Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Onderhoud gasketel: verplichting & prijzen

Ben je in het bezit van een gasketel en gebruik je deze als centrale verwarming? Dan gelden er een aantal wettelijke verplichtingen op vlak van onderhoud en keuring. Wat houden die regels precies in? Wie staat in voor de keuring en het onderhoud van je gasketel? En hoeveel kost dat? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Keuring gasketel
Onderhoud gasketel prijs
Onderhoud gasketel verplicht?
Werkwijze onderhoud gasketel
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

Keuring gasketel

De Nederlandse overheid heeft een regelgeving opgesteld voor de keuring en het onderhoud van gasketels. Er gelden 2 verplichtingen:

  1. Periodieke keuring van stookinstallaties uit het Activiteitenbesluit
  2. De EPBD III-keuring

1. Periodieke keuring van stookinstallaties uit het Activiteitenbesluit

Met een periodieke keuring zorg je voor een optimale werking, veiligheid en energiezuinigheid van je stookinstallatie. Een keuring omvat:

  • de toevoer van brandstof en de verbrandingslucht,
  • de afvoer van verbrandingsgassen,
  • de afstelling voor verbranding.

BELANGRIJK: blijkt uit de periodieke keuring dat een onderhoud noodzakelijk is, dan moet je dat onderhoud binnen de 2 weken laten uitvoeren. Kom vrijblijvend in contact met erkende technici in jouw regio.

 

Frequentie periodieke keuring

Of je al dan niet verplicht bent om een keuring van je gasketel te laten uitvoeren, is afhankelijk van het vermogen van het toestel. Je vindt het vermogen op het kenplaatje van je cv-ketel. Dat bevindt zich doorgaans op de buitenkant van de ketel en is meestal zilverkleurig. Kijk daarbij altijd naar het maximumvermogen.

  • Vermogen 20 – 100 kW (cv-ketels in woningen): voor gasgestookte verwarmingsinstallaties met een vermogen van 20 tot 100 kW, waaronder ook cv-ketels in woningen, is een keuring niet verplicht. Om een veilige en optimale werking te garanderen, wordt het wel aangeraden.
  • Vermogen > 100 kW: Voor gasgestookte verwarmingsinstallaties met een vermogen van 100 kW of hoger is een vierjaarlijkse keuring wel verplicht.

 

Wie moet de keuring uitvoeren?

De gasketelwet bepaalt dat werken (plaatsing / onderhoud / reparatie) aan gasverbrandingsinstallaties enkel uitgevoerd mogen worden door installateurs met een CO-certificaat. Vind een erkend technicus actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Welke werken worden uitgevoerd bij de keuring?

De technicus onderzoekt het opwekkingsrendement en het opgestelde vermogen ten opzichte van de warmtevraag.

 

Wie is verantwoordelijk bij huurwoningen?

Huiseigenaars zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van gasinstallaties in de huurwoning en zijn dus wettelijk verplicht voor de keuring en het onderhoud van de gasketel. In de praktijk wordt in het huurcontract echter meestal expliciet vermeld dat de huurder instaat voor het periodieke onderhoud en moet je als huurder zelf een afspraak maken met een erkend technicus. Vind technici actief in jouw buurt via onze offerteservice.


2. EPBD III-keuring

Naast de verplichte keuring vanuit het Activiteitenbesluit is ook de EPBD III-keuring voor verwarmingssystemen verplicht. Verwarmingssystemen op gas met een nominaal vermogen vanaf 70 kW moeten 1 keer om de 4 jaar gekeurd worden. Is je verwarmingssysteem gekoppeld aan een ventilatiesysteem? Dan moet ook het ventilatiesysteem gekeurd worden.

Gratis offertes op maat aanvragen bij erkende technici in je buurt? Dan kan je doen via onze offertepagina.

 

Onderhoud gasketel prijs

De prijs voor het onderhoud van een gasketel bedraagt gemiddeld € 100 à 200 (incl. btw). Hierin zit zowel de controle en het correct afstellen van de ketel als het opstellen van de nodige attesten. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend voorstellen van erkende technici.

Let op: in geval van dringende interventies kunnen extra kosten aangerekend worden. Het kan ook dat er tijdens de keuring van de gasketel defecten aan het licht komen. Hou ook in dat geval rekening met extra kosten voor herstellingen of wisselstukken.

 

Druk de kosten via een onderhoudscontract

Heel wat cv-installateurs bieden ook onderhoudscontracten aan. Met zo’n contract vertrouw je het onderhoud van je gasketel toe aan éénzelfde vakman, die er in de loop van de jaren voor zorgt dat het onderhoud tijdig wordt uitgevoerd.

Zo ben jij er zeker van dat je altijd in orde bent met de wettelijke verplichtingen en kan je tussendoor ook terugvallen op de vakman in geval van defecten of problemen. Een onderhoudscontract is op termijn vaak ook goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten.

Tip: kijk altijd goed na wat het onderhoudscontract precies inhoudt en vergelijk voorstellen van verschillende vakmannen.

 

 

Gasketel onderhoud

Is een periodiek onderhoud van mijn gasketel verplicht?

In tegenstelling tot een periodieke keuring is een periodiek onderhoud van een gasketel niet verplicht. Een onderhoud is enkel verplicht wanneer uit de periodieke keuring blijkt dat de gasketel een onderhoud nodig heeft. Desondanks is een regelmatig onderhoud wel sterk aangeraden, o.a. om volgende redenen:

  • Een goed afgestelde ketel verbruikt minder energie en stoot minder CO2 uit.
  • Je voorkomt storingen.
  • Een gasketel die goed onderhouden is, gaat langer mee.
  • Je voorkomt gevaarlijke situaties zoals koolmonoxidevergiftiging.

Onderhoud laten uitvoeren? Ontvang gratis offertes op maat van erkende technici via onze offertepagina.

 

Wat houdt het onderhoud van een gasketel in?

Afhankelijk van de staat van de gasketel, duurt het onderhoud doorgaans tussen 1 en 2,5 uur. Daarbij doet de technicus doorgaans 3 dingen:

  1. Gasketel controleren

    Tijdens het onderhoud zorgt de technicus voor een grondige controle en reiniging van het stooktoestel (de brander en andere specifieke onderdelen). Hij doet enkele wettelijk verplichte metingen en controleert onder andere de algemene staat van het toestel, de verluchting van het stooklokaal, de aanvoer van verbrandingslucht en de verbrandingswaarden. Hij controleert en reinigt ook de schoorsteen of rookgasafvoer.

    Het kan zijn dat bij het onderhoud bepaalde defecten opduiken of slijtagegevoelige onderdelen vervangen moeten worden (thermokoppel, dichtingsringen, enz.). In dat geval zal de vakman bijkomend ook de herstellingswerken uitvoeren.

  2. Gasketel correct afstellen

    Merkt de technicus tijdens de controle fouten op, dan zal hij de gasketel achteraf terug correct afstellen.

  3. Attesten opmaken

    Wanneer alles in orde is, wordt het reinigings- en verbrandingsattest opgemaakt. Het is aangeraden om altijd de laatste 2 attesten bij te houden.

    Op zoek naar een erkend technicus in je buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor een ketelonderhoud ontvangen?

Kies voor een erkend technicus. Zo ben je er zeker van dat het onderhoud correct uitgevoerd wordt en dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Ontvang snel prijzen en vergelijk voorstellen via onderstaand formulier.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende technici