Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Biomassaketel

Wanneer je wil investeren in een nieuwe verwarming biedt een biomassaketel tal van voordelen. Het is een verwarmingssysteem dat gebruik maakt van organische brandstoffen zoals bijvoorbeeld houtblokken, pellets of houtsnippers. Biomassaketels sluit je makkelijk aan op je bestaand cv-net.

 

Wat is biomassa?

Biomassa omvat alle organische materialen die gebruikt worden als een energiebron. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals gas of mazout, zorgt biomassa voor hernieuwbare energie.

Voor een biomassaketel dienen verschillende houtmaterialen zoals bijvoorbeeld brandhout, pellets en houtsnippers als brandstof. Er zijn ook biomassaketels die functioneren met andere brandstoffen zoals stro, koolzaadolie of riet. Deze brandstoffen worden echter voornamelijk gebruik door landbouwers. Dit omdat ze beschikken over de nodige middelen en ruimte om deze grondstoffen rendabel te laten groeien en oogsten.

 

Werking en rendement biomassaketel

Een verwarming op biomassa functioneert op dezelfde manier als een standaard verwarmingsinstallatie. Het gebruik van organische en fossiele brandstof maakt echter het verschil.

Wanneer je al frequent gebruik maakt van  bijverwarming op basis van bijvoorbeeld pellets, is het interessant om een aansluiting te voorzien op je centrale of sanitaire verwarming om heel je woning te voorzien van warmte via biomassa.

Biomassaketels zijn, met een verbruik van 25 à 30 kW/u en een rendement van ongeveer 90 %, een efficiënte en rendabele manier om je huis te voorzien van warmte.

Het aanvullen van de brandstof gebeurt manueel of automatisch. Zo zijn er modellen op de markt die automatisch worden aangevuld vanuit een opslagsilo. Dit is vooral nuttig omdat je zo niet elke dag, of na enkele dagen, manueel de brandstof moet aanvullen. Ook bestaan er biomassaketels die je slechts om de paar weken hoeft aan te vullen.

 

biomassa ketel

 

Hoeveel kost een verwarming op biomassa?

De kosten voor een biomassaketel lopen snel op. Voor een basismodel betaal je minimum € 5.000. Voor een ketel met automatisch aanvulsysteem mag je rekenen op een richtprijs van € 20.000. Daarbij komen ook de installatiekosten die tussen € 500 en 1.500 liggen voor een model met een manueel aanvulsysteem en tussen € 2.500 en 3.500 voor een automatisch systeem met een silo.

Op lange termijn is een biomassaketel wel een zeer goede investering. Brandstoffen zoals houtblokken, pellets en houtsnippers zijn heel wat goedkoper dan fossiele brandstof en ook op je energiefactuur bespaar je heel wat kosten.

Benieuwd of een verwarming met biomassa voor jou een goede investering is? Vraag advies via onze gratis offertedienst bij verschillende specialisten van biomassaketels in je buurt. Samen met jou overlopen ze verschillende mogelijkheden en ben je zeker dat verwarmen met biomassa je achteraf iets oplevert. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

 

Biomassaketel premie

Indien je kiest voor een pelletketel kom je in aanmerking voor een renovatiepremie. Om deze premie te ontvangen moet je woning ouder zijn dan 30 jaar. Bovendien moet je minimaal € 2.500 en maximaal € 7.500 aan facturen kunnen voorleggen, exclusief btw. Afhankelijk van je jaarlijks inkomen bedraagt de premie 20% of 30% van de goedgekeurde facturen (exclusief btw). Meer info vind je op website van de Vlaamse Overheid.

biomassaketel houtblokken

 

Voor- en nadelen

Een biomassaketel heeft heel wat voordelen. Toch zijn er ook een aantal nadelen:

+ Voordelig: door de lage kostprijs van houtsnippers en pellets liggen de kosten op jaarbasis veel lager voor je brandstof.

+ Ecologisch: biomassaproducten zijn hernieuwbaar en ecologisch verantwoord.

+ Hoog rendement: een biomassaketel heeft een laag vermogen en dus een beter rendement.

+ Premie: je hebt recht op een renovatiepremie voor de installatie.

+ Lage uitstoot: moderne systemen stoten zeer weinig CO2 uit.

  Prijs: door de hoge prijs is het een zeer grote investering.

Benodigde ruimte: een biomassaketel neemt meer plaats in dan een standaard verwarmingssysteem.

Opwarmingstijd: een biomassaketel heeft iets meer tijd nodig om op te warmen.

 

Verschillende types brandstof

Voor particulieren worden hout en zijproducten van hout gebruikt als brandstof voor een biomassaketel.

  • Houtblokken: standaard brandhout.
  • Pellets: cilindervormige korrels die bestaan uit samengeperst afvalhout zonder toegevoegde chemische middelen.
  • Houtsnippers: houtsnippers zijn afkomstig van versnipperd hout dat overblijft bij het snoeien of knotten van bomen.

 

Enkele praktische tips

Omdat een biomassaketel een frequent onderhoud nodig heeft en aangevuld moet worden, plaats je deze best in een toegankelijke ruimte zoals je kelder of garage.

Het is interessant om een buffervat aan te sluiten op je biomassaketel. Zo wordt overtollige geproduceerde warmte bewaard tot je deze opnieuw nodig hebt. Op deze manier zorg je voor een minimaal warmteverlies en een optimaal rendement.

Je hebt een afvoerkanaal nodig voor de rookgassen die ontstaan bij het verbrandingsproces. Daarom is het belangrijk om de het juiste type schoorsteen te koppelen aan je biomassaketel.

Twijfel je of een biomassaketel compatibel is met je huidige cv-installatie of twijfel je over het juiste type schoorsteen? Een ervaren chauffagist geeft je raad op maat. Hij analyseert jouw situatie en berekent of een biomassaketel rendabel is voor jouw woonsituatie. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes op maat van erkende installateurs.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs