Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Lage temperatuur radiatoren

Laat je een nieuwbouw plaatsen of wil je je woning energetisch renoveren? Dan is een warmtepomp in combinatie met lage temperatuur verwarming de meest energiezuinige verwarmingsmethode. Naast wand- en vloerverwarming kan je zo’n warmtepomp ook aansluiten op lage temperatuur radiatoren. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n lage temp radiator? En hoe zit het met de prijs? Je komt het hier te weten!

Ga snel naar:
Welke voordelen en nadelen?
Lage temperatuur radiatoren prijzen
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat zijn lage temperatuur radiatoren?

De meeste mensen verwarmen hun woning nog met een cv-ketel en gewone radiatoren. Omdat die woningen vaak niet optimaal geïsoleerd zijn, is een hoge watertemperatuur van 70 à 80 °C nodig. Goed geïsoleerde woningen kan je echter duurzaam verwarmen met lagetemperatuur radiatoren. Die werken met een watertemperatuur van slechts 35 tot 55 °C (in combinatie met een warmtepomp). Zo’n LTV radiator is geschikt in de volgende situaties:

  • Nieuwbouw: bij LTV verwarming zijn afgiftesystemen met een grote oppervlakte ideaal om je woning zuinig te verwarmen. Daarom kies je bij een nieuwbouw best voor wand- of vloerverwarming. Toch kan je zo’n groot afgiftesysteem ook combineren met lage warmte radiatoren in bepaalde ruimtes, bv. de badkamer, kinderkamer, … Zo heb je meer flexibiliteit om die kamers sneller bij te verwarmen.
  • Ingrijpende energetische renovatie: ga je je woning energetisch renoveren met een warmtepomp, maar wil je je vloer niet volledig uitbreken? Geen nood, in plaats van vloerverwarming kan je ook laag temperatuur radiatoren laten installeren. Zo geniet je zonder grote breekwerken ook van een zalig én zuinig warmtecomfort.

Lagetemperatuur radiatoren laten plaatsen? Voor advies op maat van jouw project kan je terecht bij erkende verwarmingsinstallateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

lage temperatuur radiatoren

 

Voor- en nadelen laag temperatuur radiatoren

Naast lage warmte radiatoren zijn er nog mogelijke alternatieven als vloer- en wandverwarming om je woning energiezuinig te verwarmen. Om de beste keuze te maken, weeg je best de voor- en nadelen van zulke LTV radiatoren tegen elkaar af. Een kort overzicht:

 

Voordelen lagetemperatuur radiatoren

  • Minder complexe plaatsing: vooral bij een renovatie kunnen lage warmte radiatoren een praktisch alternatief zijn voor vloerverwarming. Zo hoef je je vloer niet volledig uit te breken om toch te genieten van energiezuinige lage temperatuur verwarming in combinatie met je warmtepomp.
  • Budgetvriendelijker: door de complexiteit van de plaatsing komt vloer- of wandverwarming sowieso duurder uit dan laag temperatuur radiatoren. Zulke LTV radiatoren zijn dus zeker een interessante optie als je renovatiebudget beperkt is.
  • Stralingswarmte en convectie: in tegenstelling tot klassieke radiatoren zorgt een LTV radiator voor een aangename stralingswarmte (zoals de zon). Tegelijkertijd zijn ze ook uitgerust met geïntegreerde ventilatoren voor convectie. Zo krijg je een optimale warmteafgifte ondanks de lagere watertemperatuur.
  • Designmodellen: lage warmte radiatoren zijn niet alleen energie-efficiënt en vlot te plaatsen, maar ook esthetisch verantwoord. Doorgaans gaat het om strakke paneelradiatoren met een moderne uitstraling. Die zijn bovendien in meerdere kleuren beschikbaar om harmonieus te versmelten met jouw interieur. Vraag zeker naar de mogelijkheden bij een erkende installateur in je buurt.

 

Nadelen lagetemperatuur radiatoren

  • Plaatsverlies in je woning: net als de klassieke radiatoren hangt een radiator op lage temperatuur ook gewoon aan je muren. Plaatsverlies in je woning is dus onvermijdelijk, in tegenstelling tot bij wand- of vloerverwarming. Gelukkig zijn zulke LTV radiatoren flink smaller dan de oudere buisradiatoren.
  • Zichtbare verwarmingselementen: wand- en vloerverwarming zijn volledig onzichtbaar en in die zin ook esthetischer dan een lage temp radiator. De nieuwste generatie stijlvolle designradiatoren zijn echter geen doorn in het oog, wel integendeel.
  • Iets lager rendement: bij lagere watertemperaturen is het essentieel dat het afgiftesysteem voldoende warmte kan afgeven. Daarom is een groot oppervlak zoals bij vloer- en wandverwarming ideaal. Zo krijg je een gelijkmatige opwarming van de hele ruimte. Ook LTV radiatoren zijn speciaal ontworpen voor die lage watertemperaturen, maar het rendement zal wel iets lager liggen vanwege het kleinere oppervlak.

 

Lage temperatuur radiatoren prijzen

Wil je je huidige verwarmingssysteem vervangen of uitbreiden met radiatoren op lage temperatuur? Voor zo’n lage temperatuur radiator mag je rekenen op een prijs van 300 à 2.000 euro (incl. btw, excl. montage). De exacte kosten voor een LTV radiator hangen vooral af van de capaciteit, het design, het merk, …

Gaat het om een nieuwbouw? Of laat je je volledige cv-installatie vervangen tijdens je renovatie? Dan mag je voor een verwarmingsinstallatie met een warmtepomp en lagetemperatuur radiatoren rekenen op een kostprijs van 13.000 à 23.000 (excl. btw, incl. montage). Hierbij hangen de exacte kosten vooral af van het type warmtepomp (geothermisch, hybride, lucht-water) en het vereiste vermogen.

Een exacte prijs voor jouw project? Dan vraag je best meerdere prijsvoorstellen aan bij erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen hun totaalprijzen, maar ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Start hier je aanvraag!

 

Druk de kosten voor je project met subsidies voor verwarming!

Het plaatsen van een energiezuinige verwarmingsinstallatie vergt het nodige budget. Je verdient je investering gelukkig terug dankzij je lagere energiekosten, maar je kan ook je kosten verder drukken met verschillende subsidies voor verwarming. Een installateur geeft je graag meer uitleg over de voorwaarden, bedragen, …

Advies op maat nodig? Een verwarmingsinstallateur bezorgt je alle documenten voor een vlotte aanvraag van je subsidies. Bovendien kan hij je ook helpen bij je aanvraag. Contacteer vrijblijvend meerdere installateurs in je buurt!

 

lagetemperatuur radiatoren

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je je woning energiezuinig verwarmen met lage warmte radiatoren? Voor een optimaal rendement moet je rekening houden met enkele essentiële aandachtspunten. Enkele elementen op een rij:

  • Doorgedreven woningisolatie: is je woning niet goed geïsoleerd? Dan zal je het niet snel warm krijgen met lage temperatuur radiatoren. Verwarmen met een lage watertemperatuur van 35 tot 55 °C is enkel mogelijk als je beschikt over dak-, vloer- en spouwmuurisolatie en isolatieglas. Hoe hoger de isolatiegraad, hoe vlotter je kan verwarmen op een lage watertemperatuur.
  • Samen met een duurzame warmteopwekker: wil je zeker zijn van een zo laag mogelijke energiefactuur? Dan koppel je je lagetemperatuur radiatoren best aan een duurzame warmteopwekker die ook op lage temperaturen werkt. Een warmtepomp is hiervoor ideaal. Zo’n installatie verwarmt je cv-water tot 35 à 55 °C, exact de temperatuur die je LTV-radiatoren nodig hebben.
  • Combinatie met vloerverwarming: je hoeft niet noodzakelijk te kiezen tussen lage warmte radiatoren en vloer- of wandverwarming. In bepaalde situaties kan je beide perfect combineren. Bij een erg grote woonkamer is het bv. mogelijk dat vloerverwarming niet volstaat en je ook best LTV-radiatoren tegen je muren laat plaatsen.
  • Vermogen van de LTV-radiatoren: je radiatoren moeten uiteraard over het juiste vermogen beschikken om je woning op te warmen met een lagere watertemperatuur. Die capaciteit hangt samen met het volume van de ruimtes, de isolatiegraad, de gevraagde temperatuur, … Je kan de meest aangewezen capaciteit van je lage warmte radiatoren precies laten berekenen door een erkende installateur.
  • Koelen van je woning: met de nieuwste lage warmte radiatoren kan je je woning niet alleen zuinig verwarmen in de winter, maar ook koelen in de zomer. Door de circulatie van frisse lucht geniet je van een duurzame verkoeling in je woning.
  • Merk van de LTV-radiatoren: voor een optimale werking en levensduur investeer je best in lage temp radiatoren van een kwalitatief merk. Denk bv. aan de Radson Ulow-radiatoren of een Jaga lage temperatuur radiator.

Hoe maak ik de juiste keuzes? Een erkende installateur houdt rekening met alle mogelijke aandachtspunten en kiest samen met jou de meest aangewezen lage temperatuur verwarming voor jouw woning. Ontvang vrijblijvend advies op maat bij meerdere cv-installateurs actief in je buurt!

 

Mogelijke alternatieven voor LTV radiatoren

Naast radiatoren op lage temperatuur bestaan er natuurlijk ook nog andere afgiftesystemen die met lagere watertemperaturen werken. De belangrijkste alternatieven voor LTV-radiatoren op een rij:

 

1. Vloerverwarming

Bij nieuwbouw is vloerverwarming allicht de meest interessante optie. Een vakman kan die verwarmingsbuizen vlot verwerken bij je vloeropbouw in de natte chapelaag. Ook bij renovaties kan je echter met vloerverwarming werken door sleuven in je bestaande chape te frezen en daar de verwarmingsbuizen in te plaatsen. Door de grote oppervlakte van de vloerverwarming kan je je woning zuinig en met alle comfort verwarmen op lage temperatuur.

Richtprijs: € 30 à 65 per m², excl. btw, plaatsing en eindvloer. Ontvang gratis offertes op maat!

 

2. Wandverwarming

Naast laag temperatuur radiatoren tegen je muur kan je ook wandverwarming laten inwerken in je muur. Net als bij vloerverwarming is dit vooral een goede optie bij nieuwbouw of een totaalrenovatie. Ook met zulke ingewerkte verwarmingsbuizen in je muren heb je een afgiftesysteem met een groot oppervlak, wat ideaal is bij lage temperatuur verwarming. Is de vloeroppervlakte in je woning beperkt? Dan kan je eventueel ook vloer- en wandverwarming combineren.

Richtprijs: 50 à 100 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat!

 

3. LTV convectoren

Naast radiatoren bestaan er ook laag temperatuur convectoren om aan te sluiten op je warmtepomp. Die zijn duurder in aankoop, maar ook nog iets energiezuiniger. Bovendien kan je convectoren ook laten inbouwen in je vloer. Convectoren hebben ook minder cv-water nodig om op te warmen dan radiatoren. Ze geleiden die warmte ook beter dan radiatoren.

Richtprijs: 300 à 2.000 euro per convector (incl. btw, excl. montage). Ontvang gratis offertes op maat!

 

Welk type lage temperatuur verwarming kies ik het best?

Dat hangt vooral van jouw project en je budget af. Bij nieuwbouw is het een beter idee om onmiddellijk vloer- of wandverwarming te laten inbouwen. Ook bij renovaties is dat mogelijk, maar lage warmte radiatoren of convectoren zijn een ideaal alternatief als je veel breekwerk wil vermijden.

Advies op maat? Je kan vrijblijvend meerdere gespecialiseerde cv-installateurs in je buurt contacteren via onze offerteservice.

 

FAQ lage temperatuur radiatoren

Wil je laag temperatuur radiatoren laten plaatsen in je woning? Met al je vragen kan je terecht bij een erkende verwarmingsinstallateur actief in je buurt. Ook hieronder vind je alvast de antwoorden op enkele veelgestelde vragen rond dit onderwerp.



    • Kan ik mijn radiatoren geschikt maken voor lage temperatuur verwarming?

      Dat kan. In combinatie met een warmtepomp kan je in sommige gevallen je huidige radiatoren blijven gebruiken. Heb je bv. radiatoren met 2 platen en daartussen lamellen? Dan kan je die in combinatie met extra radiator-ventilatoren vaak ook gebruiken voor lage temperatuurverwarming. Bij speciale laag temperatuur radiatoren zijn zulke ventilatoren al geïntegreerd. Vergeet je radiatoren ook niet stofvrij te maken voor een optimale warmteafgifte.

      TIP: je kan zelf de test doen door de temperatuur van je cv-ketel in te stellen op 50 °C. Duurt het opwarmen enorm lang? Dan zullen je huidige radiatoren allicht niet volstaan.



    • Kan ik enkel mijn radiatoren vervangen door LTV-radiatoren?
      Is je budget beperkt? Dan is het inderdaad mogelijk om in een 1e fase al je radiatoren te vervangen door speciale laag temperatuur radiatoren. Die kan je namelijk ook combineren met je huidige cv-ketel. In een volgende fase moet je dan enkel je warmtepomp laten installeren.


    • Zijn lage warmte radiatoren met een warmtepomp de beste combinatie?
      Zowel een laag temperatuur radiator als een warmtepomp werken op lage temperaturen. In die zin vormen ze dus de perfecte combinatie met het oog op een energiezuinige werking. Naast een warmtepomp kan je echter ook kiezen voor een andere duurzame warmteopwekker als een zonneboilercombi. Zo’n installatie verwarmt zowel je cv-water als je sanitair water op lage temperatuur.


    • Zijn laag temperatuur radiatoren groter dan de klassieke radiatoren?
      Ja. Dat komt omdat zulke LTV-radiatoren ondanks de lagere watertemperatuur toch voldoende warmte moeten kunnen afgeven.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs