Verwarminginfo.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

CV ketel kopen: mogelijkheden en prijs

Wil je een nieuwe cv ketel kopen, dan heb je heel wat mogelijkheden. Niet alleen de prijs van de ketel is een belangrijke factor, ook het rendement zal een invloed hebben op het uiteindelijke kostenplaatje. Welke soorten cv-ketels er zijn en welke verwarmingsketel het meest geschikt is voor jouw situatie ontdek je in dit artikel.

Snel naar: cv-ketels en warmwaterproductiecondensatieketelprijzenuitvoeringen

 

CV-ketels en warmwaterproductie

Natuurlijk is de warmwaterproductie een belangrijk element bij verwarming. Dit water wordt bijvoorbeeld gebruikt in de badkamer en in de keuken, en het warm water loopt ook naar de verwarmingstoestellen zelf (radiatoren, buizen van vloerverwarming,..) In grote lijnen zijn er 3 verschillende methodes om je woning van warm water te voorzien:

 

doorstroomketel plaatsen 1) Doorstroomketel

Bij een doorstroomketel wordt het water verwarmd door een zogenaamde doorstromer. Dit gebeurt pas op het moment waarop er echt ook vraag naar warm water is, dus als je bijvoorbeeld de douchekraan opendraait. Het voordeel van deze cv ketel is dat er geen energie verspild wordt aan het warm houden van water wanneer er geen vraag naar is.

Een nadeel is dat je even zal moeten wachten op warm water. Het kan bij een grote vraag naar warm water gebeuren dat de temperatuur van het water gaat schommelen op de verschillende aftappunten. De verwarming van de ruimtes wordt dan doorgaans even uitgeschakeld.

Voor welke situatie? Deze cv-ketel is vooral geschikt voor kleinere budgetten en voor woningen waar er niet vaak een grote vraag naar warm water is op eenzelfde moment.

 

 

cv ketel met ingebouwde boiler 2) CV ketel met ingebouwde boiler

Om te vermijden dat er een tekort aan warm water in de woning is, kan je ook kiezen voor een cv ketel met ingebouwde boiler. Er wordt dan constant een bepaalde hoeveelheid water warm gehouden. De inhoud van deze boiler vormt dan een buffer voor als de vraag naar warm water plots hoog wordt. Zo kan je altijd meteen gebruik maken van warm water.

Een nadeel van dit type cv-ketel is dat er redelijk wat energie nodig is om dit sanitair water constant op temperatuur te houden. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een goed geïsoleerd boilervat en om de boiler niet een te koude ruimte te plaatsen.

Voor welke situatie? Als je meteen warm water wil, is dit de aangewezen ketel. Zowel de boiler als de doorstromer in de ketel zorgen dan voor het verwarmen van het water.

 

 

centrale verwarmingsketel met ingebouwde boiler 3) Verwarmingsketel en aparte boiler

Het is ook mogelijk om het verwarmingssysteem op te splitsen: er komt dan een aparte cv ketel en een aparte boiler. Het water in de boiler wordt dan door de ketel verwarmd. Met dit systeem kan je snel genieten van warm water op verschillende aftappunten, zonder schommelingen in de temperatuur van het sanitair water.

Bij eventuele defecten is de herstelling van de installatie meestal ook een pak makkelijker omdat het gaat om twee verschillende toestellen; het is dan namelijk makkelijker om vast te stellen of het defect in de boiler of in de centrale verwarmingsketel zit.

Voor welke situatie? Vooral voor woningen waarbij er een grote vraag naar warm water is, bijvoorbeeld bij regendouches of woningen met meerdere badkamers.

 

 

Welke van de drie bovenstaande oplossingen het meest geschikt is voor jouw situatie, hangt af van het gewenste comfort en je budget. De prijs van een doorstromer ligt een pak lager dan ketels met afzonderlijke boiler. Ook het verbruik ligt lager.

Anderzijds heb je met een boiler meer zekerheid op een constante temperatuur. Je zal ook iets sneller warm water krijgen uit de kranen en je ketel zal beter beschermd zijn tegen kalkaanslag. Dit is niet onbelangrijk wanneer je geen waterverzachter hebt.

Een chauffagist kan je meer advies geven over de meest geschikte cv ketel voor jouw situatie. Via de offertedienst kan je prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele installateurs van centrale verwarmingsketels. Zo kan je makkelijk verschillende aanbiedingen en prijzen vergelijken en het voordeligste voorstel vinden.
Klik hier om prijzen op maat van jouw project aan te vragen.

 

 

Tip: ecologisch verwarmen met een zonneboiler

Je kan voor de verwarming van het water in het voorraadvat van je verwarmingstoestel ook voor een zonneboiler kiezen. Dit toestel maakt gebruik van de warmte van de zon om dit water op te warmen, een ecologische manier van verwarmen dus!

Als de warmte van de zon niet volstaat om het water op de gevraagde temperatuur te krijgen, dan kan de cv-ketel nog altijd bijspringen. Aangezien het water door de zonneboiler al enigszins warm zal zijn, is er minder energie nodig om het water tot de gewenste temperatuur te krijgen. Een zonneboiler vereist weliswaar een wat grotere investering, maar het is wel een ecologische manier van verwarmen waarmee je op termijn heel wat kan besparen!

Meer info over verwarmen met een zonneboiler en de prijzen hiervan vind je in dit artikel.

 

 

condenserende cv ketel installeren De condensatieketel: een van de populairste cv-ketels

De productie van warm water is dan wel een belangrijk criterium bij het kiezen van een cv-ketel, maar welk type verwarmingsketel moet je nu kiezen? Wel, door een Europese richtlijn is het alleen nog toegelaten om bij het plaatsen van een nieuwe CV ketel voor een condensatieketel te kiezen.

Deze verwarmingsketel recupereert door middel van condensatie een deel van de warmte van de waterdamp van de verbrandingsgassen, wat de efficiëntie van je verwarming natuurlijk verhoogt. Een condenserende verwarmingsketel kan zowel op basis van mazout als aardgas functioneren.

Meer info over de werking en prijzen van condensatieketels.

 

 

 

Prijs CV ketel

De prijs van een cv-ketel is grotendeels afhankelijk van de gebruikte technologie, het merk en het gewenste vermogen. In vele gevallen loont het ook om te investeren in een duurdere ketel wanneer het rendement gunstiger is. De meerprijs kan je zo op enkele jaren tijd terugverdienen. De periode die hierop volgt is pure winst.

Voor de plaatsing van een standaard condensatieketel op gas kan je je verwachten aan een startprijs van iets meer dan 2.000 euro. Zoals reeds gezegd is een doorstroomketel doorgaans goedkoper dan modellen met een aparte boiler. Hou er rekening mee dat de installatiekosten onder meer afhankelijk zijn van de moeilijkheidsgraad van de werken en eventuele hulpstukken.

Wil je een nieuwe cv ketel plaatsen en hiervoor een vakman inschakelen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele chauffagisten.
Klik hier om prijsvoorstellen op maat te ontvangen.

 

cv ketel kopen en installeren

 

Welke uitvoering kiezen?

Centrale verwarmingsketels zijn ook beschikbaar in verschillende modellen. Hier volgen enkele mogelijkheden op het vlak van uitvoering van de cv-ketel:

 

Wand- of vloermodel?

Verwarmingsketels kunnen zowel aan de wand als op de vloer geplaatst worden. Welk model je best kiest, hangt vooral af van de beschikbare ruimte. Zowel de vloerketel als de wandketel zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens.

 

Luchttoevoer en -afvoer: open of gesloten verwarmingsketel?

Om een goede werking van je ketel te garanderen moet er voldoende verse lucht aanwezig zijn om de brandstof optimaal te verbranden. Afhankelijk van je stookruimte heb je hiervoor twee mogelijkheden ter beschikking:

  • Open toestellen: bij open verwarmingsketels wordt de zuurstof voor de verbranding geput uit de ruimte waar de ketel zich bevindt. Om een goede werking te garanderen zal hier voldoende aanvoer voorzien moeten worden van verse lucht. De benodigde hoeveelheid lucht hangt af van het vermogen van de cv-ketel. Raadpleeg hiervoor zeker je installateur of verkooppunt.

 

  • Gesloten toestellen: bij een gesloten toestel wordt er geen lucht gebruikt uit de ruimte waar de ketel zich bevindt. De rookgassen worden naar buiten geblazen in een dubbelwandige buis die tegelijkertijd zijn verse lucht uit de buitenomgeving haalt. De koude lucht wordt door aanraking met de rookgassen gedeeltelijk opgewarmd waardoor een gesloten ketel een iets hoger rendement haalt. Deze buizen kunnen aan de buitengevel bevestigd worden wanneer je geen schouw ter beschikking hebt.

 

 

Offertes voor een cv-ketel ontvangen?

Benieuwd naar de beste cv-ketel voor jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs