Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepomp zonder buitenunit

Warmtepompen zijn er in verschillende soorten en maten. Je kan zelfs kiezen voor een warmtepomp zonder een grote, weinig esthetische buitenunit in je tuin, op je plat dak, tegen je gevel, … Heb je interesse in zo’n monoblock warmtepomp zonder buitenunit in plaats van een split-systeem (met buitenunit)? In dit artikel ontdek je alles over de mogelijkheden, werking, kosten, …

Ga snel naar:
Soorten warmtepompen zonder buitenunit
Kosten warmtepomp zonder buitenunit
Werking warmtepomp zonder buitenunit
Waarom een erkende installateur inschakelen?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

Waarom kiezen voor een warmtepomp zonder buitenunit?

Ben je bezig met een nieuwbouwproject? Heb je net een rijwoning of appartement gekocht? Of wil je je huidige woning energetisch renoveren? In al deze situaties is een warmtepomp zonder buitenunit het overwegen waard. Met zo’n monoblock-systeem ben je namelijk zeker van…

 • Verschillende mogelijkheden: niet enkel geothermische warmtepompen werken zonder buitenunit. Tegenwoordig bestaan er ook al monoblock-varianten van lucht-water, lucht-lucht en hybride warmtepompen. Verder in dit artikel lees je alles de soorten warmtepompen zonder buitenunit.
 • Nieuwe technologieën: tot voor kort werkten alle lucht warmtepompen met een buitenunit. De laatste paar jaar brengen meer en meer fabrikanten echter monoblock-varianten van dit type op de markt. Die halen hun energie uit de buitenlucht zonder een lelijke buitenunit in je tuin of tegen je gevel. Kortom, je bent dus zeker van de nieuwste technologische innovaties.
 • Geen esthetische impact op je woning: een buitenunit ziet er zelden mooi uit. Met een monoblock warmtepomp vermijd je dat zo’n grote unit een smet vormt op het uitzicht van je woning.
 • Vlottere plaatsing: bij een split-systeem is een koeltechnische verbinding tussen de binnen- en buitenunit nodig. Dat is bij een monoblock warmtepomp niet het geval. Een elektrische en eventueel een waterzijdige aansluiting voor je centrale verwarming volstaan. Daardoor gaat de installatie sneller en je hebt geen plaatsverlies buiten.
 • Minder kans op warmteverlies: bij een te grote afstand tussen de binnen- en buitenunit van een warmtepomp stijgt het risico op warmteverlies en een lager rendement. Met een systeem zonder buitenunit ben je zeker van een optimaal rendement en dus een kortere terugverdientijd.
 • Geen geluidsoverlast voor je buren: zeker in appartementsgebouwen, rijwoningen, … kunnen buitenunits van warmtepompen voor geluidsoverlast zorgen. Een nieuwe, fluisterstille monoblock warmtepomp in je kelder, berging, garage, … vormt dan ook een interessant alternatief.

Interesse in een warmtepomp zonder buitenunit? Laat je dan zeker informeren over de mogelijkheden door een erkende installateur actief in je buurt. Vergelijk gratis advies op maat van jouw situatie!

warmtepomp zonder buitenunit

 

Soorten warmtepompen zonder buitenunit

Warmtepompen met een buitenunit zijn van het type lucht-water of lucht-lucht. Maar uit welke alternatieven met een monoblock-systeem kan je allemaal kiezen? Een kort overzicht:

 

1. Geothermische warmtepompen zonder buitenunit

Een geothermische warmtepomp haalt zijn energie uit de aardwarmte (de aardbodem of het grondwater). Dergelijke systemen hebben dus geen buitenunit nodig om warmte uit de buitenlucht te halen. Door de constante temperatuur van de aardwarmte ben je trouwens zeker van het best mogelijke rendement. Het nadeel is wel dat er voor dit type warmtepomp grote grondwerken in je tuin nodig zijn (voor een buizennetwerk of diepteboringen).

Geschikte toepassing: nieuwe cv-installatie bij nieuwbouw of totaalrenovatie
Kosten geothermische warmtepomp: € 10.000 à 24.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

2. Lucht-water warmtepomp zonder buitenunit

Dit type warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht om je cv-water en eventueel je sanitair water of zelfs je zwembadwater te verwarmen. Zo’n warmtepomp heeft vaak een binnen- en een buitenunit, maar er komen steeds meer monoblock-varianten op de markt. In plaats van zo’n grote buitenunit volstaan 2 ventilatieroosters in je gevel voor de luchtaanvoer- en afvoer. Bovendien neemt zo’n monoblock-warmtepomp in je woning niet meer ruimte in beslag dan een standaard wandketel.

Geschikte toepassing: vervanging van bestaande cv-ketel / nieuwe cv-installatie bij nieuwbouw of renovatie / zwembadverwarming
Kosten lucht-water warmtepomp: € 7.500 à 12.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

3. Lucht-lucht warmtepomp zonder buitenunit

Net als een lucht-water warmtepomp haalt ook dit type zijn warmte uit de buitenlucht. Alleen geeft dit toestel de opgewekte warmte niet af aan je cv-water, maar aan de lucht in je woning. Op warme dagen kan je de werking van zo’n warmtepomp bovendien omdraaien en het toestel als airco gebruiken. Meestal gaat het om een split-systeem met koelleidingen, maar er zijn tegenwoordig ook monoblock-versies van zo’n lucht-lucht warmtepomp op de markt. Ook hier volstaan 2 muurdoorgangen met een buitenrooster.

Geschikte toepassing: vervanging van elektrische verwarming in een kleine woning (bv. appartement) / airco in nieuwbouw of bestaande woning
Kosten lucht-lucht warmtepomp: € 2.500 à 8.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

4. Hybride warmtepomp zonder buitenunit

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een condensatieketel en een lucht-water warmtepomp. Het gaat om een slim systeem dat altijd de energiebron kiest die op dat moment het voordeligst is. Op de meeste momenten zal dat de buitenlucht zijn. De nieuwste modellen hebben trouwens geen buitenunit meer nodig om de warmte uit die buitenlucht te halen. Bij zo’n hybride cv-ketel zonder buitenunit zijn enkel 2 gaten in je gevel nodig, net als bij gewone lucht warmtepompen zonder buitenunit.

Geschikte toepassing: vervanging van bestaande cv-ketel met kleine renovatie (zonder extra isolatie, nieuwe warmtetoestellen of leidingen, …)
Kosten hybride warmtepomp: € 5.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

5. Warmtepompboiler zonder buitenunit

Met een warmtepompboiler verwarm je niet je woning, maar je sanitair water. Ook zo’n energiezuinige, duurzame boiler is verkrijgbaar in een monoblock-versie. Het gaat om een gesloten systeem van een warmtepomp en een boilervat voor je sanitair water. Net als bij een lucht warmtepomp zijn er geen koelleidingen tussen een binnen- en buitenunit nodig. Een installateur maakt gewoon 2 gaten in je gevel om de luchtkanalen aan te brengen voor de aan- en afvoer van lucht.

Geschikte toepassing: boiler bij nieuwbouw of renovatie / bij grote gezinnen of gezinnen met grote warmwaterbehoefte
Kosten warmtepompboiler: € 3.000 à 5.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

Welke soort warmtepomp zonder buitenunit kies ik best?

Dat hangt vooral van jouw situatie af. Bij een nieuwbouw is een geothermische warmtepomp duidelijk de meest rendabele keuze (op voorwaarde dat je voldoende plaats hebt voor de vereiste grondwerken). Bij een kleinere renovatie is een hybride warmtepomp zonder buitenunit dan weer een interessante optie.

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Daarvoor vraag je best advies op maat aan meerdere installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht hun voorstellen vergelijken op vlak van type warmtepomp, merken, prijzen, … Ontvang gratis offertes bij erkende installateurs!

 

Kosten warmtepomp zonder buitenunit

Bij een warmtepomp zonder buitenunit hangt de prijs vooral af van het type en het vereiste vermogen (op maat van de omvang van je woning, isolatie, …). Enkele richtprijzen op een rij in onderstaande tabel.

Benieuwd naar een kostenberekening op maat van jouw situatie? Ontvang hier vrijblijvend offertes.

Type warmtepomp zonder buitenunitGemiddelde kosten (excl. btw, incl. plaatsing)
Geothermische warmtepomp€ 10.000 à 24.000
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 à 12.500
Lucht-lucht warmtepomp€ 2.500 à 8.000
Hybride warmtepomp€ 5.000 à 7.000
Warmtepompboiler€ 3.000 à 5.000

LET OP: verschillende fabrikanten bieden monoblock warmtepompen aan. Ga je bv. voor een Remeha warmtepomp zonder buitenunit of een toestel van Stiebel Eltron, Vaillant, …? Om merken en prijzen te vergelijken vraag je best meerdere voorstellen aan bij erkende installateurs. Start je aanvraag hier!

 

Druk de kosten van je investering met warmtepomp subsidies!

Voor de plaatsing van een warmtepomp zonder buitenunit kom je in aanmerking voor verschillende subsidies en financiële voordelen. Zo druk je de kosten van je investering en verdien je je warmtepomp nog sneller terug.

Meer weten over deze subsidies? Een erkende installateur geeft je graag meer uitleg én bezorgt je alle documenten voor een correcte aanvraag. Ontvang gratis advies op maat!

 

 

hybride warmtepomp zonder buitenunit

 

Werking warmtepomp zonder buitenunit

Een warmtepomp verpompt warmte van buiten naar binnen. Maar om die energie uit de aardwarmte of de buitenlucht te halen is dus niet noodzakelijk een buitenunit nodig. Het hele proces van verdampen en condenseren kan ook gebeuren binnen 1 gesloten monoblock-systeem. De verschillende stappen op een rij:

 1. Warmtepomp haalt warmte uit de omgeving

  Een warmtepomp zonder buitenunit haalt warmte uit zijn omgeving met een koelvloeistof. Die vloeistof bereikt onder lage druk en op een lage temperatuur zijn kookpunt en verdampt. Zo neemt die vloeistof de omgevingswarmte op.

 2. Warmtepomp verhoogt de temperatuur van die omgevingswarmte

  De verdampte koelvloeistof gaat naar een compressor. Dit onderdeel perst de damp dan samen. Zo krijgt die damp een hogere temperatuur dan het water voor je centrale verwarming of de lucht in je woning. Het is deze compressor die elektriciteit verbruikt.

 3. Warmtepomp geeft warmte af aan je verwarmingssysteem

  De damp komt daarna in een condensor terecht. Door te condenseren geeft de damp zijn warmte af aan je cv-water. Dat water vertrekt dan naar je warmtetoestellen (bv. vloerverwarming/lage temperatuur radiatoren) om zo je woning op te warmen.

 4. Cyclus begint opnieuw

  Is alle warmte afgegeven? Dan condenseert de damp in de warmtepomp volledig en ontstaat weer de koelvloeistof van bij het begin. Daarna begint deze cyclus van verdampen onder lage temperatuur, damp samenpersen en condenseren opnieuw.

Nog vragen over een warmtepomp zonder buitenunit? Met al je vragen over de werking, kenmerken, vermogens, … van zulke warmtepompen kan je terecht bij een erkende installateur actief in je buurt.

 

Waarom een erkende installateur inschakelen?

Er zijn cv-installateurs die gespecialiseerd zijn in de plaatsing van warmtepompen en zonneboilers. Die hebben een certificaat van bekwaamheid (RESCert). Wil jij een warmtepomp laten plaatsen? Dan doe je best een beroep op zo’n vakman. Dan ben je zeker van…

 • Advies op maat: welk type warmtepomp zonder buitenunit is het meest geschikt voor jouw situatie? Welk vermogen heb je nodig? Moet je dan ook je radiatoren vervangen of niet? Een erkende installateur geeft je advies op maat gedurende het hele project.
 • Correcte plaatsing: een gespecialiseerde installateur plaatst je warmtepomp volgens de regels van de kunst. Zo kan je rekenen op een optimaal rendement, een zo energiezuinig mogelijke werking en dus een zo kort mogelijke terugverdientijd.
 • Kwalitatieve merken: een vakman werkt enkel met toestellen van hoogwaardige merken. Denk bv. aan een Remeha warmtepomp zonder buitenunit of een toestel van Nibe, Vaillant, Stiebel Eltron, …
 • Verplichte keuring: verwarmingsinstallaties moeten om het aantal jaar een verplichte keuring ondergaan: de SCIOS- en de EPBD III-keuring. Je deskundige gaat o.a. na of je installatie beantwoordt aan de veiligheidsvoorschriften, of die nog goed is ingeregeld, … op basis daarvan krijg je een inspectieverslag. Installaties kleiner dan 100 kW moeten doorgaans 1x om de 4 jaar gekeurd worden.
 • Onderhoud: het is niet wettelijk verplicht om je warmtepomp te laten nakijken om de 2 jaar, maar het is wel sterk aanbevolen. Tijdens zo’n onderhoud controleert een vakman het koelcircuit, kijkt hij of er onderdelen aan vervanging toe zijn, … Tip: vraag naar de mogelijkheden voor een onderhoudscontract.
 • Subsidies & financiële voordelen: werk je samen met een gecertificeerde installateur? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een subsidie of andere financiële voordelen. Vraag er zeker naar bij je installateur.

Op zoek naar een erkende installateur actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs