Verwarminginfo.nl Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Hybride warmtepomp: werking en kostprijs

Met een warmtepomp kun je flink wat energie besparen. De standaard geothermische systemen functioneren over het algemeen erg goed maar zijn door de hoge investeringskosten alleen rendabel voor goed geïsoleerde huizen die voorzien zijn van lage temperatuurverwarming. Een hybride warmtepomp is daarentegen stukken goedkoper en kan ook toegepast worden in combinatie met standaard radiatoren. Prijzen kan je hier aanvragen.

 

 

warmtepomp renovatie Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een gasgestookte hoogrendementsketel. De samenstelling van het systeem hangt af van het type pomp maar bestaat doorgaans uit een buitenunit en een binnenunit waarin de warmtepomp is verwerkt. Deze worden gekoppeld aan de CV-ketel en een slimme thermostaat.

Bij een hybride systeem werken warmtepomp en CV-ketel samen bij het verwarmen van de woning en het sanitaire water. De ene keer zal de warmtepomp het meeste warmte leveren, de andere keer de CV-ketel. Dit is afhankelijk van de buitentemperatuur en de gevraagde hoeveelheid warmte.

 

 

Soorten hybride warmtepompen

De warmtepomp in een hybride systeem onttrekt warmte aan de lucht. Dat kan de buitenlucht zijn of de ventilatielucht in huis. Er zijn 2 verschillende methoden en 3 systemen:

1. Systeem met buitenunit: de warmte wordt alleen uit de buitenlucht gehaald en kan alleen worden gebruikt voor ruimteverwarming (CV).

2. Systeem zonder buitenunit: het systeem staat in zijn geheel binnen en haalt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht. Het is geschikt voor verwarming van het sanitaire water en voor het CV-water.

3. Combinatiesysteem. Dit systeem (met buitenunit) kan zowel warmte onttrekken aan de buitenlucht als aan de ventilatielucht.

 

 

Wanneer een hybride warmtepomp plaatsen?

Hybride warmtepompen zijn voornamelijk geschikt voor (renovatie van) bestaande woningen die nog niet supergoed geïsoleerd zijn of al voorzien zijn van vloerverwarming met lage temperatuur. Een hybride warmtepomp kan op nagenoeg ieder bestaand systeem (mét of zonder vloerverwarming) aangesloten worden en is relatief eenvoudig te installeren. Je hebt wel een gasaansluiting nodig. Het grote voordeel aan dit systeem is dat er geen breekwerken nodig zijn en dat er geen complex leidingensysteem gelegd hoeft te worden, zoals bij een geothermische warmtepomp. Een hybride warmtepomp is daarnaast veel goedkoper dan een geothermische warmtepomp.

 

hybride warmtepomp met vloerverwarming

 

Prijs hybride warmtepomp

Een hybride systeem kost gemiddeld 5000 tot 7000 euro inclusief BTW en installatie. Dit is een stuk voordeliger dan de installatie van een geothermische warmtepomp waarvoor je al gauw 20000 tot 40000 euro moet betalen. Met dit soort systemen, die gebruik maken van aardwarmte, kun je meer energie besparen dan met een hybride warmtepomp maar de terugverdientijd is vanwege de grote investeringen ook veel langer. Wenst u vrijblijvend advies en prijzen op maat te ontvangen voor uw project? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vraag offertes aan bij onze aangesloten vakbedrijven in warmtepompen. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Werking hybride warmtepompen

Er zijn verschillende warmtepompsystemen te koop maar de meest betaalbare systemen werken doorgaans met een lucht-water warmtepomp. Een dergelijke pomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze vervolgens om het CV-water in huis te verwarmen. Wanneer de warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren omdat het buiten bijvoorbeeld te koud is, springt de CV bij en warmt het water dan verder op.

 

Slimme thermostaat

Het brein van een hybride systeem bestaat uit een regelunit en een slimme thermostaat. Tezamen bepalen ze de meest economische of meest ecologische verwarmingsstrategie. Bij de meeste thermostaten kun je de huidige gasprijs en de elektriciteitsprijs programmeren. Zo kan het systeem berekenen welke energiebron het best ingezet kan worden voor een verwarmingstaak. Soms is dat elektriciteit (warmtepomp) en soms gas (CV-ketel).

 

thermostaat hybride warmtepomp

 

Voordelen van een hybride systeem

• Betaalbaar systeem
• Relatief eenvoudig te installeren (geen breekwerken of graafwerkzaamheden)
• Huidige radiatoren kunnen behouden blijven
• Intelligent systeem
• Afhankelijk van het type zowel geschikt voor CV verwarming als voor sanitair water.

 

hybride warmtepomp

 

Hoeveel energie kan ik besparen met een hybride systeem?

Hoeveel energie je precies gaat besparen is afhankelijk van het type warmtepomp en de manier waarop je deze gebruikt maar, gemiddeld genomen, kun je een besparing bereiken van 20 tot 25 procent op de jaarlijkse energiekosten.

Een warmtepomp heeft elektriciteit nodig om te kunnen functioneren. Hoeveel energie een warmtepomp precies gebruikt is lastig te zeggen omdat dit afhangt van het type pomp en de temperatuur van de buitenlucht. Hoe hoger de temperatuur van de lucht, hoe efficiënter de pomp werkt. In het voorjaar en najaar zal het rendement van een hybride warmtepomp dus hoger liggen dan in de winter, tenzij het systeem gebruik maakt van de ventilatielucht in de woning. De temperatuur van de lucht is dan al vrij hoog waardoor de warmtepomp slechts weinig elektriciteit nodig heeft om deze warmte verder op te waarderen en af te geven aan het verwarmingssysteem.

 

 

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs