Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Subsidies verwarming 2024

Laatste update: 01 Apr 2024 – Met een energiezuinige verwarmingsinstallatie bespaar je heel wat energie. Dat loont, zowel voor het milieu als voor jouw portemonnee. Om dat te stimuleren, voorziet de overheid ook in 2024 enkele subsidies en andere financiële tegemoetkomingen voor investeringen in verwarming. Een overzicht vind je in dit artikel:

 

subsidie verwarming Nederland 1) Investeringssubsidie duurzame energie

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) van de overheid kan je als particulier verkrijgen als je investeert in zonneboilers, warmtepompen of je woning aansluit op een warmtenet.

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type toestel en het vermogen. Voor een warmtepomp levert de subsidie doorgaans een voordeel van ongeveer 30% op. De subsidie op zonneboilers is verlaagd in 2024, maar blijft rendabel.

Hoeveel de subsidie bedraagt, hangt af van het type, het merk, de capaciteit, … Zowel de aanvrager als het toestel moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de plaatsing gebeuren door een deskundig installateur.

LET OP: je kan geen ISDE meer krijgen als VvE. Die subsidie is vervangen door de SVVE.

 

2) Energiebespaarlening

Dit is een lening van het Nationaal Warmtefonds met een lage rente die gedurende de looptijd van de lening vast staat. Je kan ze als particulier of Vereniging van Eigenaars (VvE) verkrijgen als je investeert in bvb. de installatie van een warmtepomp, zonneboiler, hoogrendementsketel, HR-ketel (enkel particulieren), Micro-warmtekrachtkoppeling (enkel VvE’s), …

Je kan min. € 1.000 en max. € 71.000 lenen als particulier. Als VvE kan je min. € 10.000 en max. € 85.000 lenen per appartementsrecht. Sinds 1 november 2022 kan je in specifieke situaties zelfs een renteloze Energiebespaarlening afsluiten. Lees meer over de voorwaarden en het te lenen geldbedrag.

 

subsidies centrale verwarming Nederland 3) Regeling groenprojecten

De groene hypotheeklening of regeling groenprojecten is een samenwerking tussen banken en de overheid. Daarbij kunnen ‘groene’ investeerders een groenverklaring aanvragen waarmee ze een lening tegen een lager rentetarief kunnen krijgen. Als particulier kan het bvb. als je investeert in een warmtepomp of zonne-energie (bvb. via een zonneboiler of zonnepanelen voor de verwarming van zwembadwater).

De hoogte van het steunpercentage is afhankelijk van diverse factoren zoals de looptijd van de lening, … Het is de bank die de groenverklaring voor je aanvraagt. Daarvoor moet je wel kunnen aantonen welke werken je zal uitvoeren. Dat kan door een offerte van een installateur voor te leggen. Kom in contact met een expert actief in jouw omgeving via het formulier.

 

Hoe kan ik deze subsidies voor verwarming aanvragen?

Deze premies en andere financiële voordelen voor verwarming kan je aanvragen via de website van de instantie die ze uitkeert. Let op, om er aanspraak op te kunnen maken moet je de werken wel laten uitvoeren door een vakman. Bij sommige subsidies (bvb. bij de ISDE voor particulieren) moeten de werken zelfs eerst uitgevoerd en betaald zijn alvorens je ze kan aanvragen.

Andere steunmaatregelen (bvb. bij de Energiebespaarlening, regeling groenprojecten en SVVE voor VvE’s) moet je aanvragen vóór de uitvoering van de werken. Je moet dan wel kunnen aantonen welke werken je zal uitvoeren. Dat kan via een offerte van een installateur.

TIP: om te bepalen of en welke werken aan de centrale verwarming interessant zijn voor jouw situatie doe je er sowieso goed aan om eerst advies in te winnen bij verwarmingsspecialisten. Zij kunnen je adviseren over de beste oplossing voor je situatie en informeren over de financieringsmogelijkheden en subsidies voor een verwarmingsinstallatie. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 

 

FAQ over subsidies voor centrale verwarming • Bestaan er gemeentelijke subsidies voor werken aan de centrale verwarming?

  Ben je van plan een nieuwe verwarmingsinstallatie of andere werken aan de centrale verwarming te laten uitvoeren? Vraag dan ook zeker bij je eigen gemeente na of je in aanmerking komt voor een renovatiepremie voor verwarming. Sommige gemeenten en regio’s voorzien namelijk extra maatregelen en subsidies voor duurzame verwarming.

  Let op, de maatregelen en subsidiebedragen verschillen van gemeente tot gemeente. Raadpleeg daarom de Energiesubsidiewijzer om na te gaan welke maatregelen voor jouw regio van toepassing zijn. Daarnaast kan je je ook laten informeren en adviseren door een deskundig installateur. • Kan ik een subsidie voor vloerverwarming krijgen?
  In Nederland kan je geen subsidie voor vloerverwarming krijgen. Voor een warmtepomp, zonneboiler of bepaalde cv-ketels, waarmee je de vloerverwarming laat werken, kan je wel subsidies of andere financiële voordelen krijgen. Lees er meer over in dit artikel.


 • Welke subsidies kan ik krijgen voor een nieuwe cv-ketel?

  Een subsidie voor een een elektrische CV-ketel, HR, HR++, HR-ketel of ander type verwarmingsketel kan je in Nederland niet meer krijgen. Je kan jouw investering in een nieuwe verwarmingsketel wel goedkoper financieren dankzij de Energiebespaarlening. Deze is beschikbaar voor particulieren en Verenigingen van eigenaren (VvE). Lees er meer over in het artikel over de cv-ketel subsidies.

  TIP: ook zonder subsidie is het interessant om een nieuwe cv-ketel te plaatsen. Een nieuwe condensatieketel verbruikt namelijk 10% tot 30% minder. Zo geniet je van een beter warmtecomfort én bespaar je op de energiefactuur waardoor je de investering snel terugverdient. Ontvang vrijblijvend offertes op maat. • Is een nieuwe verwarmingsinstallatie ook interessant zonder premies?

  Er bestaan verschillende manieren om de kostprijs voor het vernieuwen of verbeteren van je centrale verwarming te drukken. De lokale en nationale overheden verlenen namelijk heel wat interessante steunmaatregelen onder de vorm van subsidies en goedkope leningen. Zo blijft het een interessante investering, zowel voor het milieu als voor jouw portemonnee.

  Ook als je niet in aanmerking komt voor een subsidie of goedkope lening is het interessant om te investeren in duurzame verwarming. Een nieuwe verwarmingsinstallatie is een pak energiezuiniger. Is je ketel ouder dan 10 jaar? Dan is het sowieso slim om te investeren in een nieuwe ketel of een groen alternatief als een warmtepomp of zonneboiler. Zo geniet je van een beter warmtecomfort en lager energieverbruik.

  TIP: benieuwd of het interessant is om te investeren in een nieuwe verwarmingsinstallatie? Dan laat je je best adviseren door een verwarmingsexpert. Deze kan je informeren over de mogelijkheden en adviseren over de meest geschikte verwarmingsmethode voor jouw project. Ontvang vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat van vakmannen actief in jouw buurt via de offertepagina.

 

Meer informatie over bovenstaande subsidies en financiële maatregelen vind je in het artikel over cv-ketel subsidies of op deze overheidswebsites:

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs