Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Installateur centrale verwarming

Als je een nieuwe cv-ketel wil plaatsen is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de installatie ervan. In dit artikel kom je te weten waaraan je een goede centrale verwarming installateur herkent en hoe je geld kan besparen door het installeren van je centrale verwarming.

Ga snel naar:
Hoe erkend cv-installateur zoeken?
Cv-installateur voor ketelonderhoud
Welke cv-installateur kiezen?

 

Hoeveel kost een cv-installateur?

Wil je een verwarmingsinstallatie laten plaatsen, onderhouden of herstellen? Dan ben je vast benieuwd naar de gemiddelde prijzen van centrale verwarming installateurs. Enkele richtprijzen per type werkzaamheden aan je cv-installatie:

 • Plaatsing cv-ketel: 2.150 à 15.000 euro (incl. btw & plaatsing)
 • Plaatsing volledige cv-installatie: 7.500 à 23.000 euro (incl. btw & plaatsing)
 • Onderhoud cv-ketel: 100 à 250 euro (incl. btw)
 • Herstelling cv-ketel: 65 à 140 euro per uur (incl. btw en excl. nieuwe onderdelen)

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw situatie? De kosten hangen natuurlijk af van je situatie. Gaat het bv. om de plaatsing of het onderhoud van een mazoutketel of een warmtepomp? Ook de arbeids- en materiaalkosten kunnen variëren per cv-installateur. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Erkende installateur centrale verwarming zoeken

Je centrale verwarming installeren laat je best over aan een professional die beschikt over de juiste certificeringen. Zo ben je zeker dat je wettelijk in orde bent en kan je ook rekenen op cv-installateurs met de juiste kwalificaties & expertise. Het gaat o.a. om de volgende certificeringen:

 • InstallQ: alleen vakbekwame installateurs cv met dit certificaat mogen nog werkzaamheden verrichten aan cv-ketels, geisers en gashaarden.
 • Techniek Nederland: je kiest best voor een centrale verwarming installateur die lid is van Techniek Nederland, de Nederlandse organisatie van de installatiebranche.
 • SCIOS: alleen cv-installateurs met een SCIOS-certificaat mogen het onderhoud van je verwarmingsinstallatie uitvoeren. Stichting SCIOS beheert en ontwikkelt kwaliteitssystemen voor bedrijven voor de inspectie en het onderhoud van technische installaties.
 • CO-certificaat: de gasketelwet bepaalt dat werken (plaatsing / onderhoud / reparatie) aan gasverbrandingsinstallaties enkel uitgevoerd mogen worden door installateurs met een CO-certificaat.

BELANGRIJK: de cv-installateurs die je contacteert via onze offerteservice beschikken allemaal over de juiste certificeringen. Vraag hier offertes aan bij erkende installateurs.

 

Vergelijken loont: contacteer verschillende cv-installateurs

Wil je een nieuwe verwarmingsinstallatie plaatsen of je huidige cv-ketel vervangen? Dan doe je er goed aan om verschillende centrale verwarming installateurs te contacteren. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook beter bepalen wie professionele en correcte informatie verschaft.

Op onze offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen vergelijken van erkende installateurs centrale verwarming actief in je regio. Klik hier voor meer informatie.

 

Centrale verwarming plaatsen: financiële voordelen

Als je je oude verwarmingsketel vernieuwt, kunnen de kosten oplopen. Door het hogere rendement van de nieuwe ketel verdien je je investering gelukkig op een aantal jaar terug. Een nieuwe verwarmingsketel zal er dus op langere termijn voor zorgen dat je energiekosten gereduceerd worden.

Bovendien kom je in aanmerking voor verschillende subsidies en financiële voordelen als je je centrale verwarming vernieuwt. Op voorwaarde dat je samenwerkt met een erkende centrale verwarming installateur. Bekijk hier een overzicht van alle subsidies voor verwarmingsketels.

 

installateur centrale verwarming

CV-installateur voor ketelonderhoud

Een goed onderhouden verwarmingsketel zal zijn rendement behouden. Het onderhoud van je cv-ketel is dus belangrijk en ook verplicht voor bepaalde ketels:

 • Cv-ketels op stookolie of vaste brandstof (pellets, hout(snippers), …): 20 – 100 kW: 4-jaarlijkse SCIOS-keuring verplicht ; > 100 kW: 2-jaarlijkse SCIOS-keuring verplicht
 • Cv-ketels op gas: > 100 kW: 4-jaarlijkse SCIOS-keuring verplicht ; < 100 kW: geen verplichte SCIOS-keuring, maar wel sterk aangeraden

Hoeveel kost zo’n onderhoud? De kostprijs van een onderhoud door een installateur cv is afhankelijk van het type brandstof en de ketel. Voor het onderhoud van je verwarmingsketel moet je rekenen op een bedrag van minimaal 100 euro (excl. btw).

BELANGRIJK: heeft je verwarmingsinstallatie een nominaal vermogen van meer dan 70 kW? Dan is ook elke 4 jaar een EPBD III-keuring wettelijk verplicht. Zowel voor deze EPBD III-keuring als de SCIOS-keuring moet je een beroep doen op een verwarmingstechnicus met een SCIOS-certificaat. Bij gasverbrandingsinstallaties mogen de werken enkel uitgevoerd worden door installateurs met een CO-certificaat.

Druk de kosten met een onderhoudscontract

Wil je kosten uitsparen? Dan kan je kiezen voor een onderhoudscontract bij je installateur centrale verwarming. De prijs van een individuele onderhoudsbeurt ligt dan lager. Bovendien word je automatisch op de hoogte gebracht als het tijd is voor de verplichte onderhoudsbeurt. Prijzen van een onderhoud door erkende cv-installateurs kan je aanvragen via onze gratis offerteservice.

 

Welke cv-installateur kiezen?

Hoe kies je nu de juiste erkende cv-installateur? Dat hangt af van het soort werken die je wil laten uitvoeren: gaat het om een plaatsing, onderhoud of herstelling van je verwarmingsinstallatie? Een kort overzicht:

 

1. Welke cv-installateur bij plaatsing?

Heb je zelf de nodige expertise rond cv-installaties? Dan kan je eventueel je verwarmingsinstallatie zelf plaatsen. Vergeet wel niet dat je een erkende centrale verwarming installateur nodig hebt voor de keuring bij de 1e ingebruikname van je cv-installatie (1e keuring binnen 6 weken na ingebruikname).

Wil je echter 100% zeker zijn van een energiezuinige, veilige cv-installatie met een optimale werking en lange levensduur? Dan schakel je best een erkende installateur centrale verwarming in.

LET OP: kies voor een cv-installateur die gespecialiseerd is in jouw cv-installatie. Wil je bv. een gascondensatieketel plaatsen? Dan kies je best voor een gasinstallateur. Gaat het om een biomassaketel met pellets, hout(snippers), …? Contacteer dan cv-installateurs die vooral dat soort cv-ketels plaatsen. Zo ben je zeker van een vakman met de juiste expertise en kwalificaties. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van gespecialiseerde verwarmingsinstallateurs.

 

2. Welke cv-installateur bij keuring / onderhoud?

Heb je een cv-ketel op mazout of vaste brandstof met een vermogen van 20 – 100 kW? Dan ben je wettelijk verplicht om die elke 4 jaar te laten keuren en onderhouden (SCIOS-keuring). Bij een vermogen > 100 kW is het onderhoud om de 2 jaar verplicht.

Voor gasketels met een vermogen > 100 kW geldt een keuringsplicht om de 4 jaar. Bij kleinere vermogens is een SCIOS-keuring niet verplicht, maar wel sterk aangeraden.

De onderhoudsplicht geldt niet voor warmtepompen en zonneboilers, maar ook bij deze cv-installaties is zo’n regelmatig onderhoud sterk aangeraden (om de 2 jaar). Zo verleng je de levensduur van je cv-installatie, voorkom je defecten, …

Voor verwarmingssystemen met een vermogen vanaf 70 kW geldt trouwens ook een verplichte EPBD III-keuring elke 4 jaar.

LET OP: het verplichte onderhoud/keuring van je gasketel, mazoutketel of biomassaketel moet gebeuren door een technicus met een SCIOS-certificaat. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van erkende technici.

 

3. Welke cv-installateur bij herstelling?

Laat je je cv-installatie regelmatig onderhouden door een erkende installateur centrale verwarming? Dan beperk je het risico op eventuele storingen al tot een minimum. Toch is een mogelijk defect nooit uitgesloten, vooral bij oudere cv-ketels. In dat geval laat je de herstelling van je verwarmingsketel best over aan een gespecialiseerde centrale verwarming installateur.

LET OP: ga voor een installateur cv die veel ervaring heeft met jouw soort cv-ketel en het merk (bv. Vaillant-installateur, Remeha-installateur, …). Zo ben je zeker van een installateur centrale verwarming die over de juiste expertise beschikt, snel aan nieuwe wisselstukken geraakt, enkel met hoogwaardige nieuwe onderdelen werkt, … Op die manier kan je na de herstelling weer op beide oren slapen. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van gespecialiseerde verwarmingsinstallateurs.

 

Installateur centrale verwarming zoeken in jouw regio?

Ben je op zoek naar een erkende installateur cv actief in jouw buurt? Via onze offertedienst kom je gratis in contact met installateurs centrale verwarming in Zeeland, Noord-Brabant, Friesland, Gelderland, Zuid-Holland, … Gratis voorstellen op jouw maat aanvragen is erg eenvoudig. Het enige wat je moet doen, is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs