Verwarminginfo.nl
Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Subsidie warmtepomp 2021 (overzicht)

Laatste update: 18 januari 2021 — Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om de woning te verwarmen. Om de aankoop ervan te stimuleren kan je er subsidies voor krijgen. Een overzicht van de warmtepomp subsidies beschikbaar in 2021 met info over de bedragen, voorwaarden en hoe je ze aanvraagt vind je hieronder.

 

Beschikbare warmtepomp subsidies:

1. Investeringssubsidie duurzame energie voor warmtepompen
2. Gemeentelijke subsidie warmtepomp

Andere financiële voordelen:

1. Energiebespaarlening
2. Groene hypotheeklening

 

1. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kan je de investering in een milieuvriendelijk verwarmingstoestel, zoals een warmtepomp of een zonneboiler, sneller terugverdienen. De ISDE is beschikbaar voor particulieren en zakelijke gebruikers (bvb. bedrijf, vereniging, woningcorporatie, …).

 

Hoeveel bedraagt de subsidie voor een warmtepomp?

Het bedrag van de subsidie voor het plaatsen van een warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp dat je installeert en het vermogen. Doorgaans ligt het subsidiebedrag voor warmtepompen tussen gemiddeld € 500 en 8.000. Voor kleine warmtepompen die bedoeld zijn voor het verwarmen van tapwater, bijvoorbeeld, warmtepompboilers, bedraagt de subsidie doorgaans € 500 (excl. eventuele label-bonus).

LET OP: om aanspraak te kunnen maken op de subsidie moet de warmtepomp geplaatst worden door een deskundig installateur. Deze kan je meer info geven over het type warmtepomp waarmee je recht hebt  op een subsidie. Hij kan je ook meer uitleg geven over de voorwaarden en aanvraagprocedure voor de warmtepomp subsidie. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Er moet aan enkele voorwaarden voldaan worden om de subsidies voor een warmtepomp te krijgen:

  • Voorwaarden particulieren: je kan de subsidie pas aanvragen na de installatie van de warmtepomp.
  • Voorwaarden zakelijke gebruikers: je vraagt de subsidie aan vooraleer je de warmtepomp koopt. Let op, want bij je aanvraag moet je wel al een offerte van een installateur meesturen.
  • Voorwaarden warmtepomp: de warmtepomp moet nieuw zijn en geïnstalleerd worden door een deskundig installateur. Het moet gaan om een lucht-waterwarmtepompgrond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepompLucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten.

 

Hoe subsidie warmtepomp aanvragen?

Particulieren kunnen de subsidie voor warmtepompen pas aanvragen nadat het toestel geplaatst en betaald is. De aanvraag moet binnen de 12 maand na de installatie gebeuren. Daarbij moet je onder andere een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van de warmtepomp meesturen. Een installateur voorziet je van de nodige documenten en kan je ook helpen bij je aanvraag. Ontvang vrijblijvend advies en offertes van deskundige warmtepomp installateurs via de offertepagina.

Zakelijke gebruikers moeten de subsidie aanvragen voordat ze de warmtepomp kopen. Om te bepalen of je in aanmerking komt moet de uitkeringsinstantie natuurlijk wel kunnen nagaan of de te plaatsen warmtepomp aan de vereiste voorwaarden voldoet. Daarom kan je bij je aanvraag al een offerte van een installateur toevoegen. De warmtepomp moet hoe dan ook door een deskundig installateur geplaatst worden om aanspraak te kunnen maken op de subsidie. Ontvang vrijblijvend advies en offertes van deskundige installateurs via de offertepagina.

 


2. Gemeentelijke subsidie warmtepomp

Naast de landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie zijn er in sommige gevallen nog lokale leningen of subsidies voor warmtepompen beschikbaar. Je raadpleegt best je lokaal bestuur om te weten te komen of er warmtepomp subsidies of andere financiële maatregelen zijn en wat de voorwaarden zijn. Je kan je ook altijd laten informeren over de mogelijkheden door een erkend warmtepomp installateur.

 

subsidie warmtepomp

 

Andere financiële ondersteuningen voor warmtepompen

Voor het plaatsen van een warmtepomp kan je niet alleen een beroep doen op een warmtepomp subsidie. Er zijn nog andere manieren die het aantrekkelijker maken om te investeren in een warmtepomp.

1. Energiebespaarlening

Voor de financiering van een warmtepomp kan je ook gebruik maken van de Energiebespaarlening. Je kan er aanspraak op maken als particulier of als Vereniging van Eigenaren (VvE).

 

Hoeveel kan ik lenen?

Als particulier kan je tot max. € 25.000 lenen voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen zoals het plaatsen van een warmtepomp. Wil je jouw woning tot een (bijna) Nul op de Meter woning renoveren (Zeer Energiezuinig Pakket +/Nul op de Meter)? Dan kan je max. € 65.000 lenen. De looptijd van de lening is 7 tot 20 jaar.

Als VvE kan je min. € 25.000 en max. € 10.000.000 (maximaal € 25.000 per appartementsrecht) lenen. De looptijd van de lening ligt tussen 10 en 30 jaar.

Een groot voordeel van de Energiebespaarlening is dat de rente onveranderd blijft tijdens de lening.

 

Hoe kan ik de Energiebespaarlening aanvragen?

De Energiebespaarlening vraag je aan vooraleer de werken van start gaan. Om te kunnen bepalen of je in aanmerking komt voor de lening, moet het Nationaal Warmtefonds natuurlijk wel over voldoende info beschikken over de uit te voeren werken. Daarom moet je bij de aanvraag al een offerte van een installateur kunnen voorleggen.

TIP: samenwerken met een erkend installateur is niet alleen verplicht om de Energiebespaarlening te kunnen krijgen, het is ook sterk aangeraden. Een vakman kan je gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie én verzekert je van een correcte plaatsing. Ontvang vrijblijvend offertes van deskundige installateurs.

 

2. Regeling groenprojecten (groene hypotheeklening)

Investeer je in een groenproject, bijvoorbeeld door een warmtepomp te plaatsen? Dan kan je een groenverklaring aanvragen waarmee je bij de bank een hypotheeklening met lagere rente kan krijgen.

 

Hoe krijg ik een lening met lagere rente?

De precieze voorwaarden kunnen verschillen van bank tot bank. Je contacteert dus best je bank of hypotheekadviseur voor meer informatie over deze maatregel. Het is uiteindelijk de bank die voor jou de groenverklaring aanvraagt. Natuurlijk moet je daarvoor wel kunnen aantonen welke werken je plant. Dat kan bijvoorbeeld via een offerte van een vakman.

Samenwerken met een vakman is hoe dan ook het meest aangeraden. Deze kan je adviseren op maat van je situatie en verzekert je van een correcte plaatsing van de warmtepomp die voldoet aan alle voorwaarden. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina.

 

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs