Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Condensatieketel: info & prijs

Wanneer je op zoek bent naar een maximaal rendement en groot warmtecomfort, dan is een condensatieketel de beste keus. Info over de werking, premies en prijzen vind je terug in dit artikel.

Condensatieketel laten plaatsen? Vind hier erkende installateurs.

 

Wat is een condensatieketel?

Een condensatieketel herbruikt een deel van de opgewekte warme rookgassen om het water voor te verwarmen. Hierdoor bespaar je op jaarbasis een aanzienlijke hoeveelheid aardgas of stookolie.

Afhankelijk van je huidige CV-ketel kan je door de overschakeling naar een nieuwe condensatieketel tot wel 30% besparen op je energiekosten. 

condensatie ketel verwarming

 

 

Prijs condensatieketel

De prijs van een nieuwe condensatieketel varieert afhankelijk van het merk en type tussen de € 2.000 en € 7.500 (incl. btw en plaatsing). Indien je nog geen dubbelwandige rookgasafvoer hebt kunnen hier nog extra kosten bijkomen (zie verderop in het artikel).

Bij het vergelijken van offertes is het belangrijk om niet alleen naar de prijs maar ook naar het rendement te kijken. Een ketel gaat al snel 15 tot 20 jaar mee. Door te kiezen voor een condensatieketel met het beste rendement en correcte dimensionering kan je dus heel wat geld uitsparen. Werk ook enkel samen met erkende installateurs die over de nodige certificaten beschikken.

TIP: benieuwd naar de mogelijkheden en prijs van een nieuwe zuinige ketel voor jouw woning? Online prijzen aanvragen bij erkende installateurs kan via deze pagina.

 

 

Rookgasafvoer condensatieketel

Een condensatieketel stoot rookgassen uit en zuigt tegelijk ook verse lucht aan. Dat gebeurt via een dubbelwandige buis. Afhankelijk van de opstelling en locatie van de ketel mondt de dubbelwandige buis uit op het dak of aan de gevel. Inclusief gevel / dakdoorvoer en plaatsing kost een dubbelwandige rookgasafvoer tussen de 100 à 200 euro per lopende meter.

 

 

Subsidies condensatieketel

Je verwarmingsketel vervangen door een condensatieketel betekent sowieso een fikse besparing op termijn. Een subsidie voor een HR, HR++, HRe ketel, een elektrische CV-ketel of ander type verwarmingsketel kan je in Nederland niet meer krijgen. Wel kan je aanspraak maken op de Energiebespaarlening:

Investeer je in een hoogrendementsketel of HRe-ketel, dan kan je daarvoor een speciale lening krijgen van de overheid. Je betaalt daarbij een lage rente die tijdens de looptijd van de lening vaststaat. Meer info over alle mogelijke subsidies en financiële voordelen met hun voorwaarden vind je in het artikel “Subsidies CV-ketel“.

 

Niet elke ketel of installateur komt in aanmerking!

Je condensatieketel moet voldoen aan verschillende normen om recht te hebben op deze premies. Bovendien moet de plaatsing ook gebeuren door een erkend installateur / technicus. Je kan bij hen vrijblijvend prijzen en voorstellen aanvragen op deze pagina.

 

 

nieuwe condensatieketel kopen

 

Waarop letten bij een condensatieketel op mazout of gas?

Er bestaan condensatieketels op mazout en op gas. Maar waarop moet je letten als je een nieuwe condensatieketel wil plaatsen of jouw huidige ketel wil vervangen?

 

1. Condensatieketel gas

Is je gasketel kapot of meer dan 20 jaar oud? Dan is het tijd om je gasketel te vervangen. Je kiest daarbij best voor een gascondensatieketel. Met zo’n nieuwe condensatieketel op gas zit je weer voor zo’n 20 jaar goed en geniet je van een mooie energiebesparing (tot wel 30%). Zo verdien je jouw investering snel terug en geniet je van meer comfort.

Je oude gasketel vervangen door een nieuw condenserend exemplaar is trouwens de meest interessante keuze. Er zijn geen aanpassingen aan de cv-installatie nodig (de verwarmingstoestellen en leidingen kunnen blijven) waardoor de kosten beperkt blijven. Later, wanneer je bv. grondig renoveert of wanneer de technieken weer verder geëvolueerd zijn, kan je nog altijd overstappen naar een andere brandstof.

Ook bij nieuwbouw kan je ervoor kiezen om te verwarmen met een gascondensatieketel. Er moet dan wel een gasaansluiting mogelijk zijn.

Onderhoud: verplichte SCIOS-keuring/onderhoud om de 4 jaar voor ketels vanaf 100 kW / geen verplichte SCIOS-keuring bij ketels met een lager vermogen, maar wel sterk aangeraden
Prijs condensatieketel gas: gemiddeld € 2.000 à 5.200 (incl. btw en plaatsing)

 

2. Condensatieketel mazout

Wanneer je mazoutketel kapot of meer dan 20 jaar oud is, is het aangeraden om hem te vervangen. Je kiest best voor een condenserende ketel op mazout. Met zo’n nieuwe condensatieketel op mazout zit je weer voor ongeveer 20 jaar goed en geniet je van een mooie besparing op je energiefactuur (tot wel 30%). Zo geniet je niet alleen van meer comfort, maar kan je jouw investering ook snel terug verdienen.

Je oude mazoutketel vervangen door een nieuwe condensatieteketel op mazout is de meest interessante keuze. De installatie vergt geen aanpassingen aan de leidingen of verwarmingstoestellen waardoor de kosten beperkt blijven. Later, wanneer je bv. grondig renoveert of wanneer de verwarmingstechnieken weer verder geëvolueerd zijn, kan je nog altijd de overstap maken naar een andere brandstof.

Onderhoud: verplichte SCIOS-keuring/onderhoud om de 4 jaar voor ketels tussen 20 en 100 kW / verplichte SCIOS-keuring om de 2 jaar voor ketels met een vermogen van meer dan 100 kW
Prijs condensatieketel mazout: gemiddeld € 4.700 à 7.500 (incl. btw en plaatsing)

 

TIP: verlies de EPBD III-keuring niet uit het oog!

Heeft je verwarmingssysteem een nominaal vermogen van meer dan 70 kW? Dan moet je elke 4 jaar ook een EPBD III-keuring laten uitvoeren. Net als bij de SCIOS-keuring moet je daarvoor een beroep doen op een verwarmingstechnicus met een SCIOS-certificaat.

Op zoek naar erkende technici in je buurt? Je kan vrijblijvend meerdere gecertificeerde verwarmingstechnici contacteren via onze offerteservice.

 

 

Condensatieketel zelf plaatsen of laten installeren?

Een nieuwe condensatieketel plaatsen kan al gebeuren op minder dan een dag. Bovendien is het niet meer toegelaten om zelf een cv-ketel te installeren (of repareren). Je laat je cv-ketel dus best plaatsen door een erkend installateur. De meerprijs van de uren wordt al snel gecompenseerd door de goedkope prijzen die installateurs krijgen. Bovendien heb je zo ook recht op garantie en is je gasketel meteen gekeurd en wettelijk in orde.

Voor een condensatieketel beginnen de prijzen vanaf € 2.000 (incl. plaatsing). Voor de plaatsing zelf mag je rekenen op een prijs van € 700 à 1.200 of meer, afhankelijk van complexiteit en eventuele aanpassingen die nodig zijn. Ben je ook benieuwd hoeveel een CV-installatie met een condensatieketel kost in jouw woning of bedrijf, dan kan je hier gratis offertes aanvragen.

 

 

Kies een condensatieketel met het juiste keurmerk

Nieuwe verwarmingstoestellen moeten voldoen aan de minimumvereisten die de overheid oplegt. Condensatieketels voldoen meestal aan die voorwaarden. Om te weten of een ketel voldoet aan de eisen, kan je nagaan welk keurmerk het toestel draagt.

TIP: werk samen met een erkend installateur. Zo ben je zeker van een condensatieketel op maat van jouw situatie en met het juiste keurmerk dat voldoet aan alle eisen. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van erkende installateurs via de offertepagina.

 

 

Veelgestelde vragen over condensatieketels • Is mijn oude ketel vervangen door een condensatieketel de beste keuze?

  Is je huidige gas- of mazoutketel ouder dan 20 jaar? Dan neemt het rendement af en is het beter om de ketel te vervangen. Je oude mazoutketel of gasketel vervangen door een nieuwe condensatieketel is de meest interessante keuze. Je hoeft namelijk geen aanpassingen te doen aan de verwarmingsinstallatie (de leidingen en verwarmingstoestellen moeten niet vervangen worden), waardoor de kosten beperkt blijven.

  TIP: ook wanneer je bestaande ketel nog prima werkt, kan een overstap naar een condensatieketel zeker de moeite waard zijn. Door hun sterk verbeterde rendement kan je honderden euro’s per jaar uitsparen. • Wat is de beste keuze, een hoogrendementsketel of condensatieketel?

  Elke condensatieketel is een hoogrendementsketel (HR-ketel) maar niet elke hoogrendementsketel is een condensatieketel. Beide type ketels recupereren de warmte uit de verbrandingsgassen en waterdamp. Het  verschil? Bij een condensatieketel dalen de rookgastemperaturen tot onder het dauwpunt waardoor ze condenseren. Zo kan de ketel nog meer warmte recupereren en een nog hoger rendement halen. • Welk rendement haalt een condensatieketel?

  Condensatieketels halen een rendement van 107% of meer. Vanwaar het percentage boven de 100? Het heeft te maken met de manier waarop het rendement van een ketel vroeger berekend werd. Daarbij werd enkel rekening gehouden met de mate waarin de brandstof (mazout of gas) omgezet werd in warmte. Er werd geen rekening gehouden met de mate waarin condens omgezet werd in warmte.

  Een condensatieketel zet zowel de aardgas of mazout als de verbrandingsgassen (condens) die tijdens dat proces vrijkomen om in warmte. Vandaar dat een percentage boven de 100 mogelijk is. Er wordt als het ware extra energie gewonnen uit die condensatie. Energie die bij niet-condenserende ketels gewoon verloren gaat. Op die manier kan je met een condensatieketel tot wel 30% besparen op je energiefactuur in vergelijk tot met een gewone gas- of mazoutketel. • Wat is de beste condensatieketel in 2024
  ?

  Er bestaan verschillende condensatieketels van verschillende merken. Enkele bekende fabrikanten van condensatieketels zijn o.a. Buderus, Viessmann, Junkers, Vaillant, Remeha, Bosch, Atag, Bulex, Weishaupt, Elco, … Maar wat is nu de beste condensatieketel? Dat hangt af van verschillende factoren:

  • Energiebron: wil je verwarmen op gas of op mazout? Verwarm je nu al op mazout, dan is het natuurlijk logisch om een nieuw condensatieketel op mazout te plaatsen. Verwarm je al op aardgas, dan is het logisch om een nieuwe gascondensatieketel te plaatsen.
  • Vermogen: het is belangrijk dat het vermogen van je condensatieketel goed afgestemd is op jouw verbruik. Ook de mate waarin je woning geïsoleerd is, het type woning (open, halfopen, gesloten), de grootte van de woning, … hebben een invloed op het vereiste vermogen van je condensatieketel. Een voldoende hoog vermogen is nodig om je woning efficiënt te kunnen verwarmen. Een te hoog vermogen is afgeraden omdat dan het rendement te laag is.
  • Keurmerk: heeft de condensatieketel het juiste keurmerk dat voldoet aan de minimumvereisten voor verwarming?

  CONCLUSIE: er is dus geen ‘beste condensatieketel’. Wat voor jouw de beste keuze is hangt vooral af van jouw situatie en noden. Een installateur kan je informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie. Let op, sommige installateurs werken slechts met 1 of enkele merken. Je doet er daarom goed aan om offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk voorstellen vergelijken en een overwogen keuze maken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes.

 

 

Offertes voor een cv-ketel ontvangen?

Benieuwd naar de beste cv-ketel voor jouw situatie? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs