Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verwarmingsketel kopen? Beste ketels + prijzen 2024

Een nieuwe verwarmingsketel kiezen is één van de belangrijkste beslissingen bij het plaatsen van een nieuwe cv-installatie. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en je energieverbruik kan je kiezen uit heel wat mogelijkheden. In dit artikel kan je de verschillende soorten verwarmingsketels vergelijken en vind je een overzicht van de voordelen, nadelen, prijzen en belangrijke aandachtspunten.

Ga snel naar:
Soorten verwarmingsketels
Prijzen verwarmingsketels
Verwarmingsketels per brandstof
FAQ over verwarmingsketels
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Soorten verwarmingsketels en hun prijzen

Er bestaan verschillende soorten verwarmingsketels. Welke verwarmingsketel je nu best kiest, hangt af van verschillende factoren: het gewenste comfort, de oppervlakte van je woning, het aantal gezinsleden, je beschikbare budget, de brandstof waarop de ketel moet werken, … Een overzicht van de meest gebruikte en beste verwarmingsketels:

1. Condensatieketel

verwarmingsketel condensatieketel

Sinds 2015 mogen installateurs enkel condensatieketels (op gas of mazout) plaatsen. Deze nieuwste generatie verwarmingsketel recupereert de warmte van de rookgassen om het water voor de centrale verwarming voor te verwarmen. Zo halen deze condensatieketels een erg hoog rendement, waardoor je flink kan besparen op je energiefactuur (tot wel 35%).

Wil je je oude gas- of mazoutketel vervangen? Dan is een nieuwe, condenserende verwarmingsketel de meest budgetvriendelijke optie. Je kan je bestaande leidingen en warmtetoestellen namelijk gewoon blijven gebruiken. Zo spaar je heel wat arbeidskosten uit.

Energiebron: gas of mazout
Prijs verbruik: zeer goed
Prijs condensatieketel: € 2.500 à € 5.000, incl. btw en excl. plaatsing
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

2. Hybride cv-ketel

centrale verwarming ketel hybride

Wil je investeren in een nog energiezuinigere en milieuvriendelijkere verwarmingsketel dan een condensatieketel? Dan is een hybride cv-ketel een interessante optie. Het gaat om een combinatie van een warmtepomp (lucht-water) en een condenserende ketel. Zo’n hybride ketel is een ‘slim’ systeem dat op elk moment de meest voordelige energiebron met het hoogste rendement kiest: elektriciteit (warmtepomp) of gas/mazout (condensatieketel), afhankelijk van de weersomstandigheden, de energieprijzen, …

Een hybride cv-ketel is duurder dan een condensatieketel, maar deze verwarmingsketel zorgt voor nog lagere energiekosten en een lagere CO2-uitstoot. Bovendien kan je ook je leidingen en radiatoren gewoon blijven gebruiken. Er zijn dus geen breekwerken nodig bij de plaatsing.

Energiebron: groene energie (buitenlucht) en elektriciteit i.c.m. gas of mazout
Prijs verbruik: zeer goed
Prijs hybride cv-ketel: € 4.000 à € 10.000, incl. btw en excl. plaatsing
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

3. Hoogrendementsketel

hoogrendementsketel voorbeeld

Hoogrendementsketels werken op aardgas of mazout (stookolie) en hebben een hoger rendement dan de conventionele gas- of mazoutketel. Dit type centrale verwarming ketel staat ook bekend als ‘lage temperatuurketel’. Twijfel je nog tussen een hoogrendementsketel of condensatieketel? Dan ga je wel best voor een condenserende ketel. Dat is de nieuwste generatie verwarmingsketel op gas of mazout en haalt ook duidelijk het beste rendement.

Energiebron: gas of mazout
Prijs verbruik: goed
Prijs hoogrendementsketel: € 1.500 à € 2.500, incl. btw en excl. plaatsing
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

4. Biomassaketel

nieuwe verwarmingsketel biomassa

Naast fossiele brandstoffen als gas en mazout kan je ook kiezen voor een verwarmingsketel die werkt op vaste, organische brandstoffen. Zo’n biomassaketel maakt gebruik van houtblokken, pellets of houtsnippers om je woning te verwarmen. Met deze centrale verwarming ketel haal je bovendien ook een uitstekend rendement én je draagt je steentje bij tot een beter milieu met hernieuwbare energie.

Let op: wil je je oude gas- of mazoutketel vervangen? Dan is een biomassaketel een duurder alternatief. Die hoge aankoopprijs kan je wel geleidelijk terugverdienen door de lagere prijs van hout(snippers) en pellets. Daarnaast heb je bij deze centrale verwarmingsketel ook voldoende opslagruimte nodig voor de hout(snippers) en pellets.

Energiebron: hout of pellets
Prijs verbruik: zeer goed
Prijs biomassaketel: vanaf € 5.000 voor een basismodel en € 20.000 voor een model met automatisch aanvulsyteem, incl. btw en excl. plaatsing
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

5. Warmtepomp

warmtepomp voorbeeld

Naast een verwarmingsketel op gas, mazout of vaste brandstof kan je ook kiezen voor een duurzame warmteopwekker als een warmtepomp. Dit systeem onttrekt tot 80% van zijn geproduceerde warmte uit een omgevingsbron (buitenlucht, bodem of grondwater). De overige 20% komt uit elektriciteit. Daardoor ligt het energieverbruik veel lager dan bij een klassieke verwarmingsketel (tot 50% minder stookkosten). Zo verdien je de investering in een warmtepomp gegarandeerd dubbel en dik terug.

Een warmtepomp is wel enkel interessant onder bepaalde voorwaarden: goed geïsoleerde woning, lage temperatuurverwarming (bv. vloerverwarming of lage temperatuur  radiatoren), zonnepanelen om de stroom voor de warmtepomp zelf op te wekken, …


Energiebron
: groene energie (buitenlucht of aardwarmte) en elektriciteit 
Prijs verbruik: uitmuntend
Prijs warmtepomp: €7.500 à €25.000, incl. btw en excl. plaatsing
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

6. Zonneboiler

zonneboiler voorbeeld

Naast sanitair water in de keuken en de badkamer kan je met een zonneboiler ook het water voor je centrale verwarming verwarmen. In dat geval spreken we van een zonneboilercombi. Dit systeem bestaat uit zonnecollectoren op je dak (zie foto) en een voorraadvat. Is er te weinig zon om je sanitair water en je cv-water op te warmen? Dan springt de geïntegreerde cv-brander bij om je water bij te verwarmen tot de gewenste temperatuur.

Belangrijk: een zonneboilercombi is vooral geschikt voor grote gezinnen en in combinatie met lage temperatuurverwarming (bv. vloer- of wandverwarming). Zo behaal je het beste rendement.

Energiebron: groene energie (zonne-energie)
Prijs verbruik: uitmuntend
Prijs zonneboiler: €4.000 à €6.000, incl. btw en excl. plaatsing
Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Welke verwarmingsketel kopen?

Wat voor jou de beste verwarmingsketel is, hangt af van je woning, budget en specifieke wensen. Gaat het bv. om een nieuwbouw of renovatie? Is er gasaansluiting in je straat? Heb je vloerverwarming of radiatoren? Al die elementen bepalen je uiteindelijke keuze.

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? De beste verwarmingsketel kiezen voor jouw situatie doe je best in overleg met een gespecialiseerde installateur. Deze kan samen met jou de geschikte verwarmingsketels vergelijken en je adviseren over de beste keuze op maat van jouw situatie en wensen. Een vakman zorgt ook voor een correcte plaatsing met het oog op een optimaal rendement en lange levensduur van je centrale verwarmingsketel. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Verwarmingsketel prijzen

De verwarmingsketel prijzen kunnen sterk variëren van € 1.500 tot € 25.000 of meer (incl. btw en excl. plaatsing). De exacte prijs van een cv-ketel is in de eerste plaats natuurlijk afhankelijk van het soort verwarmingsketel. In onderstaande tabel kan je de soorten verwarmingsketels en hun prijzen vergelijken:

Soort verwarmingsketel
Verwarmingsketel prijs
(incl. btw en excl. plaatsing)
Prijs verbruik
Condensatieketel
Gemiddeld € 2.500 - € 5.000
Zeer goed
Hybride cv-ketel
Gemiddeld € 4.000 - € 10.000
Zeer goed
Hoogrendementsketel
Gemiddeld € 1.500 - € 2.500
Goed
Biomassaketel
Gemiddeld € 5.000 - € 20.000
Zeer goed
Warmtepomp
Gemiddeld € 7.500 - € 25.000
Uitmuntend
Zonneboiler
Gemiddeld € 4.000 - € 6.000
Uitmuntend

LET OP: ook de installatie van een verwarmingsketel brengt kosten met zich mee. Gemiddeld betaal je zo’n € 500 à 1.000 aan montagekosten, afhankelijk van het soort cv ketel.

Benieuwd naar de prijs van een verwarmingsketel op maat van jouw situatie? Dan vraag je best offertes aan bij verschillende installateurs. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, verwarmingsketels, … vergelijken. Het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel is dan wel een heuse investering, op termijn is het zeker een slimme zet. Het verbruik van een nieuwe cv-ketel is 15% tot 20% zuiniger dan dat van een oude cv-ketel. Zo kan je al snel enkele honderden euro’s besparen op je energiefactuur. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Op welke brandstof moet mijn verwarmingsketel werken?

Je keuze voor een bepaalde soort verwarmingsketel wordt bepaald door verschillende factoren: de oppervlakte van de woning, aantal gezinsleden, … De belangrijkste factor is de brandstof waarop de ketel moet werken. We maken een onderscheid tussen:

 

1. Aardgas

Aardgas is, samen met mazout, op dit moment nog een vaak gebruikte brandstof om te verwarmen. De investeringskost is dan ook relatief laag in vergelijking met andere verwarmingssystemen. Er moet natuurlijk wel een aansluiting op het aardgasnet mogelijk zijn. Let op, aardgas is een fossiele brandstof en dus niet goed voor het milieu. De overheid neemt dan ook steeds meer maatregelen om het gebruik van die fossiele brandstoffen af te remmen. Vooral bij nieuwbouw is een gasaansluiting nog slechts uitzonderlijk mogelijk.

Geschikte verwarmingsketels: condensatieketel – hoogrendementsketel – hybride cv-ketel
Lees meer over verwarming op aardgas.

 

2. Stookolie (mazout)

Stookolie moet je opslaan in een mazouttank. Dat betekent dat je minder afhankelijk bent van de leveranciers en wisselende stookolieprijzen. Verwarming op stookolie brengt wel een hogere verbruiks- en installatiekost mee dan verwarming op gas. Let op, want ook stookolie is een fossiele brandstof, waarvan het gebruik steeds meer teruggedrongen wordt.

Geschikte verwarmingsketels: condensatieketel – hoogrendementsketel – hybride cv-ketel
Lees meer over verwarming op stookolie.

 

3. Hout / pellets

Behalve met fossiele brandstof kan je ook verwarmen met biobrandstof. Dat is een vaste, organische brandstof, zoals hout of pellets, die veel ecologischer is dan fossiele brandstof. Een verwarmingsinstallatie op biobrandstof vraagt wel een grote investeringskost. De prijs van pellets, houtsnippers, … is dan weer veel goedkoper dan de kosten voor gas of mazout.

Geschikte verwarmingsketels: biomassaketel (pelletketel of houtketel)
Lees meer over verwarming op biobrandstof.

 

4. Groene energie (i.c.m. elektriciteit)

In het kader van de milieuproblematiek neemt de overheid steeds meer maatregelen om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Duurzaam verwarmen wordt dan ook steeds belangrijker. Zeker bij nieuwbouw zijn duurzame manieren van verwarmen al de nieuwe standaard geworden. Ook wanneer je huidige cv-ketel aan vervanging toe is, kan je meteen van de gelegenheid gebruik maken om over te schakelen op een duurzaam alternatief.

Geschikte verwarmingsketels: warmtepomp – zonneboiler – hybride cv-ketel
Lees meer over duurzaam verwarmen.

 

5. Elektriciteit

Verwarmen op elektriciteit, bijvoorbeeld via accumulatoren, elektrische radiatoren, elektrische vloerverwarming, … heeft enkele voordelen. Je gebruikt geen fossiele brandstof, het is veilig, het is makkelijk te installeren, er is geen afvoerbuis nodig, … Toch is elektrische verwarming niet erg populair omwille van de hoge kostprijs van elektriciteit. Gelukkig bestaan er ook milieuvriendelijke alternatieven, zoals een warmtepomp. Je kan ook zonnepanelen laten installeren om zo op een milieuvriendelijke manier je eigen elektriciteit op te wekken.

Geschikte verwarmingsketels: warmtepomp – afzonderlijke verwarmingstoestellen zoals elektrische radiatoren, infraroodverwarming, …
Lees meer over verwarming op elektriciteit.

 

FAQ: veelgestelde vragen over verwarmingsketels

Twijfel je nog over welke nieuwe verwarmingsketel je best kiest? Dan ga je best te rade bij verschillende erkende installateurs actief in je buurt. Ook het onderstaande lijstje met veelgestelde vragen kan je helpen om de knoop door te hakken: • Wanneer moet ik mijn verwarmingsketel vervangen?

  Na ongeveer 15 jaar daalt het rendement van een verwarmingsketel, afhankelijk van de kwaliteit van de plaatsing en het onderhoud van de verwarmingsketel. Na deze periode is het dus aangeraden om je cv-ketel te vervangen met het oog op een goede werking en een optimaal rendement.

  TIP: de juiste verwarmingsketel kiezen is geen sinecure. Vraag daarom zeker verschillende voorstellen aan bij erkende installateurs actief in je buurt. Dat kan gratis en vrijblijvend via onze offertepagina. • Door welke cv-ketel kan ik mijn oude mazoutketel best vervangen?
  Dat hangt vooral van je woning en je budget af. De meest praktische optie is een condenserende mazoutketel. Ook een gascondensatieketel is een budgetvriendelijke mogelijkheid, op voorwaarde dat je een gasaansluiting in je straat hebt (of de mogelijkheid daartoe). Wil je extra investeren in een nog energiezuinigere en milieuvriendelijkere verwarmingsmethode? Dan zijn ook een hybride cv-ketel of een warmtepomp mogelijke alternatieven ter vervanging van je mazoutketel.


 • Kies ik best een verwarmingsketel op mazout of gas?

  Kies je nu best voor een verwarmingsketel op mazout of een verwarmingsketel op gas? Je kan beide opties best vergelijken op vlak van:

  • Prijs (beste keuze = gas): een gascondensatieketel kost 2.500 à 5.000 euro, incl. btw en plaatsing. Een condenserende mazoutketel kost ongeveer 7.500 euro, incl. btw en plaatsing.
  • Opslag van de brandstof (beste keuze = gas/mazout): bij een verwarmingsketel op mazout moet je een mazouttank voorzien om de stookolie op te slaan. Dat vraagt natuurlijk extra plaats en kost ook extra geld. Je moet ook opletten dat je de mazoutvoorraad tijdig laat aanvullen om te voorkomen dat je plots zonder verwarming zit. Bij een verwarmingsketel op gas is dat allemaal niet het geval. Een voordeel is wel dat je mazout kan aankopen en opslaan op een moment waarop de mazoutprijs laag is. Bij aardgas is dat niet mogelijk, waardoor je steeds afhankelijk bent van de veranderende energieprijzen.
  • Onderhoud (beste keuze = gas): bij een verwarmingsketel op gas is een onderhoud niet wettelijk verplicht, maar wel sterk aanbevolen (om de 2 jaar). Het onderhoud van een mazoutketel is wel wettelijk verplicht (om de 4 jaar).
  • Milieuvriendelijkheid (beste keuze = gas): een verwarmingsketel op gas stoot zo’n 25% minder CO2 uit dan een verwarmingsketel op mazout. Bij de verbranding van aardgas komt ook minder stikstof vrij.
  • Mogelijke verwarmingstoestellen (beste keuze = gas/mazout): zowel bij mazout als gas kan je kiezen voor dezelfde verwarmingstoestellen: radiatoren, vloerverwarming of convectoren.

  CONCLUSIE: als je alle aspecten goed tegenover elkaar afweegt komt een gasketel er als de beste keuze uit. Je moet dan natuurlijk wel een gasaansluiting in je straat hebben. Let op, de overheid neemt steeds meer maatregelen om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Zeker bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties worden de regels steeds strenger. Om zeker te zijn van een juiste keuze op maat van jouw situatie laat je je dus best adviseren door een verwarmingsspecialist. • Hoeveel kost een nieuwe verwarmingsketel?

  Dat hangt vooral van het soort verwarmingsketel en het vereiste vermogen af (op maat van je energieverbruik). De goedkoopste verwarmingsketel is een gascondensatieketel (2.500 à 5.000 euro, incl. btw en plaatsing), gevolgd door een condenserende mazoutketel (ongeveer 7.500 euro, incl. btw en plaatsing). Wil je investeren in een nog energiezuinigere en milieuvriendelijkere verwarmingsketel? Dan zullen de verwarmingsketel prijzen ook hoger liggen: van 5.000 à 12.000 euro (incl. btw en plaatsing) voor een hybride cv-ketel tot 7.500 à 15.000 euro (incl. btw en plaatsing) voor een warmtepomp.

  TIP: een verwarmingsketel prijs kan ook verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht en snel prijzen van cv-ketels, plaatsingskosten, adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier. • Moet ik ook mijn leidingen en warmtetoestellen vervangen?

  Niet noodzakelijk. Als je je oude verwarmingsketel op gas of mazout vervangt door een condensatieketel is dat bv. niet nodig. Zo spaar je heel wat arbeidskosten uit. Gaat het om een grote energetische renovatie en ga je ook isolatiewerken uitvoeren? Dan kan je ook voor een warmtepomp of een zonneboiler kiezen. In dat geval is het wel nodig om je leidingen en warmtetoestellen te vervangen (door bv. vloerverwarming of wandverwarming). Dan zullen de plaatsingskosten natuurlijk ook hoger liggen. • Vormt een elektrische verwarmingsketel ook een goede optie?

  In de meeste gevallen niet. Een elektrische cv-ketel is enkel een rendabele optie als het om een kleine en goed geïsoleerde woning gaat (bv. een appartement). Ook zonnepanelen zijn aanbevolen om de elektriciteitskosten te drukken. In de andere gevallen zullen de stroomkosten van een elektrische ketel gewoon te hoog liggen. Zoek je naar een nieuwe verwarmingsketel op elektriciteit? Dan is een warmtepomp een veel zuinigere en milieuvriendelijkere optie. • Is een keuring van mijn verwarmingsketel nodig?

  Ja. Bij de ingebruikname van een nieuwe verwarmingsinstallatie is een keuring binnen de 6 weken verplicht. Die keuring moet gebeuren door een technicus met een SCIOS-certificaat. En hoe zit het met het periodiek nazicht van je verwarmingsketel? Op deze pagina lees je alles over het onderhoud van verwarmingsketels. • Heb ik recht op subsidies voor mijn nieuwe verwarmingsketel?

  Nee. In Nederland kan je geen subsidies meer krijgen voor een nieuwe verwarmingsketel. Geen nood, dankzij je lagere energiefactuur verdien je je investering toch dubbel en dik terug. Je kan de kosten voor een nieuwe verwarmingsketel bovendien goedkoop financieren met de Energiebespaarlening. Kies je voor een warmtepomp of zonneboiler? Dan kom je wel in aanmerking voor verschillende subsidies. In dit artikel ontdek je alles over de subsidies voor een cv-ketel.

  TIP: een erkende installateur geeft je graag meer uitleg over de subsidies waarop jij aanspraak kan maken. Ontvang gratis advies op maat via onze offerteservice. • Hoe kies ik de beste installateur voor mijn nieuwe verwarmingsketel?

  Het is essentieel om te kiezen voor een installateur die gespecialiseerd is in het soort verwarmingsinstallatie dat jij wil laten plaatsen. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing en een kwalitatieve verwarmingsketel op maat van jouw energieverbruik.

  TIP: Buldit werkt enkel samen met erkende installateurs. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Offertes voor een cv-ketel ontvangen?

Benieuwd naar de beste cv-ketel voor jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs