Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Cv ketel vervangen

De efficiëntie van verwarmingsketels neemt na verloop van tijd af, en dat heeft ook gevolgen voor je energierekening. Je oude cv ketel vervangen door een nieuwe verwarmingsinstallatie is dan ook een slimme investering. Ontdek hier de opties en kosten als je je cv ketel wil vervangen en lees meer over de regelgeving, mogelijke subsidies en veelgestelde vragen.

Ga snel naar:
Cv-ketel vervangen: mogelijkheden
Levensduur cv-ketel
Kosten cv ketel vervangen
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Wanneer cv ketel vervangen?

Herken je één of meerdere van onderstaande situaties, dan is je cv ketel misschien wel aan vervanging toe:

 • Oude cv ketel: oude cv ketels hebben een lager rendement dan recente toestellen. Is jouw toestel al 10 à 12 jaar oud? Dan wordt het tijd om de vervanging van je cv ketel in te plannen.
 • Dalend rendement: merk je dat het rendement van je cv ketel de laatste maanden sterk gedaald is? Dan is je toestel meestal aan vervanging toe.
 • Regelmatig herstellingen nodig: wanneer de ene herstelling de andere in sneltempo opvolgt, heeft je cv ketel waarschijnlijk het einde van zijn levensduur bereikt. Een vervanging is dan ook bijna altijd noodzakelijk.
 • Bij (grondige) energetische renovaties: ga je je woning (grondig) energetisch renoveren, dan vervang je de bestaande verwarmingsinstallatie beter door een milieuvriendelijk alternatief zoals een warmtepomp.

Is jouw cv ketel aan vervanging toe? Laat je dan bijstaan door een ervaren verwarmingsinstallateur om tot de meest gepaste oplossing te komen. Vind installateurs in jouw buurt.

 

Cv ketel vervangen: mogelijkheden

Ga je je cv ketel vervangen, dan heb je vele opties. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden als je je verwarmingsketel gaat vervangen.

 

1. Cv ketel vervangen door condensatieketel

Bij het vervangen van een cv ketel is een condensatieketel een populaire keuze. Bij condensatieketels wordt de waterdamp afkomstig uit de rookgassen gecondenseerd, waardoor een deel van de energie gerecupereerd wordt. Met een recente condensatieketel kan je zo tot wel 30% besparen op je verwarmingskosten in vergelijking met je oude cv ketel.

Prijs condensatieketel: € 2.000 – € 7.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

BELANGRIJK: vanaf 2026 minstens hybride cv ketel verplicht

Ga je je cv-ketel vervangen in of na 2026? Dan ben je verplicht om minimaal een hybride warmtepomp te installeren. Is je woning al goed geïsoleerd? Dan kies je best meteen voor een volledig elektrische warmtepomp. Zo bereid jij jouw woning al optimaal voor op de energietransitie.

 

2. Cv ketel vervangen door hybride cv ketel

Wanneer je je cv ketel gaat vervangen, kan je je nieuwe condensatieketel ook combineren met een lucht-water warmtepomp. Zo’n hybride cv ketel is uitgerust met een intelligent systeem dat zelf bepaalt welke energiebron (elektriciteit of gas) op dit moment het voordeligst is. Het grootste deel van het jaar zal je verwarmen met je warmtepomp, waardoor je flink bespaart op je energierekening.

Kosten hybride cv ketel: € 5.000 – 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

3. Cv ketel vervangen door biomassaketel

Een biomassaketel maakt gebruik van een organische brandstof zoals houtblokken, pellets, houtsnippers… Door je oude cv ketel te vervangen door een biomassaketel, kies je voor een groene verwarmingsinstallatie met een hoog rendement. Biomassaketels nemen wel meer plaats in dan een standaard verwarmingsinstallatie en hebben iets meer tijd nodig om op te warmen.

Kosten biomassaketel: vanaf € 5.500 – 6.500 (excl. btw, incl. plaatsing) voor een basismodel met manueel aanvulsysteem. Ontvang offertes op maat.

 

4. Cv ketel vervangen door warmtepomp

Je cv ketel vervangen door een warmtepomp is een erg milieuvriendelijke optie. Warmtepompen halen een groot deel van hun benodigde energie uit de omgeving, zoals water, lucht of aarde. In vergelijking met conventionele verwarmingsketels verbruiken ze dus een pak minder energie. Zeker met het oog op de energietransitie zijn warmtepompen een uitstekende keuze ter vervanging van je cv ketel.

Kosten warmtepomp: vanaf € 2.500 voor een lucht-luchtwarmtepomp tot € 24.000 voor een geothermische warmtepomp. Ontvang offertes op maat.

 

5. Cv ketel vervangen door zonneboilercombi

Een andere milieuvriendelijke optie is de zonneboilercombi. Hierbij worden zonnecollectoren op het dak geplaatst die het licht van de zon opvangen. Dat zonlicht wordt vervolgens gebruikt om zowel het sanitair water als het water voor de centrale verwarming op te warmen dankzij het voorraadvat en de geïntegreerde cv-brander.

Prijs zonneboilercombi: € 3.000 – 5.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

cv ketel vervangen

 

Levensduur cv-ketel

De levensduur van een cv-ketel bedraagt gemiddeld 10 tot 15 jaar. Aangezien het toestel intensief gebruikt wordt, gaat de werking er in de loop der jaren echter op achteruit, waardoor de verwarming van je woning niet meer zo efficiënt verloopt. Deze inefficiëntie kost uiteraard geld.

Bovendien kan er met een oude installatie al eens iets mis gaan, waardoor het onderhoud van een oude cv ketel al snel prijzig kan worden. Tijdig je cv ketel vervangen is dus de boodschap. Je moet weliswaar eerst een investering doen, maar je kan deze al snel terugverdienen dankzij het hogere rendement van je nieuwe verwarmingsinstallatie.

 

Kosten cv ketel vervangen

Een cv ketel vervangen kan al vanaf € 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte kosten hangen af van het type verwarmingsinstallatie dat je kiest, de installatiekosten, eventuele aanpassingen aan je bestaande verwarmingsinstallatie… In de tabel hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen van alle opties:

Type verwarmingsketelGemiddelde kosten
(excl. btw, incl. plaatsing)
Condensatieketel€ 2.000 - 7.500
Hybride cv ketel€ 5.000 - 7.000
Biomassaketelvanaf € 5.500
Warmtepompvanaf € 2.500
Zonneboilercombi€ 3.000 - 5.000

Benieuwd naar een exacte prijs voor het vervangen van jouw cv-ketel? Vul het offerteformulier in en ontvang prijzen van verschillende verwarmingsinstallateurs in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag.

 

TIP: maak gebruik van subsidies om de kosten te drukken

Vervang je je traditionele cv ketel door een energiezuinige verwarmingsinstallatie (warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel), dan kom je in aanmerking voor subsidies of andere financiële voordelen. Vervang je je cv ketel door een condensatieketel? Dan maak je geen aanspraak op subsidies omdat dit type ketel geen duurzame energiebron gebruikt.

 

FAQ over vervanging cv ketels

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over de vervanging van cv ketels. Heb je een andere of specifiekere vraag? Dan kan je steeds terecht bij een verwarmingsinstallateur in jouw buurt. • Tot wanneer mag je je cv ketel vervangen?
  Tot 2026 mag je je cv ketel nog vervangen door een condensatieketel. Is je verwarmingsketel na 2026 aan vervanging toe, dan moet je minstens een hybride warmtepomp installeren of een ander milieuvriendelijk alternatief zoals een volledig elektrische warmtepomp, een zonneboilercombi, een biomassaketel…


 • Moet je altijd je volledige cv ketel vervangen?

  Is je verwarmingsketel defect? Dan is het niet altijd nodig om je volledige cv ketel te vervangen. Soms ben je ook geholpen door een herstelling te laten uitvoeren of slechts bepaalde onderdelen te vervangen. Wanneer bv. het expansievat, de warmtewisselaar of de ontstekingspen kapot is, volstaat het om die te vervangen om opnieuw te kunnen genieten van een goed werkend toestel.

  TIP: laat altijd een ervaren verwarmingsinstallateur bepalen of het volstaat om één of meerdere onderdelen te vervangen in plaats van je volledige cv ketel. Zo ben je zeker van de meest geschikte oplossing. Vind snel en eenvoudig installateurs in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een cv-ketel ontvangen?

Benieuwd naar de beste cv-ketel voor jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs