Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Radiatoren ontluchten - Lucht in radiatoren

Lucht in de centrale verwarming komt vaak voor en de oorzaak is niet altijd even makkelijk terug te vinden. Het kan zijn dat er lucht is achtergebleven bij het opvullen, maar ook lekken of verkeerd geplaatste leidingen kunnen de oorzaak zijn. Lucht in de leiding kan ervoor zorgen dat sommige radiatoren niet gaan opwarmen en buizen beginnen oxideren.

Materiaal nodig? Bestel het hier in de webshop.

 

Hoe merk je dat je de centrale verwarming moet ontluchten?

Meestal komen dergelijk ongemakken naar voren aan het begin van het koudere seizoen. De centrale verwarming slaat aan, maar er is één kamer die koud blijft. Vaak is dit dan een van de kamers op de bovenste verdieping. Dat is logisch want lucht zoekt altijd het hoogste punt.

Dat er lucht in een radiator zit kun je ook merken aan geborrel of andere vervelende geluiden in de leidingen. Het kan ook zijn dat een radiator helemaal of voor een groot deel koud blijft. Het is dan van belang om de radiator te ontluchten en de centrale verwarming bij te vullen.

 

Hoe kun je zelf je radiatoren ontluchten?

Radiatoren ontluchten is niet zo heel moeilijk, als je maar weet hoe je moet beginnen. Zet eerste alle radiatoren aan en zorg dat de ketel een keer aanslaat. Op deze manier worden het water en de lucht in de leidingen en radiatoren verwarmd. Zet de thermostaat daarna op de laagste stand en zet de installatie uit door de stekker uit het stopcontact te halen. Wanneer je de installatie uitzet wordt het water en dus ook de lucht niet meer rondgepompt.

Je kunt nu de betreffende radiatoren ontluchten met behulp van een speciaal sleuteltje. Je moet er wel vanuit gaan dat door de verwarming de lucht onder druk staat, en dat er samen met de overtollige lucht (vies!) water uit de radiator kan komen. Zorg daarom dat je eventuele vloerbedekking goed beschermt en een opvangbakje en een grote handdoek bij de hand hebt.

Wanneer er geen lucht meer uit de radiator komt, kun je deze met het sleuteltje weer dichtdraaien. Om de centrale verwarming weer naar behoren te laten werken, moet je deze nu met water bijvullen tot de installatie weer onder druk staat. Ga naar de webshop voor het vinden van een ontluchtingssleutel. Op zoek naar andere montageonderdelen voor radiatoren? Bekijk het aanbod in de webshop.

 

radiatoren ontluchten

 

Hoe water bijvullen in de centrale verwarming?

Zet eerst je centrale verwarming weer aan, je kunt nu op de drukmeter zien hoeveel druk er op de leidingen staat. Wanneer deze onder de 1,5 bar druk komt, is het nodig om de centrale verwarming te gaan bijvullen. Houd tegelijkertijd de drukmeter in de gaten.

Een eventuele zwakke of lekkende koppeling kan tijdens het bijvullen door de toenemende druk nog meer gaan lekken, je ziet dan dat de druk in de leiding weer afneemt, en dan is er ergens een lek. Is dit het geval, zet dan de centrale verwarming weer uit en ga op zoek naar een eventuele lekkage. Controleer ook zorgvuldig alle koppelingen.

 

Een installateur inschakelen voor controle en onderhoud

Wanneer je er niet uitkomt en de druk in de leidingen blijft te laag of terug zakt na verloop van tijd, neem dan contact op met een erkende installateur. Het komt een enkele keer voor dat er een intern lek zit in het expansievat waardoor de leidingen niet op druk kunnen worden gehouden, en dat kun je zelf niet zien aan de buitenkant. Een installateur heeft ook veel ervaring in het opzoeken van eventuele lekkages en kan deze voor je oplossen. Maak na afloop ook een afspraak voor regelmatige controle en onderhoud om problemen in de toekomst te voorkomen. Bestel je materiaal hier in de webshop.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs