Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Centrale verwarming plaatsen

Het plaatsen van centrale verwarming is onontbeerlijk in elke nieuwbouwwoning of renovatieproject. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in huis en in de meeste gevallen ook voor warm sanitair water. Wat de kosten zijn van een installatie, belangrijke aandachtspunten en de kostprijs van de verschillende methodes vind je hier terug.

 

Welke verwarming kiezen?

De manier waarop je woning verwarmd wordt heeft een grote impact op de kostprijs en het comfort-gevoel. Welke centrale verwarming je moet kiezen, zal afhangen van de gewenste cv-ketel en de verwarmingstoestellen. Een verwarmingsketel zal de energiebron zoals elektriciteit, aardgas, stookolie of hout omzetten naar warmte. Een compleet overzicht van alle mogelijke installaties en hun bijhorende kostprijs vind je in het artikel soorten verwarmingsketels.

De verwarmingstoestellen spelen een grote rol bij het uitzicht, het behaaglijkheidsgevoel en de uiteindelijke kosten van de plaatsing. De bekendste verwarmingsmethoden zijn radiatoren, vloerverwarming en convectoren. In het linkermenu vind je een compleet overzicht met uitgebreide informatie.

 

Kostprijs centrale verwarming plaatsen

De kostprijs van een installatie is ongetwijfeld de belangrijkste factor die zal bepalen welke verwarmingstoestellen er gebruikt worden. Hoewel er moeilijk een vast bedrag vastgelegd kan worden mag je er van uitgaan dat een complete basisverwarmingsinstallatie tussen de 10.000 en 15.000 euro zal kosten bij een woning van gemiddeld formaat. Kies je voor vloerverwarming of speciale verwarmingsketels dan moet je rekenen op een minimum van 15.000 euro. Voor het opstellen van een budget doe je er in dit geval dan ook goed aan 20.000 euro te voorzien voor je verwarmingsinstallatie.

 

centrale verwarming plaatsen voorbeeld

 

Om de kosten te drukken kan je ook heel wat voorbereidende werken zelf uitvoeren. Door sleuven te maken en alle nodige openingen te voorzien kan je al snel enkele duizenden euro’s besparen. Ook het assisteren tijdens de plaatsing kan in sommige gevallen heel wat geld uitsparen. Indien je hierin interesse hebt ga je best op zoek naar een kleine zelfstandige aannemer. Deze kosten vaak een pak minder dan grote bedrijven en zullen je hulp zeker kunnen gebruiken.

 

Rendement, onderhoud en gebruiksgemak

Bij het plaatsen van centrale verwarming moet je ook steeds het rendement afwegen ten opzichte van de installatiekosten. Zo is vloerverwarming vaak een pak duurder bij de aanleg maar win je een deel van de kostprijs terug door het verbeterde rendement. De warmte zal gelijkmatiger verdeeld worden over een lagere temperatuur waardoor je verwarmingsketel minder energie zal verbruiken. Vraag ook steeds na welke onderhoudskosten er nodig zijn naargelang de installatie. Jaarlijkse of tweejaarlijkse keuringen zoals deze van een mazouttank kunnen aardig oplopen na verloop van tijd!

 

Vergelijk de kostprijs grondig

Bij het aanvragen van offertes zal je merken dat sommige voorstellen soms enkele duizenden euro’s uit elkaar liggen. Veel hangt dan ook af van de gekozen verwarmingselementen en merken. Om prijzen toch goed te kunnen vergelijken maak je best een gedetailleerde wenslijst op met wat je verwacht van de plaatser en welke taken je zelf zal uitvoeren. Vraag ook steeds om de offerte zo gedetailleerd mogelijk te maken en een afzonderlijke prijs te voorzien per taak of onderdeel.

Hou er bij het vergelijken van prijzen ook rekening mee dat het normaal is dat de kostprijs van de materialen steeds iets hoger is dan wanneer je deze zelf zou aankopen. Dit komt doordat de verwarmingsinstallateur een uitgebreidere garantie moet bieden op de goederen en de plaatsing. Heb je later klachten binnen de garantieperiode, dan worden de goederen niet alleen gratis omgeruild maar ook vervangen. Ook het verlaagde btw-tarief is een enorm pluspunt. Laat je de centrale verwarming plaatsen door een aannemer, dan hoef je maar 6% btw te betalen in plaats van 21% als je woning ouder is dan 10 jaar. Bij een investering van om en bij de 20.000 euro bespaar je zo al snel 3000 euro of meer. Daarnaast kan je ook steeds premies en subsidies voor verwarming aanvragen.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs