Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thermostaat

Een traditionele thermostaat regelt de temperatuur van je huis of kamer op basis van de gewenste temperatuur en het ingestelde tijdstip. Dit zorgt voor een aangename leefomgeving maar is niet altijd even praktisch of energiezuinig. Als alternatief kan je daarom ook kiezen voor slimme thermostaten. Een compleet overzicht van alle soorten thermostaten en hun prijzen vind je in onderstaand overzicht.

 

Soorten thermostaten en hun voordelen

Wanneer je een nieuwe thermostaat wil kopen, is het belangrijk dat je niet alleen naar de prijs kijkt maar ook naar de mogelijkheden. Hoe beter je de thermostaat kan instellen naargelang jouw behoeften, hoe minder energie je zal verbruiken. We onderscheiden drie grote groepen:

 

1. Digitale thermostaat

De digitale thermostaat wordt tegenwoordig het vaakst gekozen vanwege zijn veelzijdigheid en programmatie mogelijkheden. Je kan voor elke dag een ander temperatuurscenario instellen. Ook vriesbeveiliging en comfort temperaturen kunnen makkelijk ingesteld worden met een digitale thermostaat.

Prijs digitale thermostaat: Tussen 75 en 200 euro. Zie webshop.

 

2. Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is verbonden met het internet via WiFi. Zo voorspelt hij wanneer je verwarming moet opstaan. Een slimme thermostaat kan je vanop afstand bedienen met je smartphone. Ga je het huis en staat je verwarming nog op? Geen paniek, de verwarming slaat automatisch af. En zo bespaar je op je energiefactuur.

Prijs slimme thermostaat: Tussen de 150 en 500 euro. Zie webshop.

 

3. De klokthermostaat (verouderd)

De klokthermostaat werkt met een tijdmechanisme dat de warmtetoevoer zal regelen tussen bepaalde uren. Dit is bijzonder praktisch wanneer je tijdens de winter thuiskomt na een lange dag werken. Het huis zal aangenaam warm zijn doordat de vuren een half uur of een uur vroeger werden geactiveerd. Ook met de digitale thermostaten is dit perfect mogelijk.

Prijs klokthermostaat: Tussen de 40 en 80 euro

 

4. De conventionele thermostaat (niet meer verkrijgbaar)

De thermostaat met kwikschakelaar is de eerste generatie automatische warmteregelaars. Dankzij de temperatuurmeting via kwik zal de thermostaat automatisch aanschieten bij lage temperaturen en weer uitgaan wanneer de temperatuur bereikt wordt. Aangezien kwik niet meer mag gebruikt worden, zijn dergelijke thermostaten niet meer verkrijgbaar in de winkel.

Prijs kwikthermostaat: Tweedehands verkrijgbaar voor 20 euro

 

soorten thermostaten

 

Thermostaat kopen: Zelf plaatsen of laten plaatsen?

Het vervangen of plaatsen van een thermostaat is helemaal niet zo moeilijk. Tegenwoordig bestaan er heel wat gebruiksvriendelijke thermostaten van Honeywell, Tado en zelfs Google (Google Nest).  Deze zijn makkelijk te plaatsen aan de hand van eenvoudige instructiefilmpjes welke je online kan raadplegen.

Zelfplaatsing: vanaf 100 euro (Zie webshop)

 

Je kan er ook voor opteren om de thermostaat aan te kopen en te laten plaatsen door een erkend installateur. Deze werkt met kwalitatieve en betrouwbare thermostaten die je niet in elke doe-het-zelf markt vindt. De plaatsing + kwaliteit dienen natuurlijk ook betaalt te worden.

Laten plaatsen: gemiddeld 250 tot 500 euro (Vraag offerte)

 

 

Waar thermostaat plaatsen?

Meestal wordt de kamerthermostaat geplaatst in de woonkamer omdat dit de ruimte is waar het meest geleefd wordt. Hij mag niet worden beïnvloed door directe koude of warme luchtstromen. Je mag de kamerthermostaat dus niet plaatsen tegen een zonrijke muur, naast een buitendeur, een buitenmuur of in de directe omgeving van een raam, radiator of kachel.

Inspiratie en tips over hoe je de woonkamer sfeervol kan inrichten rondom het vuur vind je op Interieurdesigner.nl.

 

 

Tip: Regelbare thermostaatkranen

Thermostaatkranen zijn radiatorkranen die de temperatuur van radiatoren automatisch regelen. Hierdoor kan je de temperatuur per kamer individueel gaan regelen. Zo kan je bijvoorbeeld de verwarming in de badkamer enkel laten branden tussen 7u00 en 8u00 ’s morgens net voor je naar het werk gaat.  De radiatoren van de woonkamer laat je dan pas weer in werking treden vanaf 16u.00. Zo kan je heel wat energie uitsparen.

Lees hier meer over thermostaatkranen voor radiatoren.

thermostaatkraan radiatoren

Bij eenvoudige thermostaten bestaat het hart uit een bimetaal. Dit zijn twee verbonden metalen reepjes met een verschillende uitzettingscoëfficiënt. Door het verschil in uitzettingsvermogen zal het geheel tegen elkaar botsen wanneer de temperaturen wijzigen. Wanneer dit gebeurt, zal de schakelaar zichzelf stopzetten.

 

 

 

Nog enkele tips voor een zuinig energieverbruik

  1. Ga voor de combinatie van een kamerthermostaat die de brander bestuurt en thermostatische kranen die per kamer de verwarming sturen via de instellingen van de radiatoren. Zo kan je bepaalde ruimtes uitschakelen wanneer deze niet gebruikt worden.
  2. Zuinige types: klokthermostaat die de brander rechtstreeks regelt. Dit is normaal enkel mogelijk met condensatieketels of lage temperatuurketels. Het is ook interessant dat kamerthermostaten uitgerust zijn met een buitenvoeler die de temperatuur van de ketel aan de weersomstandigheden kan aanpassen. Zo hoeft je cv-ketel niet meer warmte aanmaken dan nodig is.
  3. Wanneer je de verwarming uitschakelt, zal het steeds nog even duren vooraleer de kamer afkoelt. Hou hier dus rekening mee bij het instellen van de kamerthermostaat. Een halfuurtje voor je naar bed gaat kan je de thermostaat dus al laten overschakelen op de nachtinstelling.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs