Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepomp (overzicht 2024)

De warmtepomp is momenteel één van de meest milieuvriendelijke manieren om een woning te verwarmen. Warmtepompen halen 80% van hun energie uit de omgeving (aarde, water en lucht), waardoor je niet alleen het milieu een handje helpt maar ook je portemonnee. Zo ligt het verbruik maar liefst 5x lager dan een traditionele verwarmingsketel! Lees hier meer over de soorten warmtepompen, hun rendement, kosten, …

Ga snel naar:
Werking warmtepomp verwarming
Soorten warmtepompen
Warmtepomp kosten + subsidies 2024
Rendement, verbruik & terugverdientijd
Warmtepomp bij renovatie of nieuwbouw
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Waarom verwarmen met een warmtepomp?

Je huis verwarmen met een warmtepomp heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van verwarmen met andere verwarmingssystemen:

 • Milieuvriendelijk: een warmtepomp haalt tot 80% van de nodige energie uit een omgevingsbron. De overige 20% komt uit elektriciteit. Combineer je je warmtepomp met zonnepanelen? Dan kan je je huis verwarmen met alleen maar groene energie.
 • Minder CO2-emissies: wanneer je een centrale verwarming plaatst op basis van een warmtepomp, zal je heel wat minder CO2-emissie hebben: 30% minder C02-emissie dan een condenserende gasketel, 40% minder C02-emissie dan een gewone gasketel en 50% minder C02-emissie dan een stookolieketel.
 • Goedkoop: een warmtepomp vergt dan wel een flinke investering, maar heeft wel een lager energieverbruik dan traditionele verwarmingsinstallaties. Hierdoor valt de terugverdientijd van een warmtepomp erg mee.
 • Veilig: door te verwarmen met een warmtepomp loop je geen risico op CO-vergiftiging, schoorsteenbrand, …
 • Onderhoudsvriendelijk: een warmtepomp vereist bijna geen onderhoud.
 • Koeling mogelijk: kies je voor een omkeerbare warmtepomp? Dan kan je je huis niet alleen verwarmen met je warmtepomp, maar ook koelen in de zomer.

Interesse in verwarmen met een warmtepomp? Een verwarmingsinstallateur vertelt je meer over de mogelijkheden. Ontvang advies en prijsvoorstellen op maat.

 

Werking warmtepomp voor verwarming

Warmtepompen werken volgens hetzelfde principe als koelkasten: koude wordt daarbij opgewekt door een verdamper waarin koelmiddel circuleert. De warme lucht stijgt en geeft hierdoor gratis warmte af aan de verdamper.

Een warmtepomp haalt op dezelfde werkwijze gratis warme lucht uit het milieu. Dankzij de zon zitten er in de lucht, water en aarde enorme massa’s warmte opgeslagen, zelfs in de winter. Het is deze warmte die gebruikt wordt om de woning te verwarmen. Hoe dat precies gebeurt, hangt af van het type warmtepomp. In principe berust de werking van alle warmtepompen op dezelfde natuurkundige principes. Het is de manier waarop de warmte onttrokken wordt en opnieuw wordt afgegeven die verschilt.

 

prijs warmtepomp

 

Soorten warmtepompen voor centrale verwarming

Er bestaan verschillende warmtepompsystemen met elk hun eigen voordelen en prijs. Welke warmtepomp voor verwarming je uiteindelijk kan kiezen, zal afhangen van de beschikbare bronnen rond je woning, het type installatie en het benodigde vermogen. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden.

 

1. Water-water warmtepomp

Wanneer je voldoende grondwater hebt rondom de woning, kan je kiezen voor een warmtepompsysteem dat zijn warmte haalt uit het grondwater. Deze warmte zal dan gebruikt worden voor de waterverwarming van de centrale verwarming. Het warme grondwater wordt rechtstreeks naar de warmtepomp gestuurd die het op zijn beurt terugstuurt naar een retourput. Voor een goede werking van het systeem is het belangrijk dat het water geen contact heeft met de buitenlucht.

Lees meer over water-water warmtepompen.

 

2. Lucht-water warmtepomp

Lucht is gedurende het hele jaar beschikbaar maar kan tijdens de wintermaanden vrij koud zijn, waardoor het niet altijd rendabel is. Wanneer je kiest voor lucht, zal je tijdens de koudere periodes dus een extra warmtebron moeten voorzien die de warmtepomp zal ondersteunen.

Het voordeel van een warmtepomp op lucht is dat de installatie een pak eenvoudiger en goedkoper is in vergelijking met geothermische warmtepompen, waardoor het rendement zeker nog te rechtvaardigen is.

Lees meer over lucht-water warmtepompen.

 

3. Grond-water warmtepomp

Bij dit systeem wordt de warmte aan de aarde onttrokken. De warmtepomp gebruikt deze warmte om het water op te warmen voor de verwarming. Regen en zon zorgen ervoor dat de aardetemperatuur gedurende het hele jaar schommelt tussen de 8 en 12°C.

Wanneer je over een grote tuin beschikt, kan je kiezen voor aardcollectoren die verspreid zijn over de volledige tuin. Heb je minder ruimte, dan kan je kiezen voor één of meerdere aardsondes die in de diepte worden geplaatst door grondboringen.

Lees meer over grond-water warmtepompen.

 

4. Lucht-lucht warmtepomp

Een goedkope warmtepomp met mooi rendement is het lucht-lucht systeem. Net zoals bij een lucht-watersysteem wordt de warmte uit de lucht gehaald. De gegenereerde warmte zal echter niet verbonden worden met de centrale verwarming maar wel rechtstreeks aangesloten worden op ventilatoren in huis.

Dit type warmtepompen wordt vaak gebruikt als extra verwarming en kan ook ingesteld worden als airconditioning tijdens de warme zomermaanden.

Lees meer over lucht-lucht warmtepompen.

 

5. Hybride warmtepompen

Een hybride warmtepomp is erg geschikt bij renovaties van bestaande woningen, wanneer je woning nog niet energiezuinig genoeg is om volledig van het gas af te gaan. Dit systeem combineert een lucht-water warmtepomp met een gascondensatieketel. Is de buitentemperatuur te laag en de warmtevraag te hoog? Dan springt de gasketel bij om aan de gevraagde warmte te voldoen.

Lees meer over hybride warmtepompen.

 

Wat is de beste warmtepomp om je huis te verwarmen?

Dat hangt vooral af van de isolatiegraad van je woning, je beschikbare budget, de aanwezigheid van lagetemperatuurverwarming (bv. vloerverwarming), … Wil je je woning verwarmen met een warmtepomp? Win dan eerst advies in bij een ervaren warmtepomp installateur. Hij informeert je over de mogelijkheden en adviseert je de meest geschikte warmtepomp op maat van jouw woonsituatie. Ontvang advies op maat.

 

 

Lees hieronder meer over de kosten, het rendement en de toepassing bij nieuwbouw en renovatie.

warmtepomp verwarmen

 

Warmtepomp kosten

De kosten voor een warmtepomp systeem voor huisverwarming variëren van € 2500 voor een lucht-luchtwarmtepomp tot € 24.000 voor een geothermische warmtepomp. Dit is duurder dan de alternatieven, maar dat wordt gecompenseerd door het lage energieverbruik en de relatief korte terugverdientijd. Bovendien is een warmtepomp ook de enige verwarmingsinstallatie die het milieu niet belast.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten per type warmtepomp:

Soort warmtepompGemiddelde kosten (excl. btw, incl. plaatsing)
Grond/water warmtepomp€ 10.000 à 24.000
Water/water warmtepomp€ 15.000 à 20.000
Lucht/lucht warmtepompvanaf € 2.500
Lucht/water warmtepomp€ 7.500 à 12.500
Hybride warmtepomp€ 5.000 à 7.000

Een exacte prijs ontvangen voor jouw warmtepomp installatie? Via onze gratis offerteservice kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere warmtepomp installateurs in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Subsidie warmtepomp 2024

In Nederland kan je voor warmtepompen aanspraak maken op de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type warmtepomp dat je laat installeren. Daarnaast verlenen sommige gemeenten of provincies bijkomende subsidies voor warmtepompen. Je vraagt dit dus best altijd na bij jouw lokaal bestuur.

TIP: ook een warmtepomp installateur is op de hoogte van de mogelijke subsidies en kan je hierover de juiste informatie verschaffen. Kom in contact met een installateur in je regio.

 

Warmtepomp rendement, verbruik & terugverdientijd

Wat is het rendement van een warmtepomp? Hoeveel verbruikt een warmtepomp voor verwarming? En wat is de terugverdientijd van zo’n verwarmingsinstallatie? We gaan er hieronder wat dieper op in:

 

Rendement en verbruik warmtepomp

Met een warmtepomp heb je al snel een rendement van 4 of meer. Voor elke euro elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, krijg je dus warmte terug ter waarde van 4 euro. Je zal dan ook slechts 1/4de van de opgeleverde warmte moeten betalen onder de vorm van elektriciteit. Het merendeel, 3/4, haal je gratis en voor niets uit de natuur.

Het rendement van je warmtepomp hangt af van het type warmtepomp. Hou er daarnaast ook rekening mee dat het werkelijke rendement van de warmtepomp kan afwijken van het opgegeven rendement. Zo ligt het rendement lager wanneer er een groot temperatuurverschil is tussen de bron en het afgiftesysteem.

 

Terugverdientijd warmtepomp

Een warmtepomp kan je op 7 tot 15 jaar terugverdienen. De exacte terugverdientijd van de warmtepomp hangt af van een aantal factoren, waaronder de prijs van je warmtepomp, de jaarlijkse besparing aan gas of stookolie en de stroomkosten.

 

Warmtepomp bij renovatie of nieuwbouw

Warmtepompen worden doorgaans aangeraden voor nieuwbouwwoningen of ingrijpende energetische renovaties. Het gaat dan vooral om geothermische warmtepompen waarmee je zowel het water van je centrale verwarming als het sanitair water kan verwarmen.

Maar ook bij gewone, grondige renovaties kunnen warmtepompen prima geïntegreerd worden. Is je woning voorzien van lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren, dan kan je ook gebruikmaken van een hybride warmtepomp. Deze kan makkelijk aangesloten worden op een bestaande laagrendement CV-ketel.

Interesse in een warmtepomp voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject? Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen van warmtepomp installateurs via onze gratis offerteservice.

 

Lees onder de foto meer over de installatie, het onderhoud en veelgestelde vragen over warmtepompen.

verwarming met warmtepomp

 

 

Warmtepomp installatie

De installatie van een warmtepomp vereist vakspecifieke kennis en ervaring. Je laat de plaatsing daarom beter over aan een ervaren warmtepomp installateur. De installatie verschilt ook per type warmtepomp. Zo vereist de plaatsing van een geothermische warmtepomp een heel andere aanpak dan de plaatsing van een hybride warmtepomp.

Hoe vind je de geschikte warmtepomp installateur? Simpel, door gebruik te maken van onze gratis offerteservice. Je hoeft enkel je gegevens in te vullen en je ontvangt offertes van 2 à 3 installateurs in jouw buurt. Zo kan je eenvoudig adviezen en kosten vergelijken. Start hier je aanvraag.

 

 

Onderhoud warmtepomp

Een warmtepomp is erg onderhoudsvriendelijk. Ondanks dat een warmtepomp weinig onderhoud vergt, doe je er toch goed aan om jaarlijks een technicus te laten langskomen om je installatie te laten nakijken. Zo voorkom je defecten aan je installatie, behaalt je warmtepomp een hoger rendement waardoor de pomp ook minder energie zal verbruiken, verleng je de levensduur van je warmtepomp, …

 

 

FAQ over warmtepompen voor de centrale verwarming

Wil je je huis graag verwarmen met een warmtepomp? Hieronder vind je alvast het antwoord op een aantal veelgestelde vragen. Uiteraard kan je met al jouw vragen ook bij je verwarmingsinstallateur terecht. • Wat is het stroomverbruik van een warmtepomp?

  Een warmtepomp haalt gemiddeld 80% van de warmte uit een omgevingsbron (lucht, aarde of water). De overige 20% van de nodige energie komt uit elektriciteit. Het stroomverbruik van je warmtepomp kan je heel eenvoudig berekenen door je energieverbruik in je woning (uitgedrukt in kWh) te delen door het rendement van je warmtepomp (uitgedrukt in COP).

  Een voorbeeld: Je verbruikt op een jaar ongeveer 13.000 kWh aan elektriciteit voor de verwarming van je woning en sanitair water. Laat je een warmtepomp installeren met COP 4, dan zal het stroomverbruik van je warmtepomp neerkomen op 13.000 : 4 = 3.250 kWh. • Wat is de goedkoopste warmtepomp om je huis te verwarmen?
  De goedkoopste warmtepomp is een lucht-lucht warmtepomp. Laat je bij het kiezen van het type warmtepomp echter niet te veel leiden door de prijs. De goedkoopste warmtepomp is namelijk niet altijd de warmtepomp die het meest geschikt is in jouw situatie. Laat je daarom altijd adviseren door een ervaren warmtepomp installateur.


 • Warmtepomp als hoofdverwarming of bijverwarming gebruiken?

  Je kan een warmtepomp gebruiken als hoofdverwarming wanneer je woning zeer goed is geïsoleerd, je beschikt over lage temperatuurverwarming (bv. vloerverwarming) en je woning is uitgerust met zonnepanelen.

  Is je woning niet voldoende geïsoleerd en beschik je al dan niet over lage temperatuurverwarming? Dan kan je met een hybride warmtepomp als bijverwarming ook al een stap zetten in de richting van duurzaam verwarmen. Daarnaast kan je ook een lucht-lucht warmtepomp inzetten als bijverwarming in specifieke ruimtes. Lees meer over de werking van de verschillende soorten warmtepompen. • Kan je zowel verwarmen als koelen met een warmtepomp?
  Dit kan, al moet je hiervoor wel een omkeerbare warmtepomp hebben. Koelen kan bv. met een lucht-lucht warmtepomp door koude lucht de ruimte in te blazen. De warmtepomp doet dan dienst als airco. Daarnaast kan je je woning ook koelen via je radiatoren of vloerverwarming. Hierbij stroomt koel water door de buizen van je radiatoren of vloerverwarming. Het temperatuurverschil zal dan wel minder aanzienlijk zijn dan met een gewone airco.


 • Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?
  Een warmtepomp binnenshuis produceert gemiddeld 35 tot 50 dB. Heb je een warmtepomp met een buitenunit? Dan mag je rekenen op 40 à 65 dB. Om ervoor te zorgen dat je buren geen geluidshinder ervaren, plaats je je buitenunit dus best op voldoende afstand van de buren. Je kan ook een geluidsisolerende omkasting laten plaatsen rond je warmtepomp.


 • Kan je een warmtepomp combineren met zonnepanelen?
  Dit kan zeker. Meer zelfs, het is sterk aangeraden. Wil je jouw warmtepomp combineren met zonnepanelen, dan verwarm je je woning namelijk met 100% groene energie. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs