Verwarminginfo.nl

Mazoutketel: voor- en nadelen, onderhoud & prijs

Stookolie, beter bekend onder de naam mazout, is nog steeds een veelgebruikte brandstof voor het verwarmingssysteem. Een moderne mazoutketel kan de stookolie erg efficiënt omzetten in warmte en je kan zelf de prijs van mazout in het oog houden om op het interessantste moment je mazouttank bij te vullen.

 

keuring mazoutketelWerking mazoutketels

De mazout in de tank wordt naar de brander, die zich in de mazoutketel bevindt, gepompt. De stookolie wordt vervolgens in kleine hoeveelheden verneveld en door een elektrische vonk in de brander zal de vernevelde brandstof ontvlammen.

De mazoutketel doet hierbij in feite dienst als warmtewisselaar; hij zorgt ervoor dat de warmte die vrijkomt door de verbranding overgebracht wordt naar het water, dat door het verwarmingscircuit zal circuleren.

Met het oog op een optimale verwarming zal de warmte van de rookgassen bij hoogrendement condensatieketels gerecupereerd worden, in plaats van dat ze verloren gaat via het rookkanaal.

 

Voor- en nadelen

Verwarmen met mazout brengt enkele voordelen met zich mee:

  • Tegenwoordig zijn de meeste mazoutketels hoogrendementsketels. De beste ketels halen een rendement van ongeveer 98%. Dit betekent dat je met mazout energiezuinig kan verwarmen. Je oude mazoutketel vervangen door een nieuw exemplaar kan je dus een serieuze besparing op je energiefactuur opleveren.
  • Verwarmen met mazout is veilig. Huisbrandolie zal niet ontbranden onder 55 °C en onder normale omgevingsomstandigheden is er ook geen ontploffingsgevaar.
  • Je bent niet afhankelijk van een netwerk, dat vaak gepaard gaat met bijkomende kosten. Je kan zelf bepalen wanneer je je mazouttank laat bijvullen. Je houdt best de mazoutprijs in de gaten om op het interessantste moment de tank te laten bijvullen.

 

Er zijn echter ook enkele nadelen:

  • Je moet plaats voorzien voor de mazouttank, die boven- of ondergronds geplaatst kan worden. De tank moet ook af en toe gevuld worden.
  • De investering voor een mazoutketel ligt een pak hoger dan bij een gasketel.
  • Verwarmen met aardgas is milieuvriendelijker dan verwarmen met mazout, al wordt er in de mazoutsector steeds gezocht naar oplossingen om milieuvriendelijkere types mazout te maken.

 

Ben je op zoek naar een professional voor de plaatsing van een verwarmingsketel die op mazout werkt? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij de aangesloten chauffagisten. Zo wordt prijzen vergelijken heel eenvoudig. Klik hier voor meer informatie.

 

mazoutketel

 

Keuring en onderhoud mazoutketel en -tank

Stookinstallaties met een vermogen van minder dan 20 kW moeten niet gekeurd worden. Installaties met een vermogen van 20 tot 100 kW moeten eenmaal om de vier jaar gekeurd worden (toestel en brandstofleidingen). Is het vermogen van de installatie meer dan 100 kW, dan is een tweejaarlijkse keuring van het toestel en de brandstofleidingen nodig.

Om een goede werking van je installatie te verzekeren, moet de mazoutketel goed onderhouden worden. Hierbij worden onder meer de ketel, de verbranding en de afvoer gecontroleerd. Je kan ook een onderhoudsabonnement afsluiten met de installateur. Let hierbij wel goed op wat dit abonnement allemaal precies inhoudt.

 

Mazoutketel prijs

De prijs van mazoutketels wordt onder meer bepaald door het vermogen en de gekozen materialen. De startprijs voor een lagetemperatuurketel op mazout met hoog rendement ligt rond 4000 euro, maar voor een mazoutketel met een nog hoger rendement kan de prijs oplopen tot 7500 euro.

Ben je op zoek naar een vakman voor de plaatsing van een mazoutketel? Via de offertepagina kan je prijzen op maat van jouw project aanvragen bij verwarmingsspecialisten. Deze offertedienst is gratis en vrijblijvend. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Offertes voor mazoutverwarming / mazouttank ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen