Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hybride warmtepomp: werking + kosten

Met een warmtepomp kan je flink wat energie besparen. Hybride warmtepompen zijn voornamelijk geschikt voor (de renovatie van) bestaande woningen die al dan niet voorzien zijn van vloerverwarming met lage temperatuur. Hoe werkt zo’n hybride systeem? Welke soorten zijn er? En wat kost een hybride warmtepomp? Ontdek het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Hybride warmtepomp werking
Soorten hybride warmtepompen
Kosten hybride warmtepomp
Terugverdientijd hybride warmtepomp
Voordelen en nadelen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een gasgestookte hoogrendementsketel. Bij een hybride systeem werken de warmtepomp en de CV-ketel samen om de woning en het sanitaire water te verwarmen. Afhankelijk van de buitentemperatuur en gevraagde warmte zal de ene keer de warmtepomp het meeste warmte leveren, de andere keer de CV-ketel.

 

Wanneer is een hybride warmtepomp installatie een goed idee?

Vooral wanneer je je bestaande woning duurzaam en milieuvriendelijk wilt verwarmen, maar nog niet volledig van het gas af kan omdat je woning bv. nog niet voldoende geïsoleerd is. Een hybride warmtepomp is dan een goede optie om je gasverbruik te verlagen.

Interesse in een hybride warmtepomp? Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

hybride warmtepomp met buitenunit

 

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

De meest betaalbare warmtepompsystemen werken doorgaans met een lucht-water warmtepomp in combinatie met een hoogrendementsketel. De warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht en gebruikt deze vervolgens om het CV-water in huis te verwarmen. Wanneer de warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren omdat het buiten bijvoorbeeld te koud is, springt de CV-ketel bij om het water verder op te warmen.

Hoe wordt het water nu precies opgewarmd? De werking van een hybride warmtepomp kort uitgelegd:

 1. Warmtewisselaar

  De warmte wordt door een warmtewisselaar uit de buitenlucht of de afgezogen ventilatielucht gehaald.

 2. Compressor

  Hierna wordt de temperatuur van de warmte verhoogd door een koudemiddel. Dat koudemiddel wordt eerst verbrand tot een gasvorm, waarna het onder hoge druk wordt gezet door een compressor en de temperatuur stijgt.

 3. Condensor

  Daarna zet een condensor het hete gas weer om in vloeistof, waardoor de warmte vrijkomt. Het is deze hitte die uiteindelijk wordt gebruikt om het tapwater en je woning te verwarmen.

 4. CV-ketel

  Soms kan de warmtepomp niet genoeg warmte uit de lucht halen. Dit is bv. vaak het geval in de winter wanneer de temperatuur rond het vriespunt schommelt. In dat geval springt de CV-ketel bij om het water en je woning te verwarmen tot de gewenste temperatuur.

 

Soorten hybride warmtepompen

De warmtepomp in een hybride systeem onttrekt warmte aan de lucht. Dit kan de buitenlucht zijn of de afgezogen ventilatielucht in huis. Er zijn 2 verschillende methoden en 3 systemen:

 

1. Hybride warmtepomp met buitenunit

Bij dit systeem wordt de warmte alleen uit de buitenlucht gehaald. Het kan alleen gebruikt worden om je huis te verwarmen (CV). Aangezien de warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft om ook je sanitair water te verwarmen, wordt hiervoor de CV-ketel ingeschakeld. Ook wanneer er geen warmte aan de buitenlucht onttrokken kan worden, bv. wanneer het vriest, zal de CV-ketel gebruikt worden om de woning te verwarmen.

 

2. Hybride warmtepomp zonder buitenunit

Dit systeem staat volledig binnen en haalt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht. Het is geschikt voor de verwarming van sanitair water en CV-water.

Dit type hybride warmtepomp wordt ook wel ventilatiewarmtepomp genoemd. Het werkt namelijk in combinatie met een mechanisch ventilatiesysteem en het gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je sanitair water en het water voor de centrale verwarming te verwarmen. Ook bij dit systeem springt de CV-ketel bij wanneer er niet genoeg warmte aan de ventilatielucht onttrokken kan worden.

 

3. Combinatiesysteem

Dit systeem, met binnen- én buitenunit, kan zowel warmte onttrekken aan de buitenlucht als aan de ventilatielucht. Hierdoor kan je zowel je woning als sanitair water verwarmen. Ook hier springt de CV-ketel bij wanneer de warmtepomp niet voldoende warmte aan de lucht kan onttrekken om aan de vraag te voldoen.

 

Welke hybride warmtepomp kopen?

De beste hybride warmtepomp voor jouw situatie hangt af van de toepassing waarvoor je ze wilt gebruiken. Wil je enkel je woning verwarmen? Dan is een hybride warmtepomp met buitenunit voldoende. Wil je ook je sanitair water verwarmen? Dan heb je de keuze uit een warmtepomp met binnenunit of een combinatiesysteem.

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Een warmtepomp installateur helpt je o.b.v. jouw specifieke situatie de juiste keuze te maken. Hij bezorgt je niet alleen aangepast advies, maar ook een prijsvoorstel op maat. Ontvang gratis offertes via de gratis offerteservice.

 

 

hybride warmtepomp buitenunit

 

Hybride warmtepomp kosten

Een hybride warmtepomp kost gemiddeld € 5.000 tot 7.000 (excl. btw en incl. installatie). Reken op € 11.000 à 15.000 (excl. btw en incl. plaatsing) voor de volledige verwarmingsinstallatie.

Dit is een stuk voordeliger dan een geothermische warmtepomp, waarvoor je al gauw € 20.000 tot 40.000 moet betalen. De lage kosten van een hybride warmtepomp zijn deels te verklaren doordat er geen breek- of graafwerken nodig zijn tijdens de installatie en deels doordat een hybride warmtepomp kan aangesloten worden op een bestaand verwarmingssysteem.

Een exacte prijs ontvangen voor jouw hybride pomp? Een ervaren vakman bezorgt je een gedetailleerd prijsvoorstel op maat van jouw situatie. Start jouw aanvraag hier.

 

TIP: druk de kosten met de warmtepomp subsidie

Om de aankoop van een hybride warmtepomp te financieren, kan je de ISDE voor warmtepompen aanvragen. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type warmtepomp. Hoe dan ook, met een subsidie kan je de hybride warmtepomp prijs drukken en wordt de investering in dit duurzame en milieuvriendelijke verwarmingssysteem nòg interessanter.

TIP: een warmtepomp installateur informeert je ook over alle subsidies en financiële voordelen waarop je aanspraak maakt wanneer je een hybride warmtepomp laat installeren. Kom in contact met verschillende installateurs in jouw regio.

 

Hybride warmtepomp terugverdientijd

De terugverdientijd van een hybride warmtepomp is gemiddeld 10 jaar. De exacte terugverdientijd is afhankelijk van de aankoopprijs, het subsidiebedrag, het rendement van je hybride warmtepomp, je gasverbruik, de huidige energieprijzen, … Hoe hoger de energieprijzen, bijvoorbeeld, hoe hoger de besparing die een hybride warmtepomp oplevert en hoe korter de terugverdientijd.

TIP: laat de exacte terugverdientijd berekenen door een ervaren installateur. Zo weet je op voorhand wanneer je hybride warmtepomp rendabel is en hoeveel besparing dit systeem je oplevert. Maak hiervoor gebruik van onze gratis offerteservice.

 

Voordelen en nadelen van een hybride warmtepomp

Dat een hybride warmtepomp heel wat voordelen biedt, mag duidelijk zijn. Maar op welke voordelen mag je precies rekenen? En zijn er ook nadelen verbonden aan een hybride systeem? Een overzicht:

 • Betaalbaar: een hybride pomp is het goedkoopste type warmtepomp. Wil je de investering in milieuvriendelijk verwarmen betaalbaar houden, dan is een hybride systeem een uitstekende keuze.
 • Eenvoudig te installeren: om een hybride warmtepomp te installeren, zijn er geen breek- of graafwerken nodig.
 • Compatibel met huidige verwarmingssysteem: een hybride warmtepomp kan perfect worden aangesloten op je huidige verwarmingssysteem. Ook je bestaande radiatoren kan je blijven gebruiken.
 • Geschikt voor bijna elke woning: vooral in bestaande woningen is een hybride warmtepomp een interessant alternatief voor de traditionele verwarmingssystemen. Dit type warmtepomp behaalt namelijk ook een goed rendement in woningen die matig geïsoleerd zijn.
 • Intelligent systeem: dankzij een regelunit en een slimme thermostaat bepaalt een hybride systeem zelf de meest economische en/of ecologische verwarmingsstrategie. Op basis hiervan wordt de meest geschikte energiebron ingezet (elektriciteit via warmtepomp of gas via CV-ketel).
 • Zowel verwarming als sanitair warm water: bepaalde types hybride warmtepompen verwarmen zowel je woning als je sanitair water.
 • Buitenunit maakt geluid: sommigen ervaren het geluid van de buitenunit als storend. Het is dus belangrijk om op voorhand goed na te denken waar je de buitenunit van je hybride warmtepomp gaat plaatsen, zodat je de geluidshinder tot een minimum beperkt.
 • Regelmatig onderhoud: zowel de warmtepomp als de CV-ketel hebben een regelmatig onderhoud nodig om hun goede werking te garanderen.

 

Vanaf 2026 hybride warmtepomp verplicht bij vervanging CV-ketel

Om de transitie naar duurzame energie te versnellen, is het vanaf 2026 verplicht om over te stappen op een duurzaam alternatief wanneer je CV-ketel aan vervanging toe is. In de meeste gevallen gaat het om een hybride warmtepomp. Is jouw woning hiervoor niet geschikt? Dan behoren een elektrische warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet ook tot de mogelijkheden.

Meer informatie? Een warmtepomp installateur adviseert je graag over de mogelijkheden. Kom in contact met 2 à 3 installateurs in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

 

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs