Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gasboiler

Als je op zoek bent naar een boiler, zijn er verschillende mogelijkheden. Een van die opties is de gasboiler. Het is niet de milieuvriendelijkste optie, maar ze zijn voordelig in aankoop en vragen weinig onderhoud. In dit artikel ontdek je meer over de voordelen en de werking van een gasboiler.

 

Werking gasboiler

Een gasboiler dient ervoor om de voorraad van warm water bij te houden in een thermisch vat. Hoe een gasboiler werkt is uit te leggen volgens een vrij simpel principe. Koud water is zwaarder dan warm water, wanneer de gasboiler gebruikt wordt, wordt de gasboiler onderlangs wederom gevuld met het koude water, zodat het warme water het vat verlaat via de bovenste zijde.

Het water stroomt dus min of meer van beneden naar boven binnen de gasboiler. Binnenin de tank zal er nooit een vermenging van het koude en het warme water tot stand komen omdat het koude water zwaarder is dan het warme water. Het koude water drukt het warme water dus de tank uit. Zo blijft het waterpeil vrijwel altijd op dezelfde stand staan.

Het is wel zo dat een dergelijke gasboiler de vraag naar veel warm water vaak niet aankan omdat het opwarmen van het koude water wat langer duurt. Water heeft een aardig hoge leven van energie nodig om op te kunnen warmen. Er is dan ook een extra ketel, waarin het water dat is afgekoeld opnieuw wordt opgewarmd. Dit wordt bereikt door het verbranden van gas. Normaliter wordt de extra ketel vlakbij de gasboiler geplaatst om het verlies van warmte te beperken. Het verlies van de warmte gaat door het vervoeren van het warme water door de leidingen. Hoe dichter de extra ketel bij de gasboiler geplaatst wordt, des te minder leiding er nodig is en er dus minder warmte verloren gaat.

 

boiler gas Duurzaamheid van een boiler

Gasboilers zijn niet zo heel erg duur, maar zijn niet zo goed voor het milieu. Daarvoor kun je beter een zonneboiler nemen. Die tevens ook snel zijn geld terugverdiend. Toch kun je beter voor een gasboiler gaan in plaats van voor een stookolieboiler. Die laatste is nog weer slechter voor het milieu. Daarnaast is aardgas goedkoper dan olie en heb je minder last van de fluctuerende prijs van aardgas. Een gasboiler is dus wat goedkoper en niet zo lasterend voor het milieu als haar andere fossiele soortgenoten.

 

 Onderhoud gasboiler

Het onderhoud is niet zo heel drastisch en vraagt dan ook weinig onderhoud. Zo nu en dan dient de gasboiler gecontroleerd te worden om het risico van lekken en ontploffen te minimaliseren. Een gasboiler kun je het beste niet in de buurt van een badkamer of een slaapkamer plaatsen.

De garage, schuur of een berghok is een ideale plek voor het plaatsen van een gasboiler. Hierdoor beperk je het risico dat er mensen gewond raken, mocht er wel wat mis gaan met de gasboiler. Het is dan ook verstandig om een gasdetector te plaatsen om er op tijd bij te zijn als er een lek is. Het plaatsen van een dergelijke boiler kun je dan ook het beste overlaten aan een bekwaam installatiebedrijf.

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs