Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Welke brandstof/energiebron voor de verwarming?

Als je een nieuwe woning bouwt of jouw huidige ketel vervangen moet worden, zijn er verschillende mogelijkheden voor de verwarming. De belangrijkste keuze die je moet maken is op welke energiebron het verwarmingssysteem moet werken. We maken een onderscheid tussen aardgas, mazout of stookolie, elektriciteit, hout/pellets en duurzame energie.

 

EnergiebronVoordelen Nadelen
Aardgas+ Geen opslag nodig
+ Goedkoper dan stookolieketel
- Aansluiting is niet overal mogelijk
- Schommelende aardgasprijzen
- Fossiele brandstof
Mazout+ Onafhankelijkheid van de netwerkbeheerder
+ Je koopt mazout aan als de prijzen laag staan
+ Overal toepasbaar
- Opslagvat noodzakelijk
- Fossiele brandstof
Elektriciteit+ Makkelijk te installeren
+ Geen afvoerbuis nodig
+ Geen fossiele brandstof
- Duurder in vgl. met andere brandstoffen
- Vooral interessant i.c.m. bvb zonnepanelen
Hout/pellets+ Goedkope energiebron
+ Geen fossiele brandstof
- Hoge installatiekost
- Opslagplaats noodzakelijk
Duurzame energie+ Ecologisch
+ Laag energieverbruik
- Hoge installatiekost

 

verwarming gas 1. Aardgas

Aardgas is, samen met mazout, de populairste energiebron om je huis te verwarmen. Het is een fossiele brandstof en daardoor niet echt milieuvriendelijk. Toch heeft aardgasverwarming een relatief lage CO2 uitstoot en is het makkelijk te combineren is met hernieuwbare energie oplossingen zoals een zonneboiler of warmtepomp.

In tegenstelling tot bij mazout, hoef je voor aardgas geen ruimte en extra kosten te voorzien voor een opslagvat. Het wordt rechtsreeks aangeleverd via het distributienet. Let op, er is niet overal een aansluiting op het aardgasnet mogelijk.

Doorgaans is een gasketel goedkoper dan een stookolieketel. Wel schommelen de prijzen van aardgas omdat ze de evolutie van de marktprijzen volgen. De gasprijs wordt ook voor een deel bepaald door de energieleverancier.

⇒ Lees hier meer over verwarming op aardgas.

 

mazout verwarming 2. Mazout/stookolie

Mazout of stookolie is, net zoals gas, een fossiele brandstof. Doordat je het eenvoudig kan combineren met andere systemen op hernieuwbare energie kan je jouw ecologische voetafdruk toch beperken.

Naast de veiligheid, is de onafhankelijkheid van de netwerkbeheerder het grootste voordeel van verwarming op stookolie. Het is ook overal toepasbaar omdat je mazout kan opslaan in een mazouttank. Hoewel die mazouttank geld kost en ruimte inneemt, geeft deze opslagmogelijkheid je wel de kans om de prijsevolutie op te volgen en stookolie te bestellen wanneer het jou het voordeligst uitkomt.

Je betaalt ook enkel voor de aangekochte hoeveelheid stookolie. In tegenstelling tot bij aardgas komen er bijvoorbeeld geen aansluitings-, distributie- of beheerskosten bij kijken. Om een mazouttank te vullen moet je wel een groot bedrag in 1 keer betalen.

⇒ Lees hier meer over verwarming op mazout.

 

verwarming elektriciteit 3. Elektriciteit

Elektrische verwarming via accumulatoren, elektrische radiatoren, elektrische vloerverwarming, … heeft zeker enkele interessante voordelen. Je gebruikt geen fossiele brandstof, het is veilig, makkelijk te installeren, heeft geen afvoerbuis nodig, kan radiatoren en vloeren snel verwarmen, … Toch is deze verwarmingsmethode niet erg populair omwille van de hoge kostprijs van elektriciteit.

Met de opkomst van milieuvriendelijke alternatieven waardoor elektriciteit steeds groener wordt, wint elektrische verwarming toch terug aan populariteit.

Naast windmolens en warmtepompen, zijn zonnepanelen daarvan het bekendste voorbeeld. Deze worden op het dak geplaatst en zetten zon om in elektriciteit voor gebruik in de woning. Met zonnepanelen kan je met andere woorden zelf energie opwekken.

⇒ Lees hier meer over elektrische verwarming.

 

verwarming pellets 4. Hout/pellets

Een biomassaketel werkt op dezelfde manier als een ketel op mazout of gas. Alleen gebruikt het geen fossiele brandstof, maar wel biobrandstof zoals houtpellets, houtsnippers of stukhout.

Pellets worden het vaakst gebruikt. We spreken in dat geval van een pelletketel. Pellets zijn splinters, zaagsel en houtresten die samengeperst worden tot kleine korrels.

Op vlak van aankoop en installatiekosten zijn pelletketels veel duurder dan stookolie- of gasketels. De prijs van de pellets zelf is wel veel goedkoper dan de kosten voor mazout of gas.

Hou er ook rekening mee dat je de pellets ergens moet kunnen opslaan. Doordat je ze kan opslaan ben je wel, net zoals bij verwarming op mazout, onafhankelijk van de netwerkbeheerder.

⇒ Lees hier meer over verwarming op biobrandstof.

 

duurzame energie voorbeeld 5. Duurzame energie

Met de strenger wordende eisen op vlak van milieu en het terugdringen van fossiele brandstoffen, wordt ecologisch verwarmen steeds belangrijker. Er zijn verschillende manieren om zelf duurzame energie op te wekken of te verbruiken.

Via zonne-energie bijvoorbeeld, waarbij je de warmte van zon omzet naar elektriciteit (via zonnepanelen) of warm water (via een zonneboiler).

Je kan ook duurzaam verwarmen via geothermie (aardwarmte). Dat kan met een geothermische warmtepomp die zijn warmte uit de grond haalt.

Ook de wind of omgevingslucht kan via de installatie van een luchtwarmtepomp perfect dienst doen als energiebron.

⇒ Lees hier meer over duurzame energie.

 

 

 

Conclusie: wat is de beste keuze?

Zoals je kan lezen zijn er heel wat mogelijkheden om jouw woning te verwarmen en de keuze ligt niet altijd voor de hand. Elke energiebron heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bij je keuze voor een bepaalde verwarmingsoplossing hou je best rekening met een aantal factoren.

Zo zal je verbruik en beschikbaar budget bijvoorbeeld een grote rol spelen in je keuze. Denk bij je berekeningen niet alleen aan de kosten voor de installatie, maar ook aan de onderhoudskosten en de prijsevolutie van de energiebron zelf.

Hou ook rekening met de praktische kant. Is een aansluiting op het gasnet mogelijk? Heb je plaats om pellets te stockeren? Kan je een mazouttank plaatsen of is er al een aanwezig?

Ook het onderhoud en gebruiksgemak spelen een rol. Ben je bereid om met zakken pellets te sleuren of de mazoutvoorraad te laten bijvullen? Of lijkt een aansluiting op het aardgasnet je makkelijker? Gas- en mazoutketels moeten bijvoorbeeld ook regelmatig van een onderhoud voorzien worden.

Tenslotte zijn er ook de milieuoverwegingen. Op het vlak van milieu en rendement zijn warmtepompen erg interessants, maar daarbij is de installatiekost dan wel hoog.

 

Tip: Schakel een vakman in. Deze kan je door zijn kennis en ervaring precies adviseren over de verwarmingsmethode die het best past bij jouw wensen en situatie. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van erkende verwarmingsspecialisten via onderstaand formulier.

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs