Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Mazoutketel: prijs, onderhoud + alternatieven

Hoewel eerder zeldzaam, wordt mazout nog steeds gebruikt als brandstof voor de centrale verwarming. Wat zijn de voornaamste voor- en nadelen van een mazoutketel? Wat zijn de mogelijkheden als je je mazoutketel wil vervangen? En hoeveel kosten deze alternatieve verwarmingsinstallaties? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen mazoutketel
Wanneer stookolieketel vervangen?
Alternatieven voor mazoutketel
Prijs mazoutketel & alternatieven
Onderhoud & keuring stookolieketel
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Hoe werkt een mazoutketel?

Condenserende mazoutketels zetten stookolie om in warm water voor je sanitair en centrale verwarming. Dat proces verloopt via de volgende stappen:

 1. De stookolie wordt van de mazouttank naar de mazoutketel gepompt.
 2. De mazoutbrander in de mazoutketel doet de vernevelde brandstof in kleine hoeveelheden ontvlammen met een elektrische vonk.
 3. De mazoutketel doet dienst als warmtewisselaar. Het toestel brengt de vrijgekomen warmte over naar het water dat door het verwarmingscircuit zal circuleren.
 4. De mazoutketel recupereert de warmte van de rookgassen om het water voor de centrale verwarming voor te verwarmen. Die warmte gaat dus niet zomaar verloren via de rookgasafvoer.

BELANGRIJK: mazoutketels maken nog slechts zelden onderdeel uit van een verwarmingsinstallatie in Nederland. Er zijn meer gangbare alternatieven voor mazoutketels die we verderop in het artikel uitgebreider toelichten.

mazoutketel

 

Voor- en nadelen mazoutketel

Wat zijn nu de voornaamste voor- en nadelen van een cv-ketel op basis van mazout? Een kort overzicht:

 • Energiezuinig: tegenwoordig zijn de meeste mazoutketels condenserende ketels met een rendement tot ongeveer 98%. Met mazout kan je dus energiezuinig je woning verwarmen.
 • Veilig: verwarmen met mazout is veilig. Stookolie zal niet ontbranden onder 55°C. Onder normale omstandigheden is er ook geen ontploffingsgevaar.
 • Onafhankelijk van een netwerk: met een mazoutketel hang je niet af van het aardgas- of elektriciteitsnetwerk en zijn wisselende prijzen en bijkomende kosten. Je bepaalt volledig zelf wanneer je je mazouttank laat bijvullen. Tip: hou de mazoutprijs in de gaten en kies het meest interessante moment.
 • Geen gasaansluiting nodig: heb je geen gasaansluiting in je straat? Of heb je wel de mogelijkheid, maar vereist de aansluiting zware graafwerken? Dan is een mazoutketel de ideale oplossing.

 

 • Plaats nodig voor de mazouttank: als je wil verwarmen met mazout, moet je ook de nodige ruimte hebben voor je mazouttank(s). Je kan die zowel boven- als ondergronds plaatsen.
 • Hogere kostprijs dan gasketel: de gemiddelde prijs van een mazoutketel ligt iets hoger dan die van een gascondensatieketel. Daar staat wel tegenover dat een mazoutketel een langere levensduur heeft (30 jaar en meer).
 • Periodiek onderhoud: Een stookolie ketel vraagt periodiek onderhoud.
 • Minder milieuvriendelijk: verwarmen met aardgas is milieuvriendelijker dan verwarmen met mazout.

 

Mag je nog een nieuwe mazoutketel plaatsen in Nederland?

Er mogen enkel nog condenserende mazoutketels geplaatst worden. Dit type cv-ketel herbruikt een deel van de opgewekte warme rookgassen om het water voor te warmen.

Toch wordt het plaatsen van een nieuwe mazoutketel afgeraden met het oog op de energietransitie. Europa wil namelijk tegen 2050 klimaatneutraal zijn, wat het einde betekent van de fossiele brandstoffen. Is je mazoutketel aan vervanging toe, dan kies je beter voor een milieuvriendelijk alternatief zoals de warmtepomp.

Stookolieketel vervangen? Een verwarmingsspecialist stelt je op basis van jouw woonsituatie en budget het meest geschikte alternatief voor. Ontvang advies op maat.

 

Wanneer stookolieketel vervangen?

Een mazoutketel heeft een levensduur van gemiddeld 30 jaar, soms zelfs meer. Heb je een relatief jong toestel, dan kan je gerust nog enkele jaren verder met je huidige stookolieketel. Is je mazoutketel defect, ouder dan 20 jaar of wil je een grondige energetische renovatie laten uitvoeren? Dan is het tijd om je mazoutketel te vervangen.

 

BELANGRIJK: laat je stookolietank saneren en verwijderen

Wanneer je een stookolietank niet meer gebruikt, ben je wettelijk verplicht deze te neutraliseren. Dit gebeurt in 2 stappen:

 • Mazouttank reinigen: voordat de mazouttank kan worden verwijderd of opgevuld, moet deze eerst gereinigd worden zodat alle schadelijke stoffen verdwijnen. Dit moet gebeuren door een erkende tanksaneringsfirma. Na de reiniging krijg je een certificaat. Een mazouttank reinigen kost € 500 à 1.000.
 • Mazouttank verwijderen of opvullen: na de neutralisatie ben je wettelijk verplicht de tank te verwijderen. Zijn er technische obstakels (nutsleidingen, bovengrondse constructies, stabiliteitsgevaar, …)? Dan mag de stookolietank blijven zitten. Om te voorkomen dat de tank instort, moet je hem wel laten opvullen met zand of bioschuim. Een mazouttank verwijderen of opvullen kost € 200 à 500.

Stookolietank buiten gebruik stellen? Contacteer gespecialiseerde tanksaneringsfirma’s.

 

Alternatieven voor mazoutketel

Wanneer je je stookolieketel laat vervangen, zijn er verschillende alternatieven voorhanden. De keuze voor een bepaald type verwarmingsinstallatie hangt in de eerste plaats af van je persoonlijke situatie en wensen. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Mazoutketel vervangen door gascondensatieketel

Ligt er een gasaansluiting in je straat? Dan kan je je stookolieketel vervangen door een gascondensatieketel. Zo’n condenserende gasketel recupereert de warmte uit de waterdamp van de verbrandingsgassen om het water van de centrale verwarming voor te verwarmen.

Wat zijn de voordelen van een gascondensatieketel?

 • Energiezuinig: een condenserende gasketel haalt een hoog rendement. Zo kan je jaarlijks tot wel 35% besparen op je energierekening.
 • Snelle plaatsing: je kan een gascondensatieketel gewoon aansluiten op je verwarmingscircuit en het aardgasnetwerk. Het is dus niet nodig om je leidingen te vervangen.
 • Geschikt voor minder goed geïsoleerde woningen: zoek je een nieuwe verwarmingsinstallatie voor jouw bestaande woning en is die nog niet optimaal geïsoleerd? Dan is een gasketel een prima keuze.
 • Combineerbaar met warmtepomp: om extra te besparen op je energierekening kan je een gascondensatieketel combineren met een lucht-water warmtepomp. Zo’n hybride warmtepomp schakelt zelf het meest energiezuinige systeem in. Vanaf 2026 is een hybride warmtepomp zelfs verplicht wanneer je je mazoutketel vervangt door een gascondensatieketel.

Prijs gascondensatieketel: € 2.150 à 5.400 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

2. Mazoutketel vervangen door warmtepomp

Heb je een goed geïsoleerde woning en beschik je over vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren? Dan kan je zeker je mazoutketel vervangen door een warmtepomp. Dat is de meest energiezuinige en milieuvriendelijke verwarmingsmethode. Een warmtepomp werkt namelijk enkel op elektriciteit en onttrekt gratis warmte aan een omgevingsbron (grondwater, de bodem of de buitenlucht). Bovendien hang je ook niet langer af van fossiele brandstoffen en heb je minder onderhoudskosten.

Je hebt keuze uit verschillende soorten warmtepompen:

 • Geothermische warmtepomp: ga je voor een ingrijpende renovatie? Dan is een geothermische warmtepomp (grond-water of water-water warmtepomp) een goede keuze. Deze onttrekt warmte aan de aardbodem of het grondwater. Geothermische warmtepompen zijn de duurste warmtepompen, maar halen ook het hoogste rendement.
 • Lucht-water warmtepomp: gaat het om een kleinere renovatie? Dan is een lucht-water warmtepomp een betere keuze. Dit type warmtepomp is sneller en eenvoudiger te plaatsen en kost ook veel minder.
 • Lucht-lucht warmtepomp: heb je een kleiner budget te spenderen en wil je enkel je woning verwarmen? Dan is de lucht-lucht warmtepomp een goede optie.

Prijs warmtepomp: vanaf € 2.500 (excl. btw, incl. plaatsing) voor een lucht-lucht warmtepomp tot € 24.000 (excl. btw, incl. plaatsing) of meer voor een geothermische warmtepomp.

 

TIP: druk de warmtepomp kosten met subsidies

Warmtepompen zijn duurder dan bv. een gascondensatieketel. Ook de installatie is meestal complexer (afhankelijk van het soort warmtepomp). Gelukkig kan je de kosten wel drukken met subsidies. Hou er daarnaast ook rekening mee dat je dankzij de lagere energiekosten je investering op 10 à 15 jaar terugverdient.

TIP: aangezien een warmtepomp op elektriciteit werkt, betaal je wel nog steeds elektriciteitskosten. Wil je ook deze energiekosten vermijden? Combineer je warmtepomp dan met zonnepanelen. Zo heb je de meest energiezuinige, milieuvriendelijke en op termijn ook budgetvriendelijke verwarmingsinstallatie.

Interesse in een warmtepomp? Een ervaren verwarmingsinstallateur analyseert jouw woonsituatie en adviseert jou op basis hiervan de meest geschikte warmtepomp. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

 

 

3. Mazoutketel vervangen door biomassaketel

Een biomassaketel gebruikt organische materialen als pellets, houtsnippers of houtblokken als brandstof. Zo’n cv-ketel is dus zeer ecologisch en haalt bovendien ook een hoog rendement. Je kan kiezen voor een model met een manuele of automatische brandstoftoevoer. Hou er wel rekening mee dat een biomassaketel meer ruimte inneemt dan een standaard verwarmingsinstallatie.

Prijs biomassaketel: € 10.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

4. Mazoutketel vervangen door elektrische cv-ketel

Wil je verwarmen op elektriciteit? Een warmtepomp is momenteel de standaard op het vlak van elektrisch verwarmen, maar vraagt wel een grote investering.

Wil je overschakelen van stookolie verwarming naar elektrische verwarming? Dan is in bepaalde gevallen ook een elektrische cv-ketel een alternatief. Dit is vooral het geval wanneer je een kleine oppervlakte wilt verwarmen (bv. appartement), wanneer je ruimte goed geïsoleerd is, in combinatie met zonnepanelen, … In andere gevallen gebruikt een elektrische cv-ketel te veel elektriciteit om rendabel te kunnen zijn.

Prijs elektrische cv-ketel: € 1.000 à 6000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

Lees onder de foto meer over de prijs van een mazoutketel + alternatieven en de verplichte keuring.

stookolieketel onderhoud

 

Prijs mazoutketel & alternatieven

De kostprijs van een nieuwe mazoutketel hangt vooral af van het vereiste vermogen, de complexiteit van de regelingen en optionele domotica. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van ongeveer 4.700 à 7.500 euro (excl. btw, incl. installatie).

Hoe verhoudt de prijs van een mazoutketel zich tegenover de prijs van de alternatieven? Een overzicht:

Type cv-ketelGemiddelde prijs (excl. btw)
Gascondensatieketel€ 2.150 - 5.400
Warmtepomp€ 2.500 - 24.000
Biomassaketel€ 10.000 - 15.000
Elektrische cv-ketel€ 1.000 - 6.000

Een exacte prijs ontvangen voor een alternatief voor jouw mazoutketel? Contacteer vrijblijvend meerdere verwarmingsinstallateurs via onze gratis offerteservice.

 

Onderhoud en keuring stookolieketel

Heb je nog een goed werkende mazoutketel? Hou er dan rekening mee dat je stookolieketel regelmatig een keuring en onderhoud nodig heeft. De Nederlandse overheid stelde enkele regels op voor de keuring en het onderhoud van een mazoutketel. Een overzicht:

 

1. Periodieke keuring mazoutketel = om de 2 of 4 jaar

Het is wettelijk verplicht om mazoutketels met een vermogen tussen 20 en 100 kilowatt (kW) om de 4 jaar te laten keuren. De meeste mazoutketels in woningen beschikken over dit vermogen. Heb je een ketel met een vermogen van meer dan 100 kW? Dan is een tweejaarlijkse controle verplicht.

Deze periodieke keuring zorgt voor een optimale verbranding en het veilig en energiezuinig functioneren van de stookinstallatie. Zo’n keuring van je mazoutketel moet altijd gebeuren door een technicus met een SCIOS-certificaat. Zo ben je zeker van een mazoutketel in topvorm die maximale energieprestaties levert.

Prijs periodieke keuring mazoutketel: 100 à 200 euro (excl. btw)

 

2. Keuring mazouttank = jaarlijks

Naast de mazoutketel bestaat een mazoutinstallatie ook uit een mazouttank. Een keuring van je mazouttank is jaarlijks verplicht. Zo wil de Nederlandse overheid het milieu zo weinig mogelijk belasten en ongevallen vermijden. Deze keuring moet gebeuren door een installateur met een SCIOS-certificaat. Je moet jezelf ook verzekeren tegen de gevolgen van eventuele bodemvervuiling.

→ Prijs keuring mazouttank: 95 à 160 euro (incl. btw)

 

3. EPBD III-keuring = om de 4 jaar

Heeft je mazoutketel een nominaal vermogen van 70 kW of hoger? Dan is een EPBD III-keuring voor verwarmingssystemen, gericht op energieprestatie, ook verplicht. De keuring geldt voor de gehele verwarmingsinstallatie (incl. aangesloten installaties zoals ventilatiesystemen) en laat je om de 4 jaar uitvoeren door een SCIOS-gecertificeerde vakman.

 

4. Onderhoud mazoutketel

Een periodiek onderhoud van je mazoutketel is niet wettelijk verplicht. Als uit de keuring blijkt dat je stookolieketel een onderhoud of reparatie nodig heeft, moet je dit wel laten uitvoeren. Zo’n onderhoud omvat de volledige controle en correcte afstelling van je ketel en het opstellen van de nodige attesten.

Prijs onderhoud mazoutketel: 100 à 200 euro (excl. btw)

 

Contacteer een erkend technicus in je buurt

Ben je op zoek naar een ervaren technicus voor het onderhoud van je mazoutketel of de keuring van je mazouttank? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 specialisten actief in je buurt via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs