Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Werking warmtepomp

Met een warmtepomp benut je de gratis warmte van de natuur om je woning of het sanitaire water te verwarmen. Je bespaart er niet alleen een hoop geld mee maar helpt ook mee om uitputting van natuurlijke energiebronnen te voorkomen. Maar hoe werkt een warmtepomp nu? In dit artikel lees je meer over de werking van een warmtepomp, de verschillende warmtepomp systemen, de kostprijs & het verbruik.

Ga snel naar:
Soorten warmtepompen & werkingsprincipe
Prijs warmtepomp
Rendement warmtepomp
Verbruik warmtepomp
Veelgestelde vragen werking warmtepomp
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen, zoals de buitenlucht, de aarde of het grondwater. Deze onttrokken warmte kan je vervolgens benutten om het CV-water of het sanitaire water in huis te verwarmen.

 

Onderdelen warmtepomp

Een warmtepomp bestaat uit o.a. 2 warmtewisselaars, een elektrische pomp, een compressor en een leidingensysteem gevuld met een speciale vloeistof. De compressor perst een gas samen, waardoor de temperatuur in de compressor stijgt. De warmtewisselaars en de pomp zorgen er vervolgens voor dat de warmte die door de compressor is gegenereerd, opgenomen kan worden en afgegeven aan het verwarmingssysteem in huis.

Warmtepomp laten plaatsen? Schakel een ervaren installateur in. Deze geeft jou meer info over de werking van een warmtepomp en zorgt voor een correcte plaatsing. Vind een installateur in de buurt.

warmtepomp systemen

 

 

Soorten warmtepompen en hun werkingsprincipe

Er zijn 4 soorten warmtepompen: water-water, grond-water, lucht-water en lucht-lucht warmtepompen. De werking van de warmtepomp systemen berust op dezelfde natuurkundige principes, het is alleen de manier waarop de warmte onttrokken en afgegeven wordt die per type pomp verschilt. Daarnaast bestaan er ook nog hybride warmtepompen, die een warmtepomp en CV-ketel combineren. We geven een overzicht van de soorten warmtepompen en de manier waarop ze warmte onttrekken aan de omgeving:

 

1. Water-water warmtepomp werking

Met een water-water warmtepomp benut je de warmte van het grondwater om het CV-water in huis te verwarmen. Hiervoor worden buiten 2 putten geslagen waarin de collectoren worden geplaatst. De putten hebben, afhankelijk van de bodemsamenstelling, een diepte van 25 tot 150 meter.

Aangezien de temperatuur van het grondwater op deze diepte altijd constant is, behaal je met een water-water warmtepomp, zelfs bij extreme vrieskou, het hoogste rendement. Dit systeem wordt vaak toegepast bij lage energiewoningen en is het duurste systeem vanwege de hoge kosten van de grondboringen.

 

2. Grond-water warmtepomp werking

Met behulp van een grond-water warmtepomp kun je de warmte van de aarde (de grond) benutten om het CV-water te verwarmen. De collectoren die nodig zijn om de aardwarmte op te vangen kunnen zowel horizontaal als verticaal in de bodem geplaatst worden.

Hoe dieper de collectoren liggen, hoe constanter de bodemtemperatuur en hoe hoger het rendement. Als de temperatuur van de geothermische warmte niet hoog genoeg is, gebruikt deze warmtepomp de compressor, verdamper en condensor om bij te verwarmen. Het elektriciteitsverbruik blijft bij deze warmtepomp vrij laag.

 

3. Lucht-water warmtepomp werking

Lucht-water warmtepompen halen warmte uit de omgevingslucht. Deze warmtepompen zijn goedkoper dan geothermische waterpompen (water-water, grond-water), omdat er geen dure grondboringen nodig zijn. Het rendement van luchtpompen ligt echter wel wat lager, omdat de temperatuur van de buitenlucht varieert.

Hoe kouder de buitentemperatuur, hoe lager het rendement. Ze presteren dus het best in de warme periodes. Lucht-water warmtepompen worden daarom vaak toegepast voor verwarming van het sanitaire water of het zwembadwater. Ze zijn bovendien makkelijk te plaatsen.

 

4. Lucht-lucht warmtepomp werking

Lucht-lucht warmtepompen geven de warmte af aan de lucht in plaats van aan het sanitaire water of CV-water. Je kan de werking van deze warmtepomp vergelijken met de werking van een airconditioningsysteem, alleen wordt de lucht verwarmd in plaats van afgekoeld. Ze bestaan ook altijd uit een buiten- en binnenunit.

Lucht-lucht warmtepompen zijn vooral geschikt voor kleine ruimtes waarin nog geen verwarmingssysteem aanwezig is. Het zijn relatief goedkope apparaten die vooral geschikt zijn als bijverwarming. Je kunt dit type warmtepompen in de zomer ook gebruiken als airconditioningsysteem.

 

5. Hybride warmtepomp werking

De vaakst voorkomende soorten hybride warmtepompen werken met een lucht-water warmtepomp en een hoogrendementsketel op aardgas of mazout. Ze bestaan uit een warmtewisselaar, compressor, condensor en de CV-ketel. Daarbij verwarmt de warmtepomp het CV-water met warmte uit de omgevingslucht.

Als de warmtepomp niet genoeg warmte kan onttrekken uit de lucht, warmt de CV-ketel het water verder op. Hybride warmtepompen zijn vooral aangewezen wanneer je nog steeds op gas wil verwarmen, maar je je verbruik toch wil verlagen door een duurzaam alternatief te kiezen.

 

Welke warmtepomp kiezen?

Geothermische systemen bieden het hoogste rendement omdat de aarde of het grondwater op grote diepte altijd constant is. Deze systemen zijn dan ook het meest geschikt voor het verwarmen van het CV-water. De werking van lucht-water warmtepompen is wat minder efficiënt in vergelijking met geothermische warmtepompen, maar door de lagere aanschaf- en installatiekosten en andere toepassingsmogelijkheden zijn ze toch erg interessant.

Advies nodig? Een installateur kan je verder informeren over de verschillende warmtepomp soorten en geef je persoonlijk advies over wat de meest geschikte soort is voor jouw situatie. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Warmtepomp prijs

Gemiddeld ligt de prijs voor een warmtepomp tussen € 2.500 en 24.000 (excl. btw en incl. plaatsing). De kostprijs van een warmtepomp installatie hangt af van diverse factoren zoals de bodemsamenstelling, de oppervlakte van je woning en het gewenste type warmtepomp. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de prijzen van de verschillende warmtepompen soorten:

Soort warmtepompGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Water-water warmtepomp€ 15.000 à 20.000
Grond-water warmtepomp€ 10.000 à 24.000
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 à 12.500
Lucht-lucht warmtepomp€ 2.500 à 8.000
Hybride warmtepomp€ 5.000 à 7.000

LET OP: de prijzen in de tabel zijn slechts richtprijzen. Om de exacte prijs te kennen voor de installatie van jouw warmtepomp, vraag je best offertes aan bij erkende installateurs. Zo kan je gericht verschillende prijzen vergelijken en een doordachte keuze maken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Werking warmtepomp grond

 

Rendement warmtepompen

Het rendement van warmtepompen wordt uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance). Gemiddeld is de COP van een warmtepomp 4. Een warmtepomp gebruikt met andere woorden gemiddeld 1 kWh aan elektriciteit om 4 kWh aan warmte te produceren. Een hogere COP betekent daarbij een hoger rendement. Je kan op die manier gemakkelijk het rendement van verschillende soorten warmtepompen vergelijken.

Om de COP van een warmtepomp te berekenen, moet je de geleverde energie delen door de verbruikte energie. Verder kunnen ook de isolatiegraad van je woning, de temperatuur van de warmtebron, het verwarmingssysteem… het rendement beïnvloeden.

TIP: een installateur kan het exacte rendement voor jouw warmtepomp berekenen, rekening houdende met de verschillende factoren. Kom in contact met installateurs in de buurt.

 

Verbruik warmtepomp

Om te kunnen functioneren gebruikt een warmtepomp een bepaalde hoeveelheid elektriciteit. Het verbruik van je warmtepomp is o.a. afhankelijk van het energieverbruik van je woning, het vermogen van je warmtepomp, het soort warmtepomp en het rendement. Voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 15.000 kWh per jaar voor verwarming en sanitair warm water en met een warmtepomp met COP 3, ligt het verbruik van je warmtepomp op 5.000 kWh per jaar.

Het totale energieverbruik in de woning gaat echter significant dalen omdat je geen gas of mazout meer hoeft te verstoken om de woning te verwarmen. Je benut immers gratis warmte van de natuur. Met een warmtepomp ga je met andere woorden efficiënter gebruikmaken van energie die reeds in de natuur aanwezig is.

Veelgestelde vragen werking warmtepomp

Hieronder vind je nog het antwoord op enkele veelgestelde vragen over de werking van een warmtepomp: • Hoe werkt een warmtepomp bij vrieskou?
  Ook bij vrieskou kan je een warmtepomp nog steeds gebruiken om je CV water en sanitair water te verwarmen. Een warmtepomp kan namelijk tot bij -20° C warmte onttrekken aan de omgeving. De vloeistof in de warmtepomp kookt al bij -15 graden en gaat dan condenseren en warmte afgeven. De warmtepomp zal daarbij wel harder moeten werken en dus meer energie verbruiken. Geothermische warmtepompen hebben bij vriesweer het hoogste rendement, omdat de bodemtemperatuur vrij constant blijft.


 • Kan je een warmtepomp met vloerverwarming combineren?
  Warmtepompen werken optimaal in combinatie met lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming. Hoe lager de watertemperatuur, hoe hoger het rendement van de warmtepomp omdat de warmtepomp minder hard moet werken om de juiste temperatuur te bereiken. Beide systemen zorgen dan ook voor een hoger warmtecomfort, een lager energieverbruik en dus een lagere energierekening.


 • Hoe werkt een warmtepomp om je woning te koelen?
  Je kan je woning in de zomer ook koelen met een warmtepomp. Met een lucht-water warmtepomp kan je bijvoorbeeld de werking van de compressor omdraaien zodat deze het water in het circuit koelt. Het onttrekt dan de warmte uit de woning en geeft deze af aan de omgeving. Met een grond-water warmtepomp of een water-water warmtepomp kan je je woning ook passief koelen. Het systeem gebruikt dan de koelte uit de bodem om het water af te koelen.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs