De thermostaat of kamerthermostaat

Bij de ingestelde temperatuur zal de kamerthermostaat automatisch bijregelen en de verwarmingsketel laten opstarten. Thermostaten zijn uitgerust met een tijdsfunctie waarmee je zelf de gewenste dag- en nachttemperatuur kan regelen. Er bestaan ook digitale thermostaten waar je ook specifieke piekmomenten kan instellen.

Nieuwe verwarmingsinstallatie laten plaatsen? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

Soorten thermostaten en hun voordelen

Wanneer je een nieuwe thermostaat wil kopen, is het belangrijk dat je niet alleen naar de prijs kijkt maar ook naar de mogelijkheden. Hoe beter je de thermostaat kan instellen naargelang jouw behoeften, hoe minder energie je zal verbruiken. We onderscheiden drie grote groepen:

 

digitale thermostaat

Digitale thermostaat

De digitale thermostaat wordt tegenwoordig het vaakst gekozen vanwege zijn veelzijdigheid en programmatiemogelijkheden. Je kan voor elke dag een ander temperatuurscenario instellen. Ook vriesbeveiliging en comforttemperaturen kunnen makkelijk ingesteld worden met een digitale thermostaat.

Prijs digitale thermostaat: Tussen 75 en 200 euro afhankelijk van merk en type.

 

 

Smart thermostaat rendementSlimme thermostaat

Een slimme thermostaat is verbonden met het internet via WiFi. Zo voorspelt hij wanneer je verwarming moet opstaan. Een slimme thermostaat kan je vanop afstand bedienen met je smartphone. Ga je het huis en staat je verwarming nog op? Geen paniek, de verwarming slaat automatisch af. En zo bespaar je op je energiefactuur.

Prijs slimme thermostaat: Tussen de 150 en 500 euro.
 

klokthermostaat

De klokthermostaat

De klokthermostaat werkt met een tijdmechanisme dat de warmtetoevoer zal regelen tussen bepaalde uren. Dit is bijzonder praktisch wanneer je tijdens de winter thuiskomt na een lange dag werken. Het huis zal aangenaam warm zijn doordat de vuren een half uur of een uur vroeger werden geactiveerd. Ook met de digitale thermostaten is dit perfect mogelijk.

Prijs klokthermostaat: Tussen de 40 en 80 euro

 

 

kwikthermostaat

De conventionele thermostaat

De thermostaat met kwikschakelaar is de eerste generatie automatische warmteregelaars. Dankzij de temperatuurmeting via kwik zal de thermostaat automatisch aanschieten bij lage temperaturen en weer uitgaan wanneer de temperatuur bereikt wordt. Aangezien kwik niet meer mag gebruikt worden, zijn dergelijke thermostaten niet meer verkrijgbaar in de winkel.

Prijs kwikthermostaat: Tweedehands verkrijgbaar voor 20 euro

 

 

Waar thermostaat plaatsen?

Meestal wordt de kamerthermostaat geplaatst in de woonkamer omdat dit de ruimte is waar het meest geleefd wordt. Hij mag niet worden beïnvloed door directe koude of warme luchtstromen. Je mag de kamerthermostaat dus niet plaatsen tegen een zonrijke muur, naast een buitendeur, een buitenmuur of in de directe omgeving van een raam, radiator of kachel. Inspiratie en tips over hoe je de woonkamer sfeervol kan inrichten rondom het vuur vind je op Interieurdesigner.nl.

 

 

Thermostaatkranen

Thermostaatkranen zijn schakelaars die afzonderlijk te bedienen zijn per verwarming. Zo kan je de verwarming in de woonkamer en keuken volledig openzetten terwijl je ze in de hal gerust wat minder kan zetten. Bij eenvoudige thermostaten bestaat het hart uit een bimetaal. Dit zijn twee verbonden metalen reepjes met een verschillende uitzettingscoëfficiënt. Door het verschil in uitzettingsvermogen zal het geheel tegen elkaar botsen wanneer de temperaturen wijzigen. Wanneer dit gebeurt, zal de schakelaar zichzelf stopzetten.

Lees hier meer over thermostaatkranen voor radiatoren.

thermostaatkraan radiatoren

 

 

Tips voor een zuinig energieverbruik

– Ga voor de combinatie van een kamerthermostaat die de brander bestuurt en thermostatische kranen die per kamer de verwarming sturen via de instellingen van de radiatoren. Zo kan je bepaalde ruimtes uitschakelen wanneer deze niet gebruikt worden.

– Zuinige types: klokthermostaat die de brander rechtstreeks regelt. Dit is normaal enkel mogelijk met condensatieketels of lage temperatuurketels. Het is ook interessant dat kamerthermostaten uitgerust zijn met een buitenvoeler die de temperatuur van de ketel aan de weersomstandigheden kan aanpassen. Zo hoeft je cv-ketel niet meer warmte aanmaken dan nodig is.

– Wanneer je de verwarming uitschakelt, zal het steeds nog even duren vooraleer de kamer afkoelt. Hou hier dus rekening mee bij het instellen van de kamerthermostaat. Een halfuurtje voor je naar bed gaat kan je de thermostaat dus al laten overschakelen op de nachtinstelling.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen