Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten verwarming

Op zoek naar het meest geschikte verwarmingssysteem voor je nieuwbouw? Of is je huidige cv-ketel aan vervanging toe? Dan kan je kiezen uit verschillende soorten centrale verwarming voor je woning. In dit artikel vind je een helder overzicht van deze cv-installaties, hun voor- en nadelen, de gemiddelde kosten, … Zo kan je gericht vergelijken en een doordachte keuze maken!

Ga snel naar:
Welke soorten verwarming?
Kosten per soort verwarming
Belangrijke aandachtspunten
Subsidies & financiële voordelen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Voor- en nadelen van de soorten verwarming

Zowel voor nieuwbouw als renovaties zijn er verschillende soorten verwarmingssystemen waaruit je kan kiezen. Elk type centrale verwarming heeft zijn eigen voor- en nadelen. Je weegt die dus best zorgvuldig tegen elkaar af bij het maken van jouw keuze. Een beknopt overzicht:

Soorten verwarmingVoordelenNadelen
Verwarming op gas+ Geen opslag nodig
+ Lage aanschafkost
- Sterk schommelende gasprijzen
- Niet overal een gasaansluiting
- Slecht voor het milieu
Verwarming op duurzame energie+ Zeer energiezuinig
+ Milieuvriendelijk
+ Geen dure gasprijzen
- Hogere aanschafkost
- Complexere plaatsing
Verwarming op hout/pellets+ Hernieuwbare energie
+ Goedkopere energiebron
- Hoge aanschafkost
- Opslagruimte nodig
Verwarming op elektriciteit+ Vlot te plaatsen
+ Lage aanschafkost
+ Geen rookkanaal nodig
- Enkel bij kleine woningen
- Optimale isolatie nodig
- Zonnepanelen vereist
Verwarming op mazout+ Vlot te plaatsen
+ Lage aanschafkost
+ Onafhankelijk van netwerk
- Slechts uitzonderlijk mogelijk
- Opslagplaats voor mazout nodig
- Slecht voor het milieu

Welke soort verwarming kies ik het best? Voor een juiste keuze vraag je best advies op maat aan meerdere erkende cv-installateurs. Zij analyseren jouw situatie en stellen een oplossing op maat voor. Door meerdere installateurs te contacteren, kan je bovendien hun adviezen, prijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

Welke soorten verwarming?

Afhankelijk van de energiebron zijn er verschillende soorten centrale verwarming voor je woning. We zetten de meest gekozen oplossingen kort op een rij:

 

OPTIE 1 = verwarming op gas

soorten verwarming gas

Een gascondensatieketel is erg energiezuinig en valt snel te plaatsen. Daardoor geniet je van een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Tegenover dat voordeel staan wel de sterk schommelende gasprijzen die handenvol geld kunnen kosten. Vanaf 2026 ben je bovendien verplicht om minstens een hybride warmtepomp of andere duurzame verwarming te installeren als je gascondensatieketel aan vervanging toe is.

Een goede keuze als… je slechts een kleine renovatie plant, je woning niet optimaal geïsoleerd is, je een aardgasaansluiting hebt (of de mogelijkheid daartoe), …

Richtprijs gasketel: € 2.000 à 5.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 

OPTIE 2 = verwarming op duurzame energie

soorten verwarming warmtepomp

Fossiele brandstoffen als aardgas en mazout zijn een eindig verhaal. Verwarmen met duurzame energie is de toekomst en de overheid bevordert met verschillende maatregelen ook de plaatsing van warmtepompen en zonneboilercombi’s. Bovendien zijn warmtepompen en zonneboilercombi’s de meest energiezuinige en ecologische oplossing op lange termijn.

Een goede keuze als… je een nieuwbouw plaatst of grondige renovatie plant, je woning goed geïsoleerd is, je beschikt over lage temperatuurverwarming (bv. vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren), …

Richtprijs warmtepomp: € 2.500 à 24.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!
Richtprijs zonneboilercombi: € 4.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 

OPTIE 3 = verwarming op hout/pellets

soorten verwarming biomassa

Naast een warmtepomp en zonneboiler gebruikt ook een biomassaketel hernieuwbare energie. Het gaat dan om vaste, organische brandstof als pellets en hout(snippers). Zo’n verwarmingssysteem is veel ecologischer dan een gascondensatieketel en haalt ook een hoog rendement. Bovendien zijn pellets nog altijd minder duur dan gas. Daar staat wel tegenover dat de aanschafkosten van zo’n verwarmingssysteem op pellets/hout hoog zijn en je ook de nodige opslagruimte nodig hebt.

Een goede keuze als… het eerder om een kleine renovatie gaat, je voldoende plaats hebt voor de biomassaketel én het hout/pellets, je niet wil afhangen van fossiele brandstoffen, …

Richtprijs biomassaketel: € 10.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 

OPTIE 4 = verwarming op elektriciteit

soorten elektrische verwarming

Een warmtepomp haalt de opgewekte warmte uit een omgevingsbron (bv. de buitenlucht), maar heeft ook een beetje elektriciteit nodig. Daarnaast kan je ook kiezen voor een elektrische cv-ketel die enkel op stroom werkt. Zo’n ketel verwarmt je cv-water met een elektrisch verwarmingselement. Let wel op: de kosten qua stroomverbruik kunnen met zo’n elektrische ketel enorm oplopen.

Een goede keuze als… het gaat om een kleine woning (bv. appartement), je beschikt over zonnepanelen om je verbruik op te vangen, je woning optimaal geïsoleerd is, …

Richtprijs elektrische cv-ketel: € 4.000 à 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 

OPTIE 5 = verwarming op mazout

soorten verwarming mazout

Belangrijk: verwarmen op mazout is eerder zeldzaam in Nederland. Is je mazoutketel aan vervanging toe, dan kies je maar beter meteen voor een milieuvriendelijk alternatief zoals de (hybride) warmtepomp, aansluiting op een warmtenet, …

Een goede keuze als… je geen aardgasaansluiting hebt.

Richtprijs mazoutketel: gemiddeld € 7.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 

Welke soort verwarming kiezen?

Dat hangt volledig van jouw situatie af. Gaat het om een nieuwbouw of renovatie? Heb je een aardgasaansluiting in je straat of niet? In welke mate is je woning geïsoleerd? Al die factoren spelen een rol bij het bepalen van de meest aangewezen soort verwarming.

TIP: wil je zeker zijn van de juiste keuze? Vergelijk dan de adviezen van meerdere cv-installateurs in je buurt. Zo krijg je ook een goed beeld van je mogelijkheden, de gemiddelde prijzen, uitvoertermijnen, … Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat!

 

Kosten per soort verwarming

Hoeveel betaal je nu voor het plaatsen van een verwarmingsketel of een volledige cv-installatie in je woning? Dat hangt in eerste instantie van het soort verwarmingssysteem af, maar ook van het vereiste vermogen, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Een kort overzicht:

Soort verwarmingPrijs verwarmingsketel
(excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs volledige cv-installatie
(excl. btw, incl. plaatsing)
Verwarming op gas€ 2.000 à 5.500€ 7.000 à 15.000
Verwarming met warmtepomp€ 2.500 à 24vanaf € 13.000
Verwarming met zonneboiler€ 4.000 à 7.000€ 11.000 à 15.000
Verwarming op hout/pellets€ 10.000 à 15.000€ 15.000 à 23.000
Verwarming op elektriciteit€ 4.000 en 6.000€ 7.000 à 15.000
Verwarming op mazoutgemiddeld € 7.500€ 11.000 à 16.000

Een precieze prijs per soort verwarming? Daarvoor vraag je best prijsvoorstellen aan bij meerdere erkende cv-installateurs in je buurt. Zo kan je niet alleen totaalprijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

Belangrijke aandachtspunten

De verschillende soorten verwarmingssystemen maken de meest aangewezen keuze niet altijd vanzelfsprekend. Je moet dan ook het bredere plaatje blijven bekijken en rekening houden met verschillende factoren. Om welke aandachtspunten gaat het? We zetten er enkele op een rij:

 • Energieprijzen: door sterk schommelende gasprijzen loont de investering in een hybride cv-ketel (warmtepomp + condensatieketel) op lange termijn meer dan enkel een gascondensatieketel. Gaat het om een nieuwbouw of grondige renovatie? Dan is een volledig elektrische warmtepomp de meest toekomstbestendige keuze, ook voor je portemonnee.
 • Wetgeving: de overheid stimuleert steeds meer duurzame verwarmingssystemen. Door verschillende maatregelen wordt het dus steeds moeilijker om te kiezen voor fossiele brandstoffen als gas. Hou hier zeker rekening mee als je je cv-ketel wil vervangen en ga samen met je installateur na welke opties wettelijk nog toegestaan zijn en welke niet.
 • Type renovatie: is je budget beperkt en gaat het om een kleine renovatie? Dan is de vervanging van je huidige ketel door een condensatieketel de meest budgetvriendelijke keuze. Gaat het om een ingrijpende renovatie met extra isolatie, lage temperatuurverwarming, …? Dan is een volledig elektrische warmtepomp of een zonneboilercombi duidelijk de meest energiezuinige en milieuvriendelijke optie.
 • Onderhoud van je centrale verwarming: een regelmatig onderhoud van je cv-installatie is essentieel met het oog op een optimale werking en dito rendement. Bij een mazout- en pelletketel is een jaarlijks onderhoud dan ook verplicht, bij een gasketel is dat om de 2 jaar. Kies je voor een warmtepomp of zonneboilercombi? Dan is er geen wettelijke onderhoudsplicht, maar is het toch aangeraden om je cv-installatie om de 2 jaar te laten nakijken.
 • Vermogen van je cv-installatie: ongeacht het soort verwarming laat je best het vereiste vermogen van je nieuwe cv-installatie berekenen door een erkende installateur. Die houdt daarbij rekening met onder meer de isolatiewaarde van je woning, de afmetingen van de ruimtes, de grootte van je huishouden, … Zo voorkom je dat je te veel betaalt (bij een te groot vermogen) of dat je verwarmingsketel te hard moet werken, met extra energiekosten tot gevolg (bij een te klein vermogen).
 • Juiste cv-installateur: zorg ervoor dat je altijd samenwerkt met een cv-installateur die erkend is door de Vlaamse overheid. Alleen zo kom je in aanmerking voor de nodige premies voor je cv-installatie. Voor de installatie van een warmtepomp of zonneboilercombi moet het bv. gaan om een groene-energie installateur met het RESCert-certificaat.

Op zoek naar erkende cv-installateurs in je buurt? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend voorstellen aanvragen bij meerdere specialisten. Kom nu in contact met gecertificeerde verwarmingsinstallateurs!

 

Welke subsidies en financiële voordelen?

Je verwarmingsketel of volledige cv-installatie vervangen is een grote investering, ondanks de besparing op je energiekosten. Gelukkig kan je rekenen op verschillende verwarmingspremies en financiële voordelen om de totaalprijs te drukken. Een kort overzicht:

 • ISDE: zowel voor een warmtepomp(boiler) als een zonneboiler maak je aanspraak op de ISDE. Het exacte bedrag van de premie hangt af van het type toestel en het vermogen. Wil je meer weten over de voorwaarden, de aanvraagprocedure, …? Vraag dan zeker meer uitleg aan een erkende cv-installateur.
 • Energiebespaarlening: je kan als particulier of VvE lenen aan een vaste lage rente als je investeert in een warmtepomp, zonneboiler, hoogrendementsketel. Om de Energiebespaarlening te verkijgen, moet je wel samenwerken met een erkend aannemer of installateur.

Advies op maat nodig? Een cv-installateur adviseert je niet alleen over je toekomstige verwarmingsinstallatie, maar ook over de premies die je ervoor kan krijgen. Bovendien bezorgt hij je ook alle documenten voor een correcte en vlotte aanvraag. Contacteer nu erkende installateurs in je buurt!

 

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs