Verwarminginfo.nl

Subsidie warmtepomp: bedragen & voorwaarden

Laatste update, 14 januari 2020 — Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om de woning te verwarmen. Om de aankoop ervan te stimuleren kan je subsidies krijgen voor de plaatsing van dit toestel. Hier vind je de belangrijkste financiële maatregelen die de investering in warmtepompen een pak aantrekkelijker maken.

Ga snel naar: Investeringssubsidie Duurzame Energie – Gemeentelijke subsidie – Energiebespaarlening – Groene hypotheeklening

 

 

1) Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Via de Investeringssubsidie Duurzame Energie kan je de investering in een milieuvriendelijk verwarmingstoestel, zoals een warmtepomp of een zonneboiler, sneller terugverdienen.

 

Hoeveel bedraagt de vergoeding?

Het bedrag van de subsidie voor het plaatsen van een warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp dat je installeert en het vermogen. Je kan de apparatenlijst op rvo.nl controleren om te kijken wat het indicatieve subsidiebedrag voor jouw toestel zal zijn. Deze lijst wordt voortdurend aangevuld met nieuwe merken en types.

Het subsidiebedrag voor warmtepompen is gemiddeld € 1.000 – 2.500. De bedragen van de subsidies zijn voor een groot deel gebaseerd op het thermisch vermogen van de warmtepomp. Dit bevat soms ook een gedeelte niet-hernieuwbaar vermogen. Dat niet-hernieuwbaar gedeelte telt niet meer mee voor het vermogen waarop de subsidie berekend wordt. Dat kan leiden tot een lager subsidiebedrag voor een aantal lucht-waterwarmtepompen.

 

Voorwaarden ISDE warmtepomp

 • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
 • Het gaat om een lucht-waterwarmtepompgrond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepompLucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten.
 • De warmtepomp moet deel uitmaken van een verwarmingstoestel en moet voorzien zijn van een etiket, een productkaart en technische info. Het vermogen van het ruimteverwarmingstoestel mag maximaal 70 kW zijn.
 • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.
 • De warmtepomp is geïnstalleerd door een erkende installateur. Hiervan moet je een bewijs kunnen voorleggen (bv. een factuur).

 

Naast de specifieke voorwaarden voor warmtepompen, gelden ook nog enkele algemene voorwaarden:

 • Je beschikt over een geldig Burgerservicenummer.
 • Het toestel moet na 01/01/2016 gekocht zijn. De datum van het afsluiten van de koopovereenkomst geldt hierbij.
 • De subsidieaanvraag dien je binnen de 6 maand na de installatie van het apparaat aan te vragen.
 • De investering gebeurt voor de subsidieaanvraag.
 • Het moet gaan om een nieuwe warmtepomp die jouw eigendom is. Je beschikt over een bewijs van aankoop.
 • Het apparaat moet in Nederland geïnstalleerd zijn en mag niet verwijderd worden binnen het jaar na installatie
 • De subsidieaanvraag valt onder de voorwaarden die gelden op het moment van de subsidieaanvraag.

 

Subsidie warmtepomp aanvragen

De aanvraag voor een subsidie voor een warmtepomp gebeurt via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Je kan hiervoor gebruik maken van je DigiD.

Op het moment dat je de premie als particulier aanvraagt, moet de warmtepomp al betaald, geïnstalleerd en in gebruik genomen zijn. Je moet de subsidie binnen de 6 maanden na de installatie aanvragen om er in aanmerking voor te komen. Binnen de 8 weken na de aanvraag kan je een beslissing verwachten.

 

Een vakman kan je meer info geven over het type warmtepomp waarmee je recht zal hebben op een subsidie. Hij kan je ook meer uitleg geven over de voorwaarden en aanvraagprocedure voor de warmtepompsubsidie. Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van warmtepompen. Klik hier voor meer info.

 

 

2) Gemeentelijke subsidie warmtepomp

Naast de landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie zijn er in sommige gevallen nog lokale subsidies of interessante leningen voor warmtepompen beschikbaar. Je raadpleegt best je lokaal bestuur om te weten te komen of er premies of andere financiële maatregelen zijn voor het plaatsen van een warmtepomp en wat de voorwaarden zijn.

 

subsidie warmtepomp

 

Andere financiële ondersteuningen voor warmtepompen

Voor het plaatsen van een warmtepomp kan je niet alleen een beroep doen op een subsidie. Er zijn nog andere manieren die het aantrekkelijker maken om te investeren in een warmtepomp.

 

1) Energiebespaarlening

Voor de financiering van een warmtepomp kan je ook gebruik maken van de Energiebespaarlening. Je betaalt daarbij een aantrekkelijke en vaste rente, er zijn geen afsluitkosten, alles wordt onderhands verstrekt en je kan de lening of een deel daarvan boetevrij aflossen.

Daarbij kan je als particulier 2.500 tot 65.000 euro lenen. De looptijd van deze goedkope lening varieert van 7 tot 15 jaar, afhankelijk van het geleende bedrag.

Het gaat om een maandannuïteitenlening waarvoor je als aanvrager niet ouder dan 75 jaar mag zijn. Je moet ook eigenaar en bewoner zijn van de woning. Verder blijft de aanvraag voor de Energiebespaarlening 3 maanden geldig.

 

2) Groene hypotheeklening

Sommige banken bieden een lagere rente aan bij hypotheekleningen als je energiebesparende maatregelen in je woning neemt. De precieze voorwaarden kunnen verschillen van bank tot bank. Je contacteert dus best je bank of hypotheekadviseur voor meer informatie over deze maatregel.

 

 

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs