Verwarminginfo.nl

Onderhoud verwarmingsketel

In veel gevallen is een regelmatig onderhoud van de centrale verwarmingsketel verplicht. Wat een onderhoud inhoudt en wat de kostprijs en verplichtingen zijn bespreken we hier.

Onderhoud van je verwarmingsketel laten uitvoeren? Vraag hier prijzen op maat aan.

 

 

Verplicht onderhoud naargelang het type ketel en brandstof

verplichte keuring cv-ketelAls bewoner (huurder of eigenaar) ben je als gebruiker van de cv-ketel zelf verantwoordelijk voor het regelen van professioneel onderhoud. Hoe vaak een ketel onderhoud moet krijgen, hangt af van het type brandstof. De volgende onderhoudsintervallen gelden:

Tweejaarlijks voor niet gasgestookte verwarmingsinstallaties van meer dan 100 kW.

Vierjaarlijks voor niet gasgestookte verwarmingsketels van 20 tot 100 kW of gasgestookte installaties van meer dan 100 kW.

 

 

Spelregels onderhoud centrale verwarming

Het onderhoud van je centrale verwarming mag alleen gebeuren door een technicus met een SCIOS-certificaat. Indien het gaat om cascade geschakelde installaties die afzonderlijk een vermogen hebben dat buiten de keuringsplicht valt maar opgeteld wél, dan is een keuring ook verplicht.

Bij ingebruikname van een nieuwe verwarmingsinstallatie is een keuring binnen de zes weken verplicht. Op die manier ben je meteen zeker van een goede en efficiënte werking van het stooktoestel.

Wil je je verwarmingsketel laten onderhouden door een erkend technicus? Via de offertepagina kan je hiervoor gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij verwarmingsspecialisten. Klik hier voor meer info.

 

 

Kostprijs onderhoud CV ketel

Het onderhoud aan een centrale verwarmingsketel kost minstens €100 à €110 (gas gestookte ketel). Voor een onderhoud van een ketel op stookolie ben je zo’n €120 tot €130 kwijt. Deze prijzen zijn exclusief btw.

Wenst u vrijblijvend offertes aan te vragen bij erkende technici?  Vraag hier uw prijs op maat aan.

 

ouderhoud verwarmingsketel

 

Waaruit bestaat het onderhoud aan de CV ketel?

Dit hangt af van het type ketel (gas, stookolie, vaste stof) maar in ieder geval reinigt men de ketel, de brander en eventueel de schoorsteen. Daarnaast stelt de technicus de brander correct af en voert hij diverse metingen uit. Na dit alles wordt een verbrandingsattest opgemaakt. Het kan ook zijn dat slijtagegevoelige onderdelen vervangen moeten worden (thermokoppel, dichtingen, etc.)

 

Waarom is periodiek onderhoud noodzakelijk?

•    Met regelmatig onderhoud voorkom je gevaarlijke situaties zoals koolmonoxidevergiftiging, brand, of explosie.
•    Een verwarmingsketel die goed is afgesteld en onderhouden, verbruikt minder energie en stoot minder CO2 uit dan een vervuild of niet goed afgesteld toestel.
•    Je hebt minder kans op storingen.
•    De verwarmingsketel gaat langer mee.
•    Het onderhoud van een CV installatie is in sommige gevallen verplicht.

Regelmatig onderhoud is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid en gezondheid maar het garandeert ook een lange levensduur van het apparaat. Veel verzekeraars stellen regelmatig terugkerend onderhoud van de verwarmingsketel verplicht.

Om deze redenen doe je er dus goed aan om geen onnodige risico’s te nemen en regelmatig een onderhoud te laten uitvoeren. Via de offertepagina kan je hiervoor gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij verwarmingsspecialisten.

 

 

Onderhoud van elektrische verwarmingstoestellen

Bij elektrische verwarmingstoestellen, zoals elektrische radiatoren, collectoren en boilers, is regelmatig onderhoud wettelijk gezien niet verplicht. Het spreekt voor zich dat je de onderhoudsintervallen, zoals die door de fabrikant worden aangegeven, wel moet respecteren. Ze zijn niet voor niets opgesteld en garanderen een juist functioneren van de apparatuur. Met regelmatig onderhoud voorkom je onveilige situaties en onnodige slijtage aan onderdelen.

 

prijs onderhoud cv ketel

 

Offertes voor een ketelonderhoud ontvangen?

Kies voor een erkend technicus. Zo ben je er zeker van dat het onderhoud correct uitgevoerd wordt en dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Ontvang snel prijzen en vergelijk voorstellen via onderstaand formulier.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende technici