Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepomp met zonneboiler

Wil je je woning verwarmen met hernieuwbare energie? Dan kan je ook verschillende energiebronnen combineren, zoals een warmtepomp met zonneboiler. Waaruit bestaat zo’n combisysteem precies? Hoe werkt het en hoeveel kost het? In dit artikel kom je alles te weten over de combinatie van een warmtepomp en een zonneboiler.

Ga snel naar:
Werking warmtepomp met zonneboiler
Welke warmtepomp in combinatie met zonneboiler?
Prijs zonneboiler met warmtepomp
Voordelen en nadelen
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Waarom warmtepomp met zonneboiler combineren?

Door een warmtepomp te combineren met een zonneboiler, kan je je woning en sanitair water het hele jaar door verwarmen met natuurlijke energiebronnen. In de zomer staat vooral de zonneboiler in voor het verwarmen van het water voor je sanitair en de centrale verwarming. In koudere periodes springt de warmtepomp bij. Beide systemen zijn complementair en vullen elkaar aan doorheen het jaar.

Een warmtepomp in combinatie met een zonneboiler is vooral aangeraden in zeer goed geïsoleerde woningen met lagetemperatuurverwarming. Vooral in nieuwbouwwoningen of bij grondige energetische renovaties is deze combinatie aangewezen.

Interesse in een warmtepomp met zonneboiler? Kom vrijblijvend in contact met erkende installateurs via onze gratis offerteservice.

warmtepomp met zonneboiler

 

Werking warmtepomp-zonneboiler combinatie

Een warmtepomp-zonneboiler installatie bestaat uit 3 onderdelen: het buffervat, de zonnecollectoren en de warmtepomp. Deze 3 onderdelen werken samen om je sanitair en cv-water te verwarmen.

 1. Zonnecollectoren

  De zonnecollectoren warmen het water op wanneer de zon voldoende schijnt. Zonnecollectoren bestaan uit metalen buizen die gevuld zijn met een vloeistof. De vloeistof zet het zonlicht om in warmte en geeft die warmte vervolgens af aan het water in het buffervat.

 2. Buffervat

  Het buffervat is een geïsoleerd vat waarin het water op constante temperatuur wordt gehouden. Door gebruik te maken van een buffer is er altijd voldoende warm water beschikbaar.

  In het buffervat zijn meerdere verwarmingsspiralen opgenomen zodat het water door verschillende energiebronnen kan opgewarmd worden (zonnecollectoren, warmtepomp, …). Het sanitaire water wordt via platenwisselaars opgewarmd en komt daarbij niet in contact met het bufferwater.

 3. Warmtepomp

  Is er te weinig zon en kan de zonneboiler niet voor de gewenste temperatuur zorgen voor het water in het buffervat? Dan zal de warmtepomp bijspringen om je sanitair en cv-water verder te verwarmen.

 

Welke warmtepompen kan je combineren met zonneboiler?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan een omgevingsbron zoals de buitenlucht, de aarde of het grondwater. Het rendement van een warmtepomp hangt voornamelijk af van het soort pomp. Voor het verwarmen van je sanitair water en het water voor de verwarmingsketel kan je verschillende soorten warmtepompen combineren met een zonneboiler:

 • Lucht-water warmtepomp: dit is doorgaans de goedkoopste oplossing. Het rendement van dit type pomp is in de winter wel lager dan het rendement van een geothermische warmtepomp. Dit komt omdat een lucht-water warmtepomp de warmte uit de lucht haalt en de buitentemperatuur in de wintermaanden lager is.
 • Geothermische warmtepomp: dit type warmtepomp haalt de warmte diep uit de aarde of uit het grondwater, waar de temperatuur winter en zomer vrij constant is. Een geothermische warmtepomp vraagt echter een grote investering. Het is dus de vraag of het hogere rendement opweegt tegen de hogere kosten.
 • Hybride warmtepomp: kan je woning niet volledig van het gas af? Dan kan je je zonneboiler nog steeds combineren met een hybride warmtepomp in plaats van een volledig elektrische warmtepomp. Je cv-ketel springt dan bij als het rendement van je zonneboiler en warmtepomp te laag is, vooral op koude dagen. Met een hybride warmtepomp kan je niettemin nog steeds flink besparen op je gasverbruik.

 

Wat is de beste warmtepomp icm een zonneboiler?

Dat hangt sterk af van een aantal factoren zoals jouw woonsituatie, budget, … De beste warmtepomp in combinatie met een zonneboiler is een geothermische warmtepomp, maar deze combinatie haalt enkel een maximaal rendement in zeer goed geïsoleerde woningen. Hier hangt ook een stevige investeringskost aan vast.

Heb je een kleiner budget, dan ben je eerder gebaat met een lucht-water warmtepomp. In gerenoveerde woningen is een hybride warmtepomp dan weer een goede keuze.

TIP: laat je adviseren door een installateur. Hij informeert je over alle mogelijkheden + adviseert je over de beste oplossing voor je situatie. Kom in contact met installateurs.

 

 

hybride warmtepomp buitenunit

 

Warmtepomp zonneboiler combinatie prijs

De prijs voor een warmtepomp met zonneboiler start vanaf € 12.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs hangt af van verschillende factoren: het type warmtepomp, de gevraagde capaciteit, het aantal zonnecollectoren, …

Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen van de verschillende onderdelen van een combi-systeem met warmtepomp en zonneboiler:

Onderdelen warmtepomp met zonneboilerGemiddelde prijs
(excl. btw, incl. plaatsing)
Buffervat€ 3.000 à 5.000
Zonnecollectoren€ 1.000 à 2.000
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 à 12.500
Geothermische warmtepomp€ 10.000 à 24.000

Warmtepomp met zonneboiler kopen? Ontvang prijsvoorstellen op maat van jouw project van 2 à 3 installateurs in jouw regio. Start hier jouw aanvraag.

 

TIP: maak gebruik van subsidies en andere financiële voordelen

Je woning en sanitair water op een ecologische manier verwarmen, vraagt een stevige investering. Gelukkig kan je de kosten drukken met verschillende financiële voordelen. Zo maak je aanspraak op de ISDE en kan je een Energiebespaarlening aangaan om de kosten te spreiden. Daarnaast loont het ook de moeite om te informeren bij je gemeente naar lokale subsidies.

Ook je warmtepomp of zonneboiler installateur kan je informeren over alle mogelijke subsidies en voorwaarden. Hij kan je ook helpen bij de subsidieaanvraag.

 

Voor- en nadelen warmtepomp met zonneboiler

Een warmtepomp combineren met een zonneboiler biedt heel wat voordelen, al zijn er ook wel wat nadelen om rekening mee te houden. Een overzicht:

 • Maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen: door een warmtepomp te combineren met een zonneboiler, heb je geen gas of mazout meer nodig om je sanitair en cv-water te verwarmen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar betekent ook een grote besparing op je energierekening.
 • Verwarmt duurzaam en ecologisch: zowel een warmtepomp als een zonneboiler maakt gebruik van hernieuwbare energie. Door beide systemen te combineren, verwarm je je woning en sanitair water op een uiterst duurzame manier.
 • Energiezuinig: een warmtepomp haalt slechts 20% van zijn energie uit elektriciteit. Al de rest haalt het toestel uit een omgevingsbron. Een zonneboiler voorziet op zijn beurt tot 60% in je warmwaterbehoefte. Met een warmtepomp-zonneboiler combinatie bespaar je dus aanzienlijk op je energiekosten.
 • Kan ook koelen: afhankelijk van het soort warmtepomp is het ook mogelijk om je woning actief of passief te koelen in de zomer.

 

 • Hoge aanschafprijs: zowel een warmtepomp als een zonneboiler vraagt een behoorlijke investering, wat de totale aanschafprijs doet oplopen.
 • Enkel aangeraden voor nieuwbouw en IER: beide toestellen halen enkel een optimaal rendement in zeer goed geïsoleerde woningen. Daarom zijn ze enkel geschikt voor nieuwbouwwoningen en bij ingrijpende energetische renovaties.

Is een warmtepomp met zonneboiler geschikt voor mijn woning? Die vraag laat je best beantwoorden door een ervaren installateur. Hij analyseert jouw woning en adviseert je de beste oplossing op maat van jouw woonsituatie. Kom vrijblijvend in contact met installateurs in jouw buurt via onze offerteservice.

 

FAQ over warmtepompen icm zonneboiler

Heb je nog vragen over de combinatie van een warmtepomp met een zonneboiler? Een ervaren installateur helpt je graag verder. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen. • Wat is een warmtepomp?
  Met een warmtepomp kun je warmte onttrekken aan een natuurlijke bron, zoals de buitenlucht of de aarde. Door middel van slimme technieken waardeert een warmtepomp deze warmte verder op zodat je deze kunt gebruiken om de woning of het sanitaire water te verwarmen. Een warmtepomp gebruikt een bepaalde hoeveelheid elektriciteit maar verbruikt in vergelijking met bv. een CV ketel, minder energie om het water op te warmen. Het rendement van een warmtepomp hangt voornamelijk af van het soort pomp.


 • Hoeveel zonnecollectoren heb ik nodig?
  Hoeveel zonnecollectoren je nodig hebt, hangt af van de inhoud van het buffervat van je zonneboiler. Voor een zonneboiler van 100 liter volstaan 1 à 2 zonnecollectoren, voor een zonneboiler van 200 liter heb je 2 collectoren nodig en voor een zonneboiler van 300 liter moet je een 3-tal zonnecollectoren voorzien.


 • Waarom is een buffervat nodig?
  Het buffervat is nodig voor een constante temperatuur van zowel het sanitaire water als het CV water. Wanneer je bv. wil gaan douchen, wil je snel voldoende warm water ter beschikking hebben. Een traditionele gasketel kan snel water van hoge temperatuur leveren maar een warmtepomp kan dat niet. Door gebruik te maken van een buffer is er altijd voldoende warm water. Verder is een buffervat nodig om verschillende warmtebronnen succesvol te kunnen koppelen (hoge temperatuurkringen en lage temperatuurkringen).


 • Kan ik een warmtepomp aansluiten op een bestaande zonneboiler?
  Je kan een warmtepomp aansluiten op een bestaande zonneboiler op voorwaarde dat het buffervat en het collectoroppervlak groot genoeg zijn. Is dit niet het geval, dan zal je niet volledig kunnen voldoen aan je warmwaterbehoefte.


 • Kan ik een warmtepomp en zonneboiler combineren met zonnepanelen?
  Dat kan zeker. De combinatie van een warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen wordt zelfs aangeraden. Dankzij de zonnepanelen produceer je namelijk zelf de stroom die nodig is voor jouw warmtepomp, waardoor je nog meer bespaart op je energierekening.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs