Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Subsidie warmtepomp 2023

Laatste update: 04 Sep 2023 — Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om de woning te verwarmen. Om de aankoop te stimuleren kan je er subsidies voor krijgen. Een overzicht van de beschikbare warmtepomp subsidies met info over de bedragen, voorwaarden en hoe je ze aanvraagt vind je hier.

 

Beschikbare warmtepomp subsidies 2023:

1. Investeringssubsidie duurzame energie voor warmtepompen
2. Gemeentelijke subsidie warmtepomp

Andere financiële voordelen:

1. Energiebespaarlening
2. Groene hypotheeklening

 

BELANGRIJK: warmtepompen verplicht bij ingrijpende energetische renovatie

Sinds 1 februari 2022 is het in Nederland verplicht om een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie op te wekken na een ingrijpende renovatie. Dat kan met zonnepanelen, maar ook met een warmtepomp. Kortom, laat je tijdens je renovatie ook je verwarmings- en/of koelinstallatie vervangen? Dan ben je verplicht om een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie te produceren.

Advies op maat nodig? Met de verschillende warmtepomp subsidies kan je de kosten van je renovatie gelukkig flink drukken. Een erkende installateur vertelt je er graag alles over. Ontvang gratis advies op maat van jouw situatie via onze offerteservice.

 

 

1. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kan je de investering in een milieuvriendelijk verwarmingstoestel, zoals een warmtepomp of een zonneboiler, sneller terugverdienen. De ISDE is beschikbaar voor particulieren en zakelijke gebruikers (bv. bedrijf, vereniging, woningcorporatie, …).

 

Hoeveel bedraagt de subsidie voor een warmtepomp?

Het bedrag van de subsidie voor het plaatsen van een warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp dat je installeert en het vermogen. Sinds 1 januari 2022 zijn de subsidiebedragen van de ISDE voor warmtepompen fors gestegen. Nu liggen de bedragen gemiddeld tussen de € 500 en 10.000. Dat hogere subsidiebedrag is alleen geldig voor subsidieaanvragen en geïnstalleerde warmtepompen sinds 2022. Installaties die daarvoor zijn geplaatst, vallen nog onder de oude tarieven.

LET OP: om aanspraak te maken op de subsidie moet de warmtepomp geplaatst worden door een deskundig installateur. Deze kan je meer info geven over het type warmtepomp waarmee je recht hebt op een subsidie. Hij kan je ook meer uitleg geven over de voorwaarden en aanvraagprocedure voor de warmtepomp subsidie. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Je moet aan enkele voorwaarden voldoen om de subsidies voor een warmtepomp te krijgen:

 • Voorwaarden particulieren: je kan de subsidie pas aanvragen na de installatie van de warmtepomp.
 • Voorwaarden zakelijke gebruikers: je vraagt de subsidie aan vooraleer je de warmtepomp koopt. Let op, want aan je aanvraag moet je wel al een offerte van een installateur toevoegen.
 • Voorwaarden warmtepomp: de warmtepomp moet nieuw zijn en geïnstalleerd worden door een deskundig installateur. Het moet gaan om een lucht-waterwarmtepompgrond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp die is opgenomen in de meest recente uitgave van de Meldcodelijst Warmtepompen. Het maximale thermische vermogen bedraagt 400 kW. 

 

Hoe subsidie warmtepomp aanvragen?

Particulieren kunnen de subsidie voor warmtepompen aanvragen nadat het toestel geplaatst en betaald is. De aanvraag moet binnen de 24 maanden na de installatie gebeuren. Daarbij moet je o.a. een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van de warmtepomp meesturen. Een installateur bezorgt je de nodige documenten en kan je helpen bij je aanvraag. Ontvang vrijblijvend offertes van deskundige installateurs via de offertepagina.

Zakelijke gebruikers moeten de subsidie aanvragen voordat ze de warmtepomp kopen. Om te bepalen of je in aanmerking komt, moet de uitkeringsinstantie kunnen nagaan of de te plaatsen warmtepomp aan de vereiste voorwaarden voldoet. Daarom kan je bij je aanvraag al een offerte van een installateur toevoegen. De warmtepomp moet door een deskundig installateur geplaatst worden om aanspraak te maken op de subsidie. Ontvang vrijblijvend advies en offertes van deskundige installateurs via de offertepagina.

 

Sinds 2022: verhoging ISDE voor (hybride) warmtepompen!

Sinds 1 januari 2022 is het subsidiebedrag voor (hybride) warmtepompen verhoogd van 20% naar 30%. De komende drie jaar (van 2022 tot 2024) neemt het ISDE-budget toe tot 282 miljoen euro. Zo wil het kabinet de aankoop van duurzame verwarmingsinstallaties stimuleren.

 

 


2. Gemeentelijke subsidie warmtepomp

Naast de Investeringssubsidie Duurzame Energie zijn er in sommige gevallen nog lokale leningen of subsidies voor warmtepompen beschikbaar. Je raadpleegt best je lokaal bestuur om te weten te komen of er warmtepomp subsidies of andere financiële maatregelen zijn en wat de voorwaarden zijn. Je kan je ook altijd laten informeren over de mogelijkheden door een erkend warmtepomp installateur.

 

subsidie warmtepomp

 

Andere financiële ondersteuningen voor warmtepompen

Voor het plaatsen van een warmtepomp kan je niet alleen een beroep doen op een warmtepomp subsidie. Er zijn nog andere manieren die het aantrekkelijker maken om te investeren in een warmtepomp.

1. Energiebespaarlening

Voor de financiering van een warmtepomp kan je ook gebruik maken van de Energiebespaarlening. Je kan er aanspraak op maken als particulier of als Vereniging van Eigenaren (VvE). Een groot voordeel van de Energiebespaarlening is dat de rente onveranderd blijft tijdens de lening.

 

Hoeveel kan ik lenen?

Als particulier kan je min. € 1.000 en max. € 27.000 lenen voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen zoals het plaatsen van een warmtepomp. Wil je jouw woning tot een (bijna) Nul op de Meter woning renoveren (Zeer Energiezuinig Pakket +/Nul op de Meter)? Dan kan je max. € 71.000 lenen. De looptijd van de lening is 7 tot 20 jaar.

Als VvE moet je min. € 25.000 (maximaal € 33.000 per appartementsrecht) lenen. De looptijd van de lening ligt tussen 10 en 30 jaar.

BELANGRIJK: woningeigenaars met een bepaald maximaal verzamelinkomen kunnen renteloos de Energiebespaarlening aangaan. Dit is ideaal voor mensen met weinig leenruimte. Zo hoopt het Warmtefonds ook die doelgroep te stimuleren om hun woning te verduurzamen.

 

Hoe kan ik de Energiebespaarlening aanvragen?

De Energiebespaarlening vraag je aan vooraleer de werken van start gaan. Om te kunnen bepalen of je in aanmerking komt voor de lening, moet het Nationaal Warmtefonds natuurlijk wel over voldoende info beschikken over de uit te voeren werken. Daarom moet je bij de aanvraag al een offerte van een installateur kunnen voorleggen.

TIP: samenwerken met een erkend installateur is niet alleen verplicht om de Energiebespaarlening te kunnen krijgen, het is ook sterk aangeraden. Een vakspecialist kan je adviseren over de beste oplossing én verzekert je van een correcte plaatsing. Ontvang vrijblijvend offertes van deskundige installateurs.

 

2. Regeling groenprojecten (groene hypotheeklening)

Investeer je in een groenproject, bijvoorbeeld door een warmtepomp te plaatsen? Dan kan je een groenverklaring aanvragen waarmee je bij de bank een hypotheeklening met lagere rente kan krijgen. Die ‘groene’ lening kan je gebruiken om je woning te verduurzamen met energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van een warmtepomp of investeren in (nieuwe) gevel-, dak- of vloerisolatie.

 

Hoe krijg ik een lening met lagere rente?

De precieze voorwaarden kunnen verschillen van bank tot bank. Je contacteert dus best je bank of hypotheekadviseur voor meer informatie over deze maatregel. Het is uiteindelijk de bank die voor jou de groenverklaring aanvraagt. Natuurlijk moet je daarvoor wel kunnen aantonen welke werken op je planning staan. Dat kan bijvoorbeeld via een officiële offerte van een vakman. Ontvang hier vrijblijvend offertes.

 

Samenwerken met een professional loont!

Samenwerken met een vakman is altijd de beste keuze. Deze kan je adviseren op maat van jouw situatie en wensen én verzekert je van een correcte plaatsing van de warmtepomp die voldoet aan alle voorwaarden. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

 

 


FAQ subsidie warmtepomp 2023

Heb je nog vragen omtrent de subsidies voor warmtepompen in 2023? Dan kan je terecht bij een ervaren installateur. Hij voorziet je van advies op maat van jouw situatie. Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond warmtepomp subsidies. • Wat is het nut van de Regeling Groenprojecten?
  Wil je als spaarder of belegger deelnemen aan een groenfonds? Dan steun je niet alleen investeerders van duurzame projecten, maar dat levert je tevens rechtstreeks een belastingvoordeel op. Deze compenseren de lage rentevoet van een groene hypotheeklening. Zo krijg je een vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing en een heffingskorting op het bedrag dat is vrijgesteld. Wil je graag meer weten over de Regeling groenprojecten en de groene hypotheeklening? Ga dan eens langs bij jouw bank.


 • Waarom loont het om te investeren in een warmtepomp?

  Een warmtepomp is een groene en duurzame verwarmingsinstallatie die warmte onttrekt aan de lucht, de bodem of het grondwater en deze weer afgeeft aan je woning of je sanitair water. Investeren in een warmtepomp, is dus een toekomstbestendige keuze.

  De Nederlandse overheid streeft ernaar om in 2050 meer dan 7 miljoen woningen volledig gasloos te verwarmen. Draag daarom zelf je steentje bij en kies voor een warmtepomp. De aanschafprijs is niet min, maar dankzij de diverse subsidies en de gunstige energiebesparing heb je je warmtepomp op termijn wel sneller terugverdiend.

  Warmtepomp plaatsen? Dat kan! Neem contact op met een installateur actief in je buurt via onze gratis offertedienst. Deze zoekt naar de beste oplossing op maat en bezorgt je de nodige attesten om succesvol je subsidieaanvragen in te kunnen dienen. Start hier je aanvraag.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs