Infraroodverwarming
Infraroodverwarming is een opkomende verwarmingstechniek die heel wat voordelen biedt ten opzichte van traditionele (elektrische) verwarming. Het verbruikt weinig energie en verspreid een aangename warmte. Infraroodverwarming is te verkrijgen in de vorm van panelen, stralers en vloerverwarming.
Ga snel naar: Soorten – Voordelen – Prijs – Modellen – Offerte aanvragen – webshop
Hoe werkt infraroodverwarming?
Infraroodverwarming is een energiezuinige verwarmingstechniek. In tegenstelling tot centrale verwarming wordt niet de lucht verwarmd, maar wel de massa. De opgewarmde materialen zullen op hun beurt de warmte afgeven aan de omringende omgeving. Dit kan je vergelijken met stralen van de zon. Uitgebreide info over de werking vind je op infraroodverwarming-info.nl.
Waarom kiezen voor infraroodverwarming?
Infraroodverwarming bestaat ondertussen een kleine vijftien jaar. Sindsdien zijn er al heel wat aanpassingen en ontwikkelingen gebeurd die elke nieuwe generatie toestellen steeds weer beter maakt. Inmiddels kunnen er probleemloos hele gebouwen en woonhuizen effectief verwarmd worden met infraroodstraling. Het systeem zit meestal verwerkt in relatief kleine panelen die véél kleiner zijn dan radiatoren en relatief eenvoudig aan te brengen zijn. Infraroodverwarming is ook verkrijgbaar in de vorm van vloerverwarming of stralers (als vrijstaand model en als hangmodel voor muren en plafonds).
Infraroodverwarming zendt geheel onschadelijke infraroodstraling uit op een frequentie van zo’n 10.000 nanometer. Zo wordt elke ruimte gelijkmatig verwarmd wat zorgt voor een aangename warmte. Bij traditionele radiatoren ontstaan vaak temperatuurverschillen van enkele graden in dezelfde ruimte. Het verschil in warmtespreiding is duidelijk zichtbaar bij bovenstaande illustratie.
Soorten infraroodverwarming
Afhankelijk van de golflengte die de IR-verwarming uitstraalt zijn de toestellen in te delen in 3 type stralers die elk hun eigen intensiteit en verspreiding van warmte hebben:
-
Lange golf = comfort verwarming
Infraroodpanelen maken gebruik van langgolvige infraroodstralen die werken op lage temperatuur. Het grote voordeel hiervan is dat ze geen licht uitstralen en dat ze een ideale warmtespreiding hebben voor gebruik binnenshuis. Langgolvige infraroodstralen zijn uitermate geschikt voor dagdagelijks gebruik en voelen erg comfortabel aan.
-
Medium golf = verwarmen van grote ruimtes
Verwarmingselementen die gebruikmaken van middelgolvige infraroodstralen kan je herkennen aan het donkerrode licht dat ze uitstralen via hun keramische emitters. Dit type verwarming is geschikt voor het verwarmen van grote ruimtes zoals kantoorgebouwen of winkels. In woningen zie je ze vaak terug in badkamers waar ze sporadisch gebruikt worden.
-
Korte golf = buitenverwarming
kortgolvige infraroodstralen geven intense warmte af. Daardoor zijn ze prima geschikt voor buitentoepassingen zoals terrasverwarmers. Infraroodverwarming op korte golven moet steeds op een veilige afstand geplaatst worden om brand of brandwonden te voorkomen. Korte golf infraroodtoestellen kan je herkennen aan hun felle rood-oranje kleur.
Voordelen infraroodverwarming
De voornaamste voordelen van infraroodverwarming is de gelijkmatige warmteafgifte naargelang de ruimte en het gunstig verbruik. Verder is het ook mooi meegenomen dat de panelen makkelijk te installeren zijn en dat er geen onderhoud vereist is. Ook bij ruimtes die reeds in gebruik zijn is infraroodverwarming een prima keuze. Er is geen kap- of breekwerk nodig voor leidingen. Je kan het eenvoudig aansluiten op het bestaande stroomnet.
Hoeveel energie kan je besparen?
Energiebesparing wordt steeds belangrijker. Mensen zijn zich in toenemende mate bewust van de impact op het milieu. Daar komt bij dat fossiele brandstoffen opraken en de wereldwijde vraag toeneemt. De brandstofprijzen stijgen en dus raakt een hoge energieconsumptie de consument direct in zijn portemonnee. Het zal dan ook weinig verbazing wekken dat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden om energie te besparen bij alledaagse activiteiten.
Infraroodverwarming is uitermate geschikt om je energieverbruik te verminderen. Per graad die een ruimte verwarmd wordt, bespaar je ongeveer 7% ten opzichte van traditionele verwarming. Bovendien is het niet de lucht, maar de massa die verwarmd wordt. Muren, vloeren en objecten houden de warmte langer vast. Ook dit levert een besparing van energie op met een lager gebruik tot gevolg. In zijn geheel vereist infraroodverwarming zo’n 34 watt per vierkante meter om een ruimte effectief te kunnen verwarmen.
Infraroodverwarming levert een energiebesparing op van enkele honderden euro’s per jaar voor een gemiddelde woning. Zeker in vergelijking met andere soorten elektrische verwarming is infraroodverwarming bijzonder voordelig. Dit zowel op gebied van verbruik als aankoopprijs.
Prijs infraroodverwarming
Voor kwalitatieve IR-verwarming moet je rekenen op een prijs van 350 à 1000 euro per element. Bekijken we dit volgens gebruik, dan wil dit zeggen dat je een ruimte van 18 vierkante meter kan verwarmen met 1 paneel (100 watt) voor zo’n 500 euro. Een grote ruimte van 50 vierkante meter kan je verwarmen met 1 paneel (300 watt) voor zo’n 1000 euro. Voor een betere warmtespreiding kan je uiteraard ook meerdere panelen plaatsen per ruimte. Een professioneel installateur berekent voor jou wat de meest ideale opstelling is. Vrijblijvende voorstellen en prijzen kan je aanvragen via de online offertervice.
Ben je op zoek naar goedkopere doe-het-zelf IR-verwarming voor sporadisch gebruik met een iets lager rendement, dan kan je terecht in doe-het-zelf zaken of de webshop.
Welk gezondheidseffect heeft infraroodverwarming?
Veel mensen zijn zich nauwelijks bewust van de gezondheidseffecten van traditionele vormen van verwarming. Die hebben als nadeel dat ze lucht in beweging brengen. Vooral wanneer de verwarming lange tijd niet is gebruikt kan dat veel schadelijke stofdeeltjes in circulatie brengen. Sommige mensen kunnen het opgewarmde stof in een radiator zelfs ruiken.
Infraroodverwarming heeft dat nadeel niet. Sterker nog, infrarood is aantoonbaar goed voor de gezondheid. De lange golf van een infraroodsysteem is volgens medisch onderzoek bevorderlijk voor de celproductie. Bio-energetisch infraroodlicht activeert de watermoleculen en stimuleert eveneens hun ionisatie en resonantie. Veel mensen installeren dan ook warmtecabines in de badkamer om het lichaam weer op te laden tijdens de koude wintermaanden.
Uitvoeringen
Infraroodverwarming kan je verkrijgen in diverse modellen. Welk type het meest geschikt is voor jouw woning zal afhangen van de gewenste intensiteit van de warmte en het uitzicht:
1. Infraroodpaneel
Infraroodpanelen worden steeds vaker geïnstalleerd in tal van projecten. Ze zijn eenvoudig te plaatsen, nemen nauwelijks ruimte in en zijn energiezuinig. Je kan ze gebruiken als bijverwarming of hoofdverwarming. Ook op gebied van flexibiliteit scoren infraroodpanelen. Je kan ze zowel tegen de muur als tegen het plafond plaatsen zonder enige hindernis of warmteverlies.
Qua afwerking kan je kiezen uit RAL-kleuren maar ook spiegels, glaspanelen of decoratieve patronen behoren tot de mogelijkheid.
Richtprijs: Een infraroodpaneel van 100 watt kost zo’n €500
2. Infraroodstraler
Infraroodstralers zijn geschikt voor binnen- en buitentoepassingen. Je kan ze rechtstreeks aan de muur en plafond hangen maar ook vrijstaande modellen behoren tot de mogelijkheid.
Voor binnengebruik maak je best gebruik van carbonstralers (lange golf). Deze verspreiden de warmte zachter en geven geen licht af. Buiten maak je best gebruik van korte en midelgolf stralers (terrasverwarmer). Infraroodstralers zijn verkrijgbaar in diverse formaten, vermogens en designs.
Richtprijs: Tussen de 300 en 400 euro voor kwalitatieve basismodellen
3. Vloerverwarming
Wil je elektrische vloerverwarming plaatsen, dan is infraroodvloerverwarming de meest energiezuinige keuze. De vloermatten wordt toegepast bij droogbouw en komen net onder de vloerafwerking te zitten. Elektrische vloerverwarming kan niet geplaatst worden onder een dekvloer (chape).
De positieve werking van infraroodstralen maken dat deze vloerverwarming een bijzonder comfortabel warmtegevoel met zich meebrengt.
Richtprijs: 50 tot 75 euro per vierkante meter (exclusief plaatsing)
Toepassingen
Infraroodstralen worden gebruikt in heel wat verschillende toepassingen. Infraroodpanelen zijn het meest bekende voorbeeld voor wat betreft de binnenhuisverwarming. Ze zijn aantrekkelijk omwille van de energiezuinigheid en de plaats die je ermee bespaart. Daarnaast wordt het ook gebruikt als basis voor vloerverwarming. Daarnaast zijn de infraroodcabines het bekendste voorbeeld op het vlak van wellness.
Offerte aanvragen
Benieuwd naar de prijs en mogelijkheden van een kwalitatieve IR-verwarming? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend info en prijzen aanvragen bij onze aangesloten installateurs. Je ontvangt tot 3 verschillende voorstellen van installateurs die actief zijn in jouw regio.