Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Inductie cv-ketel

Wil jij je geen zorgen meer hoeven te maken over de schommelende prijzen voor gas of mazout? En wil je tegelijkertijd iets goeds doen voor onze aarde? Dan is een warmtepomp meestal de beste keuze. Maar naast die technologie zijn er nog andere volledig elektrische systemen zoals de inductie cv-ketel. Alles over de werking, de voor- en nadelen en de kosten van zo’n inductie verwarmingsketel lees je hier!

Ga snel naar:
Welke voor- en nadelen?
Wanneer een goede keuze?
Inductie cv-ketel kosten
Mogelijke alternatieven
Ontvang gratis je offertes

 

 

Wat is een inductie cv-ketel?

Wil je jouw oude cv-ketel vervangen? Dan denk je misschien aan een warmtepomp of pelletketel, maar ook een inductie cv-ketel kan je overwegen. Dat is een volledig elektrische cv-ketel die te vergelijken is met een inductie kookplaat (op basis van elektromagnetisme). Concreet: door de metalen ketel stroomt een kernvloeistof die door inductie snel opwarmt. De omzetting van elektrische naar thermische energie gaat zo erg snel en efficiënt, net als bij een inductie kookplaat.

Wil je een inductie cv-ketel kopen? Laat je dan altijd eerst adviseren door een erkende verwarmingsinstallateur. Alles hangt namelijk af van jouw specifieke woonsituatie, budget, … Ontvang gratis advies op maat van 2 à 3 installateurs in je buurt!

inductie cv ketel

 

Voor- en nadelen van inductie cv

Een CV-ketel op basis van inductie is een innovatieve techniek die recent op de markt is gekomen. Het idee bestond al langer, maar was eerder nog niet rendabel. Nu huizen op termijn van het gas af moeten en de gasprijs sterk schommelt, is deze techniek een stuk interessanter geworden. De concrete voor- en nadelen van inductie verwarmingsketels op een rijtje:

 

 • Volledig gasloos: gas is duidelijk een verhaal dat aan een einde komt. Wil je je oude ketel dus liever niet vervangen door een nieuwe gasketel? Dan is een elektrische cv-ketel met inductie een optie. Zo ben je ook niet langer afhankelijk van de sterk wisselende gasprijzen.
 • Makkelijk te plaatsen: een cv-ketel met inductie kan een vakspecialist op dezelfde plek installeren als je oude verwarmingsketel. Bovendien kan je zo’n elektrische ketel ook probleemloos aansluiten op je bestaande leidingen. Ook je huidige radiatoren kan je gewoon houden.
 • Milieuvriendelijk: dit type ketel heeft geen fossiele brandstoffen nodig, waardoor je je CO2-uitstoot fors verlaagt. En al helemaal als je je inductie cv-ketel combineert met zonnepanelen. Daarnaast is zo’n ketel ook grotendeels gemaakt van recyclebare materialen.
 • Geen buitenunit nodig: in tegenstelling tot een warmtepomp heb je bij een inductie verwarmingsketel geen buitenunit nodig. Bovendien produceert zo’n ketel ook bijna geen geluid in je huis. Dat is bij een lucht-lucht warmtepomp wél het geval.
 • Veilige werking: een cv met inductie heeft geen brander nodig om warmte op te wekken. Door de elektrische voeding is er dus ook geen risico op koolstofmonoxide. Zo ben je 100% zeker van een veilige werking.
 • Amper onderhoud nodig: in tegenstelling tot een gas- of mazoutketel met een brander en een rookkanaal vergt een inductie ketel weinig tot geen onderhoud. Zo’n regelmatige check is ook niet wettelijk verplicht. Zo bespaar je veel onderhoudskosten.

 

 • Hogere stroomkosten: uiteraard verbruik je met een inductie cv-ketel veel stroom. Zonder zonnepanelen is zo’n verwarmingsketel dus niet rendabel, vergeleken met een gasketel of warmtepomp.
 • Hoog energieverbruik: net als een gewone elektrische ketel verbruikt een verwarmingsketel op inductie veel energie. In tegenstelling tot een warmtepomp haalt zo’n ketel namelijk geen warmte uit een omgevingsbron zoals de buitenlucht of de aardbodem.
 • Enkel onder bepaalde voorwaarden: door dat hogere stroomverbruik is een inductie cv-ketel alleen een rendabele optie onder bepaalde voorwaarden (zonnepanelen, optimale isolatie, …). Wil je zeker zijn dat zo’n elektrische ketel niet duurder blijkt te zijn dan een gasketel of warmtepomp? Laat je woonsituatie dan eerst analyseren door een erkende cv-installateur.

 

Wanneer is cv met inductie een goede keuze?

Net als een gewone elektrische cv-ketel is een inductie cv-ketel niet altijd even interessant en rendabel. In sommige situaties haal je namelijk een veel beter rendement met een warmtepomp. Wanneer is een cv-ketel met inductie dan beter? Een aantal voorwaarden op een rijtje:

 

 • Optimale woningisolatie: als je inductie cv-ketel hard moet werken om je woning warm te houden, lopen je stroomkosten snel op. Daarom is zo’n ketel pas interessant als je huis optimaal is geïsoleerd. Vooral grondige dakisolatie, gevelisolatie, hoogrendementsglas, … zijn belangrijk.
 • In combinatie met zonnepanelen: zonder zonnepanelen kan een cv-ketel op inductie niet zo rendabel worden als een gascondensatieketel of een warmtepomp. Heb je nog geen panelen op je dak? Laat dan samen met je inductie ketel ook een zonnepanelen-installatie plaatsen. Ook extra panelen aan een bestaande installatie toevoegen, is een optie.
 • Kleiner huis: grotere, vrijstaande woningen zijn moeilijker en vooral duurder om te verwarmen met inductie cv verwarming. Zo’n ketel is dus vooral een goede keuze voor goed geïsoleerde kleinere huizen als een rijtjeshuis of een appartement.
 • Geen gasaansluiting: een gascondensatieketel haalt vaak een hoger rendement dan een elektrische cv-ketel met inductie. Heb je echter geen gasaansluiting in je straat (of de mogelijkheid daartoe)? Dan is naast een warmtepomp ook een inductie ketel het overwegen waard.

 

BELANGRIJK: laat je adviseren door een erkende cv-installateur!

Een warmtepomp, een nieuwe gasketel, een inductie cv-ketel, …: ben je benieuwd welke verwarmingsoplossing het beste is voor jouw huis? Vraag dan eerst uitgebreid advies aan 1 of meerdere verwarmingsinstallateurs in je buurt. Zo’n expert analyseert je woning, je huidige energieverbruik, … en stelt vervolgens het meest rendabele systeem voor.

Op zoek naar erkende verwarmingsinstallateurs in je buurt? Via onze offerteservice brengen we je vrijblijvend in contact met zulke experts. Koop je inductie cv-ketel hier!

 

Inductie cv-ketel kosten

Een inductie cv-ketel kost meer dan een nieuwe gasketel, maar is goedkoper dan de meeste warmtepompen. Gemiddeld mag je rekenen op prijzen vanaf 7.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte prijs hangt onder meer af van het vermogen van de inductie ketel, de arbeids- en verplaatsingskosten van de gekozen installateur, …

TIP: wil je zeker zijn van een eerlijke prijs? Vergelijk dan meerdere prijsvoorstellen van verschillende installateurs. Zo krijg je niet alleen een scherp beeld van hun kostenposten, maar ook van hun adviezen, werkwijzen, … Vergelijk vrijblijvend offertes van meerdere experts!

 

cv ketel inductie

 

Mogelijke alternatieven voor een inductie cv-ketel

Een centrale verwarming zonder fossiele brandstoffen is de meest toekomstbestendige keuze. Twijfel je aan het rendement van een cv-ketel op inductie? Dan kan je ook kiezen voor 1 van deze 2 andere elektrische verwarmingssystemen:

 

1. Gewone elektrische cv-ketel

Net als een inductie cv-ketel is deze ketel helemaal elektrisch aangestuurd. Alleen de werking verschilt. In plaats van elektromagnetisme maakt zo’n elektrische ketel gebruik van een standaard elektrisch verwarmingselement om je cv-water op te warmen. Daarna stuwt een circulatiepomp het water naar al je radiatoren. Voor elke kWh aan warmte die de ketel opwekt, verbruikt die ongeveer 1 kWh stroom. Net als bij inductie is dit type vooral geschikt voor geïsoleerde, kleine huizen met zonnepanelen.

 

2. Warmtepomp

Ook een warmtepomp heeft elektriciteit nodig om warmte op te wekken, maar wel veel minder dan een elektrische (inductie) cv-ketel. Zo’n systeem haalt namelijk tot 80% van zijn opgewekte warmte uit de buitenlucht, de bodem of grondwater. Alleen de compressor van de warmtepomp heeft stroom nodig om de temperatuur van de omgevingswarmte nog te verhogen. De meeste warmtepompen produceren 4 kWh aan warmte per 1 kWh elektriciteit. Daardoor zijn warmtepompen makkelijker om toe te passen.

 

Welk type elektrische verwarming kies ik?

Dat hangt uiteraard af van je woning, je budget en je persoonlijke wensen. In een klein, goed geïsoleerd appartement kan een elektrische cv-ketel (eventueel op inductie) bv. rendabel zijn, maar bij grotere woningen is dat meestal niet het geval. Dan is een warmtepomp beter. Om een weloverwogen keuze te maken, laat je je dus altijd adviseren door een erkende verwarmingsinstallateur.

Gratis advies op maat? We brengen je graag in contact met meerdere cv-installateurs actief in je buurt. Daarvoor hoef je alleen het onderstaande formulier in te vullen:

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs