Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zuinig verwarmen

De verwarming bepaalt een groot deel van ons totaal energieverbruik. Door er zuinig mee om te springen kan je dus heel wat besparen, en dat is goed voor jou én het milieu. Zuinig verwarmen kan op verschillende manieren:

 

1. Bestaande verwarmingsinstallatie upgraden

Een cv-ketel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Vaak zelfs nog langer. Naarmate de jaren verstrijken, neemt het rendement van de ketel echter af en verbruikt hij al snel tot 20% meer. Bij een versleten ketel stijgt niet alleen het verbruik. Ook het warmtecomfort daalt en er is meer risico op defecten.

Heeft je huidige ketel dus al wat jaren op de teller (ouder dan 10 à 15 jaar), dan kan je hem beter vervangen door een nieuw exemplaar. De meest voor de hand liggende oplossingen:

 

  • Condensatieketel op gas of mazout

    condensatieketels zijn tegenwoordig de standaard. Deze recupereren de warmte in de waterdamp van de verbrandingsgassen, met een hoger rendement en lager verbruik (tot 35% minder dan een klassieke ketel) als resultaat. Lees hier meer over condensatieketels.

 

  • Hybride warmtepomp

    Dit is een combinatie van een gas- of oliegestookte condensatieketel met een warmtepomp. Op momenten dat de warmtepomp niet meer kan voldoen aan de warmtevraag springt de condensatieketel in. Een hybride systeem evalueert constant beide systemen en schakelt over naar de meest efficiënte optie van dat moment. Lees hier meer over hybride warmtepompen.

 

Kies een verwarmingssysteem dat past bij jouw noden

Het is van groot belang dat jouw verwarmingsinstallatie aangepast is aan jouw specifieke situatie (de grootte en het isolatieniveau van de woning, de gebruikte verwarmingselementen, het beoogde warmtecomfort, …). Een te hoog vermogen van de installatie (overdimensionering) zorgt namelijk voor een hoger verbruik. Onderdimensionering zorgt voor gebrek aan comfort.

Een vakman kan op basis van jouw situatie en noden een accurate berekening maken van de warmtebehoefte en zo bepalen wat de meest geschikte verwarmingsoplossing is. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

2. Nieuwe verwarmingsinstallatie plaatsen

Is jouw huis goed geïsoleerd en wil je een volledig nieuwe en zuinige verwarmingsinstallatie plaatsen? Dan kies je best voor lagetemperatuurverwarming (LTV). Waar de aanvoertemperatuur van het cv-water bij traditionele verwarming tussen de 75°C en 85°C ligt, ligt dat bij LTV tussen de 35°C en 55°C. Door die lagere aanvoertemperatuur ligt het rendement hoger en kan je dus goedkoper verwarmen. Bovendien zorgt LTV voor meer comfort aangezien het de warmte gelijkmatiger en constanter verdeelt.

 

  • Geschikte verwarmingsketels

    Bij lagetemperatuurverwarming kan je kiezen voor een LTV-ketel op gas of mazout of een warmtepomp. Een warmtepomp is wat duurder maar is wel energiezuiniger. Verwarming via zonnewarmte is ook mogelijk met een zonneboiler.

 

  • Geschikte verwarmingstoestellen

    Door de lage temperatuur van het verwarmingswater zijn verwarmingstoestellen met een groot oppervlak nodig. Die grote oppervlakte is nodig om voldoende warmte aan de lucht te kunnen afgeven. Je kan kiezen voor lagetemperatuur radiatoren (overgedimensioneerde radiatoren), lagetemperatuur convectoren (groter dan standaard convectoren), wandverwarming, vloerverwarming, plafondverwarming of verwarming via een lucht-luchtwarmtepomp. Vloerverwarming wordt doorgaans het meest aangeraden.

 

zuinig verwarmen

 

3. Maatregelen om minder energie te verbruiken

Om zuiniger te verwarmen hoef je niet noodzakelijk de verwarmingsinstallatie aan te passen of te vervangen. Enkele simpele maatregelen kunnen ook al helpen om minder energie te verbruiken.

 

  • Investeer in isolatie

    Investeren in isolatie is een van de beste methodes om flink te besparen op je verwarming. Isolatie zorgt ervoor dat de opgewekte warmte in huis blijft en niet ontsnapt naar buiten. Een huis kan je op verschillende manieren isoleren. Via dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, isolatieglas, … Vaak kom je in aanmerking voor allerlei premies en subsidies waardoor je de investering snel terugverdient.

    Tip: isoleer ook de cv-leidingen. In iedere bouwmarkt kan je isolatiemateriaal kopen om rond de CV-leidingen aan te brengen. De warmwaterleidingen koelen zo minder snel af.

 

  • Vermijd warmtelekken

    Langs kieren bij ramen en deuren kan veel warmte verloren gaan. Door tochtstrips aan te brengen kan je dat warmteverlies voorkomen. Denk ook aan een brievenbusborstel als je brievenbus in de deur verwerkt zit. Hou de deuren naar koelere ruimtes gesloten en hou de warmte zo waar je ze nodig hebt.

    Sluit de gordijnen en rolluiken om de warmte binnen te houden. Let er wel op dat de gordijnen niet over de radiatoren hangen. Ze kunnen hun warmte dan minder goed afgeven aan de kamer. Bij een voordeur of achterdeur zijn dikke gordijnen tot op de grond erg praktisch omdat ze de tocht dan goed kunnen tegenhouden. Denk ook aan het trapgat. Door er een gordijn te hangen, voorkom je dat warmte langs daar verloren gaat.

 

  • Stel de thermostaat goed af

    Een ideale plaats voor de thermostaat is ongeveer 1,5 meter boven de grond en niet te dicht in de buurt van objecten die warmte (kachel) of koude (ramen) kunnen voort brengen. Door de thermostaat slechts 1 graad lager te zetten, kan je al tot 5% op de verwarmingskosten besparen zonder veel aan warmtecomfort in te boeten.

    Stel de thermostaat ook zo in dat je enkel verwarmt op momenten dat het echt nodig is. Bij sommige thermostaten kan je bijvoorbeeld de gewenste temperatuur instellen naargelang het moment van de dag. Je kan de thermostaat dan zo instellen dat de temperatuur in huis daalt tijdens werkuren en terug stijgt tegen het moment dat je thuis komt.

 

  • Investeer in een slimme thermostaat

    Een slimme thermostaat is verbonden met wifi waardoor je hem vanop afstand via de smartphone of tablet kan bedienen. Hij verzamelt en verwerkt ook informatie waardoor hij de programmatie automatisch kan verfijnen en zo nog efficiënter en zuiniger kan verwarmen.

 

zuinige verwarming

 

  • Regel de verwarming per vertrek

    Als je thermostatische kranen op de radiatoren installeert, kan je de temperatuur van iedere ruimte afzonderlijk instellen. Zo kan je de verwarming lager zetten in ruimtes die je niet veel gebruikt. Dat scheelt op termijn aanzienlijk in de stookkosten.

 

  • Ontlucht de radiatoren

    Bij de start van ieder verwarmingsseizoen is het aangeraden om de radiatoren te ontluchten. Zeker wanneer ze niet allemaal in dezelfde mate opwarmen of wanneer je luchtgeluiden hoort. Draai gewoon de ontluchtingsschroef open met een sleutel en laat de lucht ontsnappen tot er water naar buiten komt.

 

  • Breng radiatorfolie aan

    Is de woning voorzien van radiatoren? Breng dan aan de achterzijde radiatorfolie aan. Deze voorkomt dat warmte aan de achterzijde van de radiator verloren gaat via de muur.

 

  • Hou je energieverbruik bij

    Je meterstand noteren is vaak al genoeg om bewuster met energie om te gaan.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs