderhoud van je cv-ketel in? Hoeveel kost het en aan welke verplichtingen moet je voldoen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Periodieke SCIOS keuring
EPBD III-keuring
Kosten onderhoud CV ketel
Werkwijze onderhoud verwarmingsketel
Onderhoud CV ketel wettelijk verplicht?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

Periodieke SCIOS keuring volgens type ketel en brandstof

Als bewoner (huurder of eigenaar) ben je als gebruiker van de cv-ketel zelf verantwoordelijk voor het regelen van een professionele keuring van je verwarmingsketel en het onderhoud. Of en hoe vaak een ketel gekeurd moet worden, hangt af van de brandstof en het vermogen van de ketel. Let op: bij de eerste ingebruikname van een nieuwe verwarmingsinstallatie is een keuring binnen de 6 weken verplicht. Zo ben je ook meteen zeker van een goede en efficiënte werking van je cv-ketel.

 

1. Centrale verwarming op stookolie

Een periodieke keuring van je verwarmingsinstallatie op stookolie is verplicht voor installaties met een vermogen:

 • tussen 20 en 100 kW: om de 4 jaar. De meeste verwarmingsketels in woningen vallen binnen dit vermogen.
 • > 100 kW: om de 2 jaar.

Let op: de periodieke keuring en het ketelonderhoud moeten uitgevoerd worden door een verwarmingstechnicus met een SCIOS-certificaat.

Prijs keuring en onderhoud verwarmingsketel op stookolie: € 150 à 250 (excl. btw)

 

2. Centrale verwarming op gas

Voor de periodieke keuring van je verwarmingsinstallatie op gas gelden de volgende regels:

 • vermogen > 100 kW: periodieke keuring verplicht om de 4 jaar.
 • vermogen tussen 20 en 100 kW: een periodieke keuring is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden om een veilige en optimale werking te garanderen.

Let op: de periodieke keuring en het ketelonderhoud moeten uitgevoerd worden door een verwarmingstechnicus met een SCIOS-certificaat.

Prijs keuring en onderhoud verwarmingsketel op gas: € 100 à 170 (excl. btw)

 

3. Centrale verwarming op vaste brandstof

Een periodieke keuring van je verwarmingsinstallatie op vaste brandstof is verplicht voor installaties met een vermogen:

 • tussen 20 en 100 kW: om de 4 jaar. De meeste verwarmingsketels in woningen vallen binnen dit vermogen.
 • > 100 kW: om de 2 jaar.

Let op: de periodieke keuring en het ketelonderhoud moeten uitgevoerd worden door een verwarmingstechnicus met een SCIOS-certificaat.

Prijs keuring en onderhoud verwarmingsketel op vaste brandstof: € 100 à 200 (excl. btw)

 

Laat je verwarmingsketel onderhoud uitvoeren door de juiste vakman

De keuring en het onderhoud van je centrale verwarming mag alleen gebeuren door een technicus met een SCIOS-certificaat. Via onze offerteservice kom je in contact met technici die over de nodige bekwaamheden beschikken. Ontvang gratis prijsvoorstellen op maat.

 

Onderhoud verwarmingsketel

 

EPBD III-keuring

Naast de verplichte SCIOS-keuring vanuit het Activiteitenbesluit is ook de EPBD III-keuring voor verwarmingssystemen verplicht. Verwarmingssystemen met een nominaal vermogen vanaf 70 kW moeten 1 keer om de 4 jaar gekeurd worden. Is je verwarmingssysteem gekoppeld aan een ventilatiesysteem? Dan moet ook het ventilatiesysteem gekeurd worden.

Ook de EPBD III-keuring moet worden uitgevoerd door installatiebedrijven met SCIOS-certificaat. Ontvang gratis offertes op maat van erkende technici in je buurt via onze offertepagina.

 

Kosten onderhoud CV ketel

De kosten voor een onderhoud van je cv-ketel variëren naargelang het type verwarmingsketel:

LET OP: in bovenstaande prijzen zijn zowel de controle van de verwarmingsketel, een correcte afstelling en de nodige attesten inbegrepen. Er kunnen extra kosten aangerekend worden in geval van dringende interventies, herstellingen of wanneer er wisselstukken nodig zijn.

Onderhoud laten uitvoeren? Ontvang gratis offertes op maat van erkende technici via onze offertepagina.

 

Beperk de kosten voor ketelonderhoud met een onderhoudscontract

Heel wat cv-installateurs bieden ook onderhoudscontracten aan. Daarmee vertrouw je het onderhoud van je cv-ketel toe aan die installateur. Hij zorgt er dan voor dat het onderhoud van je verwarmingsketel telkens tijdig wordt uitgevoerd. Ook voor problemen en defecten kan je bij hem terecht. Zo’n onderhoudscontract is op termijn vaak goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten.

Let op, want de kosten en voorwaarden van zo’n onderhoudscontract kunnen sterk verschillen per vakman. Vergelijk daarom verschillende voorstellen via onze offerteservice.

 

cv ketel onderhoud

 

Waaruit bestaat een onderhoud van een verwarmingsketel?

Hoe het centrale verwarming onderhoud precies verloopt hangt af van het type ketel (gas, stookolie, vaste stof). Doorgaans verloopt het in volgende stappen:

 • STAP 1: verwarmingsketel reinigen en controleren: de technicus reinigt de ketel, de brander en eventueel de schoorsteen.
 • STAP 2: verwarmingsketel correct afstellen: daarnaast stelt de technicus de brander correct af en voert hij diverse wettelijk verplichte metingen uit.
 • STAP 3: attesten opstellen: het kan ook dat slijtagegevoelige onderdelen vervangen moeten worden (thermokoppel, dichtingen, etc.). In dat geval voert de technicus de nodige herstellingswerken uit. Na dit alles worden de nodige attesten opgemaakt. Op zoek naar een erkend technicus voor het onderhoud van je chauffageketel? Vergelijk hier prijzen op maat

 

Is het onderhoud van mijn cv-ketel wettelijk verplicht?

In tegenstelling tot een periodieke keuring is een periodiek onderhoud van je verwarmingsketel niet verplicht. Een onderhoud is enkel verplicht wanneer uit de keuring blijkt dat de cv-ketel een onderhoud nodig heeft. Desondanks is een regelmatig onderhoud wel sterk aangeraden:

 • Met regelmatig verwarmingsketel onderhoud voorkom je gevaarlijke situaties zoals koolmonoxidevergiftiging, brand, of explosie.
 • Een verwarmingsketel die goed onderhouden en afgesteld is, verbruikt minder energie en stoot minder CO2 uit dan een vervuild of niet goed afgesteld toestel.
 • Je hebt minder kans op defecten en problemen komen sneller aan het licht.
 • De verwarmingsketel gaat langer mee.

Een regelmatig ketel onderhoud is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid en gezondheid maar het garandeert ook een lange levensduur van het apparaat. Voor veel verzekeraars is een regelmatig terugkerend onderhoud van de verwarmingsketel zelfs een voorwaarde om een verzekering af te sluiten.

 

 

Veelgestelde vragen • Hoelang duurt het onderhoud van een verwarmingsketel?
  Doorgaans duurt het onderhoud van de verwarming 1 tot 3 uur, afhankelijk van de staat van de ketel. Als er herstellingen moeten gebeuren of onderdelen vervangen moeten worden, zal het onderhoud bijvoorbeeld langer duren.


 • Wanneer plan ik het onderhoud van mijn ketel best in?

  De afspraak voor je ketel onderhoud maak je best al in de zomer. Veel mensen denken er pas later aan, wanneer het kouder wordt. Maar dan is het vaak moeilijker om snel een afspraak in te plannen bij een verwarmingstechnicus. In de zomer hebben ze het doorgaans minder druk waardoor ze je verwarmingsketel onderhoud meestal relatief snel kunnen uitvoeren.

  Op zoek naar een erkend technicus in je buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes via onderstaand offerteformulier: • Draagt een waterontharder bij aan een goed onderhoud van mijn verwarmingsketel?

  Ja. Kalkvorming in de leidingen, verwarmingselementen en verwarmingsketel heeft een negatieve invloed op de werking, efficiëntie en levensduur van je CV-installatie. Woon je in een gebied met een hoge waterhardheid, dan kan het rendement van je CV-installatie snel dalen als gevolg kalk. Je kan dat vermijden door een waterontharder te kopen.

 

Offertes voor een ketelonderhoud ontvangen?

Kies voor een erkend technicus. Zo ben je er zeker van dat het onderhoud correct uitgevoerd wordt en dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Ontvang snel prijzen en vergelijk voorstellen via onderstaand formulier.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende technici