Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Capaciteit radiator berekenen - Aantal radiatoren bepalen

Wanneer je van plan bent de woning te verwarmen met radiatoren is het belangrijk na te gaan hoeveel stuks je nodig zal hebben en wat hun capaciteit (Watt) moet zijn. In dit artikel overlopen we de belangrijkste factoren die zorgen voor een optimale warmteverdeling en -opwarming.

Om te weten hoeveel radiatoren je nodig hebt en hoe groot ze moeten zijn moet je rekening houden met volgende aspecten: de gewenste temperatuur, het volume van de kamer, de vorm van de kamer en de opbouw van de radiatoren. Om te voldoen aan al deze eisen is het belangrijk eerst te bepalen hoeveel Watt je nodig hebt per ruimte:

 

 

Hoeveel Watt nodig? Bereken eerst het volume van de ruimtes

Eén van de belangrijkste factoren bij het berekenen van radiatoren is het volume van de te verwarmen ruimtes. Dit volume wordt uitgedrukt in kubieke meters en kan berekend worden door het grondoppervlak te vermenigvuldigen met de hoogte van de kamer. Een rechthoekige kamer van 4 op 5 meter en een hoogte van 3 meter zal dus 60 kubieke meter groot zijn. (4m x 5m= 20m² x 3m hoogte = 60m³)

Afhankelijk van de op te warmen ruimte zullen andere standaardwaarden aangeraden worden. Met onderstaande tabel kan je makkelijk berekenen hoeveel Watt je radiatoren nodig hebben om de ruimte goed op te warmen. Houd er wel rekening mee dat goed geïsoleerde woningen het kunnen doen met een lager vermogen.

KamerGemiddelde temperatuurWatt vermogen per m³
Gang18°C70 W
Keuken20°C77 W
Toilet18°C70 W
Leefruimte22°C85 W
Badkamer24°C93 W

Ook externe factoren zoals isolatie, bouwstijl en koudebruggen kunnen een invloed hebben op het uiteindelijke resultaat. Om zeker te zijn dat je radiatoren de ruimtes moeiteloos kunnen verwarmen kan je deze best overdimensioneren. Zo kan je met een gerust hart de winter in en kan je ook werken op lagere temperaturen wat een gunstige invloed heeft op het verbruik.

 

 

Hoeveel radiatoren plaatsen?

Om te weten hoeveel radiatoren je nodig hebt hoef je niet alleen te kijken naar het aantal Watt maar ook naar de luchtcirculatie van de woning. Om de warmte gelijkmatig te verdelen is het belangrijk dat de warmte goed verspreid kan worden in de ruimte. De beste plaats voor radiatoren zijn rond ramen en deuren omdat deze de meeste kou doorlaten. Bij L-vormige ruimtes zorg je er best voor dat de warmte van de radiator nooit het hoekje om moet.

 

capaciteit radiator

 

Afmetingen van de radiatoren bepalen

Hoe groot je de radiator zal zijn, hangt af van het gewenst aantal Watt. Raadpleeg de tabellen van je leverancier om na te gaan hoeveel ruimte je moet vrijhouden. Hoe dikker je de radiator kiest, hoe minder plaats deze doorgaans innemen.

 

Het belang van isolatie

Hoe snel je woning warm wordt en blijft, hangt niet alleen af van hoeveel radiatoren je in je huis hebt, maar ook van de isolatie van je woning. Als je bijvoorbeeld in een tochtig huis woont of enkel glas in je woning hebt, dan zullen je radiatoren harder moeten werken om je woning warm te krijgen. Heb je een erg goed geïsoleerd huis, dan hoeven je radiatoren minder hard te werken. Bij slechte isolatie dien je 15% op te tellen bij het gewenste vermogen dat je eerder berekend hebt. In het geval van goede isolatie kun je 10% tot 25% van het eerder vastgestelde vermogen afhalen. Voor een exacte prijsberekening verwijzen we u graag door naar onze online offerteservice.

Klik hier voor een vrijblijvende offerte aan te vragen.

 

Capaciteit cv-ketel

Ook de capaciteit van de CV-ketel is belangrijk. Voldoende radiatoren hebben is een goed begin, maar kan je CV-ketel dat wel aan? Kijk dus altijd goed na welke capaciteit je ketel heeft. Hoe harder deze moet werken om de juiste temperatuur te krijgen, hoe meer energie hij zal verbruiken.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs