Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Accumulatieverwarming: Prijzen & eigenschappen

 • GRATIS offertes op maat van uw verbruik ontvangen? Start hier.

Accumulatieverwarming zet elektriciteit ‘s nachts (tegen het goedkope nachttarief) om in warmte, slaat deze tijdelijk op en geeft de warmte overdag weer af aan de omgeving. Accumulatieverwarming is voornamelijk interessant voor goed geïsoleerde ruimtes die voor langere tijd verwarmd moeten worden. Alles over onder meer de werking, soorten en prijzen ontdek je hier.

Ga snel naar: soortenprijsvoor- en nadelenaandachtspuntenalternatievenofferte

 

Hoe werkt accumulatieverwarming?

Een accumulatiekachel heeft een stenen kern waarin zich een weerstand bevindt. ’s Nachts wordt elektriciteit door de weerstand geleid waardoor deze opwarmt. Deze warmte wordt vervolgens opgenomen en vastgehouden door de stenen die een hoge warmteopslagcapaciteit hebben. Overdag wordt de opgeslagen warmte afgegeven aan de omgeving.

Accumulatiekachels zijn duurder dan standaard elektrische radiatoren. Door hun optimaal gebruik van het goedkoper nachttarief ligt hun verbruik wel een stuk lager.  Zo bespaar je op termijn flink wat geld. Gekende fabrikanten van accumulatoren zijn onder andere AEG, Dimplex, Aterno, Thermelec, … Hun prijzen en rendement ontdek je verderop dit artikel.

 

 

Soorten accumulatieverwarming

accumulatieverwarming

 

Soort accumulatieverwarmingKenmerkenGemiddelde prijs
1. Dynamische accumulatieverwarming- Snelle warmteafgifte
- Nauwkeurige temperatuurregeling
€ 800 (2.000 Watt)
2. Statische accumulatieverwarming- Geleidelijke warmteafgifte
- Geen nauwkeurige temperatuurregeling
€ 600 (1.700 Watt)

 

1. Dynamische accumulatieverwarming

Een dynamische accumulatiekachel of spaarkachel heeft een groot vermogen (± 1.200 – 7.500 Watt) en beschikt over een ventilator die koude lucht aanzuigt en door de warme kachelkern weer naar buiten blaast. De ventilator wordt aangestuurd door een (weersafhankelijke) thermostaat waardoor een nauwkeurige temperatuurregeling mogelijk is. Daarvoor is een aparte leiding van de accumulator naar de kamerthermostaat nodig. Er bestaan echter ook thermostaten die rechtstreeks in de accumulatiekachel geplaatst kunnen worden of draadloos werken.

Dynamische spaarkachels worden voornamelijk toegepast in ruimtes waarin een snelle warmteafgifte en temperatuurcomfort belangrijk zijn zoals bijvoorbeeld de woonkamer of keuken.

Prijs dynamische accumulator: Gemiddeld € 800 (2.000 Watt) per toestel. Prijzen hangen of van gewenste functies, design en benodigd vermogen. Installateurs maken vrijblijvend een berekening en voorstel op maat van jouw wensen en verbruik. Offertes op maat kan je hier aanvragen.

 

2. Statische accumulatieverwarming

Bij statische accumulatiekachels zijn de omvang en het vermogen (± 1.700 – 3.000 Watt) eerder beperkt. Ze worden daarom voornamelijk toegepast in ruimtes waarin een geleidelijke warmteafgifte gewenst is en waarbij geen nauwkeurige temperatuurregeling nodig is. Denk maar aan een hal, slaapkamer, … In welke mate de statische accumulator ’s nachts moet opladen is regelbaar via een knop die je hoger of lager kan zetten afhankelijk van de gewenste warmte.

Statische spaarkachels produceren stralingswarmte. Dat betekent dat ze niet de lucht, maar wel de massa opwarmen. De opgewarmde materialen geven dan op hun de warmte af aan de omgeving. De stralingswarmte kan je regelen via een klep die je meer of minder kan openzetten. In tegenstelling tot een dynamische accumulator heeft een statische variant dus geen ventilator en aparte thermostaat nodig. Gezien deze vereenvoudigde techniek zijn ze goedkoper dan de dynamische accumulatoren.

Prijs statische accumulator: Gemiddeld € 600 (1.700 Watt) per toestel. Welke toestellen, combinaties en mogelijkheden het meest geschikt zijn voor jouw verbruik kan je vrijblijvend laten berekenen inclusief offerte via onze offerteservice.

 

Welk type kies ik best?

Dat is vooral afhankelijk van de ruimte die je wil verwarmen en de manier waarop je die wil verwarmen. In ruimtes die je vaak gebruikt, zoals de woonkamer of keuken, heb je nood aan een hoog warmtecomfort en zijn dynamische accumulatoren de beste keuze. Statische accumulatoren zijn dan weer goedkoper, maar bieden minder warmtecomfort. Ze geven hun warmte slechts geleidelijk af en ook de temperatuur kan minder nauwkeurig geregeld worden. Dit type is dan ook eerder aangeraden voor ruimtes die je minder vaak gebruikt zoals de gang of slaapkamer.

Tip: vraag raad aan een vakman. Hij kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden en adviseren over het type accumulatieverwarming dat het best past bij jouw situatie en wensen. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

 

Accumulatieverwarming prijzen

Ondanks dat je gebruikt maakt van het elektriciteitsnet kan je met elektrische verwarming via accumulatie toch een hoog rendement halen. Voorwaarden zijn wel dat je gebruik kan maken van het goedkope nachttarief en dat de kamers die je verwarmt goed geïsoleerd zijn, maar dat geldt voor elk type verwarming. Verder is er geen ingewikkelde of dure installatie nodig en blijven de onderhoudskosten laag.

De prijs van de accumulatoren zelf is afhankelijk van verschillende factoren zoals het design en het type (dynamische accumulatoren zijn doorgaans iets duurder dan de statische variant). Het vermogen heeft de grootste invloed op de kostprijs:

VermogenGemiddelde prijs (incl. btw, excl. plaatsing)
2.000 Watt€ 600 - 800
3.000 Watt€ 800 - 1.100
5.000 Watt€ 1.050 - 1.500
6.000 Watt€ 1.200 - 1.750
7.000 Watt€ 1.500 - 2.000

Tip: welk vermogen je nodig hebt is vooral afhankelijk van de grootte van de ruimte die je wil verwarmen. Een vakman kan je hierover gepast adviseren en het nodige vermogen voor jouw situatie berekenen. Ontvang vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat van jouw project van professionele installateurs.

 

Bespaar op de verbruikskosten door het nachttarief

Let op! Laat je niet afschrikken door de kostprijs van accumulatoren. Ze zijn duurder dan standaard elektrische radiatoren, maar doordat ze gebruik maken van het voordelige nachttarief zijn de verbruikskosten lager.

 • Verbruik elektrische radiatoren
  We gaan uit van een elektrische radiator met een vermogen van 2.000 Watt (2 kW). Stel dat je die van oktober tot maart (± 180 dagen) ieder dag 3 uur gebruikt, dan verbruik je op jaarbasis: 2 x 180 x 3 = 1.080 kWh. Tegen een gemiddelde elektriciteitsprijs van €0,25/kWh (dagtarief) komt dat neer op een verbruik van € 270 per jaar.
 • Verbruik elektrische accumulatoren
  Ook hier gaan we uit van een elektrische accumulator met een vermogen van 2.000 Watt (2 kW) die op jaarbasis 1.080 kWh verbruikt. Tegen een gemiddelde elektriciteitsprijs van €0,17/kWh (nachttarief) komt dat neer op een verbruik van € 183,6 per jaar. Per accumulator bespaar je in dit geval dus 86 euro per jaar. De hogere kosten van elektrische accumulatoren zijn zo snel terugverdiend. Het exacte verbruik en winst berekenen volgens jouw verbruik kan door offertes aan te vragen bij gespecialiseerde installateurs.

 

Voor- en nadelen van elektrische accumulatoren

Voordelen

 • Makkelijk te installeren
 • Compact (de kachel neemt weinig ruimte in beslag)
 • Geen onderhoudskosten
 • Maakt gebruik van voordelig nachttarief
 • Relatief goedkoop in aanschaf (in vergelijk met verwarming op gas of mazout)
 • Nog interessanter in combinatie met zonnepanelen

 

Nadelen

 • Je hebt een tweevoudige uurtarief meter nodig (dag en nachttarief elektriciteit)
 • Duurder in aankoop dan standaard elektrische radiatoren

 

Accumulatieverwarming vervangen

Zijn je elektrische accumulatoren toe aan vervanging? Dan kan je ervoor kiezen om ze te vervangen door een nieuwe verwarmingsinstallatie. Hier komen echter vaak een grote investering en veel breekwerk bij kijken. Je kan daarom ook gewoon investeren in nieuwe accumulatoren. De nieuwste generatie is niet alleen veel compacter en lichter in gewicht, maar ook efficiënter.

Zo hebben moderne accumulatoren doorgaans een elektronische oplaadsturing en veel beter warmtebehoudsvermogen. Je kan de gewenste temperatuur makkelijker regelen en instellen en ook de restwarmte preciezer bepalen. Dat levert een aanzienlijke energiebesparing op. Interesse in voorstel en prijs op maat van jouw project? Via de offertepagina ontvang je vrijblijvend offertes van professionele installateurs. Start je aanvraag hier.

 

prijzen accumulatieverwarming

 

Aandachtspunten bij accumulatieverwarming

Indien je van plan bent om accumulatieverwarming te laten installeren kunnen onderstaande aandachtspunten interessant zijn.

 

1. Voor welke ruimtes is accumulatieverwarming geschikt?

Accumulatieverwarming is vooral geschikt voor goed geïsoleerde ruimtes die voor langere tijd verwarmd moeten worden. Voor occasioneel gebruik is het minder geschikt omdat de warmtebehoefte dan niet goed ingeschat kan worden.

Bij accumulatieverwarming moet je in principe vooruit denken over de warmtebehoefte voor de volgende dag. De kachel moet immers ’s nachts opladen en hoeveel je de kachel laat opladen is afhankelijk van de te verwachten warmtebehoefte.

 

2. Correct gebruik van accumulatieverwarming

Bij accumulatieverwarming laad je de kachel best zo efficiënt mogelijk op. Indien je weet dat je maandag een hele dag weg bent, hoef je de kachel zondagnacht niet volledig op te laden.

De buitentemperatuur speelt ook een rol. Hoe kouder het buiten is, hoe groter de warmtebehoefte binnen zal zijn. Vandaar dat een dynamische spaarkachel vaak gekoppeld is aan een slimme thermostaat met een weerafhankelijke regeling. Deze zorgt ervoor dat het opladen van de kachel zo efficiënt mogelijk gebeurt. Hoe minder de kachel overdag, tegen het normale elektriciteitstarief hoeft bij te schakelen, hoe voordeliger je kan verwarmen.

 

3. Kies de juiste regelapparatuur

Om een spaarkachel zo economisch mogelijk te laten werken zijn er elektronische thermostaten beschikbaar die je een handje kunnen helpen. Met behulp van sensoren meet de elektronica de temperatuur van de buitenlucht en de temperatuur van de restwarmte in de kachel zelf.

De computer in de thermostaat bepaalt aan de hand van deze informatie wat de beste laadstrategie voor de kachel is. Doordat de kachel alleen energie zal verbruiken indien dat strikt noodzakelijk is, kan je heel wat energie besparen. Natuurlijk moet je zelf in de gaten houden dat je de thermostaat op de juiste manier instelt.

 

Wil je accumulatieverwarming laten plaatsen door een verwarmingsspecialist? Via de offertedienst kan je vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionals. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

accumulatie verwarming woonkamer

 

Alternatieven voor elektrische verwarming via accumulatie

In je zoektocht naar de meest ideale verwarmingsmethode is het belangrijk om verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Wij geven je alvast een overzicht van de mogelijke alternatieven voor accumulatieverwarming.

 

Alternatieven op elektriciteit

Naast elektrische verwarming via accumulatie zijn er nog andere vormen van elektrische verwarming. Denk maar aan elektrische radiatoren, infraroodverwarming of elektrische vloerverwarming. Elk systeem heeft natuurlijk zijn eigen voor- en nadelen, maar op vlak van verbruik scoort accumulatieverwarming beter.

Het enige waardige alternatief voor accumulatieverwarming is een lucht-lucht warmtepomp. Deze haalt zo’n 3/4 van zijn energie uit de buitenlucht. 1/4 van de opgeleverde warmte moet je betalen onder vorm van elektriciteit. Op die manier kan je jouw verbruik sterk reduceren.

 • Jaarlijks verbruik accumulatieverwarming: ± 19.500 kWh (± € 4.000)
 • Jaarlijks verbruik lucht-lucht warmtepomp: ± 13.000 kWh (± € 3.000)

De installatie vraag een relatief lage investering en kan vrij eenvoudig gebeuren. De hoofdcomponenten van een lucht-lucht warmtepomp zijn een buitenunit en meerder binnenunits die je kan inbouwen of bevestigen op de vloer, wand, … Een nadeel van een lucht-lucht warmtepomp is dat je een buitenunit moet plaatsen en leiding tussen de buitenunit en elke binnen unit moet voorzien. Lees hier meer over lucht-lucht warmtepompen.

 

Alternatieven op een andere brandstof (gas of mazout)

Elektrisch verwarmen heeft zeker enkel interessante voordelen. Je gebruikt geen fossiele brandstof, het is makkelijk te installeren, het is veilig, … Toch kan het zijn dat je er omwille van de kostprijs van elektriciteit of het warmtecomfort liever van afstapt.

De overstap naar centrale verwarming op gas of mazout is mogelijk, maar vraagt wel een grote investering en grondige renovatie van de woning. Bovendien worden de regels om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen alleen maar strenger. Doe je dan toch een grote renovatie? Dan kan je beter de overstap maken naar een warmtepomp.

 

Vraag raad aan een verwarmingsexpert

Benieuwd of het interessant is om je accumulatoren te vervangen door een lucht-lucht warmtepomp of een ander alternatief? Dan vraag je best raad aan een erkend verwarmingsexpert. Deze kan je informeren over de verschillende mogelijkheden en gepast adviseren. Ontvang vrijblijvend voorstellen en offertes via de offertepagina.

 

Offertes voor elektrische verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs