Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Duurzame energie

Een woning of gebouw verwarmen met duurzame energie en voorzien van groene energie wordt steeds populairder. Voor de ene primeert het milieuvriendelijke aspect, de andere bekijkt het als een interessante belegging en nog anderen doen het dan weer omdat het verplicht is of een fiscaal voordeel oplevert. Eén ding staat vast… Verwarmen met duurzame energie loont!

 

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie wordt opgewekt zonder dat het milieu, de economie of toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden. Toepassingen van duurzame energie zijn o.a. waterkracht, windenergie, zonne-energie, aardwarmte en biomassa.

 

Zelf duurzame energie opwekken / verbruiken

Duurzame energie kan je kopen in de vorm van groene stroom bij je energieleverancier. Daarnaast kan je zelf ook groene stroom opwekken of gebruikmaken van verwarmingssystemen op basis van zelf opgewekte duurzame energie:

 

duurzame energie zon 1. Via de zon

Zonne-energie is een dankbare natuurlijke energiebron die de warmte van de zon kan omzetten naar elektriciteit of warm water. Voor het opwekken van elektriciteit maak je gebruik van zonnepanelen die aangesloten worden op een thuisbatterij of het elektriciteitsnet. Om water te verwarmen voor sanitaire voorzieningen, centrale verwarming of een zwembad maak je dan weer gebruik van een zonneboiler.

Rendement van de investering: Zonnepanelen zijn één van de meest interessante beleggingen om zelf duurzame energie op te wekken. Zonneboilers zijn vooral interessant bij nieuwbouw of zwembaden.

Meer info & prijzen:  ZonnepanelenZonneboiler

 

 

groene energie aardwarmte 2. Via geothermie (aardwarmte)

Bouw je een goed geïsoleerde woning en heb je voldoende budget, dan loont het om te investeren in hernieuwbare energie van aardwarmte. Je verwarmingsinstallatie wordt dan gekoppeld aan een geothermische warmtepomp. Deze haalt zijn warmte uit de grond via sondes die diep in de grond geplaatst worden of uit aardcollectoren (netwerk van ondergrondse leidingen indien een groot tuinoppervlak ter beschikking is).

Rendement van de investering: Zeer interessant bij nieuwbouw. Het energieverbruik is praktisch neutraal en je kan het hele jaar lang consistent hernieuwbare energie verbruiken.

Meer info & prijzen:  Grond-water warmtepomp

 

 

windenergie duurzaam 3. Via de wind (omgevingslucht)

Bij windenergie denk je meteen aan windmolens. Toch is dit niet de meest efficiënte investering bij privé gebruik. Wat wel loont zijn lucht warmtepompen. Een lucht-lucht warmtepomp geeft warme of koude lucht af via luchtverwarming. Een lucht-water warmtepomp wordt dan weer aangesloten op vloerverwarming en/of het sanitair warm water.

Rendement van de investering: Interessant bij renovatie en nieuwbouw. Door ze te combineren met zonnepanelen benader je het rendement van geothermie. De lucht warmtepomp moet over voldoende capaciteit beschikken zodat ze ook in de winter optimaal blijft presteren.

Meer info & prijzen:  Lucht-water warmtepomp – Lucht-lucht warmtepomp

 

 

Bestaande installaties duurzamer maken

Ook bestaande gebouwen en installaties kunnen duurzamer gemaakt worden zonder grote investeringen of breekwerk. Is je ketel ouder dan 15 jaar en verwarm je met mazout of aardgas dan kan je deze vervangen door een condensatieketel of hybride warmtepomp. Deze verbruiken een pak minder energie waardoor ze veel milieuvriendelijker zijn. Het lagere verbruik heeft ook een positieve invloed op je energiefactuur. De kosten die je maakt voor een nieuwe ketel kunnen al na 5 jaar gerecupereerd worden dankzij de uitgespaarde energiekosten. De jaren die volgen zijn pure winst.

 

Wil je overstappen van gas, mazout of traditionele elektrische verwarming naar een duurzame alternatieve energiebron, dan kan het lonen om de installatie te vervangen of uit te breiden met een lucht warmtepomp. Deze wordt elektrisch aangedreven en haalt zijn energie uit de omgevingslucht. Verwarm je met vloerverwarming of wil je het sanitair warm water aansluiten, dan kies je best voor een lucht-water warmtepomp. Verwarm je elektrisch en heb je dus geen radiatoren of vloerverwarming, dan is de eenvoudigste manier overschakelen naar een lucht-lucht warmtepomp. Deze wordt gekoppeld aan nieuwe luchtverwarmingselementen die tegen de wand of het plafond geplaatst worden. Een lucht-lucht warmtepomp kan gebruikt worden als verwarming en airco.

 

Welke installateur kan je helpen?

De verwarmingssector is de laatste jaren sterk aan het evolueren richting duurzame energie. Elke fabrikant heeft zijn eigen eigen gamma en schoolt hun installateurs geregeld bij. Zo blijven ze op de hoogte van de laatste trends en technologieën. Het is dan ook raadzaam om met een open geest meerdere installateurs te contacteren. Zo kan je vrijblijvend hun voorstellen vergelijken op basis van rendement, prijs en haalbaarheid. Bij volledig nieuwe installaties kunnen de installateurs je plannen ook doorsturen naar hun fabrikant. Deze zullen dan zelf berekenen welke ecologische verwarming het best past bij jouw project.

Via onze offerte service kan je advies en offertes op maat aanvragen bij meerdere erkende installateurs die actief zijn in jouw regio. Bij het invullen van je interesses kan je meerdere technologieën selecteren. De installateurs kunnen daarna nog bekijken welke technologie het meest geschikt is voor jouw woning. De offerteservice vind je hier terug.

 

duurzame verwarmingsinstallatie

 

Duurzaam, hernieuwbaar, groen,… waar zit het verschil?

Termen zoals groene energie, ecologische verwarming, hernieuwbare bronnen en duurzaam bouwen zijn tegenwoordig alom aanwezig in de media. Maar wat betekenen ze nu en waar onderscheiden ze zich van elkaar? Bondig samengevat:

 

Wat is hernieuwbare energie?

Energie die opgewekt wordt via onuitputtelijke bronnen zoals de wind, zon, waterkracht en geothermie wordt hernieuwbare energie genoemd. Het gebruik van hernieuwbare energie is vastgelegd met wettelijke normen.

 

Wat is groene energie?

Groene energie is een niet officiële term die op verschillende wijzen geïnterpreteerd wordt. Sommigen zien het als een synoniem voor duurzame energie ( geringe impact op de omgeving en het leefmilieu), anderen gaan nog verder door te stellen dat groene energie totaal geen negatieve impact mag hebben op het milieu.

 

Wat zijn alternatieve energiebronnen?

Alternatieve energie is een verzamelnaam voor energiebronnen die niet te verkrijgen zijn via een traditionele netleverancier. Concreet gaat het dan om zonne-energie, biomassa (bv. pellets), windenergie, waterkracht en geothermie. Kort samengevat gaat het om de alternatieven voor fossiele brandstoffen welke milieuvervuilend en beperkt voorradig zijn.

 

duurzame energie

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs