Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verwarmen op mazout

Door je woning te verwarmen met mazout ben je volledig onafhankelijk van netwerkbeheerders en kies je zelf op welk moment je je brandstof aanschaft. Hoeveel kost verwarming op mazout? Wat zijn de voor- en nadelen van verwarmen op stookolie? En welke alternatieven zijn er voor mazout verwarming? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen mazout verwarming
Wanneer mazoutinstallatie vervangen?
Alternatieven stookolie verwarming
Prijs stookolie verwarming
Mazoutinstallatie buiten gebruik stellen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is mazout en wordt het nog gebruikt om te verwarmen?

Mazout, ook wel stookolie of huisbrandolie genoemd, is een fossiele brandstof die wordt gebruikt om je woning en sanitair water te verwarmen. Tegenwoordig is mazout als brandstof voor verwarmingsinstallaties eerder zeldzaam in Nederland. Er zijn verschillende alternatieven voorhanden voor verwarming op stookolie die we verderop in dit artikel uitgebreid bespreken.

Welke verwarmingsinstallatie kies je dan best als alternatief voor mazout? Of je nu je mazoutinstallatie moet vervangen, je woning grondig gaat renoveren of een nieuwbouwwoning laat bouwen, een ervaren CV-installateur informeert je over de mogelijkheden en adviseert je de meest geschikte verwarmingsinstallatie op maat van jouw woonsituatie. Ontvang advies op maat.

 

Voor- en nadelen mazout verwarming

Hoewel verwarmen met stookolie een aantal voordelen heeft, wegen de nadelen toch sterk door:

 • Goed rendement: een condenserende mazoutketel haalt een rendement van bijna 100%. Je kan je woning dus energiezuinig verwarmen met mazout.
 • Onafhankelijk van netwerk: wanneer je je woning verwarmt op stookolie, ben je niet gebonden aan een aardgas- of elektriciteitsnetwerk. Je kiest bovendien zelf wanneer je je mazouttank laat bijvullen. Zo kan je de mazout prijs opvolgen en stookolie kopen wanneer dit het meest voordelig is.
 • Niet duurzaam en milieuvriendelijk: hoewel verwarmen op stookolie al veel minder vervuilend is dan vroeger, blijft het een fossiele brandstof en dus een slechte keuze op ecologisch vlak.
 • Periodieke keuring nodig: een mazoutinstallatie moet regelmatig gekeurd worden. Hieraan hangen ook kosten vast.
 • Ruimte nodig voor mazoutopslag: in tegenstelling tot aardgas of een andere brandstof heb je voor stookolie een opslagplaats nodig in de vorm van een tank. Een mazouttank kan zowel bovengronds- als ondergronds geplaatst worden.

 

Wanneer mazoutinstallatie vervangen?

Het ketellichaam van een mazoutketel gaat gemiddeld 30 jaar mee. De mazoutbrander daarentegen gaat zo’n 15 jaar mee. Wil je het ketellichaam blijven gebruiken tot het einde van zijn levensduur, dan zal je de brander dus 1 keer moeten vervangen. Reken daarvoor op € 700 à 800. Dat is niet weinig, maar wel de investering waard als de rest van de verwarmingsinstallatie nog niet heel oud en nog in goede staat is.

Is je stookolieketel jonger dan 15 jaar en nog in goede staat, dan is er geen haast om je verwarmingsinstallatie nu al te vervangen. Heeft je mazoutketel al wat jaren op de teller, dan kan je ervan uitgaan dat zijn rendement afneemt. In dat geval is het wel zinvol om na te denken over een alternatief voor je oliegestookte CV-ketel. Plan je grote renovatiewerken? Ook dan is het aangeraden om je verwarmingsinstallatie te vernieuwen en te kiezen voor een duurzaam alternatief.

 

TIP: Vraag raad aan een erkend technicus

Benieuwd of het interessant is om je huidige mazoutketel te vervangen? Dan laat je je best adviseren door een erkend verwarmingsexpert om te bepalen welke verwarmingsinstallatie het meest geschikt is voor jouw woonsituatie.

Advies en prijsvoorstellen op maat ontvangen? Via ons offerteformulier ontvang je vrijblijvend offertes van vakmannen uit jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Lees meer over de alternatieven en prijs van stookolie verwarming onder de foto.

stookolie verwarming

 

Alternatieven stookolie verwarming

Ga je jouw woning ingrijpend energetisch verbouwen of heeft je mazoutinstallatie zijn beste tijd gehad, dan kan het interessant zijn om uit te kijken naar alternatieven voor je verwarmingsinstallatie. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Verwarmen op gas

Overschakelen van stookolie naar aardgas verwarming is in de meeste gevallen de gemakkelijkste oplossing. De leidingen en radiatoren van een verwarmingsinstallatie op mazout zijn namelijk herbruikbaar wanneer je overschakelt naar aardgas. Bovendien hoeft je woning ook niet super geïsoleerd te zijn om te verwarmen op gas. De overstap van mazout naar gas houdt dan enkel het plaatsen van een nieuwe ketel en de aansluiting op het aardgasnet in.

Kosten gasketel: gemiddeld € 2.150 – 5.400 (excl. btw, incl. plaatsing)
Kosten volledige aardgasinstallatie: gemiddeld € 7.500 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

LET OP: niet in elke straat is een gasaansluiting voorzien. Om zeker te zijn dat een aardgasinstallatie kan aangesloten worden op je bestaande leidingen, informeer je je best bij een professionele verwarmingsinstallateur.

 

2. Verwarmen op elektriciteit

Verwarmen op elektriciteit kan op verschillende manieren, waarbij de warmtepomp (zie hieronder) de meest gebruikte en meest aangeraden methode is. Je kan echter ook verwarmen met een elektrische CV-ketel. Deze optie was lange tijd minder interessant vanwege het hoge verbruik en de daarmee gepaard gaande kosten. Wanneer je je stroom zelf opwekt met zonnepanelen, kan een elektrische CV-ketel wel opnieuw een interessant alternatief zijn voor je oliegestookte CV-ketel.

Naast de warmtepomp en de elektrische CV-ketel zijn er nog een aantal andere alternatieven om te verwarmen op elektriciteit. Denk maar aan accumulatoren, elektrische vloerverwarming, infraroodverwarming, …

Kosten elektrische CV-ketel: gemiddeld € 1.000 à 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Kosten volledige CV-installatie: gemiddeld € 5.000 à 13.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Wat is de beste manier om te verwarmen op elektriciteit? Een warmtepomp is de standaard wat elektrisch verwarmen betreft, maar elke situatie is anders. Op basis van jouw woonsituatie adviseert een verwarmingsexpert jou de meest aangewezen methode. Kom in contact met 2 à 3 professionals in jouw regio via onze gratis offerteservice.

 

3. Duurzaam verwarmen

Europa wil tegen 2050 af van fossiele brandstoffen. Is je mazoutketel aan vervanging toe of laat je een nieuwe verwarmingsinstallatie plaatsen, dan kies je nu al beter voor een duurzaam alternatief zoals de warmtepomp.

Warmtepompen onttrekken tot 80% van hun geproduceerde warmte uit een omgevingsbron (lucht, bodem of grondwater) en geven die af aan je woning en/of sanitair water. Voor de overige 20% heeft een warmtepomp elektriciteit nodig. Daarom combineer je deze verwarmingsinstallatie het best met zonnepanelen.

LET OP: warmtepompen halen enkel bij goed geïsoleerde woningen een goed rendement. Ze werken het best in combinatie met lagetemperatuurverwarming zoals vloerverwarming en zijn meestal niet compatibel met traditionele radiatoren.

 

Soorten warmtepompen

Afhankelijk van je woning, je budget en de toepassing waarvoor je je warmtepomp wilt gebruiken, kan je kiezen uit verschillende soorten warmtepompen:

 • Geothermische warmtepomp: dit kan zowel een grond/water warmtepomp zijn die warmte onttrekt uit de aardbodem als een water/water warmtepomp die warmte onttrekt aan het grondwater om je woning en sanitair water te verwarmen.
  Kosten: gemiddeld € 10.000 à 24.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Lucht/water warmtepomp: dit type warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht en zet die om in warm water voor je sanitair of centrale verwarming.
  Kosten: gemiddeld € 7.500 à 12.500 (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Lucht/lucht warmtepomp: ook een lucht/lucht warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht en verspreidt deze warmte vervolgens over de ruimte. Je kan met dit type warmtepomp jouw woning ook koelen.
  Kosten: vanaf gemiddeld € 2.500 (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Hybride warmtepomp: een hybride systeem is een combinatie van een lucht/water warmtepomp en een gasketel. Een hybride warmtepomp is vooral interessant in bestaande woningen die nog niet voldoende geïsoleerd zijn en die al dan niet voorzien zijn van vloerverwarming.
  Kosten: gemiddeld € 5.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Kosten volledige CV-installatie: vanaf gemiddeld € 13.000 à 24.000 of meer (excl. btw, incl. plaatsing).

Interesse in duurzaam verwarmen? Een verwarmingsspecialist adviseert je op basis van jouw woonsituatie, budget, … de meest geschikte warmtepomp voor jouw woning. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat.

 

4. Verwarmen op hout / pellets

Wanneer je organische brandstoffen zoals hout of pellets wil gebruiken als energiebron, kan je kiezen voor een biomassaketel. Dit verwarmingssysteem werkt op dezelfde manier als standaard verwarmingsinstallaties, enkel het type brandstof verschilt. Mogelijke brandstoffen zijn houtblokken, pellets of houtsnippers.

Doordat het werkingsprincipe grotendeels hetzelfde is, kan je een stookolieketel vrij eenvoudig vervangen. Een biomassaketel werkt ook op hoge temperaturen waardoor je de bestaande verwarmingselementen kan behouden. Hou er rekening mee dat je de houtblokken, pellets of houtsnippers ergens moet kunnen opslaan.

Kosten biomassaketel: gemiddeld € 10.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Kosten volledige CV-installatie: gemiddeld € 15.000 à 23.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Ontvang een prijsvoorstel op maat.

 

Prijs stookolie verwarming

Een mazoutketel kost gemiddeld € 4.700 à 7.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Voor een complete CV-installatie op mazout mag je rekenen op een prijs tussen de 11.000 en 16.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). De totaalprijs wordt bepaald door 3 factoren: de prijs van de stookolietank, de prijs van de stookolieketel en de prijs van de verwarmingstoestellen (radiatoren, vloerverwarming, …).

Hoe verhoudt de prijs van mazout verwarming zich tegenover de prijs van de alternatieven? Een overzicht:

VerwarmingsinstallatieGemiddelde prijs (excl. btw)
Verwarmingsinstallatie op gas€ 7.500 - 15.000
Verwarmingsinstallatie op elektriciteit€ 5.000 - 13.000
Verwarmingsinstallatie met warmtepomp€ 13.000 - 24.000 of meer
Verwarmingsinstallatie op hout / pellets€ 15.000 - 23.000

Een exacte prijs ontvangen voor jouw verwarmingsinstallatie? Kom vrijblijvend in contact met 2 à 3 verwarmingsinstallateurs via onze offerteservice.

 

Hoe mazoutinstallatie buiten gebruik stellen?

Wanneer je een mazouttank niet meer gebruikt, ben je verplicht deze te neutraliseren en indien mogelijk te verwijderen. Reken hiervoor op een kostprijs van € 1.000 tot 2.500. Het buiten gebruik stellen van een mazoutinstallatie moet gebeuren volgens enkele wettelijke richtlijnen:

 1. Mazoutketel en -brander verwijderen: de mazoutketel en -brander vind je terug in de stookplaats. Deze zijn eenvoudig te ontmantelen door een erkend technicus. Ben je handig aangelegd? Dan kan je deze gerust ook zelf verwijderen. Sluit zeker de verbinding met de mazouttank goed af om het risico op brandgevaar te voorkomen.
 2. Mazouttank verwijderen: is je ondergrondse mazouttank niet meer in gebruik, dan moet je de aanwezigheid van de tank eerst en vooral melden bij de gemeente. Om te vermijden dat de tank na verloop van tijd begint te roesten en lekken, moet je ze laten verwijderen. Is dit niet mogelijk (bv. door aanwezige nutsleidingen of stabiliteitsgevaar), dan moet je de tank laten opvullen met zand of bioschuim.

 

Mazouttank verwijderen? Informeer je bij je gemeente!

Wil je jouw mazoutinstallatie buiten gebruik stellen? Dan bestaat de kans dat jouw gemeente bijkomende maatregelen oplegt. Informeer dus altijd eerst bij jouw gemeente voor je jouw mazouttank laat verwijderen. Ook een lokale vakman is op de hoogte van de meest recente regelgeving rond stookolietanks verwijderen. Kom vrijblijvend in contact met 2 à 3 experts in jouw buurt via ons vrijblijvend offerteformulier.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs