Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Accumulatieverwarming

Accumulatieverwarming zet elektriciteit ‘s nachts om in warmte, slaat deze tijdelijk op en geeft de warmte overdag weer af aan de omgeving. Vooral in de jaren ’70 tot ’90 was accumulatieverwarming populair. Is dit nog steeds zo of zijn er interessantere alternatieven om je woning te verwarmen? Het antwoord vind je in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten accumulatieverwarming
Prijs accumulatieverwarming
Accumulatieverwarming vervangen
Alternatieven voor accumulatieverwarming
FAQ over accumulatieverwarming
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Hoe werkt accumulatieverwarming?

Een accumulatiekachel heeft een stenen kern waarin zich een weerstand bevindt. ’s Nachts wordt elektriciteit door de weerstand geleid waardoor deze opwarmt. Deze warmte wordt vervolgens opgenomen en vastgehouden door de stenen die een hoge warmteopslagcapaciteit hebben. Overdag wordt de opgeslagen warmte afgegeven aan de omgeving.

Wordt accumulatieverwarming nog vaak toegepast? Accumulatieverwarming was vooral populair in de jaren ’70 tot ’90. Vandaag wordt dit type verwarming afgeraden vanwege de trage opwarming en de sterk schommelende energieprijzen. Goede alternatieven voor accumulatieverwarming zijn o.a. infraroodverwarming, elektrische vloerverwarming of een lucht-lucht warmtepomp.

accumulatieverwarming

 

Soorten accumulatieverwarming

Er bestaan 2 soorten accumulatieverwarming: dynamische en statische. Hieronder lees je beknopt hun voornaamste eigenschappen:

 

1. Dynamische accumulatieverwarming

Dynamische spaarkachels worden voornamelijk toegepast in ruimtes waarin een snelle warmteafgifte en temperatuurcomfort belangrijk zijn, zoals de woonkamer of keuken. Een dynamische accumulatiekachel of spaarkachel heeft een groot vermogen (± 1.200 – 7.500 Watt) en beschikt over een ventilator die koude lucht aanzuigt en door de warme kachelkern weer naar buiten blaast. De ventilator wordt aangestuurd door een (weersafhankelijke) thermostaat waardoor een nauwkeurige temperatuurregeling mogelijk is.

 

2. Statische accumulatieverwarming

Statische accumulatiekachels worden voornamelijk toegepast in ruimtes waarin een geleidelijke warmteafgifte gewenst is en waarbij geen nauwkeurige temperatuurregeling nodig is. Denk maar aan een hal, slaapkamer… Hun omvang en vermogen (± 1.700 – 3.000 Watt) zijn eerder beperkt.

Statische spaarkachels produceren stralingswarmte. Dat betekent dat ze niet de lucht, maar wel de massa opwarmen. De opgewarmde materialen geven dan op hun beurt de warmte af aan de omgeving. De stralingswarmte kan je regelen via een klep die je meer of minder kan openzetten. In tegenstelling tot een dynamische accumulator heeft een statische variant dus geen ventilator en aparte thermostaat nodig. Gezien deze vereenvoudigde techniek zijn ze goedkoper dan de dynamische accumulatoren.

 

Heeft accumulatieverwarming nog een toekomst?

Accumulatieverwarming biedt minder comfort in vergelijking met andere verwarmingsmethoden, is niet duurzaam en is ook financieel niet meer voordelig.

In nieuwbouwwoningen wordt accumulatieverwarming niet meer toegepast; daar zijn warmtepompen nu de standaard. Ook in bestaande woningen worden accumulatiekachels niet meer vervangen door nieuwe accumulatieradiatoren, maar wordt er gekozen voor meer duurzame, energiezuinigere alternatieven. Op de vraag of accumulatieverwarming nog een toekomst heeft, kunnen we dus duidelijk zijn: het antwoord is neen.

 

Prijs accumulatieverwarming

Accumulatieverwarming kost gemiddeld € 600 à 2.000 per radiator (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs van de accumulatoren is afhankelijk van verschillende factoren zoals het design en het type (dynamische accumulatoren zijn doorgaans iets duurder dan de statische variant). Het vermogen heeft de grootste invloed op de kostprijs. Verder is er geen ingewikkelde installatie nodig en zijn de onderhoudskosten laag.

BELANGRIJK: hoewel de aanschaf- en onderhoudskosten van accumulatieverwarming meevallen, liggen de verbruikskosten hoger dan bij andere types verwarming. Heb je een nieuwe verwarmingsinstallatie nodig, dan kies je daarom beter voor een energiezuiniger alternatief. Vergelijk adviezen en prijzen op maat.

 

Lees onder de foto meer over de alternatieven voor accumulatoren en veelgestelde vragen.

accumulatie verwarming

 

Accumulatieverwarming vervangen

Zijn je elektrische accumulatoren toe aan vervanging? Dan vervang je ze beter niet meer door nieuwe accumulatieradiatoren. Accumulatoren kunnen ’s nachts namelijk vaak onvoldoende warmte opslaan om je woning de hele dag te verwarmen, waardoor je moet overschakelen op convectie, wat veel energie verbruikt. Het kan ook voorkomen dat de accumulatiekachel te veel warmte opslaat, waardoor energie verspild wordt. Je kiest dus beter voor een duurzamer en energiezuiniger alternatief.

Accumulatieverwarming vervangen door een energiezuinig alternatief? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van verschillende verwarmingsinstallateurs in jouw regio. Start hier jouw aanvraag.

 

Alternatieven voor accumulatieverwarming

Er zijn heel wat alternatieven beschikbaar voor accumulatieverwarming. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden:

 1. Infraroodverwarming

  Infraroodverwarming warmt niet de lucht op, maar de objecten in de ruimte. Die geven op hun beurt de warmte af aan de omringende omgeving. Zo bespaar je energie en heb je ook geen last van luchtcirculatie door de lucht die wordt opgewarmd. Je kan kiezen voor infraroodpanelen, -radiatoren of -vloerverwarming.

 2. Elektrische vloerverwarming

  Naast infrarood vloerverwarming is ook elektrische vloerverwarming een goed alternatief voor accumulatieverwarming. Dit type vloerverwarming is erg makkelijk te plaatsen, heeft weinig invloed op de vloeropbouw, heeft een korte opwarmtijd en heeft geen warmte- of energieverlies. Het heeft daarentegen wel een redelijk hoog stroomverbruik. Daarom is elektrische vloerverwarming vooral ideaal in combinatie met zonnepanelen.

 3. Lucht-lucht warmtepomp

  Het beste alternatief voor accumulatieverwarming is een lucht-lucht warmtepomp. Aangezien deze warmtepomp 3/4 van zijn energie uit de buitenlucht haalt en slechts 1/4 uit elektriciteit, kan je hiermee je elektriciteitsverbruik flink reduceren. De installatie vraagt een relatief lage investering en is vrij eenvoudig. Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een buitenunit en meerdere binnenunits. Een nadeel is wel dat je leidingen moet voorzien tussen de buitenunit en elke binnenunit.

 4. Elektrische radiatoren

  Elektrische radiatoren zijn in theorie een alternatief voor accumulatieverwarming, maar zijn minder interessant vanwege hun hoge verbruik. Ze zijn ook minder energiezuinig dan bv. infraroodverwarming of een warmtepomp. Ze zijn daarom enkel aangeraden in kleine ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden en wanneer er geen andere opties mogelijk zijn.

 5. Centrale verwarming op gas of mazout

  De overstap van accumulatieverwarming naar centrale verwarming op gas of mazout is mogelijk, maar vraagt wel een grote investering en een grondige aanpassing van de woning. Bovendien worden de regels rond het gebruik van fossiele brandstoffen alleen maar strenger. Doe je dan toch een grote renovatie? Dan kan je beter de overstap maken naar een warmtepomp.

Meer info ontvangen over de alternatieven voor accumulatieverwarming? Laat je adviseren door een ervaren warmtespecialist in jouw buurt.

 

FAQ over accumulatieverwarming

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over accumulatieverwarming. • Wat zijn de voordelen en nadelen van accumulatieverwarming?
  Accumulatieverwarming is makkelijk te installeren en is relatief goedkoop in aanschaf in vergelijking met verwarming op gas of mazout. Je hebt ook geen onderhoudskosten. Het is daarentegen niet energiezuinig, het warmt de ruimte maar traag op en het is moeilijk om het vermogen van de accumulatoren perfect af te stemmen op jouw warmtebehoefte.


 • Hoeveel stroom verbruikt accumulatieverwarming?
  Accumulatieverwarming verbruikt op jaarbasis gemiddeld 12.500 à 19.500 kWh. Bij een gemiddelde stroomprijs van € 0,25 komt dit neer op € 3.125 à € 4.875 per jaar. Verbruik je jaarlijks 13.000 kWh voor de verwarming van je woning, dan komt het stroomverbruik van een lucht-lucht warmtepomp met COP 4 neer op 3.250 kWh of € 812,5. Een flinke besparing dus vergeleken met de prijs voor accumulatieverwarming!


 • Voor welke ruimtes is accumulatieverwarming geschikt?

  Accumulatieverwarming is vooral geschikt voor goed geïsoleerde ruimtes die voor langere tijd verwarmd moeten worden. Voor occasioneel gebruik is het minder geschikt omdat de warmtebehoefte dan niet goed ingeschat kan worden.

  Bij accumulatieverwarming moet je in principe vooruit denken over de warmtebehoefte voor de volgende dag. De kachel moet immers ’s nachts opladen en hoeveel je de kachel laat opladen is afhankelijk van de te verwachten warmtebehoefte. • Kan je accumulatieverwarming regelen met een thermostaat?

  Om een spaarkachel zo economisch mogelijk te laten werken, zijn er elektronische thermostaten beschikbaar die je een handje kunnen helpen. Met behulp van sensoren meet de elektronica de temperatuur van de buitenlucht en de temperatuur van de restwarmte in de kachel zelf.

  De computer in de thermostaat bepaalt aan de hand van deze informatie wat de beste laadstrategie voor de kachel is. Doordat de kachel alleen energie zal verbruiken indien dat strikt noodzakelijk is, kan je heel wat energie besparen.

 

Offertes voor elektrische verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs