Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Cv-ketel kopen: vergelijk types & kosten

Wil je een nieuwe cv-ketel kopen? Dan heb je de keuze uit heel wat verschillende soorten. In dit artikel maken we het onderscheid tussen de verschillende types cv-ketels op basis van brandstof. Hoeveel kosten deze verwarmingsketels? Welke factoren bepalen het uiteindelijke kostenplaatje? Welke cv-ketel is het meest geschikt voor jouw situatie? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar:
Soorten cv-ketels
Kosten cv-ketel
Valkuilen cv-ketel kopen
Veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Soorten cv-ketels volgens brandstof

De brandstof waarop je cv-ketel werkt is ongetwijfeld de doorslaggevende factor in jouw keuze voor een bepaalde verwarmingsketel. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende types cv-ketels op basis van brandstof.

1. Cv-ketel op gas

Een gascondensatieketel biedt een erg goede prijs-kwaliteitverhouding en een hoog rendement. In vergelijking met sommige andere verwarmingsketels is de investeringskost in een gascondensatieketel relatief laag. Keerzijde van de medaille zijn de sterk schommelende gasprijzen die de verbruikskosten de hoogte kunnen injagen. Hou er ook rekening mee dat je vanaf 2026 verplicht bent om minstens een hybride warmtepomp te installeren als je je gascondensatieketel laat vervangen.

Onderhoud cv-ketel op gas: aangeraden of verplicht om de 4 jaar (afhankelijk van het vermogen).

Wanneer een goede keuze? Bij kleine renovaties, minder goed geïsoleerde woningen, wanneer je een aardgasaansluiting hebt, …

Prijzen (excl. btw en incl. plaatsing):

2. Cv-ketel op stroom

Er zijn 3 soorten verwarmingsinstallaties die elektriciteit gebruiken als energiebron: de elektrische cv-ketel, de warmtepomp en infraroodverwarming. Het verschil tussen deze installaties zit in de werking en het rendement. Zo verbruikt een warmtepomp tot 4 keer minder stroom dan een traditionele elektrische verwarmingsketel. Met het oog op de energietransitie worden duurzame verwarmingsketels de norm in de toekomst. Wil je een cv-ketel op stroom installeren, dan kies je dus best voor een warmtepomp.

Onderhoud cv-ketel op stroom: voor geen enkel type cv-ketel op stroom is een onderhoud verplicht. Een jaarlijkse controle is wel sterk aangeraden.

Wanneer een goede keuze? Warmtepompen zijn aangeraden als je woning goed is geïsoleerd en is uitgerust met zonnepanelen en lagetemperatuurverwarming. Zowel elektrische verwarmingsketels als infrarood verwarming zijn eerder aangeraden als bijverwarming of tijdelijke oplossing in goed geïsoleerde woningen.

Prijzen (excl. btw en incl. plaatsing):

 • Warmtepomp: € 2.500 à 24.000; vanaf € 13.000 voor een volledige cv-installatie
 • Infraroodverwarming: € 350 à 1.000 per infrarood verwarmingselement
 • Elektrische cv-ketel: € 1.000 à 2.000; € 4.000 à 6.000 voor een volledige cv-installatie
  Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

3. Cv-ketel op stookolie

Stookolieketels worden nog maar zelden gebruikt in Nederland. Ga je een nieuwe verwarmingsketel plaatsen? Dan kies je best voor een milieuvriendelijk toestel zoals een warmtepomp.

Onderhoud cv-ketel op stookolie: verplicht om de 2 à 4 jaar (afhankelijk van het vermogen).

Wanneer een goede keuze? Enkel wanneer je geen aardgasaansluiting hebt, geen aansluiting op een warmtenet mogelijk is, …

Prijzen (excl. btw en incl. plaatsing):

4. Cv-ketel op hout / pellets

Naast verwarmingsketels op fossiele brandstoffen, kan je ook kiezen voor een ecologischer alternatief op vaste, organische brandstoffen zoals pellets, houtsnippers, … De kosten van zo’n biomassaketel liggen wel hoger dan die van bv. een gascondensatieketel. Hou er ook rekening mee dat je opslagruimte nodig hebt.

Onderhoud cv-ketel op vaste brandstof: verplicht om de 2 à 4 jaar (afhankelijk van het vermogen).

Wanneer een goede keuze? Bij kleine renovaties, wanneer je voldoende opslagruimte hebt, wanneer je op zoek bent naar een ecologisch alternatief voor verwarmen op gas of stookolie, …

Prijzen (excl. btw en incl. plaatsing):

5. Duurzaam alternatief: hybride cv-ketel

Wil je de overstap maken naar duurzaam verwarmen maar voldoet jouw woning niet helemaal aan de voorwaarden? Dan kan je al een stap in de goede richting zetten door je verwarmingsketel op gas of stookolie te combineren met een lucht-water warmtepomp. Zo’n hybride warmtepomp of hybride cv-ketel kiest zelf de energiebron waarmee het verwarmt die op dat moment het voordeligst is.

Onderhoud hybride cv-ketel: aangeraden om de 2 jaar bij een combinatie met een warmtepomp; aangeraden of verplicht om de 2 à 4 jaar bij een combinatie met een condensatieketel (afhankelijk van het vermogen en de brandstof).

Wanneer een goede keuze? Bij renovaties of minder goed geïsoleerde woningen.

Prijzen (excl. btw en incl. plaatsing):

 

Welke cv-ketel kopen?

Welke de beste cv-ketel is voor jouw situatie hangt af van verschillende factoren, waaronder de isolatiegraad van jouw woning, jouw budget, of je een grote of kleine renovatie plant, … Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Laat je dan altijd adviseren door een ervaren verwarmingsinstallateur. Hij bekijkt samen met jou wat de beste cv-ketel is voor jouw situatie. Kom in contact met cv-installateurs actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

Kosten cv-ketel

De kosten voor een cv-ketel variëren sterk van € 2.000 tot 24.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs van een cv-ketel hangt af van het type verwarmingsketel, de gebruikte technologie, het vermogen en het merk. Staar je echter niet blind op de aanschafkosten. Zo loont het vaak om te investeren in een duurdere verwarmingsketel waarvan het rendement hoger ligt. De meerkost verdien je op enkele jaren terug.

Daarnaast zijn de kosten sinds 1 april 2023 wat hoger geworden als gevolg van de Gasketelwet. Alleen gecertificeerde bedrijven mogen nog verwarmingsketels installeren. Die certificatie, extra administratie, meer benodigde plaatsingstijd, … laat de prijs wat hoger uitkomen. Ook onderhouds- en servicecontracten zijn wat duurder. Hieronder vind je een overzicht van de kosten per soort cv-ketel volgens brandstof:

Type cv-ketelKosten cv-ketel
(excl. btw, incl. plaatsing)
Kosten volledige cv-installatie
(excl. btw, incl. plaatsing)
Cv-ketel op gas€2.000 à 5.500€ 7.000 à 15.000
Cv-ketel op stroom
Elektrische cv-ketel€ 1.000 à 2.000€ 4.000 à 6.000
Warmtepomp€ 2.500 à 24.000vanaf € 13.000
Infrarood verwarming€ 350 à 1.000
per verwarmingselement
Cv-ketel op stookolieGemiddeld € 7.500€ 11.000 à 16.000
Cv-ketel op hout / pellets€ 10.000 à 15.000€ 15.000 à 23.000
Hybride cv-ketel€ 5.000 à 7.000€ 11.000 à 15.000

Wat kost een nieuwe cv-ketel in mijn situatie? Dat hangt o.a. af van het type verwarmingsketel, voorbereidende werken, tarieven van de installateur, … Je vraagt best voorstellen aan bij 2 à 3 cv-installateurs in je buurt om een beeld te krijgen van de totale cv-ketel kosten. Start je aanvraag hier.

 

Lees onder de afbeelding meer over de warmwaterproductie en valkuilen bij het kopen van een cv-ketel.

cv-ketel

Valkuilen cv-ketel kopen: waarop letten?

Waaraan moet je nog zoal aandacht besteden wanneer je een verwarmingsketel koopt? Een overzicht:

 1. Wand- of vloermodel

  Verwarmingsketels kunnen zowel aan de wand als op de vloer geplaatst worden. Welk model je best kiest, hangt vooral af van de beschikbare ruimte. Zowel vloerketels als wandketels zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens.

 2. Luchttoevoer en -afvoer: open of gesloten verwarmingsketel?

  Om een goede werking van je verwarmingsketel te garanderen moet er voldoende verse lucht aanwezig zijn om de brandstof optimaal te verbranden. Afhankelijk van je stookruimte heb je hiervoor twee mogelijkheden ter beschikking:

  Open toestellen: bij open verwarmingsketels wordt de zuurstof voor de verbranding geput uit de ruimte waar de ketel zich bevindt. Om een goede cv-ketel werking te garanderen zal hier voldoende aanvoer voorzien moeten worden van verse lucht. De benodigde hoeveelheid lucht hangt af van het vermogen van de cv-ketel. Raadpleeg hiervoor zeker je cv-installateur.

  Gesloten toestellen: bij een gesloten toestel wordt er geen lucht gebruikt uit de ruimte waar de ketel zich bevindt. De rookgassen worden naar buiten geblazen in een dubbelwandige buis die tegelijkertijd zijn verse lucht uit de buitenomgeving haalt. De koude lucht wordt door aanraking met de rookgassen gedeeltelijk opgewarmd waardoor een gesloten ketel een iets hoger rendement haalt. Deze buizen kunnen aan de buitengevel bevestigd worden wanneer je geen schouw ter beschikking hebt.

 3. CW klasse van de combiketel

  Combiketels, die zorgen voor zowel warm water voor de verwarmingsinstallatie als voor sanitair warm water, worden opgedeeld in 6 CW klassen. CW staat voor Comfort Warm water en geeft de hoeveelheid warm water aan die de combiketel kan leveren. Hoe hoger de klasse, hoe meer warm water de ketel kan leveren. Hou bij je keuze voor een verwarmingsketel dus ook altijd rekening met gewenste CW klasse.

  TIP: je kan de gewenste CW klasse laten berekenen door een ervaren cv-installateur.

 4. Verbruik van de cv-ketel

  Uiteraard speelt ook het verbruik van je cv-ketel een belangrijk rol. Daarom is het belangrijk om je niet te veel te focussen op de aanschafkosten van je verwarmingsketel. Een duurdere verwarmingsketel met een zuinig verbruik komt op termijn misschien wel goedkoper uit dan een goedkope verwarmingsketel met een hoog brandstofverbruik.

 

Advies op maat nodig? Laat je adviseren door een verwarmingsinstallateur met kennis van zaken. Hij houdt rekening met je wensen en behoeften en raadt je de geschikte cv-ketel aan voor jouw situatie. Kom je in contact met meerdere cv-installateurs actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

FAQ over cv ketels

Wil je een nieuwe verwarmingsketel kopen en heb je nog specifieke vragen? Jouw vakman beantwoordt ze graag. Hier vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen over cv-ketels. • Hoe werkt een cv-ketel?

  De cv-ketel is een onderdeel van de centrale verwarmingsinstallatie en zorgt ervoor dat het water voor de centrale verwarming wordt opgewarmd. De ketel maakt hiervoor gebruik van een brandstof (bv. gas). De cv-ketel is aangesloten op een brander die de brandstof verbrandt. De warmte die hierdoor gecreëerd wordt, warmt water op in een gesloten circuit. Dat verwarmde water gaat vervolgens via leidingen naar warmtewisselaars. Dat zijn meestal radiatoren, die op hun beurt de ruimte verwarmen. • Wat is de beste cv-ketel?

  De beste cv-ketel is vooral situatiegebonden. Wat voor jou de beste cv-ketel is, is dat niet per se voor jouw buurman. Veel hangt af van de isolatiegraad van je woning, jouw budget, de beschikbare ruimte, of je een grote of kleine renovatie plant, …

  BELANGRIJK: win altijd informatie in bij een ervaren verwarmingsinstallateur voordat je je keuze maakt. Hij bezorgt je advies op maat en een aangepast prijsvoorstel. Kom in contact met installateurs in jouw buurt. • Kan ik zelf een cv-ketel kopen en installeren?

  Sinds 1 april 2023 geldt de Gasketelwet, waardoor het niet langer is toegestaan om zelf je cv-ketel te installeren. Je moet hiervoor een beroep doen door een gecertificeerde cv-installateur. Zo wil de overheid het aantal incidenten met koolstofmonoxide verminderen. Het is hoe dan ook beter om een ervaren cv-installateur in te schakelen. Deze kan je gepast adviseren en verzekert je van een correcte installatie.

  TIP: via onderstaand offerteformulier vind je snel en eenvoudig een gecertificeerde installateur in jouw buurt. • Is een cv-ketel ook geschikt voor warmwaterproductie?

  Met je verwarmingsketel kan je ook je woning voorzien van sanitair warm water. Je kan kiezen uit 3 soorten ketels voor de warmwaterproductie in je woning:

  • Doorstroomketel: een doorstroomketel verwarmt het water pas wanneer er vraag naar is en verspilt dus geen onnodige energie aan het warm houden van water. Wel moet je even wachten tot er warm water uit de kraan stroomt en kan de temperatuur van het water schommelen op verschillende aftappunten bij een grote vraag naar warm water.
  • Cv-ketel met ingebouwde boiler: dit type ketel houdt constant een bepaalde hoeveelheid water warm. Zo kan je altijd meteen gebruik maken van warm water. Om het sanitair water constant op temperatuur te houden, is er redelijk wat energie nodig. Kies daarom voor een goed geïsoleerd boilervat en plaats de ruimte niet in een te koude ruimte.
  • Verwarmingsketel en aparte boiler: het is mogelijk om het verwarmingssysteem op te splitsen in een aparte cv ketel en boiler. Het water in de boiler wordt dan door de ketel verwarmd. Je kan hierdoor snel genieten van warm water op verschillende aftappunten, zonder schommelingen in de temperatuur van het sanitair water. Defecten kunnen ook makkelijker hersteld worden omdat het gaat om 2 verschillende toestellen. Dit systeem neemt wel meer plaats in dan een verwarmingsketel met ingebouwde boiler.
  • Zonneboiler(combi): je kan je sanitair water ook verwarmen met een zonneboiler. Dit toestel maakt hiervoor gebruik van zonne-energie, een ecologische manier van verwarmen dus. Met een zonneboilercombi verwarm je dan weer niet alleen het sanitair water, maar ook het water voor de centrale verwarming. Als de warmte van de zon niet volstaat om het water op de gevraagde temperatuur te krijgen, dan springt de geïntegreerde cv-brander bij. Aangezien het water door de zonneboiler al enigszins opgewarmd is, is er minder energie nodig om het water tot de gewenste temperatuur te krijgen.

  Welke cv-ketel is het meest geschikt voor warmwaterproductie? Dat hang af van jouw persoonlijke situatie, het gewenste comfort en je budget. Vraag daarom altijd advies aan een ervaren installateur. Via onderstaand offerteformulier kom je in contact met 2 à 3 professionals actief in jouw regio:

 

Offertes voor een cv-ketel ontvangen?

Benieuwd naar de beste cv-ketel voor jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs