Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Subsidie warmtepomp 2024

Laatste update: 03 Jun 2024 — Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen. Om de aankoop te stimuleren, kan je voor de meeste types warmtepompen subsidies krijgen. Een overzicht van de beschikbare warmtepomp subsidies met info over de bedragen, voorwaarden en aanvraagprocedures vind je hier.

 

Warmtepomp subsidies & financiële voordelen 2024
1. ISDE voor warmtepompen
2. Gemeentelijke subsidie warmtepomp
3. Energiebespaarlening
4. Groene hypotheeklening

 

BELANGRIJK: duurzame energie verplicht bij ingrijpende renovatie

Sinds 1 februari 2022 is het in Nederland verplicht om een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie op te wekken na een ingrijpende renovatie waarbij je ook je verwarmings- en/of koelinstallatie vernieuwt, verandert of vergroot. Dat kan op verschillende manieren: met zonnepanelen, maar ook met een warmtepomp.

Meer weten over de mogelijkheden? Een erkende installateur vertelt je er graag alles over. Ontvang gratis advies op maat van jouw situatie via onze offerteservice.

 

1. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kan je de investering in een milieuvriendelijk verwarmingstoestel, zoals een warmtepomp of een zonneboiler, sneller terugverdienen. De ISDE is beschikbaar voor particulieren en zakelijke gebruikers (bv. bedrijf, vereniging, woningcorporatie, …).

 

Hoeveel bedraagt de ISDE voor een warmtepomp?

De subsidie voor warmtepompen dekt gemiddeld 30% van de investeringskosten. Het bedrag van de subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp dat je installeert en het vermogen. De bedragen liggen gemiddeld tussen € 500 en 13.000. Let wel: dit zijn verhoogde bedragen sinds 2022 die enkel geldig zijn voor subsidieaanvragen en geïnstalleerde warmtepompen sinds 2022. Installaties die daarvoor zijn geplaatst, vallen nog onder de oude tarieven.

BELANGRIJK: laat je binnen 24 maanden ook isolatiewerken uitvoeren? Dan verdubbelt het subsidiebedrag voor de isolatiemaatregel. Een professional kan je verder informeren over alle subsidie mogelijkheden. Ontvang informatie en advies op maat. • Wat zijn de voorwaarden?

  Je moet aan enkele voorwaarden voldoen om de subsidie voor een warmtepomp te krijgen:

  • Voorwaarden particulieren: je kan de subsidie pas aanvragen na de installatie van de warmtepomp. De warmtepomp moet geïnstalleerd worden in een woning met bouwjaar vóór 1 januari 2019.
  • Voorwaarden zakelijke gebruikers: je vraagt de subsidie aan vooraleer je de warmtepomp koopt. Let op, want bij je aanvraag moet je wel al een offerte van een installateur toevoegen.
  • Voorwaarden warmtepomp: de warmtepomp moet nieuw zijn en geïnstalleerd worden door een deskundig installateur. Het moet gaan om een hybride warmtepomp, lucht-waterwarmtepompgrond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp die is opgenomen in de meest recente uitgave van de Meldcodelijst Warmtepompen. Het maximale thermische vermogen bedraagt 400 kW. 


 • Hoe de ISDE voor warmtepompen aanvragen?

  Particulieren kunnen de subsidie voor warmtepompen aanvragen binnen de 24 maanden nadat het toestel geplaatst en betaald is. Je voegt de volgende informatie toe: de meldcode van het toestel, de factuur en het betaalbewijs met datum van de aanschaf en installatie van de warmtepomp en de contactgegevens van de installateur. Je installateur bezorgt je de nodige documenten en kan je helpen bij je aanvraag.

  Zakelijke gebruikers moeten de subsidie aanvragen voordat ze de warmtepomp kopen. Om te bepalen of je in aanmerking komt, moet de uitkeringsinstantie kunnen nagaan of de te plaatsen warmtepomp aan de vereiste voorwaarden voldoet. Daarom kan je bij je aanvraag al een offerte van een installateur toevoegen. De warmtepomp moet door een deskundig installateur geplaatst worden om aanspraak te maken op de subsidie. Ontvang vrijblijvend advies en offertes van deskundige installateurs via de offertepagina.

 

Opnieuw verhoging ISDE voor (hybride) warmtepompen

Het budget van de ISDE, de subsidieregeling voor onder meer (hybride) warmtepompen, is in 2024 op verhoogd. Dat was in 2023 ook al het geval. Door het grote aantal aanvragen is het subsidiebudget verhoogd en is er in totaal € 591 miljoen beschikbaar in 2024.

 

2. Gemeentelijke subsidie warmtepomp

Naast de Investeringssubsidie Duurzame Energie zijn er in sommige gevallen nog lokale leningen of subsidies voor warmtepompen beschikbaar. Je raadpleegt best je lokaal bestuur om te weten te komen of er warmtepomp subsidies of andere financiële maatregelen zijn en wat de voorwaarden zijn.

TIP: je kan je ook altijd laten informeren over de mogelijkheden door een erkend warmtepomp installateur.

 

Lees onder de foto meer over de Energiebespaarlening, de groene hypotheeklening en FAQ.

subsidies warmtepomp

 

3. Energiebespaarlening

Voor het plaatsen van een warmtepomp kan je niet alleen een beroep doen op een warmtepomp subsidie. Er zijn nog andere manieren die het aantrekkelijk maken om te investeren in een warmtepomp, waaronder de financiering via de Energiebespaarlening voor particulieren en VvE’s. Een groot voordeel van de Energiebespaarlening is dat de rente onveranderd blijft tijdens de lening.

 

Hoeveel kan ik lenen voor een warmtepomp?

 • Particulieren: je kan min. € 1.000 en max. € 27.000 lenen voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen zoals het plaatsen van een warmtepomp. Bij een Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP) kan je max. € 54.000 lenen. Bij een Nul op de Meter woning (NOM) loopt het bedrag op tot max. € 71.000. De looptijd van de lening is 7 tot 20 jaar.
 • VvE’s: als VvE moet je min. € 25.000 (maximaal € 33.000 per appartementsrecht) lenen. De looptijd van de lening ligt tussen 10 en 30 jaar.

BELANGRIJK: woningeigenaars met een bepaald maximaal verzamelinkomen kunnen renteloos de Energiebespaarlening aangaan. Dit is ideaal voor mensen met weinig leenruimte. Zo hoopt het Warmtefonds ook die doelgroep te stimuleren om hun woning te verduurzamen. • Wat zijn de voorwaarden?
  De Energiebespaarlening vraag je aan voordat de werken van start gaan. Ben je particulier? Dan moet je de eigenaar en bewoner zijn van de woning. De warmtepomp moet geplaatst worden in een bestaande woning. Voor nieuwbouwwoningen kan je de Energiebespaarlening dus niet aanvragen.


 • Hoe de Energiebespaarlening aanvragen?
  Je vraagt de Energiebespaarlening aan via een online aanvraagformulier. Nadat je je Mijn Warmtefonds-account hebt geactiveerd, ontvang je een bevestiging. Om te kunnen bepalen of je in aanmerking komt voor de lening, moet het Nationaal Warmtefonds over voldoende info beschikken over jouw financiële situatie en de uit te voeren werken. Daarom moet je bij de aanvraag de nodige documenten en een offerte van een installateur kunnen voorleggen.

 

4. Groene hypotheeklening (regeling groenprojecten)

Investeer je in een groenproject, bijvoorbeeld door een warmtepomp te plaatsen? Dan kan je een groenverklaring aanvragen waarmee je bij de bank een hypotheeklening met lagere rente kan krijgen. Die ‘groene’ lening kan je gebruiken om je woning te verduurzamen met energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van een warmtepomp of investeren in (nieuwe) gevel-, dak- of vloerisolatie. • Hoe krijg ik een lening met lagere rente?
  De precieze voorwaarden kunnen verschillen van bank tot bank. Je contacteert dus best je bank of hypotheekadviseur voor meer informatie over deze maatregel. Het is uiteindelijk de bank die voor jou de groenverklaring aanvraagt. Natuurlijk moet je daarvoor wel kunnen aantonen welke werken op je planning staan. Dat kan bijvoorbeeld via een officiële offerte van een vakman. Ontvang hier vrijblijvend offertes.


 • Wat is het nut van de Regeling Groenprojecten?
  Wil je als spaarder of belegger deelnemen aan een groenfonds? Dan steun je niet alleen investeerders van duurzame projecten, het levert je tevens een rechtstreeks belastingvoordeel op. Dit compenseert de lage rentevoet van een groene hypotheeklening. Zo krijg je een vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing en een heffingskorting op het bedrag dat is vrijgesteld. Wil je graag meer weten over de Regeling groenprojecten en de groene hypotheeklening? Ga dan eens langs bij jouw bank.

 

 

 FAQ subsidie warmtepomp 2024

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond warmtepomp subsidies. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan kan je steeds terecht bij een ervaren warmtepomp installateur. • Waarom loont het om te investeren in een warmtepomp?

  Een warmtepomp is een groene en duurzame verwarmingsinstallatie die warmte onttrekt aan de lucht, de bodem of het grondwater en deze weer afgeeft aan je woning of je sanitair water. Investeren in een warmtepomp, is dus een toekomstbestendige keuze.

  De Nederlandse overheid streeft ernaar om in 2050 meer dan 7 miljoen woningen volledig gasloos te verwarmen. Draag daarom zelf je steentje bij en kies voor een warmtepomp. De aanschafprijs is niet min, maar dankzij de diverse subsidies en de gunstige energiebesparing verdien je je warmtepomp sneller terug.

  Warmtepomp plaatsen? Een ervaren installateur zoekt naar de beste oplossing op maat en bezorgt je de nodige attesten om succesvol je subsidieaanvragen in te kunnen dienen. Vind een installateur in de buurt. • Is een warmtepomp ook interessant zonder subsidie?

  Toch wel, een warmtepomp op maat van jouw situatie is de meest energiezuinige manier om je woning en eventueel je sanitair water te verwarmen. Door je lagere energiekosten verdien je je investering op termijn dus sowieso terug.

  BELANGRIJK: er is echter geen enkele reden om de warmtepomp subsidie niet aan te vragen. Een vakman informeert je over de voorwaarden en de aanvraag, waardoor de hele procedure van een leien dakje loopt. Ontvang gratis advies op maat via erkende installateurs actief in je buurt. • Hoe weet ik of ik recht heb op een warmtepomp subsidie in 2024?
  Daarvoor kan je terecht bij een gecertificeerde installateur. Die zorgt niet alleen voor een correcte plaatsing van je warmtepomp, maar informeert je ook grondig over alle voorwaarden voor de subsidie. Bovendien bezorgt hij je ook alle nodige documenten voor een vlotte aanvraag. Wil je gericht adviezen, werkwijzen, … vergelijken van meerdere vakmannen actief in je buurt? Dat kan via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs