Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Expansievat: info, tips & prijzen

Het expansievat regelt de druk in je cv-installatie en is daardoor een onmisbare schakel. De inhoud van een expansievat voor woningen varieert van 18 tot 50 liter, maar welke is nu juist geschikt voor jou? Hier vind je alle info over wat een expansievat is, welke jij nodig hebt en wat dat kost.

Ga snel naar: Keuze expansievatPrijs expansievatPlaats expansievatExpansievat vervangen

 

expansievat vervangen Wat is een expansievat?

Het expansievat, ook bekend als een drukvat, vangt de drukverschillen op die ontstaan doordat water uitzet of krimpt. Water dat verwarmd wordt, zet immers uit met 3%. Dat zorgt ervoor dat de druk oploopt in de buizen van de verwarming.

Aangezien een cv-installatie een gesloten systeem is met metalen buizen, die niet mee kunnen uitzetten, is er nood aan een flexibele oplossing die die drukverschillen kan opvangen. Dat is de taak van het expansievat. Het drukvat biedt dus ruimte om het extra volume aan water op te vangen.

 

 

Hoe werkt een expansievat?

Een expansievat bestaat uit 2 helften gescheiden door een membraan. Het ene deel staat in verbinding met de cv-installatie en is gevuld met water. Het andere is gevuld met stikstof. Zodra het watervolume toeneemt, wordt het gas in elkaar gedrukt. Hierdoor loopt de druk op zonder dat dit gevaar oplevert. Wordt de druk toch te hoog, dan wordt er automatisch water afgevoerd via het overstortventiel.

 

Welk expansievat heb ik nodig?

Drukvaten zijn in heel wat verschillende volumes beschikbaar. Ook de voordruk speelt een rol. Bovendien zijn er enkele factoren die de keuze voor het meest geschikte drukvat beïnvloeden.

 

1. Statische hoogte

De statische hoogte is de hoogst geplaatste radiator boven de cv-ketel. Is je ketel op zolder geplaatst, dan zal er waarschijnlijk geen radiator zijn die hoger is geplaatst dan de ketel. De statische hoogte is dus 0. Staat je ketel in de kelder en de hoogst geplaatste radiator op zolder? Dan kan je statische hoogte bijvoorbeeld 7 meter zijn.

 

2. Vermogen

Een tweede factor is het vermogen van de ketel. Dat kan variëren van 20 kW tot 50 kW. Hoe hoger het vermogen van je cv-ketel, hoe groter de inhoud van je expansievat moet zijn.

 

Vermogen ketelStatische hoogteInhoud/druk
20 kW
0 - 5 m18 l / 0,5 bar
5 - 10 m18 l / 1 bar
25 kW
0 - 5 m18 l / 0,5 bar
5 - 10 m25 l / 1 bar
35 kW
0 - 5 m25 l / 0,5 bar
5 - 10 m35 l / 1 bar
50 kW
0 - 5 m35 l / 0,5 bar
5 - 10 m50 l / 1 bar

Heb je een ketel met een vermogen van 20 kilowatt en hangt je hoogste radiator 7 m boven de ketel, dan heb je een expansievat nodig van 18 liter met een voordruk van 1 bar. Drukvaten tussen 18 en 35 liter met een druk van 0,5 of 1 bar zijn het meest gangbaar bij particuliere woningen.

 

Prijs van een expansievat

De prijs van een expansievat wordt bepaald door de inhoud en de voordruk. Onderstaande prijzen zijn inclusief btw, exclusief plaatsing:

Soort expansievatGemiddelde prijs
18 l / 0,5 bar€ 30 - 45
18 l / 1 bar€ 35 - 50
25 l / 0,5 bar€ 45 - 60
25 l / 1 bar€ 50 - 70
35 l / 0,5 bar€ 70 - 90
35 l / 1 bar€ 80 - 100
50 l / 0,5 bar€ 100 - 120
50 l / 1 bar€ 120 - 140

Een prijsvoorstel op maat ontvangen? Maak gebruik van onze offerteservice en ontvang maximaal 3 offertes van erkende vakmannen in je buurt. Zo bespaar je tot 20%. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Expansievat prijs

 

Plaats van het expansievat

De plaats van het drukvat in de verwarmingsinstallatie is van groot belang. Er zijn 3 belangrijke regels waar je rekening mee moet houden:

  1. Zo dicht mogelijk bij de ketel: om drukverlies tussen het vat en de ketel zoveel mogelijk te vermijden.
  2. Aan de zuigzijde van de pomp: om een minimale druk te garanderen. Een te lage druk kan immers leiden tot breuken.
  3. Op de retourleiding van de ketel: om de levensduur van het membraan te verlengen.

 

Wanneer expansievat vervangen?

Een drukvat heeft een gemiddelde levensduur van 7 jaar, ongeveer de helft van een cv-ketel. Een defect expansievat leidt tot tikkende geluiden, mindere verwarmingscapaciteit en hogere energiekosten. Maar hoe weet je wanneer je drukvat aan vervanging toe is? Aan het geluid!

Tik met een hard voorwerp tegen de boven- en onderkant van het vat. Hoor je tweemaal hetzelfde geluid? Dan is het vat waarschijnlijk volledig gevuld met water en is je membraan stuk. Een vat gevuld met gas maakt immers een ander geluid dan een vat gevuld met water.

Warmt je huis niet meer op zoals vroeger en ligt het niet aan het expansievat? Dan is misschien de circulatiepomp de oorzaak. Dat ontdek je hier.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs