Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verbruik warmtepomp

Het verbruik van een warmtepomp is vaak de doorslaggevende factor bij het kiezen van een verwarmingssysteem. Maar is een warmtepomp altijd rendabel? En hoe lees en vergelijk je dat verbruik per type warmtepomp? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar: verbruik per warmtepompverbruik ivm andere cv-ketels – verbruik verbeteren

 

Hoe lees je het verbruik af van een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP. Om dit te begrijpen en te vergelijken met andere cv-ketels is het belangrijk dat je volgende basisprincipes begrijpt:

Het vermogen van een energieverbruiker wordt uitgedrukt in Watt. Dit verbruik wordt dan weer uitgedrukt in kWh. 1 KWh = het energieverbruik van een 1000 watt verbruiker gedurende 1 uur.

 

Prijs per KWh

De kostprijs van energie wordt uitgedrukt in prijs per kWh. Deze is anders naargelang de energiebron en schommelt geregeld. De gemiddelden voor 2019 zijn:

 • Aardgas: 0,05€ per kWH
 • Elektriciteit: 0,25 € per kWH
 • Mazout: uitgedrukt in liter
 • Pellets, hout: uitgedrukt in prijs/m³

 

Dus je vergelijkt het vermogen van het toestel met de prijs van de energiebron in kWh?

Niet echt. De energie die verbruikt wordt moet omgezet worden naar warmte. Hoe efficiënter dit gebeurt, hoe lager het verbruik. Om dit te berekenen maakt men gebruik van volgende formule:

geleverde energie ÷ verbruikte energie

In het geval van warmtepompen wordt deze formule uitgedrukt in COP. Een warmtepomp met een COP van 4 zet de ontvangen elektriciteit dus 4 x om in warmte.

 

Rekenvoorbeeld

Stel dat je een gascondensatieketel hebt met een rendement van 90% (COP 0.9) en je vergelijkt dit met een warmtepomp met COP 4. Dan wil dat zeggen dat je warmtepomp méér dan 4 keer minder verbruikt dan aardgas. Maar let op! Aardgas is momenteel wel 5x goedkoper dan elektriciteit.

Een eerste conclusie stelt dus dat het verbruik van een gascondensatieketel voordeliger is. Zo simpel is het helaas niet. Je moet ook nog rekening houden met distributietarieven, gaskeuringen, slijtage, toekomstperspectief etc. Gezien de complexiteit en vele variabelen laat je je dan ook best adviseren door verschillende cv-installateurs alvorens de knoop door te hakken. Offertes bij erkende installateurs kan je hier aanvragen.

 

 

Verbruik per type warmtepomp (COP)

Het verbruik van een warmtepomp varieert naargelang het type en gebruik. In grote lijnen onderscheiden we 2 soorten warmtepompen: De bodem warmtepompen, die hun energie uit de grond halen en de lucht warmtepompen, die hun energie uit de omgevingslucht halen. Welk type geschikt is voor jouw project hangt af van de beschikbare omgeving, mate van isolatie, budget en de gewenste warmte-afgifte. Het COP van warmtepompen schommelt tussen de 3 en 6 (zie verklaring hierboven).

 

1. Bodem warmtepompen

grondwarmtepomp verbruik


Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt zijn energie uit het grondwater via diepteboringen. Dit type warmtepomp presteert het hele jaar door en heeft het beste rendement van alle soorten warmtepompen. Hier staat wel tegenover dat het meteen ook het duurste type warmtepomp is (vanaf 15.000 euro). Deze investering verdien je op termijn wel terug.


Toepassing:
 complete cv installatie voor nieuwbouw / totaalrenovatie
Verbruik: COP tussen 5 en 6

 

Grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp haalt zijn energie uit de aardwarmte. Dit kan via 2 methodes: horizontaal door middel van diepteboringen of verticaal door middel van een buizennetwerk op 1,5 meter diepte. Net zoals bij een water-water warmtepomp rendeert de installatie het best bij een goed geïsoleerde woning. De prijzen voor dit type warmtepomp starten vanaf 10.000 euro.

Toepassing: complete cv installatie voor nieuwbouw / totaalrenovatie
Verbruik: COP tussen 5 en 6

 

 

2. Lucht warmtepompen

verbruik lucht lucht verwarming


Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp haalt zijn warmte uit de omgevingslucht. De geproduceerde warme wordt door middel van luchtverwarming verdeeld in de ruimte. Het grote voordeel van een lucht-lucht warmtepomp is dat ze ook kan functioneren als airconditioning. De prijs van 1 buitenunit + 1 binnenunit start vanaf 2.500 euro.

Toepassing: lokaal of centraal gestuurde cv installatie / airco voor nieuwbouw of bestaande gebouwen.
Verbruik: seizoensafhankelijk – COP tussen 3 en 5.

 

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haalt net zoals bij lucht-lucht zijn energie uit de omgevingslucht. De warmteafgifte gebeurt door middel van lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Dit type warmtepomp kan ook instaan voor sanitair warm water. De prijzen starten vanaf 7.500 euro.

Toepassing: centraal gestuurde cv installatie
Verbruik: seizoensafhankelijk – COP tussen 4 en 5.

 

Welke warmtepomp kies ik best?

Warmtepompen die hun energie uit de grond halen, zorgen voor een constanter en zuiniger rendement dan lucht warmtepompen. Lucht warmtepompen zijn wel gemiddeld 5.000 euro goedkoper. Stel dat je dit verschil zou investeren in zonnepanelen, dan krijg je weer een volledig ander verhaal gezien je het verbruik van elektriciteit daarmee kan compenseren.

Welke warmtepomp het best is voor jouw situatie hangt dus af van je budget, ecologisch standpunt, comforteisen en tal van andere factoren. Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs via onze offerteservice.

 

 

Verbruik in vergelijking met andere soorten verwarming

Om het verbruik van een warmtepomp goed in te schatten, kan je het best vergelijken met andere verwarmingsmethoden. Belangrijk daarbij is om niet alleen te kijken naar de installatiekost maar ook naar het verbruik op jaarbasis, de duurzaamheid en het comfort.

 

aardgasverwarming prijs

Aardgas verwarming

Verwarmen op aardgas was lange tijd één van de meest populaire verwarmingsmethoden. Op gebied van verbruik, rendement en kosten scoort dit type verwarming nog steeds goed. Een factor waar je wel rekening mee moet houden is dat aardgas uitgefaseerd wordt. In Nederland is het niet meer mogelijk om nog aan te sluiten op gas bij nieuwe verkavelingen. De gemiddelde prijs per kWh gas bedraagt 0,05  euro.

Kostprijs exclusief toestellen: tussen 4.000 en 8.000 euro
Verbruik gemiddeld gezin op jaarbasis: 1.282,20 euro

 

prijs mazout

Verwarming op mazout / stookolie

Stookolie is net zoals gas een fossiele brandstof. Het grote verschil is dat je bij stookolie zelf moet instaan voor het opslaan van de brandstof door middel van een opslagtank. Dit maakt dat verwarming op mazout een pak duurder is dan aardgas. Heeft je mazoutketel al wat jaren op de teller of wil je de verwarmingsinstallatie vernieuwen? Dan kan je overwegen om je stookolieketel te vervangen. De overschakeling naar een warmtepomp is de meest logische keuze.

Kostprijs exclusief toestellen: tussen 11.000 en 16.000 euro
Verbruik gemiddeld gezin op jaarbasis: 1.677,25 euro

 

prijs elektriciteit

Elektrisch verwarmen

Met 0,25 euro per kWh is elektriciteit bijna 5 keer duurder dan aardgas. Traditionele elektrische verwarming (bvb. accumulatoren of vrijstaande kachels) verbruikt bovendien een pak meer dan aardgas of mazout. Elektrisch verwarmen is met andere woorden duur in vergelijking met andere verwarmingsmethoden. Toch kan je dat compenseren door gebruik te maken van het nachttarief en de elektrische verwarming te combineren met zonnepanelen.

Kostprijs per toestel: tussen 25 en 2.000 euro
Verbruik gemiddeld gezin op jaarbasis: 2.500 euro

 

warmtepomp verbruik vergelijken

Warmtepomp

Ook een warmtepomp verbruikt elektriciteit. Toch bespaar je een aanzienlijk bedrag op je totale energierekening. Reden: de extra stroomkosten vallen lager uit dan pakweg de prijs voor het gas voor je cv-ketel. Gemiddeld bespaar je zo’n € 270 per jaar. Dat maakt de warmtepomp een waardig alternatief voor gas en een overduidelijke winnaar ten opzichte van mazout of traditionele elektrische verwarming.

Kostprijs exclusief toestellen: tussen 2.500 en 15.000 euro
Verbruik gemiddeld gezin op jaarbasis: sterk variabel

 

Welk verwarmingssysteem heeft het laagste verbruik?

Neem je zowel de investeringskost als het verbruik in rekening, dan komt aardgas er als meest interessante optie uit voor een doorsnee woning. Vergelijken we met goed geïsoleerde woningen, dan ben je veel beter af met een warmtepomp en kan je tussen de 30% tot 40% besparen op je energieverbruik.

Welke optie voor jou het meest geschikt is hangt af van tal van factoren. Wil je niet verbouwen en verwarm je elektrisch, dan is de investering in een lucht warmtepomp bijzonder interessant. Plan je grote verbouwingen, dan kies je best voor een grond warmtepomp of lucht-water warmtepomp. Daarnaast heb je nog tal van tussenoplossingen zoals hybride systemen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vrijblijvend offertes op via onze offerteservice.

 

 

Verbruik van warmtepompen optimaliseren

Wil je het verbruik van een bestaande warmtepomp verbeteren of wil je een warmtepomp plaatsen met optimaal rendement? Met onderstaande tips kan je het verbruik aanzienlijk verbeteren:

 

 1. Dimensionering op maat van het gebouw en de gebruiker

  Een warmtepomp met een te laag vermogen (ondergedimensioneerd) zal moeten overcompenseren waardoor hij meer energie verbruikt dan nodig. Bovendien zal de warmtepomp sneller kapot gaan omdat ze geregeld op volle kracht moet werken. Is je warmtepomp dan weer overgedimensioneerd, dan betaal je extra geld voor een zwaardere pomp die uiteindelijk nooit optimaal gebruikt wordt.

 2. Correcte afstelling van de warmtepomp

  De installateur zorgt ervoor dat de warmtepomp perfect is afgestemd op jouw woning en verbruik. Een slecht ingestelde warmtepomp kan al snel het dubbele verbruiken. Je kiest dus best voor een gespecialiseerd installateur die nauw samenwerkt met de fabrikant om zo de meest gunstige factoren te verkrijgen.

 3. Isolatie en luchtdichtheid

  Dakisolatie, muurisolatie en goede beglazing helpen het verbruik en rendement van je warmtepomp te optimaliseren. Wat op zijn beurt rendeert voor jouw stroomfactuur. Daarnaast is ook de luchtdichtheid een belangrijke factor. Door de luchtstroom in huis perfect in balans te brengen met een ventilatiesysteem geniet je van een optimaal comfort en rendement.

 4. Zonnepanelen en warmtepomp = gouden combinatie!

  Een warmtepomp combineren met zonnepanelen loont! Zonne-energie opwekken is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Een investering in zonnepanelen kan je al op 8 jaar tijd terugverdienen. Heb je voldoende ruimte op je dak of in de tuin, dan kan je mits de nodige investeringen gratis genieten van warmte, stroom en warm sanitair water.

 

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs