Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gasketel vervangen

Is je gasketel al meer dan 15 jaar oud? Dan daalt het rendement, met tot wel 30% hogere stookkosten als gevolg. Bovendien stijgt ook de kans op defecten en hogere herstellingskosten. Kortom, je hoeft niet te wachten tot je gasketel het begeeft om die te vervangen. In dit artikel vind je een overzicht van de meest geschikte alternatieven voor gasketels, hun eigenschappen en prijzen!

Ga snel naar:
OPTIE 1: warmtepomp
OPTIE 2: hybride cv-ketel
OPTIE 3: pelletketel
OPTIE 4: elektrische ketel
CONCLUSIE: hoe gasketel vervangen?

Ontvang gratis advies op maat!

 

 

Waarom moet ik mijn gasketel vervangen?

Plan je een energetische renovatie van je woning? Of past je huidige gasketel niet langer bij je energiebehoeftes? Er zijn meerdere goede redenen om je gas ketel te vervangen. Zo’n nieuwe cv-ketel of volledige cv-installatie heeft grote voordelen:

 • Lagere energiefactuur: met een alternatief voor je gasketel verwarm je je woning sowieso veel energiezuiniger en hoef je dus minder te stoken. Zeker met de grote schommelingen in de energieprijzen is die efficiëntie erg belangrijk. Zo verdien je je investering ook snel terug.
 • Toekomstbestendige investering: nieuwbouwwoningen zijn sinds 2018 vrijwel allemaal opgebouwd zonder aardgasaansluiting. Ook voor bestaande woningen is het tegen 2050 de bedoeling om geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken. Kortom, je gas ketel vervangen door een duurzaam alternatief is een ideale investering met het oog op de toekomst.
 • Geen defecten of storingen meer: in de winter wil je natuurlijk niet in de kou zitten door een defect. En met een oude cv-ketel stijgt dat risico jaar na jaar. Door je cv-ketel te vervangen, ben je zekerder van je zaak.
 • Subsidies & financiële voordelen: om je gasketel te vervangen, zijn er verschillende subsidies. Denk maar aan de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), de Energiebespaarlening, … Zo kan je de kosten van je investering al flink drukken en blijft zo’n energetische renovatie betaalbaar.

Hoe maak ik de juiste keuze? Simpel, door adviezen en prijzen te vergelijken van meerdere erkende cv-installateurs in je buurt. Kom vrijblijvend in contact met erkende installateurs!

 

1. Gasketel vervangen door warmtepomp

gasketel vervangen door warmtepomp

Je gasketel vervangen door een warmtepomp is de meest voor de hand liggende keuze. Dit is namelijk de meest energiezuinige en milieuvriendelijke verwarmingsmethode. Logischerwijs zijn warmtepompen ook de technologie die de Nederlandse overheid in de toekomst wil gaan stimuleren en ondersteunen. Afhankelijk van je situatie kan je kiezen voor 1 van 2 mogelijke elektrische warmtepompen:

 • Geothermische warmtepomp: deze warmtepompen halen hun energie uit de aardwarmte. Aangezien deze bron heel constant is, halen deze systemen het hoogst mogelijke rendement. Let op: de plaatsing is erg arbeidsintensief. Daarom zijn zulke warmtepompen vooral geschikt voor nieuwbouw.
 • Lucht warmtepomp: deze systemen onttrekken warmte aan de buitenlucht. Die warmte kan zo’n buitenunit dan afgeven aan je cv-water (lucht-water) of via een binnenunit aan de lucht in je woning (lucht-lucht). Deze warmtepompen zijn wat goedkoper dan geothermische systemen, maar het rendement ligt ook iets lager. Dat komt door de sterk wisselende temperatuur van de buitenlucht.

 

Een warmtepomp is een goede keuze als…

 • je woning goed geïsoleerd is.
 • je beschikt over vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren, …
 • je wil kiezen voor de meest milieuvriendelijke cv-installatie.
 • je beschikt over zonnepanelen om de stroomkosten (deels) op te  vangen.

 

Hoeveel kost een warmtepomp gemiddeld?

De kosten om je gasketel te laten vervangen door een warmtepomp hangen vooral af van het type, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Een kort overzicht:

Type warmtepompGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Geothermische warmtepomp€ 10.000 à 24.000
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 à 12.500
Lucht-lucht warmtepomp€ 2.500 euro à 8.000

Een precieze prijs voor jouw warmtepomp? Vergelijk dan de prijsvoorstellen van meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Zo krijg je niet alleen een beter beeld van de verwachte kosten, maar ook van hun werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 


2. Gasketel vervangen door hybride cv-ketel

gasketel vervangen

Je hoeft niet per sé te kiezen tussen een warmtepomp of een gascondensatieketel. Je kan beide systemen ook combineren in de vorm van een hybride cv-ketel. Deze slimme cv-ketel koppelt een lucht-water warmtepomp aan een gascondensatieketel en kiest op elk moment de meest voordelige energiebron:

 • Verwarmen met de warmtepomp: op de meeste momenten verwarm je met de lucht-water warmtepomp. Die haalt tot 80% van zijn energie uit de buitenlucht en voor 20% uit elektriciteit. Logisch dus dat de stookkosten met de warmtepomp het laagst zijn.
 • Verwarmen met de gascondensatieketel: vriest het buiten? Of is de warmtevraag op een bepaald moment erg groot? Dan kan de gascondensatieketel bijspringen om je huis en eventueel ook je sanitair water te verwarmen.

 

Een hybride cv-ketel is een goede keuze als…

 • je je huidige radiatoren niet wil vervangen.
 • je woning (nog) niet optimaal geïsoleerd is.
 • je breekwerk wil vermijden tijdens de renovatie.
 • je het budget niet hebt voor een volledig elektrische warmtepomp.
 • je zonnepanelen hebt om de stroomkosten te compenseren.

 

Hoeveel kost een hybride cv-ketel gemiddeld?

De prijs van een hybride cv-ketel hangt vooral af van het vereiste vermogen, het merk, … Gemiddeld mag je rekenen op 5.000 à 7.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Gaat het om een volledige verwarmingsinstallatie? Dan kom je eerder uit op 11.000 à 15.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing).

TIP: de kosten voor een hybride cv-ketel kunnen ook verschillen van vakman tot vakman. Vraag dus zeker meerdere voorstellen aan bij erkende experts in je buurt. Start je aanvraag hier!

 


3. Gasketel vervangen door pelletketel

gasketel vervangen door pelletketel

Een andere vorm van hernieuwbare energie zijn pellets en hout(snippers). Ook je gasketel vervangen door een pelletketel is dus een mogelijkheid. Let op, zo’n ketel is niet hetzelfde als een pelletkachel. Bij een pelletketel gaat het eerder om een vorm van centrale verwarming. Daarbij werkt de ketel volledig automatisch en regelt die zelf de aanvoer van de pellets uit de opslagruimte.

 

Een pelletketel is een goede keuze als…

 • je genoeg plaats hebt voor de opslag van de pellets.
 • je voldoende budget hebt voor dit duurdere type ketel.
 • je niet wil afhangen van fossiele brandstoffen en hun prijspieken.
 • je je huidige radiatoren en leidingen wil behouden.

 

Hoeveel kost een pelletketel gemiddeld?

Een pelletketel kost een stuk meer dan een condensatieketel op gas of mazout. Ga je voor een ketel met een automatisch aanvulsysteem? Dan mag je rekenen op 15.000 à 20.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Die hogere kostprijs kan je wel terugverdienen door de lagere prijs van pellets in vergelijking met gas of mazout.

Benieuwd naar een prijs op maat? Vraag dan zeker de totaalprijzen aan voor een pelletketel bij meerdere gespecialiseerde installateurs. Zo krijg je ook een goed beeld van de mogelijkheden, de verschillende merken van pelletketels, … Start je aanvraag hier!

 


4. Gasketel vervangen door elektrische ketel

gasketel vervangen door elektrische ketel

Net als een warmtepomp verbruikt een elektrische cv-ketel stroom, maar werkt deze compleet anders. In tegenstelling tot een warmtepomp onttrekt dit systeem namelijk geen warmte aan een omgevingsbron. In plaats daarvan is het een elektrisch verwarmingselement dat het cv-water opwarmt, waarna een circulatiepomp dat water naar de radiatoren stuwt.

 

Een elektrische cv-ketel is een goede keuze als…

 • je een optimaal geïsoleerde woning hebt.
 • het om een kleinere oppervlakte gaat (bv. appartement).
 • je zonnepanelen hebt om je stroomkosten te beperken.
 • je budget aan de beperkte kant is.
 • je een oplossing zoekt die snel te plaatsen is en weinig onderhoud vergt.

 

Hoeveel kost een elektrische cv-ketel gemiddeld?

Als alternatief voor een gasketel is een elektrische cv-ketel duidelijk de meest betaalbare optie. Hou er wel rekening mee dat zo’n ketel tot 5 keer meer energie verbruikt dan een warmtepomp. Voor een model dat je woning én je sanitair water opwarmt betaal je 4.000 à 6.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing).

Interesse in een elektrische cv-ketel? Laat je dan eerst goed adviseren door een cv-installateur. Die analyseert jouw situatie en bekijkt of dit type ketel bij je woning past. Start je aanvraag hier!

 


CONCLUSIE: hoe gasketel vervangen?

Wil je je gasketel vervangen en zeker zijn van de juiste keuze? Neem dan zeker de tijd om meerdere opties te overwegen. Elke situatie is namelijk anders en niet elk alternatief voor een gasketel is geschikt voor elk huishouden. Samen met je cv-installateur bespreek je dan de volgende aandachtspunten:

 • Type renovatie: de beste keuze hangt sterk af van je renovatieplannen. Wil je bv. alleen je ketel vervangen en je leidingen, radiatoren, … behouden? Dan is een hybride cv-ketel een interessante optie. Heb je echter een grondige energetische renovatie voor ogen (met bv. vloerverwarming)? Dan laat je beter een warmtepomp plaatsen.
 • Budget: ook je beschikbare budget speelt natuurlijk een rol bij de vervanging van je gasketel. Zo zijn lucht-water warmtepompen of pelletketels veel duurder dan bv. een lucht-lucht warmtepomp. En die laatste is alleen geschikt als hoofdverwarming in kleinere en goed geïsoleerde woningen.
 • Andere geplande werkzaamheden: wil je je woning ook verder na-isoleren? Wil je je vloer volledig renoveren? Dergelijke werkzaamheden kunnen de keuze voor je nieuwe verwarmingsketel óók beïnvloeden. Hoe beter je woning is geïsoleerd, hoe interessanter een warmtepomp wordt.
 • Warmtebehoefte: laat de warmtebehoefte van je woning eerst grondig analyseren door een cv-installateur. In sommige gevallen zal een warmtepomp bv. niet voldoende zijn en kies je eerder een hybride cv-ketel. Bij dit type ketel kan de gascondensatieketel namelijk nog bijspringen indien nodig.
 • Vermogen van je ketel: je moet het vermogen van je nieuwe verwarmingsketel nauwkeurig afstemmen op de isolatiewaarde van je woning, de grootte van je huishouden, de afmetingen van de ruimtes, … Ga dus zeker na welke alternatieven voor een gasketel het vereiste vermogen hebben om jouw woning te kunnen verwarmen.

 

Vergelijken loont: contacteer meerdere cv-installateurs in je buurt!

Wil je zeker zijn van de juiste keuze tegen een correcte prijs? Vraag dan meerdere voorstellen aan bij cv-installateurs actief in je buurt. Zo krijg je een goed overzicht van de mogelijke alternatieven voor een gasketel. Zo’n specialist geeft je niet alleen advies, maar zorgt ook voor een correcte plaatsing, onderhoud, … van je nieuwe verwarmingsketel.

BELANGRIJK: via het onderstaande offerteformulier kom je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere verwarmingsinstallateurs in je buurt:

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs