Verwarmen op mazout

Dat je helemaal onafhankelijk bent van de netwerkbeheerders is een van de belangrijkste redenen waarom verwarmen met stookolie zo populair is. Alles over de kosten, werking en mogelijke alternatieven voor verwarming op mazout lees je hier.

Ga snel naar: AlternatievenOnderdelen & werkingMazouttank verwijderen

 

Hoeveel kost verwarmen op mazout?

De kosten voor een verwarmingsinstallatie op stookolie kunnen opgespilitst worden in de verbruikskosten, installatiekosten en onderhoudskosten:

 

1. Verbruikskost verwarming mazout

Een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks tussen de 2.000 en 3.000 liter stookolie. Ga je uit van een mazoutprijs van € 1,178/liter, dan komt dat neer op een jaarlijks verbruik van:

 • € 2.356 voor 2.000 liter
 • € 3534 voor 3.000 liter

Natuurlijk hangt je effectieve verbruik af van verschillende factoren zoals de mate van isolatie van je woning, de oppervlakte van je woning, het gedrag van de bewoners, de weersomstandigheden (bvb. hoger verbruik bij een strenge winter), …

Een groot voordeel van stookolie is dat het, in tegenstelling tot andere brandstoffen, kan worden opgeslaan. Het is dus perfect mogelijk om de prijsevolutie op te volgen en mazout te bestellen wanneer het jou het voordeligst uitkomt. Op jouw factuur vind je enkel de prijs van de door jou aangekochte hoeveelheid stookolie. Je betaalt dus niet voor aansluitings-, meter- of beheerskosten én je bent niet afhankelijk van het distributienetwerk.

 

2. Installatiekost verwarming mazout

De belangrijkste aspecten die een invloed hebben op de installatiekost van een verwarmigsinstallatie op mazout:

 • Mazoutketel: gemiddeld € 2.500 – 7.500 (incl. btw, excl. plaatsing) › Afhankelijk van het vermogen, de domotica, duurzaamheid van de gebruikte materialen, …
 • Plaatsingskost ketel: gemiddeld € 1.000 – 2.000 › Afhankelijk van de complexiteit van de klus: moeten er aanpassingen gebeuren aan de schouw, moet er een mazouttank geplaatst worden, …?
 • Verwarmingstoestellen: op een stookolieketel worden meestal radiatoren, convectoren of vloerverwarming aangesloten.
  Radiatoren: gemiddeld € 50 – 600 per stuk voor een standaard model (incl. btw, excl. plaatsing) › Afhankelijk van het vermogen, het design, de kleur… Voor een standaardwoning kan je rekenen op gemiddeld € 22 aan radiatoren per m² woonoppervlakte (voor een woning van 150 m² komt dat neer op 150 x 22 = € 3.300 aan radiatoren).
  Convectoren: gemiddeld € 150 – 1.000 per stuk (incl. btw, excl. plaatsing) › Afhankelijk van het vermogen, het model (wandmodel/vloermodel), …
  Vloerverwarming: gemiddeld € 25 – 65 per m² (excl. btw en plaatsing) › Afhankelijk van het type vloerverwarming en de oppervlakte.

 

TIP: Hoeveel je uiteindelijk betaalt voor verwarming op mazout is afhankelijk van verschillende factoren. Ben je benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project, aangepast aan jouw wensen, woning en verbruik? Maak gebruik van ons offerteformulier, omschrijf je situatie en ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van erkende verwarmingsspecialisten uit jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

3. Kosten voor onderhoud en keuringen

Voor een mazoutinstallatie gelden verschillende wettelijke bepaling omtrent het onderhoud en de keuring.

 

Onderhoud mazoutketel

Een verwarmingssysteem tussen de 20 en 100 kW moet je eenmaal om de 4 jaar laten keuren. Installaties van meer dan 100 kW dienen om de 2 jaar gekeurd te worden.

De keuringen en het onderhoud moeten worden uitgevoerd door installatiebedrijven die SCIOS-gecertificeerd zijn. Stichting SCIOS beheert en ontwikkelt kwaliteitssystemen voor inspectie- en installatiebedrijven voor de keuring en het onderhoud van technische installaties. Een SCIOS-gecertificeerd expert voldoet aan de regels en eisen die zijn vastgelegd in de SCIOS-certificatieregeling en het SCIOS-certificatiereglement.

Reken voor een onderhoudsbeurt op een gemiddelde prijs van € 100 à 200. Ontvang vrijblijvend offertes op maat voor een onderhoud van jouw mazoutketel via de offertepagina.

⇒ Lees hier meer over het onderhoud en de keuring van een mazoutinstallatie.

 

Keuring en onderhoud van de stookolietank

Ook voor de mazouttank gelden enkele belangrijke verplichtingen. Zo moet je de tank jaarlijks verplicht laten keuren. Voor deze controle betaal je gemiddeld € 95 à 160. Ook moet je jezelf verzekeren tegen de gevolgen van eventuele bodemvervuiling.

⇒ Lees hier meer over het onderhoud en de keuring van een mazouttank.

 

verwarming mazout

 

Alternatieven voor verwarming op mazout

Mazout is niet de enige brandstof waarmee je kan verwarmen. We overlopen enkele mogelijke alternatieven voor verwarming op mazout:

 • Verwarming op aardgas: overschakelen van mazout op aardgas is voor velen de makkelijkste oplossingen. De leidingen en radiatoren van een verwarmingsinstallatie op mazout zijn namelijk herbruikbaar wanneer je overschakelt naar aardgas. De overstap houdt dan enkel het plaatsen van een nieuwe ketel en de aansluiting op het aardgasnet in. Let op, niet overal is een aansluiting op het gasnet mogelijk.
 • Warmtepomp: een warmtepomp haalt zo’n 2/3 van de opgewekte warmte uit de omgeving (water, lucht, bodem). Naast verwarming levert een warmtepomp ook sanitair warm water. Ze zijn wel duurder in aankoop dan een aardgas- of mazoutketel. Warmtepompen verbruiken ook elektriciteit. Een combinatie met zonnepanelen is daarom een slimme keuze.
 • Verwarmingsketel op pellets: deze installatie is gelijkaardig aan een installatie op stookolie. Doordat het werkingsprincipe hetzelfde is, kan je een stookolieketel vrij eenvoudig vervangen door een pelletketel zonder dat je de leidingen moet aanpassen. Hou er wel rekening mee dat je de pellets ergens moet kunnen opslaan.
 • Elektrische verwarming: dit is door het hoge verbruik en de hoge prijs van elektriciteit minder populair. Toch heeft het ook enkele voordelen: het is makkelijk te installeren, er is geen afvoerbuis nodig, … Tip: voorzie zonnepanelen. Daarmee kan je een groot deel van de nodige elektriciteit zelf opwekken.

 

» Wanneer vervang ik mijn mazoutketel?

Het is belangrijk dat je hier een goede afweging maakt. Enkele voorbeelden:

→ Is je stookolieketel nog niet heel oud (jonger dan 15 jaar) en nog in goede staat, dan is er geen haast om je verwarmingsinstallatie nu al te vervangen.

→ Heeft je mazoutketel al wat jaren op de teller, dan kan je ervan uitgaan dat zijn rendement afneemt (vanaf ongeveer 15 jaar). In dat geval kan het wel zinvol zijn om al na te denken over een eventuele vervanging van je stookolieketel.

→ Ook in geval van grote renovatiewerken kan je van de gelegenheid gebruik maken om je verwarmingsinstallatie te vernieuwen.

→ Het kan ook dat er na verloop van tijd bepaalde onderdelen van de verwarmingsinstallatie vervangen moeten worden. Maak ook hier de afweging of de investering de moeite waard is. Zijn de kosten om bepaalde onderdelen te vervangen te hoog, dan is het misschien een beter keuze om meteen de hele installatie te vernieuwen. Zeker als die al wat ouder is. Het zou zonde zijn als je veel geld uitgeeft om 1 onderdeel te vervangen als je enkele jaren later toch de hele installatie moet vervangen.

Het ketellichaam is erg duurzaam en gaat gemiddeld 30 jaar mee. De mazoutbrander daarentegen gaat zo’n 15 jaar mee. Deze zal je dus 1 keer moeten vervangen. Reken daarvoor op € 700 à 800. Dat is niet weinig, maar wel de investering waard als de rest van de verwarmingsinstallatie nog niet heel oud en nog in goede staat is.

TIP: Wil je een nieuwe verwarmingsinstallatie plaatsen of jouw huidige installatie vervangen? Dan laat je je best adviseren door een erkend verwarmingsexpert. Deze kan je adviseren over welke verwarmingsmethode het meest geschikt is voor jouw wensen en noden. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende vakmannen uit jouw buurt via de offertepagina.

 

verwarmen op mazout

 

Onderdelen en werking mazoutinstallatie

Een mazoutketel maakt de warmte die zich in mazout bevindt vrij en brengt die warmte over naar het water dat door het verwarmingscircuit stroomt.

Hoe gaat dat hele proces precies in zijn werk?

Mazout bezit als brandstof een bepaalde hoeveelheid energie die moet vrijgemaakt worden. Het is de brander die de warmte die in de brandstof zit vrij maakt. Hoe? Als de ketel aanstaat wordt de mazout uit de mazouttank naar de mazoutbrander gepompt. Daar wordt het verneveld om de contactoppervlakte tussen de brandstof en de lucht (aangevoerd door de ventilator) te maximaliseren. Door de vermenging van mazout en lucht ontstaat een optimale verbranding waardoor de stookolie alle warmte kan afgeven.

Op het moment dat de vergaste of verstoven vloeistof ontstoken wordt door een elektrische vonk ontstaat een vlam.

De mazoutketel vervult op zijn beurt de rol van warmtewisselaar die de vrijgekomen warmte uit de verbranding overdraagt aan de vloeistof (warmtegeleider) die doorheen het warmtecircuit stroomt.

 

Mazouttank verwijderen

Is je ondergrondse mazouttank niet meer in gebruik, dan moet je de aanwezigheid van de tank eerst en vooral melden bij de gemeente.

Omdat de tank na verloop van tijd kan beginnen roesten en lekken, waardoor de bodem en het grondwater verontreinigd kunnen worden, moet je ze ook verwijderen. Bij zo’n verwijdering moet je de tank en de leidingen uitgraven, schoonmaken en weghalen. De plaats waar de tank in de grond zat moet je opvullen met schoon zand.

De verwijderingsplicht geldt niet voor een mazouttank die:

 • vóór 1 januari 1999 is gesaneerd (schoongemaakt) door een Kiwa-erkend bedrijf.
 • vóór 1 maart 1993 is gesaneerd.

De kans bestaat wel dat jouw gemeente bijkomende maatregelen oplegt. Vraag het dus zeker na.

⇒ Lees hier meer over het verwijderen van een mazouttank.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen