Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Elektrische verwarming: Mogelijkheden & verbruik

Elektrische verwarming is een pak zuiniger geworden en door de populariteit van zonnepanelen kan je zelf elektriciteit opwekken voor de elektrische verwarmingstoestellen. Hier ontdek je de voordelen en mogelijkheden van verwarming op elektriciteit.

Ga naar: accumulatoreninfrarood verwarmingelektrische radiatorenvloerverwarming

 

 

Hoe verwarmen met elektriciteit?

elektrische cv

1. Elektrische hoofdverwarming

Met een centrale sturing kan je één of meerdere ruimtes energiezuinig verwarmen. De temperatuur van centrale elektrische verwarming kan nauwkeurig geregeld worden met een slimme thermostaat of app op je smartphone, net zoals bij verwarmingsketels op gas of mazout.

Verderop in dit artikel vind je een overzicht van de toestellen die geschikt zijn als elektrische hoofdverwarming.

 

 

decentrale elektrische verwarming

2. Elektrische bijverwarming

Moet je ruimte sporadisch en voor korte tijd verwarmd worden, dan kies je best voor een goedkope elektrische bijverwarming. Keramische kachels, elektrische vuurtjes of olieradiatoren zijn de meest gekende soorten bijverwarming.

Ook andere elektrische verwarmingstoestellen zoals accumulatoren kunnen decentraal toegepast worden en genieten de voorkeur wanneer je de ruimte vaak en voor langere tijd wil verwarmen.

 

 

Toestellen voor elektrische verwarming

Hier vind je een overzicht van geschikte toestellen voor elektrische chauffage en hun kenmerken. Onder deze tabel vind je meer specifieke info over deze toestellen voor elektrisch verwarmen.

 

Geschikt als hoofdverwarming?Prijs per toestel (excl. plaatsing)
Accumulatoren
v.a. €600
Elektrische radiatoren
v.a. €450
Elektrische vloerverwarming
+/-
v.a. €50/m2
Infraroodverwarming
+/-
v.a. €100
Lucht-lucht warmtepomp
v.a. €1.800
Elektrische convectoren
-
v.a. €25
Elektrische kachel
-
v.a. €25

 

1. Accumulatoren

In accumulatoren bevinden zich vuurvaste stenen die ‘s nacht opgewarmd worden aan nachttarief. Overdag geven de stenen hun opgebouwde warmte geleidelijk vrij. Zo kan je tot 35% besparen op je energiekosten. Is de geaccumuleerde warmte op, dan wordt er overgeschakeld naar het duurdere dagtarief.

Accumulatoren worden voornamelijk toegepast als elektrische hoofdverwarming. Het is wel belangrijk dat de accumulatoren correct berekend worden door een gespecialiseerde installateur om zo goedkoop en rendabel mogelijk te verwarmen.

Prijs: vanaf ongeveer 600 euro per toestel (excl. plaatsing). Meer info over de mogelijkheden en prijzen op maat van jouw project kan je aanvragen op deze pagina.

Accumulatieverwarming is iets duurder in aankoop maar maakt dat ruimschoots goed dankzij het zuinige verbruik. De nieuwste generatie accumulatoren moeten op gebied van design en temperatuurregeling ook niet meer onderdoen voor andere verwarmingsmethoden. Combineer je ze met de plaatsing van zonnepanelen, dan kan je de woning haast gratis verwarmen.
» Meer info over over de werking en prijzen van elektrische accumulatoren vind je hier.

 

elektrische radiator slaapkamer

 

 

2. Elektrische radiatoren

Elektrische radiatoren kunnen zowel als hoofdverwarming als als bijverwarming gebruikt worden. Wil je ze vaak en intensief gebruiken, dan kies je best voor een duurder, energiezuinig model met centrale besturing. Gebruik je ze sporadisch, dan kan je kiezen voor een goedkope elektrische radiator:

 

elektrische radiator met accumulatie Elektrische radiatoren als hoofdverwarming

Centrale verwarming op elektriciteit kan net zoals traditionele systemen aangestuurd worden met een thermostaat. Deze kan je ook bedienen met je smartphone of tablet.

Wil je de radiatoren dagelijks gebruiken, dan kies je best voor een energiezuinig model met accumulatie technologie. Deze nieuwe generatie radiatoren zijn compacter dan accumulatoren en werken ook efficiënter.

Prijs: vanaf 450 euro per toestel voor centrale elektrische verwarming (excl. plaatsing). Prijzen op maat van jouw woning kan je aanvragen op onze offertepagina.

 

vrijstaande elektrische radiator Elektrische radiator als bijverwarming

Een decentrale elektrische radiator wordt rechtstreeks aangesloten op het elektriciteitsnet. Deze beschikt meestal over een eigen bedieningssysteem en tijdklok.

Er zijn diverse uitvoeringen beschikbaar met elk hun eigen voordelen en design. De meest gekende modellen zijn de elektrische badkamerradiator, de verrolbare radiator en de compacte radiator met muurbevestiging.

Meer info over alle soorten elektrische radiatoren met hun toepassingen, prijzen en uitvoeringen vind je terug in dit artikel of in de webshop.

 

 

3. Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming kan aangelegd worden op 3 verschillende manieren: met een mattensysteem, met elektrische kabels in een lussenpatroon of een folie met ingewerkte verwarmingsbanen. Deze vorm van verwarming is voornamelijk aan te raden voor ruimtes die niet constant moeten verwarmd worden, zoals de badkamer. De verbruikskosten zullen namelijk al snel te hoog oplopen als je de elektrische verwarming als hoofdverwarming gebruikt.

Om het energieverbruik van elektrische vloerverwarming zo laag mogelijk te houden is het mogelijk om de weerstanden ’s nachts op te laden. Deze houden de warmte vast en geven ze overdag op een geleidelijke manier af.

» Meer info over de werking en prijzen van elektrische vloerverwarming vind je hier.

Prijs: vanaf €50/m2 (excl. plaatsing). Vraag hier jouw prijs op maat aan bij verwarmingsspecialisten.

 

 

4. Infrarood verwarming

Bij infrarood verwarming wordt niet de lucht verwarmd maar wel de omliggende massa. Infrarood verwarming is verkrijgbaar in de vorm van kachels, verwarmingspanelen of vloerverwarming. Het is een erg snelle verwarmingsmethode en wordt vaak toegepast in de badkamer door middel van stralers of infraroodpanelen. Deze laatste zijn de laatste jaren bijzonder populair door hun strak design. Een verwarmingspaneel is doorgaans een pak esthetischer dan accumulatoren of radiatoren.

Net zoals elektrische vloerverwarming is infraroodverwarming een twijfelgeval bij toepassing als hoofdverwarming: het verbruik zal dan namelijk redelijk hoog uitvallen. De verschillende uitvoeringen van infraroodverwarming en hun prijzen kan je vergelijken en kopen via de webshop.

» Lees hier meer over de werking en prijzen van infraroodverwarming.

 

elektrische verwarming infrarood

 

5. Lucht-lucht warmtepomp

Warmtepompen zijn milieuvriendelijke toestellen waarmee je de woning en/of het sanitair water mee kan verwarmen. Een lucht-lucht warmtepomp gebruikt de warmte van de buitenlucht om de lucht in een woning te verwarmen. Door meerdere binnenunits te plaatsen kan het systeem dienst doen als hoofdverwarming, alleen bij erg koud weer kan het nodig zijn om een bijverwarmingstoestel te voorzien.

Lucht-lucht warmtepompen kunnen overigens ook gebruikt worden voor het koelen van ruimtes. Zo kan je met één toestel makkelijk de temperatuur in een ruimte regelen.

» Meer info over de voor- en nadelen van lucht-lucht warmtepompen en in welke situaties ze kunnen toegepast worden vind je in dit artikel.

Prijs: vanaf ongeveer 1.800 euro voor een lucht-lucht warmtepomp voor een ruimte van gemiddelde grootte (excl. plaatsing).
Vraag hier jouw offertes op maat aan bij professionele installateurs van warmtepompen.

 

 

6. Elektrische convectoren

Convectoren zijn een typisch voorbeeld van bijverwarming. Ze verwarmen ruimtes via convectiewarmte, zoals je al uit hun naam kan afleiden. Er bestaan zowel wandmodellen als mobiele toestellen. Het voordeel van elektrische convectoren is dat ze snel een ruimte opwarmen en dat ze eenvoudig te installeren zijn.

Prijs: vanaf ongeveer 25 euro. Een elektrische convector kopen? Neem een kijkje in de webshop.

 

 

7. Elektrische kachel

Elektrische kachels worden geplaatst als bijverwarming. Vaak gebeurt de verwarming door middel van een keramisch verwarmingselement. Met elektrische kachels kan je een ruimte snel opwarmen indien deze niet te groot is. Gezien hun energieverslindend karakter gebruik je dit type verwarming best sporadisch.

Prijs: vanaf ongeveer 25 euro. » Bestel elektrische kachels via de webshop.

 

Kies je voor verwarming op elektriciteit, dan heb je dus heel wat keuzemogelijkheden. Merken als Dimplex en AEG hebben bijvoorbeeld een uitgebreid gamma elektrische verwarmingstoestellen.

 

 

Voor- en nadelen van elektrische verwarming

  • Snel: met elektrische verwarming kan je een ruimte erg snel opwarmen.
  • Milieuvriendelijk: voor verwarming op elektriciteit heb je geen nood aan fossiele brandstoffen zoals aardgas of mazout, waarvan de prijs bovendien erg kan schommelen.
  • Veilig: aangezien er geen gasleidingen zijn en geen mazout gebruikt wordt, wordt de veiligheid van je verwarmingsinstallatie verhoogd.
  • Zelf voorzien in de stroomvoorziening: indien je over een zonnepaneleninstallatie beschikt, kan je zelf een groot deel van de benodigde elektriciteit leveren. Op die manier kan je het hogere verbruik van elektrische verwarming compenseren.
  • Lagere installatiekosten (bij afzonderlijke verwarmingstoestellen): de installatiekosten liggen lager dan bijvoorbeeld voor een centrale verwarming op aardgas. Prijzen van centraal gestuurde systemen liggen gelijklopend. Je hoeft ook geen hoge prijzen meer te betalen voor de distributiekosten van aardgas.

 

  • Hoger verbruik: het verbruik van elektrische verwarming ligt hoger dan bij een traditionele verwarming op aardgas of mazout. Dit kan enigszins gecompenseerd worden door gebruik te maken van het nachttarief en door zelf in je stroombehoefte te voorzien met behulp van zonnepanelen.

 

 

Offertes voor elektrische verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs