Verwarminginfo.nl
Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Onderhoud gasketel: verplichtingen en prijzen

Ben je in het bezit van een gasketel en gebruik je deze als centrale verwarming? Dan ben je in sommige gevallen wettelijk verplicht een vierjaarlijks onderhoud te laten doen. De overheid heeft hiervoor een aantal regels opgesteld. Waar een installatie aan moet voldoen, wanneer een gasketel onderhoud verplicht is en hoeveel het kost lees je hier.

Ga snel naar: prijsbelang onderhoudwerkzaamheden bij onderhoudoffertes ontvangen

 

Hoeveel kost een onderhoud?

Het onderhoud van een gasketel kost tussen de € 100 à 200 (incl. btw). Een erkend technicus zoeken voor jouw type ketel en op maat van jouw agenda? Vraag snel prijzen en voorstellen aan.

 

Wanneer is een gasketel onderhoud verplicht?

Of je al dan niet verplicht bent om een keuring van je gasketel te laten uitvoeren is afhankelijk van het vermogen van het toestel. Je vindt het vermogen op het kenplaatje van je cv-ketel. Dat bevindt zich doorgaans op de buitenkant van de ketel en is meestal zilverkleurig. Kijk daarbij altijd naar het maximumvermogen.

 

 • Vermogen 20 – 100 kW (cv-ketels in woningen): niet verplicht

  Voor gasgestookte verwarmingsinstallaties met een vermogen van 20 tot 100 kW, waaronder ook cv-ketels in woningen, is een keuring niet verplicht. Om een veilige en optimale werking te garanderen, wordt het wel aangeraden.

  Sinds 2015 bestaat er wel een kwalificatiesysteem voor installateurs waarmee ze op vrijwillige basis erkend worden door de Stichting OK CV. Een erkende OK CV installateurs kan je cv-ketel dan beoordelen als onderdeel van een reguliere onderhouds- en servicebeurten. Hij garandeert je daarbij een veilige en optimale werking van je CV-ketel.

 

 • Vermogen > 100 kW: verplicht

  Voor gasgestookte verwarmingsinstallaties met een vermogen van 100 kW of hoger is een keuring wel verplicht.

  Hoe vaak is onderhoud verplicht? Eenmaal per 4 jaar.

  Wie moet het onderhoud uitvoeren? Een installatiebedrijf dat SCIOS-gecertificeerd is. De stichting SCIOS beheert en ontwikkelt kwaliteitssystemen voor inspectie- en installatiebedrijven voor het onderhoud en de keuring van technische installaties. SCIOS-gecertificeerde experts voldoen aan de regels en eisen die zijn vastgelegd in de SCIOS-certificatieregeling en het SCIOS-certificatiereglement.

  Welke werken worden uitgevoerd bij de keuring? De technicus onderzoekt het opwekkingsrendement en het opgestelde vermogen ten opzichte van de warmtevraag.

 

 

Wie is verantwoordelijk bij huurwoningen?

Huiseigenaars zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van gasinstallaties in de huurwoning. Ben je als huurder niet zeker over de veiligheid van de installatie? Vraag dan zeker aan je verhuurder om de installatie te controleren.

 

Onderhoud gasketel prijs

De prijs voor het onderhoud van een gasketel bedraagt gemiddeld € 100 à 200 (incl. btw). Hierin zit zowel de controle en het correct afstellen van de ketel als het opstellen van de nodige attesten. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend voorstellen van erkende technici.

Let op, in geval van dringende interventies kunnen extra kosten aangerekend worden. Het kan ook dat er tijdens de keuring van de gasketel defecten aan het licht komen. Hou ook in dat geval rekening met extra kosten voor herstellingen of wisselstukken.

 

Druk de kosten via een onderhoudscontract

Heel wat cv-installateurs bieden ook onderhoudscontracten aan. Met zo’n contract vertrouw je het onderhoud van je gasketel toe aan éénzelfde vakman, die er in de loop van de jaren voor zorgt dat het onderhoud tijdig wordt uitgevoerd. Zo ben jij er zeker van dat je altijd in orde bent met de wettelijke verplichtingen en kan je tussendoor ook terugvallen op de vakman in geval van defecten of problemen. Een onderhoudscontract is op termijn vaak ook goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten.

Tip: kijk altijd goed na wat het onderhoudscontract precies inhoudt en vergelijk voorstellen van verschillende vakmannen.

 

 

onderhoud gasketel

 

Waarom is periodiek onderhoud noodzakelijk?

 • Een goed afgestelde ketel verbruikt minder energie en stoot minder CO2 uit.
 • Je voorkomt storingen.
 • Een gasketel die goed onderhouden is, gaat langer mee.
 • Je voorkomt gevaarlijke situaties zoals koolmonoxidevergiftiging.
 • Vierjaarlijks onderhoud is in sommige gevallen wettelijk verplicht.

 

Wat houdt onderhoud van gasketels in?

Afhankelijk van de staat van de gasketel, duurt het onderhoud doorgaans tussen 1 en 2,5 uur. Daarbij doet de technicus doorgaans 3 dingen:

 1. Gasketel controleren

  Tijdens het onderhoud zorgt de technicus voor een grondige controle en reiniging van het stooktoestel (de brander en andere specifieke onderdelen). Hij doet enkele wettelijk verplichte metingen en controleert onder andere de algemene staat van het toestel, de verluchting van het stooklokaal, de aanvoer van verbrandingslucht en de verbrandingswaarden. Hij controleert en reinigt ook de schoorsteen of rookgasafvoer.

  Het kan zijn dat bij het onderhoud bepaalde defecten opduiken of slijtagegevoelige onderdelen vervangen moeten worden (thermokoppel, dichtingsringen, enz.). In dat geval zal de vakman bijkomend ook de herstellingswerken uitvoeren.

 2. Gasketel correct afstellen

  Merkt de technicus tijdens de controle fouten op, dan zal hij de gasketel achteraf terug correct afstellen.

 3. Attesten opmaken

  Wanneer alles in orde is, wordt het reinigings- en verbrandingsattest opgemaakt. Het is aangeraden om altijd de laatste 2 attesten bij te houden.

 

Offertes voor een ketelonderhoud ontvangen?

Kies voor een erkend technicus. Zo ben je er zeker van dat het onderhoud correct uitgevoerd wordt en dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Ontvang snel prijzen en vergelijk voorstellen via onderstaand formulier.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende technici