Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Elektrische verwarming

Elektrische verwarming is de laatste jaren een pak zuiniger geworden. Bovendien kan je met zonnepanelen ook je zelf elektriciteit opwekken voor de elektrische verwarmingstoestellen. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden om je woning elektrisch te verwarmen. We geven ook meer info over de soorten elektrische verwarming, de prijzen en de voor- en nadelen van verwarming op elektriciteit.

Ga snel naar:
Soorten elektrische verwarming
Voor- en nadelen elektrische verwarming
Veelgestelde vragen elektrische verwarming
Vergelijk offertes van verwarmingspecialisten

 

Elektriciteit als hoofd- of bijverwarming?

Je kan elektriciteit enerzijds als hoofdverwarming en anderzijds als bijverwarming in je woning gebruiken. We zetten beide opties op een rij:

 • Elektrische hoofdverwarming: met een centrale sturing kan je één of meerdere ruimtes energiezuinig verwarmen. De temperatuur van centrale elektrische verwarming kan nauwkeurig geregeld worden met een slimme thermostaat of app op je smartphone, net zoals bij verwarmingsketels op gas of mazout.
 • Elektrische bijverwarming: wil je de ruimte sporadisch en voor korte tijd verwarmen, dan kies je best voor een goedkope elektrische bijverwarming. Infraroodverwarming, elektrische vloerverwarming, keramische kachels… zijn allemaal geschikte soorten bijverwarming.

Benieuwd hoe jij elektrische verwarming in je huis kan inzetten? Een expert geeft je info en advies op maat. Kom in contact met experts in de buurt.

 

Soorten elektrische verwarming & prijzen

Hier vind je een overzicht van geschikte toestellen voor elektrische verwarming en hun kenmerken. Onder deze tabel vind je meer specifieke info over deze toestellen voor elektrisch verwarmen.

Geschikt als hoofdverwarming?Prijs per toestel (excl. plaatsing)
Infraroodverwarming+/-v.a. €350
Warmtepompv.a. €4.000
Elektrische vloerverwarming+/-v.a. €50/m²
Elektrische radiatorenv.a. €450
Accumulatorenv.a. €600
Elektrische convectoren-v.a. €150
Elektrische kachel-v.a. €100

1. Infraroodverwarming

elektrische infraroodverwarming

Bij infraroodverwarming wordt niet de lucht verwarmd maar wel de omliggende massa, waardoor dit een erg energiezuinige manier is om te verwarmen. Infrarood verwarming is verkrijgbaar in de vorm van kachels, verwarmingspanelen of vloerverwarming. Het is een erg snelle verwarmingsmethode en wordt vaak toegepast in de badkamer.

Hoofdverwarming of bijverwarming? bij infraroodverwarming als hoofdverwarming zal het verbruik redelijk hoog uitvallen. Daarom kan je het beter als bijverwarming gebruiken of als hoofdverwarming in kleine ruimtes die niet constant verwarmd worden.

Prijs: € 350 à 1.000 per element (excl. btw), afhankelijk van de soort, het vermogen… Vergelijk uitvoeringen & prijzen van IR-verwarming via de webshop of ontvang advies op maat van een verwarmingsinstallateur.

2. Warmtepomp

elektrische verwarming warmtepomp

Warmtepompen zijn milieuvriendelijke toestellen waarmee je de woning en/of het sanitair water kan verwarmen. Ze halen ongeveer 80% van hun energie uit hernieuwbare bronnen en 20% uit elektriciteit. Daardoor zijn ook warmtepompen erg energiezuinig. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een lucht-lucht warmtepomp bv. gebruikt de warmte van de buitenlucht om de lucht in een woning te verwarmen. Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht dan weer om het water voor je centrale verwarming op te warmen en geothermische warmtepompen onttrekken warmte aan het grondwater.

Hoofdverwarming of bijverwarming? Door meerdere binnenunits te plaatsen kan het systeem dienst doen als hoofdverwarming. Zeker in combinatie met zonnepanelen, is verwarmen met een warmtepomp goedkoop. Alleen bij erg koud weer kan het nodig zijn om een bijverwarmingstoestel te voorzien.

Prijs: de prijzen starten vanaf € 4.000 euro voor een lucht-lucht warmtepomp, maar kunnen oplopen tot € 30.000 (excl. btw) voor een geothermische warmtepomp. Vraag offertes aan bij warmtepomp installateurs.

3. Elektrische vloerverwarming

vloerverwarming elektriciteit

Elektrische vloerverwarming kan aangelegd worden op 3 verschillende manieren: met een mattensysteem, met elektrische kabels in een lussenpatroon of een folie met ingewerkte verwarmingsbanen. Om het energieverbruik van elektrische vloerverwarming zo laag mogelijk te houden is het mogelijk om de weerstanden ’s nachts op te laden. Deze houden de warmte vast en geven ze overdag op een geleidelijke manier af. Vooral als bijverwarming is dit type een energiezuinige keuze.

Hoofdverwarming of bijverwarming? Deze verwarming is voornamelijk aan te raden als bijverwarming of voor ruimtes die niet constant moeten verwarmd worden, zoals de badkamer. De verbruikskosten zullen namelijk al snel hoog oplopen als je de elektrische verwarming als hoofdverwarming in je woning gebruikt.

Prijs: vanaf € 50 per m² (excl. btw en incl. plaatsing), afhankelijk van het vermogen, het oppervlak, de plaatsingsmethode… Ontvang prijsvoorstellen op maat bij meerdere verwarmingsspecialisten.

4. Elektrische radiatoren

radiator elektriciteit

Elektrische radiatoren kunnen zowel als hoofdverwarming als als bijverwarming gebruikt worden:

 • Elektrische radiatoren als hoofdverwarming: centrale verwarming op elektriciteit kan net zoals traditionele systemen aangestuurd worden met een thermostaat. Deze kan je ook bedienen met je smartphone of tablet.
 • Elektrische radiator als bijverwarming: een decentrale elektrische radiator wordt rechtstreeks aangesloten op het elektriciteitsnet. Deze beschikt meestal over een eigen bedieningssysteem en tijdklok. Voorbeelden zijn de badkamerradiator, de compacte radiator met muurbevestiging…

Prijs:  vanaf € 450 per toestel (excl. btw). De prijs is sterk afhankelijk van de soort radiator, het vermogen, het merk… Vergelijk prijzen en uitvoeringen in onze webshop of ontvang prijzen op maat van jouw woning.

5. Accumulatoren

accumulatoren elektriciteit

In accumulatoren bevinden zich vuurvaste stenen die ‘s nacht opwarmen aan nachttarief. Overdag geven de stenen hun warmte geleidelijk vrij. Is de geaccumuleerde warmte op, dan wordt er overgeschakeld naar het duurdere dagtarief. Accumulatieverwarming wordt vandaag echter niet meer aangeraden omdat het niet energiezuinig is en de ruimte trager opwarmt.

Hoofdverwarming of bijverwarming? Accumulatoren werden vroeger voornamelijk toegepast als elektrische hoofdverwarming. Vandaag wordt het echter niet meer geplaatst bij nieuwbouw of renovatie.

Prijs: vanaf € 600 per toestel (excl. btw). Een ervaren verwarmingsspecialist kan je verder informeren over de alternatieven voor verwarming met accumulatoren. Vind en vergelijk specialisten in jouw buurt.

6. Elektrische convectoren

elektrische convectoren

Elektrische convectoren verwarmen ruimtes via convectiewarmte. Ze trekken eerst koude lucht aan en warmen deze op, om vervolgens stralingswarmte af te geven in de ruimte. Je kan kiezen uit wandmodellen en mobiele toestellen. Elektrische convectoren warmen snel op, zijn voordelig en eenvoudig te installeren.

Hoofdverwarming of bijverwarming? Convectoren zijn een typisch voorbeeld van bijverwarming. Hoewel ze vrij energiezuinig zijn, kunnen de verbruikskosten wel sterk oplopen wanneer je een grote ruimte met convectoren wil verwarmen. Daarom zijn ze ideaal voor badkamers, slaapkamers…

Prijs: vanaf € 150 (excl. btw), afhankelijk van model, vermogen, merk…  Een elektrische convector kopen? Vergelijk verschillende uitvoeringen & prijzen in de webshop.

7. Elektrische kachel

kachel elektriciteit

Bij een elektrische kachel gebeurt de verwarming vaak door middel van een keramisch verwarmingselement. Met elektrische kachels kan je een ruimte snel opwarmen indien deze niet te groot is. Gezien hun energieverslindend karakter gebruik je dit type verwarming echter best sporadisch.

Hoofdverwarming of bijverwarming? Elektrische kachels worden geplaatst als bijverwarming. Enkel bij sporadisch gebruik in kleine ruimtes zijn ze een goede optie.

Prijs: vanaf € 100 (excl. btw), afhankelijk van het model, het vermogen, het merk… Benieuwd naar de mogelijkheden? Vergelijk en bestel elektrische kachels via de webshop.

 

Welke soort elektrische verwarming kiezen?

Er zijn tal van toestellen die je kan gebruiken om je huis elektrisch te verwarmen. Wat nu de beste elektrische verwarming is, hangt af van tal van factoren: je elektriciteitsverbruik, of je het toestel als hoofd- of bijverwarming wil gebruiken, hoe vaak je de ruimte verwarmt… Infraroodverwarming, warmtepompen en elektrische vloerverwarming verwarmen het meest efficiënt en energiezuinig en worden daarom het vaakst geplaatst.

Advies nodig? Een verwarmingspecialist geeft je persoonlijk advies rekening houdend met jouw budget, woning en wensen. Ontvang advies & offertes op maat van professionals.

 

Voor- en nadelen elektrische verwarming

Wat zijn nu de voordelen en nadelen van elektrische verwarming? We zetten de voornaamste op een rij:

 • Snel: met elektrische chauffage kan je een ruimte erg snel opwarmen. Dat duurt bij andere verwarmingsvormen vaak wat langer.
 • Milieuvriendelijk: voor verwarming op elektriciteit heb je geen nood aan fossiele brandstoffen zoals aardgas of mazout, waarvan de prijs bovendien erg kan schommelen.
 • Veilig: aangezien er geen gasleidingen zijn en geen mazout gebruikt wordt, wordt de veiligheid van je verwarmingsinstallatie verhoogd.
 • Zelf voorzien in de stroomvoorziening: indien je over een zonnepaneleninstallatie beschikt, kan je zelf een groot deel van de benodigde elektriciteit leveren. Op die manier kan je het hogere verbruik van elektrische verwarming compenseren.
 • Lagere installatiekosten (bij afzonderlijke verwarmingstoestellen): de installatiekosten liggen lager dan bv. voor een centrale verwarming op aardgas. Prijzen van centraal gestuurde systemen liggen gelijklopend. Je hoeft ook geen hoge prijzen meer te betalen voor de distributiekosten van aardgas.
 • Hoger verbruik: elektrische verwarming verbruikt meer dan traditionele verwarming op aardgas of mazout. Dit kan je compenseren door zelf in je stroombehoefte te voorzien met zonnepanelen.

 

Veelgestelde vragen elektrische verwarming

Bekijk hieronder nog het antwoord op enkele veelgestelde vragen over verwarmen op stroom: • Wat is de zuinigste elektrische verwarming?

  De meest zuinige elektrische verwarming, is infraroodverwarming, vloerverwarming of een warmtepomp. Infraroodpanelen verwarmen de objecten in de ruimte, wat efficiënter en sneller is dan luchtverwarming. Vloerverwarming is dan weer ideaal om de warmte gelijkmatig in de ruimte te verspreiden en met een warmtepomp heb je slechts voor 20% van de energie elektriciteit nodig.

  TIP: het is aangeraden om altijd je verwarming af te stemmen op je woning en de ruimte. Vergelijk daarom zeker meerdere toestellen en vraag advies aan een ervaren verwarmingspecialist. • Wat is de goedkoopste elektrische verwarming?
  Hoewel elektrische convectoren en kachels het goedkoopste zijn in aankoop, kan je op lange termijn meer besparen met infraroodverwarming. Deze is iets duurder in aanschaf, maar zorgt wel voor een snelle en efficiënte verwarming, waardoor de verbruikskosten niet te hoog oplopen. Ook met vloerverwarming blijven de verbruikskosten vrij beperkt omdat je je woning op lage temperatuur kan verwarmen. Combineer je infraroodverwarming of vloerverwarming met een thermostaat, tijdschakelaar, zonnepanelen en een goede isolatie? Dan ben je zeker van een interessante besparing op je energiekosten.


 • Welke elektrische verwarming voor de woonkamer, slaapkamer, badkamer…?

  De meest geschikte elektrische verwarming is afhankelijk van de ruimte die je wil verwarmen. Elektrisch verwarmen in de slaapkamer of badkamer bijvoorbeeld, ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden en meestal iets kleiner zijn, doe je best met een elektrische radiator of infraroodverwarming. In de badkamer zijn de badkamerradiatoren uiteraard een populaire keuze. In de slaapkamer komen dan weer vaak elektrische verwarmingspanelen voor, omdat deze snel verwarmen en een modern design hebben.

  Wil je je woonkamer elektrisch verwarmen? Dan kies je beter voor een combinatie van bijvoorbeeld vloerverwarming, een warmtepomp en zonnepanelen. Op die manier kan je je woning duurzaam en energiezuinig verwarmen, zonder dat het verbruik te hoog oploopt.

 

 

Offertes voor elektrische verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs