Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Duurzaam verwarmen

Wil je je oude verwarmingsketel vervangen met een duurzamer alternatief? Of ben je aan het bouwen en wil je de meest geschikte oplossing om je woning milieuvriendelijk te verwarmen? Goed nieuws, in dit artikel ontdek je meerdere opties om je huis duurzaam te verwarmen. Om welke mogelijkheden gaat het? Hoeveel kosten ze? En is dit voldoende voor een energiezuinige woning? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar:
Hoe je huis duurzaam verwarmen?
Duurzaam verwarmen woning: prijzen
Milieuvriendelijk verwarmen: andere eisen
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Waarom de shift maken naar duurzaam verwarmen?

De klimaatopwarming laat er geen twijfel over bestaan. Om onze planeet leefbaar te houden, moeten we af van fossiele brandstoffen. Onze woningen duurzaam verwarmen is daarbij een essentiële factor. Ecologisch verwarmen is de enige oplossing op lange termijn met het oog op…

 • Lagere energiefactuur: een duurzame verwarmingsinstallatie behaalt een hoog rendement. Dat betekent dat je beter verwarmt met minder energie. Werk je daarbij ook nog met groene stroom van je zonnepanelen? Dan bespaar je enorm op je energiefactuur. Bovendien hang je niet langer af van de sterk schommelende prijzen voor gas en stookolie.
 • Strengere wetgeving: nu investeren in een duurzame cv-installatie is slim. Zeker met het oog op de steeds strengere bouw- en verbouwnormen rond isolatie, maar ook rond het verwarmen met hernieuwbare energie. Volgens het Klimaatplan van de Europese Unie moeten fossiele brandstoffen tegen 2050 tot het verleden behoren.
 • Ecologische keuze: duurzaam verwarmen is streven naar een zo laag mogelijke CO2-uitstoot. Daardoor draag jij ook je steentje bij tot een betere wereld, zonder in te leveren op gebied van wooncomfort.
 • Gasvrije toekomst: er is al langer sprake van een grootschalige shift naar gasloos verwarmen. Door te kiezen voor een verwarmingsinstallatie zonder gas maak je meteen ook een toekomstbestendige keuze.

Interesse in een duurzame verwarmingsinstallatie? Maar heb je nog geen specifiek systeem op het oog? Neem dan contact op met verwarmingsinstallateur. Die helpt je graag verder met gericht advies. Start je aanvraag hier.

 

Hoe je huis duurzaam verwarmen?

Ben je op zoek naar duurzame verwarmingssystemen voor je woning die bovendien beantwoorden aan de steeds strenger wordende wetgeving? Hieronder vind je de meest geschikte installaties:

INSTALLATIE 1: warmtepomp
INSTALLATIE 2: hybride warmtepomp
INSTALLATIE 3: zonneboiler
INSTALLATIE 4: elektrische cv-ketel
INSTALLATIE 5: warmtenet

INSTALLATIE 1: warmtepomp

duurzaam verwarmen

Daikin, Vaillant, Remeha, … Al deze merken zetten volop in op de ontwikkeling van warmtepompsystemen. Deze maken deel uit van de energiemix van de toekomst. Warmtepompen onttrekken hun warmte aan omgevingsbronnen (lucht, grondwater of de aardbodem) en verwarmen zo onze woningen. Een overzicht:

 • Lucht warmtepomp: dit type warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om onze woningen te verwarmen (én te koelen in de zomer). Die warmte kan zo’n systeem dan afgeven aan de lucht in onze woning met een binnenunit (lucht-lucht) of aan het cv-water dat door de radiatoren of de vloerverwarming stroomt (lucht-water).
 • Geothermische warmtepomp: deze installatie heeft doorgaans het hoogste rendement. Je hebt keuze uit een water-water of grond-water warmtepomp. Beiden halen hun warmte uit de aardbodem. Let wel, deze installaties vereisen verticale of horizontale grondboringen, waardoor de kosten hoger oplopen.

  • Wanneer is dit de meest geschikte oplossing?
  Een warmtepomp past zowel in bestaande woningen als in nieuwe woningen. Belangrijk is wel dat je het juiste type warmtepomp kiest voor jouw project. Zo is het vrijwel onmogelijk om een geothermische warmtepomp te plaatsen bij een kleine renovatie, omdat je in de meeste gevallen met grondboringen te maken krijgt. Kies dan eerder voor een lucht warmtepomp.


 • Hoeveel kost het?
  De prijs voor een warmtepomp start vanaf € 2.500 (excl. btw, incl. plaatsing), maar kan oplopen tot wel € 24.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Het prijsverschil ligt vooral bij het warmtepomp type en de omvang van de werken. Benieuwd naar meer prijzen? Ontdek ze verderop in het artikel.


 • Welke vakman inschakelen?
  Het plaatsen van een warmtepomp is de taak van een erkende warmtepompinstallateur. Een professional staat niet alleen in voor een correcte installatie van je systeem, maar adviseert je ook in je keuze. Wil je verschillende installateurs ontmoeten? Dat kan via ons gratis aanvraagformulier.

 

INSTALLATIE 2: hybride warmtepomp

Wat doet een hybride warmtepomp? Dit is een combinatie van een warmtepomp en een condensatieketel in 1 installatie. Beide systemen werken samen om je woning en je sanitair water te verwarmen. Kan je warmtepomp te weinig warmte leveren vanwege de koude buitentemperatuur? Dan schakelt dit systeem automatisch over op gas. Het systeem bepaalt dus zelf het meest efficiënte programma op dat moment.

  • Wanneer is dit de meest geschikte oplossing?
  Een hybride warmtepomp is een prima installatie voor wie een duurzame oplossing zoekt ter vervanging van z’n huidige cv-ketel. Het plaatsen van zo’n installatie vergt weinig tot geen breek- of sloopwerken en kan je dus eenvoudig aansluiten op je bestaande cv-installatie. Je hoeft er ook geen radiatoren voor te vervangen. Daarom is het erg geschikt voor (kleinschalige) renovatieprojecten.


 • Hoeveel kost het?
  Voor een hybride cv-ketel tel je al snel tussen de € 5.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing) neer. Wil je een volledig nieuwe verwarmingsinstallatie plaatsen? Dan ligt het bedrag hoger: gemiddeld € 11.000 à 14.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontdek hier meer over de prijzen.


 • Welke vakman inschakelen?
  Wil je een (hybride) warmtepomp plaatsen? Dan moet je een beroep doen op een erkende verwarmingsinstallateur die gespecialiseerd is in het plaatsen van warmtepompen. Alleen zo ben je zeker van een correcte installatie. Neem contact op met professionals actief in je regio.

 

INSTALLATIE 3: zonneboiler

ecologisch verwarmen

Een zonneboiler verwarmt je sanitair water met behulp van de zon. Wil je je zonneboiler óók gebruiken om je woning te verwarmen? Dan heb je een zonneboiler combi nodig. Dit systeem bevat niet alleen een voorraadvat en zonnecollectoren, maar ook een geïntegreerde cv-brander. Is er onvoldoende zon? Dan zal de cv-brander het water in het voorraadvat verder verwarmen tot de gewenste temperatuur. Zo heb je geen aparte cv-ketel meer nodig.

  • Wanneer is dit de meest geschikte oplossing?
  Zoek je een manier om op duurzame wijze je sanitair water en je woning te verwarmen? Dan is een zonneboilercombi een goede aankoop. Zeker bij nieuwbouwprojecten en grondige renovaties is een zonneboiler op z’n plaats.


 • Hoeveel kost het?
  De kostprijs van een zonneboiler hangt sterk af van de inhoud van het voorraadvat, het merk, het aantal collectoren, … Gemiddeld betaal je tussen de € 2.500 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Voor een zonneboilercombi liggen de richtprijzen hoger: € 11.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing).


 • Welke vakman inschakelen?
  Schakel voor het plaatsen van een zonneboiler altijd een erkende groene energie-installateur in. Die helpt je bepalen welk type zonneboiler je nodig hebt en welke capaciteit het meest geschikt is voor jouw huishouden. Zo ben je zeker van een installatie op maat van jouw verbruik. Interesse? Kom in contact met zonneboilerexperts actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 

INSTALLATIE 4: elektrische cv-ketel

duurzame elektrische verwarming

Een cv-ketel op stroom verwarmt je water met behulp van een elektrisch verwarmingselement. Vervolgens verspreidt een speciale pomp het warme water naar al jouw warmtetoestellen. Onthoud echter dat je 1 kWh stroom verbruikt per opgewekte kWh warmte. Beschik je dus niet over zonnepanelen? Dan kunnen de energiekosten behoorlijk hoog oplopen. Bovendien staat dit type cv-ketel niet in voor je warmwaterproductie, tenzij je voor een aangepast model kiest.

  • Wanneer is dit de meest geschikte oplossing?
  Woon je in een kleiner appartement? Is je woning goed geïsoleerd en beschik je over zonnepanelen? Dan is een elektrische cv-ketel een prima (tijdelijke) oplossing. Dit is echter niet de meest duurzame ketel. Woon je in een grotere woning? Overweeg in dit geval dan een warmtepomp of een hybride warmtepomp.


 • Hoeveel kost het?
  Elektrische cv-ketels zijn de goedkoopste optie van ons overzicht. Voor een basismodel betaal je tussen de € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Een model dat ook je sanitair water verwarmt, kost meer: € 4.000 à 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontdek hier meer over de prijzen.


 • Welke vakman inschakelen?
  De plaatsing van een elektrische cv-ketel gebeurt door een ervaren installateur. Benieuwd of dit type verwarmingsinstallatie geschikt is voor jouw woonsituatie? Neem dan contact op met een professional actief in je regio via ons gratis offerteformulier.

 

INSTALLATIE 5: warmtenet

Ten slotte hebben we ook nog warmtenetten of stadsverwarming: een netwerk van ondergrondse leidingen dat zowel je woning als je sanitair water verwarmt. Dit is restwarmte afkomstig van de industrie en wordt zo geleid naar andere bedrijven, openbare gebouwen of particuliere woningen. Het voordeel van zo’n warmtenet is dat je geen eigen verwarmingsketel of boiler nodig hebt. Zo vallen eventuele onderhoudskosten weg. Een echte win-winsituatie dus!

  • Wanneer is dit de meest geschikte oplossing?
  Helaas kan je zelf niet kiezen om een warmtenet aan te leggen. Dat bepaalt het gemeentebestuur op basis van een warmtezoneringsplan. Vooral dichtbewoonde gebieden met een gunstige ligging maken kans om aangesloten te worden op zo’n net. Woon jij in een huis dat binnenkort verwarmd wordt met een warmtenet? Dan investeer je beter zo snel mogelijk in na-isolatie en lagetemperatuurverwarming om nog meer uit je verwarmingsbron te halen.


 • Hoeveel kost het?
  Hier kunnen we geen concrete richtprijs voor geven. De investeringskost van een warmtenet neemt de uitbater van het warmtenet voor z’n rekening. In bepaalde gevallen word je als bewoner uitgenodigd om te investeren in een warmtenet in je buurt. Hoe groter het aantal investeerders, hoe lager de uiteindelijke aansluitingskosten. Wil je meer weten? Dan kan je altijd contact opnemen met je gemeente.


 • Welke vakman inschakelen?
  Het aanleggen van een warmtenet gebeurt nooit op eigen initiatief. De bedrijven die in deze hernieuwbare verwarmingsbron willen investeren, schakelen daarvoor een gespecialiseerd bedrijf in.

 

Duurzaam verwarmen woning: prijzen

De verschillende systemen om je woning duurzaam te verwarmen variëren sterk qua prijs. Ook het vereiste vermogen, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … spelen een rol. Een overzicht van de richtprijzen per type duurzame woningverwarming:

Duurzame verwarmingsinstallatieTypePrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
WarmtepompLucht-lucht warmtepomp€ 2.500 à 8.000
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 à 12.500
Water-water warmtepomp€ 15.000 à 20.000
Aarde-water warmtepomp€ 10.000 à 24.000
Hybride warmtepomp of cv-ketel€ 5.000 à 7.000
ZonneboilerZonneboiler€ 2.500 à 7.000
Zonneboiler combi€ 11.000 à 15.000
Elektrische cv-ketel€ 1.000 à 6.000
WarmtenetPrijs onbekend

BELANGRIJK: dit zijn richtprijzen. Wil je graag een beeld van de precieze kosten? Neem dan contact op met erkende installateurs actief in je regio en ontvang 2 à 3 offertes op maat. Start hier je aanvraag.

 

Druk de kosten met premies & financiële voordelen!

Voor veel gezinnen is de stap naar milieuvriendelijk verwarmen niet vanzelfsprekend en vaak ook duur. Gelukkig speelt de overheid hierop in door verschillende subsidies beschikbaar te stellen. Lees hier alles over de verschillende financiële voordelen.

 

Milieuvriendelijk verwarmen: andere eisen

milieuvriendelijk verwarmen

Wil je echt milieuvriendelijk verwarmen op elektriciteit? Dan is enkel investeren in een nieuwe verwarmingsinstallatie onvoldoende. Je woning moet namelijk beantwoorden aan meerdere vereisten om duurzaam en toekomstbestendig te verwarmen. We sommen de belangrijkste aandachtspunten voor je op:

 

VEREISTE 1: goede isolatie

Wil je investeren in een ecologische verwarmingsinstallatie? Dan is het een absolute vereiste dat je eerst grondig isoleert. Sla je deze stap over? Dan lekt alle duurzaam opgewekte warmte weg. En dat is zonde.

✓ Start je verduurzamingsmissie dus met het (na-)isoleren van je dak, muren en vloeren. Hoe minder warmte er kan ontsnappen, hoe beter.

 

VEREISTE 2: lagetemperatuurverwarming

Het doel van een duurzame verwarming is minder stoken en toch een aangename binnenhuistemperatuur behalen. Idealiter moet je je woning kunnen verwarmen met een max. watertemperatuur van 35 à 55° C. Heb je je woning grondig laten na-isoleren? Dan loont het om te onderzoeken in hoeverre je je verwarmingselementen kan vervangen door lage temperatuurverwarming.

✓  Bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) of nieuwbouwwoningen is duurzame vloerverwarming de beste keuze.

✓ Gaat het over kleinschalige renovaties? Kies dan voor een hybride warmtepomp die je kan aansluiten op je bestaande warmteafgiftesystemen.

 

VEREISTE 3: zonnepanelen

Streef je ernaar om energiezuinig te verwarmen met elektriciteit? Dan is het sterk aanbevolen om zelf je eigen groene energie op te wekken:

✓ In dit geval zijn zonnepanelen een logische keuze. Zo produceer je op een ecologische manier je eigen groene stroom en ben je stukken minder afhankelijk van het net.

✓ Heb je na al deze investeringen nog budget over? Overweeg dan een thuisbatterij. Daarmee sla je alle overtollig geproduceerde stroom van je zonnepanelen op en verhoog je jouw zelfverbruik (naar wel 70%).

 

Ecologisch verwarmen = samenspel van verschillende factoren

Het streven naar duurzaam verwarmen zonder gas is perfect mogelijk. De belangrijkste en 1e stap is het (na-)isoleren van je woning. Pas dán zullen andere investeringen als het plaatsen van een duurzame verwarmingsinstallatie, zonnepanelen en lage temperatuurverwarming een merkbaar verschil maken.

Huis duurzaam verwarmen? Neem contact op met een ervaren installateur. Hij bekijkt graag de mogelijkheden, gaat na welke stappen je het best eerst onderneemt en plaatst jouw installatie volgens de regels van de kunst. Ontvang via het onderstaande aanvraagformulier 2 à 3 offertes op maat:

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs