Verwarminginfo.nl
Dé online info- & adviessite over verwarming.
Vergelijk meer dan 350+ installateurs online!
header image
Verwarminginfo.nl

Onderhoud CV-ketel

Om een goede en correcte werking van je verwarmingsinstallatie te garanderen is het essentieel de cv-ketel goed te onderhouden. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je ketel minder gaat renderen en zelfs schadelijke gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

 

 

Onderhoudsbeurten bij verschillende verwarmingsketels

Centrale verwarming onderhouden

De grondigheid en werkwijze van een onderhoud verschillen naargelang het type installatie en brandstof. In onderstaand artikel vind je een overzicht van de verplichtingen en werkwijzen naargelang het type van verwarmingsketel.

Om geen enkele reinigingsbeurt meer te vergeten is het ook mogelijk een onderhoudscontract aan te gaan. Dit is vaak goedkoper en je wordt zelf op de hoogte gebracht wanneer de installatie gekeurd moet worden. Het onderhoud van je CV-ketel moet steeds gebeuren door een technicus met een SCIOS-certificaat.

 

Het onderhoud van een verwarmingsketel kost minimaal €100 (excl. BTW). Voor een vrijblijvende prijs op maat kan je gebruikmaken van onze online offerteservice. Deze dienst is volledig vrijblijvend; je aanvraag wordt doorgestuurd naar verschillende erkende specialisten. Klik hier voor meer informatie.

 

Prijs onderhoud cv-ketel

 

1. Wetgeving keuring CV-ketels op gas

In Nederland moeten gasketels met een nominaal vermogen tot en met 100 kW niet verplicht gekeurd worden. Bedraagt het vermogen meer dan 100 kW, dan moet de gasketel één keer om de vier jaar een keuring en onderhoud ondergaan.

Duurtijd: +/- 1 uur
Prijs: tussen de €100 en €150 excl. BTW – afhankelijk van onderhoudswerken
Wat keuren: brander schoonmaken – gasdruk meten – waakvlam controleren – drukval controleren

» Lees hier meer over het onderhouden van gasketels.

 

2. Wetgeving keuring CV-ketels op stookolie

Een cv-installatie op stookolie met een nominaal vermogen dat 100 kW overschrijdt, moet tweejaarlijks gekeurd worden door een erkend SCIOS-technicus. Bij installaties met een vermogen van 20 tot 100 kW is een keuring om de vier jaar verplicht. Indien de verwarmingsinstallatie gekoppeld is aan een schoorsteen, laat je deze best meteen ook reinigen.

Duurtijd: +/- 1,5 uur
Prijs: tussen de €100 en €150€ excl. BTW – afhankelijk van onderhoudswerken.

» Lees hier meer over het onderhouden van mazoutketels.

 

3. Onderhoud pelletketel

Voor pelletketels, en bij uitbreiding alle stookinstallaties op een vaste brandstof, gelden dezelfde keuringstermijnen als voor verwarmingsinstallaties op een vloeibare brandstof: verplichte keuring om de vier jaar bij een vermogen van 20 tot 100 kW, verplichte keuring om de twee jaar bij een vermogen boven 100 kW.

De asbak van een pelletketel moet om de drie à zes maand geledigd worden en dit is een klus die je makkelijk zelf kan klaren. Voor een grondige onderhoudsbeurt is het steeds aangeraden een expert te raadplegen.

Prijs: rond de €125 excl. BTW – afhankelijk van onderhoudswerken.
Duurtijd: +/- 1,5 uur

» Lees hier meer over het onderhouden van pelletketels.

 

De kostprijs van een onderhoudsbeurt is sterk afhankelijk van het type brandstof en ketel. Heb je de ketel lange tijd niet laten reinigen, dan zal het onderhoud ook veel meer tijd in beslag nemen en dus een pak meer kosten.

Vraag hier prijzen aan bij erkende technici.

 

 

Offertes voor een ketelonderhoud ontvangen?

Kies voor een erkend technicus. Zo ben je er zeker van dat het onderhoud correct uitgevoerd wordt en dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Ontvang snel prijzen en vergelijk voorstellen via onderstaand formulier.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende technici