Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verwarmingsinstallatie: info en prijzen 2024

Wil je een zo laag mogelijke energiefactuur en tegelijk een groot warmtecomfort in je woning? Dan is een efficiënte verwarmingsinstallatie essentieel. Maar uit welke installaties voor je centrale verwarming kan je kiezen? Hoeveel betaal je daar gemiddeld voor? En wat met het onderhoud van deze verwarmingsinstallaties? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten verwarmingsinstallaties
Onderhoud verwarmingsinstallatie
Prijs verwarmingsinstallatie
FAQ verwarmingsinstallatie
Ontvang offertes op maat

 

Hoe werkt een verwarmingsinstallatie?

Een centrale verwarming installatie bestaat uit 3 grote onderdelen: een verwarmingsketel, een distributiesysteem en verwarmingstoestellen. Samen vormen ze een gesloten circuit dat je woning opwarmt. Maar hoe gaat dat precies? De werking van een verwarmingsinstallatie in een notendop:

 • STAP 1: de verwarmingsketel warmt cv-water op: afhankelijk van de soort verwarmingsinstallatie gaat het om een ketel die aangedreven is door gas, mazout of vaste brandstof (hout, pellets, …). Er zijn ook milieuvriendelijke, duurzame warmteopwekkers als een warmtepomp en een zonneboilercombi.
 • STAP 2: het distributiesysteem verdeelt het water over de verwarmingstoestellen: een pomp stuurt het opgewarmde cv-water door een buizenstelsel naar de verwarmingstoestellen.
 • STAP 3: de verwarmingstoestellen geven warmte af: eenmaal het warme cv-water de verwarmingstoestellen heeft bereikt, geven die warmte af in de kamers. Het kan gaan om klassieke radiatoren, maar ook om convectoren en vloer- en wandverwarming. Zijn de kamers voldoende opgewarmd? Dan vertrekt het afgekoelde cv-water weer naar de ketel.

 

Soorten verwarmingsinstallaties

Zoek je naar een centrale verwarming installatie voor je nieuwbouw? Of wil je graag je huidige centrale verwarmingsinstallatie vervangen met het oog op een optimaal rendement en een lager verbruik? Dan kan je kiezen uit verschillende soorten verwarmingsinstallaties, afhankelijk van de energiebron waarop ze werken: mazout, gas, vaste brandstof zoals hout of pellets, een duurzame energiebron zoals zonne-energie of aardwarmte, … Een overzicht van de meest voorkomende soorten verwarmingsinstallaties:

 

verwarmingsinstallatie gas 1. Verwarmingsinstallatie op gas

Een verwarming installatie op gas biedt momenteel de beste prijs-kwaliteitverhouding. De nieuwste gascondensatieketels halen namelijk een erg hoog rendement door warmte te recupereren uit de rookgassen om het cv-water (en eventueel het sanitair water) voor te verwarmen.

Daarnaast is de investeringskost relatief laag in vergelijking met andere centrale verwarmingsinstallaties. Uiteraard moet je wel de mogelijkheid hebben om je woning aan te sluiten op het aardgasnetwerk.

Prijs gasketel: € 2.000 à 5.500 (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs volledige cv-installatie: € 7.00 à  15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Lees meer over verwarmingsinstallaties op gas en hun prijzen.

 

verwarmingsinstallatie mazout 2. Verwarmingsinstallatie op mazout

Bij een verwarming installatie op mazout (stookolie) zijn ook enkel nog condenserende mazoutketels toegelaten. Ook deze ketels recupereren de warmte van de rookgassen om het cv-water en eventueel het sanitaire water voor te verwarmen.

In tegenstelling tot gas kan je mazout stockeren in een mazouttank. Zo ben je onafhankelijk van een netwerk en zijn wisselende prijzen. Al liggen de prijs en het verbruik van een verwarmingsinstallatie op mazout wel hoger.

Prijs mazoutketel: gemiddeld € 7.500 (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs volledige cv-installatie: € 11.000 à 16.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Lees meer over verwarmingsinstallaties op mazout en hun prijzen.

 

verwarmingsinstallatie vaste brandstof 3. Verwarmingsinstallatie op vaste brandstof (hout/pellets)

In plaats van fossiele brandstoffen als gas en mazout kan je ook kiezen voor een verwarming installatie op vaste, organische brandstoffen (pellets, hout(snippers), …). De werking van zo’n installatie is dezelfde en ook het rendement ligt hoog. Alleen is een biomassaketel veel ecologischer.

Een verwarmingsinstallatie op vaste brandstof is wel duurder in aankoop. De prijs van de pellets, houtsnippers, … zelf is dan weer goedkoper dan de kosten voor bvb. mazout of gas. Je hebt er wel opslagruimte voor nodig.

Prijs biomassaketel: € 10.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs volledige cv-installatie: € 15.000 à  23.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Lees meer over verwarmingsinstallaties met vaste brandstof.

 

verwarmingsinstallatie warmtepomp 4. Verwarmingsinstallatie met warmtepomp

Naast de verwarmingsinstallaties met een klassieke cv-ketel kan je ook kiezen voor een warmtepomp. Die onttrekt warmte aan een omgevingsbron (bodem, grondwater of lucht) om je cv-water en eventueel je sanitair water op te warmen. Een heel milieuvriendelijke methode dus.

Een warmtepomp is wel niet goedkoop en vooral geschikt in bepaalde situaties: goed geïsoleerde woning (nieuwbouw), lage temperatuur verwarming (bv. vloerverwarming), zonnepanelen, …

Prijs warmtepomp: € 2.500 à 24.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs volledige cv-installatie: vanaf € 13.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Lees meer over verwarmingsinstallaties met warmtepompen.

 

verwarmingsinstallatie zonneboiler 5. Verwarmingsinstallatie met zonneboiler

Er bestaan zonneboilers om je sanitair én je cv-water duurzaam te verwarmen (zonneboilercombi). Dit systeem is vooral geschikt voor grote gezinnen. Naast zonnecollectoren en een voorraadvat bestaat het ook uit een geïntegreerde cv-brander (bijverwarming als er weinig zon is).

Net als een warmtepomp is een verwarming installatie met een zonneboiler vooral geschikt in combinatie met lage temperatuur verwarming (bv. wand- en vloerverwarming).

Prijs zonneboiler: € 4.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs volledige cv-installatie: € 11.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Lees meer over verwarmingsinstallaties met zonneboilers.

 

Welke centrale verwarming installatie kies ik best?

De keuze voor een verwarmingsinstallatie is vooral afhankelijk van jouw woning, budget en wensen. Kan je je woning bv. vlot aansluiten op het aardgasnetwerk of niet? Beschik je over lage temperatuurverwarming voor een warmtepomp of zonneboiler? Gaat het om een installatie voor je nieuwbouw? Of wil je jouw huidige verwarmingsinstallatie vernieuwen? … Deze factoren bepalen in grote mate je keuze.

TIP: niet elke installateur is gespecialiseerd in dezelfde soorten verwarmingsinstallaties. Sommigen hebben bijvoorbeeld ervaring in verwarming op mazout en gas, terwijl anderen vooral warmtepompen of zonneboilers plaatsen, enz. Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing en kwalitatief resultaat? Kies dan voor een verwarmingsinstallateur met de juiste specialisaties. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

 

 

Onderhoud verwarmingsinstallatie

Wil je een optimaal rendement en een zo lang mogelijke levensduur van je centrale verwarming installatie? En wil je het risico op defecten zoveel mogelijk inperken? Dan is een regelmatig onderhoud erg belangrijk. We zetten de wettelijke verplichtingen en prijzen van zo’n verwarmingsinstallatie onderhoud kort op een rij:

 

1. Onderhoud verwarming op gas = om de 2 jaar (niet verplicht)

Heb je een cv-ketel op gas met een vermogen tussen 20 en 100 kilowatt (het vermogen van de meeste ketels in woningen)? Dan ben je niet wettelijk verplicht om een onderhoud van de verwarmingsinstallatie te laten uitvoeren. Voor een veilige en optimale werking van je gasketel is een nazicht om de 2 jaar wel sterk aangeraden. Bij een vermogen van meer dan 100 kW is een SCIOS-keuring om de 4 jaar wel verplicht. Let op: naast een SCIOS-keuring is er ook nog een EPBD III-keuring voor verwarmingssystemen. Die is verplicht om de 4 jaar bij cv-installaties met een nominaal vermogen vanaf 70 kW.

Tip: je kan kiezen voor een onderhoudscontract bij de installateur van je verwarmingsinstallatie op gas.

Prijs: 100 à 170 euro, incl. btw. Ontvang gratis offertes op maat bij gespecialiseerde installateurs.

 

2. Onderhoud verwarming op mazout = om de 4 jaar (verplicht)

Heb je een cv-ketel op mazout met een vermogen tussen 20 en 100 kilowatt (het vermogen van de meeste ketels in woningen)? Dan ben je wettelijk verplicht om elke 4 jaar een SCIOS-keuring van de verwarmingsinstallatie te laten uitvoeren. Bij een vermogen van meer dan 100 kW gaat het om een verplichte keuring om de 2 jaar. Belangrijk: enkel een technicus met een SCIOS-certificaat mag het onderhoud van je verwarming installatie op mazout uitvoeren. Ook hier geldt trouwens de verplichte EPBD III-keuring om de 4 jaar bij een vermogen van meer dan 70 kW.

Prijs: 150 à 250 euro, incl. btw. Ontvang gratis offertes op maat bij gespecialiseerde technici.

 

3. Onderhoud verwarming op vaste brandstof = om de 4 jaar (verplicht)

Heb je een cv-ketel op vaste brandstof? Dan ben je wettelijk verplicht om elke 4 jaar een SCIOS-keuring te laten uitvoeren bij een vermogen tussen 20 en 100 kW (geldt voor de meeste cv-ketels in woningen). Bij een vermogen van meer dan 100 kW gaat het om een verplichte keuring om de 2 jaar. Ook voor biomassaketels geldt trouwens de verplichte EPBD III-keuring om de 4 jaar bij een vermogen van meer dan 70 kW.

Belangrijk: enkel een technicus met een SCIOS-certificaat mag het onderhoud van je verwarming installatie op vaste brandstof uitvoeren.

Prijs: 100 à 200 euro, incl. btw. Ontvang gratis offertes op maat bij gespecialiseerde technici.

 

4. Onderhoud verwarming met warmtepomp = om de 2 jaar (niet verplicht)

In tegenstelling tot een cv-ketel op mazout en vaste brandstof is het onderhoud van een verwarmingsinstallatie met warmtepomp niet wettelijk verplicht. Toch is zo’n nazicht sterk aangeraden. Zo is het belangrijk om elke 2 jaar het koelcircuit te laten controleren, na te kijken of er onderdelen aan vervanging toe zijn, … Tip: je kan kiezen voor een onderhoudscontract bij de installateur van je warmtepomp.

Prijs: 200 à 250 euro, incl. btw. Ontvang gratis offertes op maat bij gespecialiseerde installateurs.

 

5. Onderhoud verwarming met zonneboiler = om de 2 jaar (niet verplicht)

Net als bij een warmtepomp is het onderhoud van een verwarmingsinstallatie met een zonneboiler niet wettelijk verplicht. Voor een zo efficiënt mogelijke werking is zo’n nazicht om de 2 jaar echter aanbevolen. Een erkende installateur controleert bv. de systeemdruk, eventuele vorming van kalkaanslag in het voorraadvat, … Tip: ook hier kan je kiezen voor een onderhoudscontract bij de installateur van je zonneboiler.

Prijs: 75 à 125 euro, incl. btw. Ontvang gratis offertes op maat bij gespecialiseerde installateurs.

 

Vergelijk prijzen, uitvoeringstermijnen, … van meerdere specialisten

De kostprijs van een verwarmingsinstallatie onderhoud kan verschillen van specialist tot specialist. Vraag daarom gratis offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Zo kan je prijzen, maar ook adviezen en uitvoeringstermijnen vergelijken. Informeer je zeker ook over de mogelijkheden van een onderhoudscontract. Dat is vaak goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten én je bent zeker dat je het onderhoud niet uit het oog verliest.

TIP: je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij specialisten actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

 

Prijs verwarmingsinstallatie

De kosten voor een volledige verwarmingsinstallatie kunnen sterk variëren van gemiddeld € 7.000 tot € 23.000 of meer (excl. btw en incl. plaatsing). De prijzen hangen vooral af van de gebruikte brandstof, het soort verwarmingsketel, de verwarmingstoestellen, … We zetten enkele richtprijzen op een rij voor volledige centrale verwarming installaties (verwarmingsketel, leidingen en verwarmingstoestellen) en voor afzonderlijke verwarmingsketels:

Soort verwarmingsinstallatiePrijs verwarmingsketel
(incl. btw en plaatsing)
Prijs volledige cv-installatie
(incl. btw en plaatsing)
Verwarming op gas€ 2.000 à 5.500€ 7.000 à  15.000
Verwarming op mazoutgemiddeld € 7.500€ 11.000 à  16.000
Verwarming op vaste brandstof € 10.000 à 15.000€ 15.000 à  23.000
Verwarming met warmtepomp€ 2.500 à 24.000vanaf € 13.000
Verwarming met zonneboiler€ 4.000 à 7.000€ 11.000 à 15.000

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de prijzen verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen en uitvoeringstermijnen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Druk de kosten voor je verwarmingsinstallatie met subsidies

Investeer je in een warmtepomp, zonneboiler of biomassaketel? Dan kan je de kosten van deze verwarmingsinstallaties aanzienlijk drukken met diverse subsidies en financiële voordelen. Meer weten? Neem een kijkje in ons overzicht van subsidies voor verwarming.

 

 

verwarmingsinstallatie

FAQ verwarmingsinstallatie

Een centrale verwarming installatie kiezen is niet vanzelfsprekend. Daarom zetten we graag nog enkele veelgestelde vragen en hun antwoorden op een rij: • Wanneer moet ik mijn verwarmingsinstallatie vervangen?

  Een verwarmingsketel gaat ongeveer 15 jaar mee, afhankelijk van hoe goed hij onderhouden is. Hoe ouder de verwarmingsinstallatie, hoe lager het rendement en hoe hoger het verbruik. Na 15 jaar is het aangeraden om na te denken over de vervanging van je centrale verwarmingsinstallatie.

  Een budgetvriendelijke en praktische keuze is je oude gas- of mazoutketel vervangen door een condensatieketel. Je kan zo’n condenserende ketel ook combineren met een warmtepomp. Met zo’n hybride warmtepomp koppel je het hoge rendement van een condenserende ketel aan de groene, duurzame energie van een warmtepomp. • Moet ik mijn nieuwe verwarmingsinstallatie laten keuren?

  Verwarmingsinstallaties met een vermogen van meer dan 70 kilowatt moet je minstens om de 4 jaar laten keuren (EPBD III-keuring). Daarnaast is er ook de verplichte SCIOS-keuring voor cv-ketels (en het daarmee gepaard gaande onderhoud). De frequentie daarvan hangt af van het type ketel en het vermogen.

  Die keuringen moet je laten uitvoeren door een installatiebedrijf dat SCIOS-gecertificeerd is. Zo wil de Nederlandse overheid er zeker van zijn dat je verwarmingsinstallatie optimaal functioneert. Werken aan gasverbrandingsinstallaties moet je laten uitvoeren door installateurs met een CO-certificaat. • Is een elektrische cv-ketel een goede keuze of niet?

  Weinig mensen kiezen voor een elektrische cv-ketel. Elektriciteit is namelijk een pak duurder dan gas of mazout. Een elektrische centrale verwarming installatie is dan ook enkel een optie als je woning goed geïsoleerd is, je zonnepanelen hebt en de te verwarmen oppervlakte eerder klein is (bv. appartement). Een veel energiezuinigere en milieuvriendelijkere elektrische verwarmingsinstallatie is een warmtepomp. Zeker als je die warmtepomp combineert met zonnepanelen. • Kan ik enkel mijn verwarmingstoestellen vervangen?

  Dat kan. Is een investering in een warmtepomp bv. nog te hoog? Dan kan je eventueel al investeren in lage temperatuur radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming. Die kan je namelijk ook perfect combineren met je huidige cv-ketel. Op die manier spreid je de kosten voor je volledige cv-installatie met een warmtepomp en moet je later enkel nog de warmtepomp zelf kopen. • Hoe kies ik het juiste verwarmingsinstallatie bedrijf?

  Het is in de eerste plaats belangrijk om te kiezen voor een verwarmingsinstallatie bedrijf dat gespecialiseerd is in het soort verwarmingsinstallatie die jij wil laten plaatsen. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing, een kwalitatief systeem en een duurzaam eindresultaat op lange termijn. Je kiest ook best voor een installateur die lid is van Techniek Nederland, de Nederlandse organisatie van de installatiebranche.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs