Verwarminginfo.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Warmtepomp info: prijs, rendement & subsidies

De warmtepomp is momenteel één van de meest milieuvriendelijke manieren om een woning te verwarmen. Warmtepompen halen 80% van hun energie uit de omgeving (aarde, water en lucht), waardoor je niet alleen het milieu een handje helpt maar ook je portemonnee. Zo ligt het verbruik maar liefst 5x lager dan een traditionele verwarmingsketel!

Lees ook: Kostprijs warmtepompSoorten warmtepompenWerking warmtepomp

 

Graag een prijs op maat? Vraag nu vrijblijvend offertes aan via onze online offerteservice.

 

 

Werkingsprincipe

Warmtepompen werken volgens hetzelfde principe als koelkasten: koude wordt daarbij opgewekt door een verdamper waarin koelmiddel circuleert. De warme lucht stijgt en geeft hierdoor gratis warmte af aan de verdamper.

Een warmtepomp haalt op dezelfde werkwijze gratis warme lucht uit het milieu. Dankzij de zon zitten er in de lucht, water en aarde enorme massa’s warmte opgeslagen, zelfs in de winter. Het is deze warmte die gebruikt wordt om de woning te verwarmen.

Met een warmtepomp heb je al snel een rendement van 4 of meer. Voor elke euro elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, krijg je dus warmte terug ter waarde van 4 euro. Je zal dan ook slechts 1/4de van de opgeleverde warmte moeten betalen onder de vorm van elektriciteit. Het merendeel, 3/4, haal je gratis en voor niets uit de natuur.

 

werking warmtepomp

 

Soorten warmtepompen

Er bestaan verschillende warmtepompsystemen met elk hun eigen voordelen en prijs. Welk systeem je uiteindelijk kan kiezen, zal afhangen van de beschikbare bronnen rond je woning, het type installatie en het benodigde vermogen.

 

grondwater warmtepomp

1. Water-Water warmtepomp

Wanneer je voldoende grondwater hebt rondom de woning, kan je kiezen voor een warmtepompsysteem dat zijn warmte haalt uit het grondwater. Deze warmte zal dan gebruikt worden voor de waterverwarming van de centrale verwarming. Het warme grondwater wordt rechtstreeks naar de warmtepomp gestuurd die het op zijn beurt terugstuurt naar een retourput.

Om een goede werking te hebben van het systeem is het belangrijk dat het water geen contact heeft met de buitenlucht.

– Meer info over de kostprijs en rendement van een Water-Water warmtepomp vind je hier.

 

 

Lucht warmtepomp

2. Lucht-Water warmtepomp

Lucht is gedurende het hele jaar beschikbaar maar kan tijdens de wintermaanden vrij koud zijn, waardoor het niet altijd rendabel is. Wanneer je kiest voor lucht, zal je tijdens de koudere periodes dus een extra warmtebron moeten voorzien die de warmtepomp zal ondersteunen.

Het voordeel van een warmtepomp op lucht is dat de installatie een pak eenvoudiger en goedkoper is in vergelijking met geothermische warmtepompen, waardoor het rendement zeker nog te rechtvaardigen is.

– Meer info over de kostprijs en het rendement van een Lucht-Water warmtepomp vind je hier.

 

 

aardwarmte warmtepomp opwekken 3. Aarde-Water warmtepomp

Bij dit systeem wordt de warmte aan de aarde onttrokken. De warmtepomp gebruikt deze warmte om het water op te warmen voor de verwarming. Regen en zon zorgen ervoor dat de aardetemperatuur gedurende het hele jaar schommelt tussen de 8 en 12°C.

Wanneer je over een grote tuin beschikt, kan je kiezen voor aardcollectoren die verspreid zijn over de volledige tuin. Heb je minder ruimte, dan kan je kiezen voor één of meerdere aardsondes die in de diepte worden geplaatst door grondboringen.

– Meer info over de kostprijs en het rendement van een Grond-Water warmtepomp vind je hier.

 

 

lucht-lucht warmtepomp 4. Lucht-Lucht warmtepomp

Een goedkope warmtepomp met mooi rendement is het lucht-lucht systeem. Net zoals bij een lucht-watersysteem wordt de warmte uit de lucht gehaald. De gegenereerde warmte zal echter niet verbonden worden met de centrale verwarming maar wel rechtstreeks aangesloten worden op ventilatoren in huis.

Dit type warmtepompen wordt vaak gebruikt als extra verwarming en kan ook ingesteld worden als airconditioning tijdens de warme zomermaanden.

– Meer info over de kostprijs en het rendement van een Lucht-Lucht warmtepomp vind je hier.

 

 

CO2-emissies en ecologie

Wanneer je een centrale verwarming plaatst op basis van een warmtepomp, zal je heel wat minder CO2-emissie hebben. Hieronder vind je een vergelijking met andere gekende cv-installaties:

– 30% minder C02-emissie dan een condenserende gasketel

– 40% minder C02-emissie dan een gewone gasketel

– 53% minder C02-emissie dan een stookolieketel

 

 

Warmtepompen bij renovatie

Ook bij grondige renovaties kunnen warmtepompen prima geïntegreerd worden. Is je woning voorzien van lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming, dan kan je ook gebruikmaken van een hybride warmtepomp. Deze kan makkelijk aangesloten worden op een bestaande laag rendement CV-ketel. Meer info en prijzen van hybride warmtepompen vind je hier.

 

Warmtepomp renovatie

 

Warmtepomp prijs en rendement

De prijs van een complete WP-installatie schommelt tussen de 7500 en 12500 euro (BTW+ plaatsing inbegrepen), al kan de prijs van geothermische warmtepompen wel nog wat hoger uitvallen. Dit is bijna de helft duurder dan de alternatieven, maar je haalt het er op langere termijn wel dubbel en dik uit. Bovendien is het ook de enige verwarmingsinstallatie die het milieu niet belast en dat is niet met een prijs uit te drukken!

Ben je ook benieuwd wat de kostprijs is van een installatie voor jouw woning?

Maak dan zeker gebruik van onze vrijblijvende offerteservice.

 

 

Premies en subsidies warmtepomp

In Nederland kan je voor warmtepompen aanspraak maken op de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), zowel op nationaal als gemeentelijk niveau. De voorwaarden verschillen per maatregel en regio. Bekijk het artikel “Subsidie warmtepomp” voor meer informatie.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs