Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is uitgegroeid tot een volwaardige manier van verwarmen. De temperatuur is makkelijk te regelen en de warmteverdeling is erg aangenaam. Het is ook een onzichtbare én zuinige manier om je woning te verwarmen. Wanneer is vloerverwarming aanleggen een interessante keuze? Welke soorten vloerverwarming bestaan er? En hoeveel kosten ze? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Wanneer vloerverwarming aanleggen?
Soorten vloerverwarming
Kosten vloerverwarming per m²
Voordelen en nadelen
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Een groot voordeel van vloerverwarming is de lage energiekost. Zo is het dankzij vloerverwarming mogelijk om een aangename kamertemperatuur in stand te houden zonder hoge stookkosten. Het systeem werkt namelijk op een lage watertemperatuur van zo’n 35°C. Verwarmen op een lage watertemperatuur vergt veel minder energie dan verwarmingssystemen die een hogere watertemperatuur vereisen, zoals radiatoren of convectoren.

 

Hoe werkt vloerverwarming?

Verwarming in de vloer werkt met stralingswarmte via verwarmingsbuizen onder de vloer. Deze verwarmingsbuizen worden op een vaste afstand van elkaar gelegd over de volledige ruimte. Door deze gelijkmatige warmteverdeling vanaf de grond bereik je sneller een comfortgevoel. De thermostaat kan gerust 2°C lager om hetzelfde warmtecomfort te krijgen als bij radiatorverwarming.

Vloerverwarming kost in vergelijking met andere verwarmingssystemen meer in aankoop, maar het heeft een gunstig rendement. Door de betere warmteverdeling en het lagere energieverbruik verdien je de hogere kostprijs zeker terug.

Wil je vloerverwarming leggen? Een professionele vloerverwarming installateur informeert je over de mogelijkheden en adviseert je de beste oplossing. Ontvang advies op maat.

 

Wanneer vloerverwarming aanleggen?

Vloerverwarming wordt van tegenwoordig standaard als hoofdverwarming in nieuwbouwwoningen geplaatst in combinatie met een warmtepomp. Vloerverwarming haalt namelijk een maximaal rendement in zeer goed geïsoleerde woningen. Maar ook bij grondige renovaties is vloerverwarming vaak mogelijk. In dit geval wordt het vaak gebruikt als bijverwarming, in combinatie met traditionele verwarmingssystemen.

Vloerverwarming bij renovatie brengt vaak sloopwerken met zich mee. Wil je vloerverwarming laten plaatsen in een bestaande woning, dan is dit het ideale moment om meteen ook vloerisolatie en een nieuwe vloerbedekking te laten plaatsen. Je moet bij een renovatie ook rekening houden met de opbouwhoogte van de vloer. Niet elk type vloerverwarming zal dus geschikt zijn.

TIP: twijfel je of vloerverwarming geschikt is voor jouw woning? Een verwarmingsinstallateur analyseert jouw woning en adviseert je het meest geschikte verwarmingssysteem op maat van jouw situatie. Kom in contact met verwarmingsinstallateurs in jouw regio.

 

Soorten vloerverwarming

Je kan verschillende soorten vloerverwarming plaatsen. Elke soort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Een overzicht:

 

1. Warmwater vloerverwarming

Bij warmwater vloerverwarming stroomt er warm water door een buizencircuit onder de vloer, waardoor de vloer en daarbij ook de ruimte opwarmt. Er bestaan 3 soorten warmwater vloerverwarming:

Vloerverwarming nat systeem

Het natte vloerverwarmingssysteem of vloerverwarming in de chape is de meest gebruikte soort. Hierbij worden de buizen rechtstreeks in de cementdekvloer of anhydrietdekvloer geplaatst. Onder de dekvloer wordt eerst een isolatielaag aangebracht. Daardoor varieert de opbouwhoogte tussen 16 en 20 cm. Het natte systeem is dan ook enkel geschikt voor nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten waar voldoende opbouwhoogte voorzien wordt.

De verwarmingsbuizen doen de chape opwarmen, uitzetten en krimpen. Bij vloerverwarming met een nat systeem moet de chape daarom steeds voorzien worden van een wapeningsnet of staalvezelbewapening om barsten in de tegels of chape te vermijden. Tussen verschillende ruimtes wordt ook een uitzettingsvoeg voorzien.

Kosten natbouw vloerverwarming: € 30 – 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

Vloerverwarming droog systeem

Bij het droge systeem liggen de verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen. De isolatieplaten doen dienst als warmtegeleider. Ze zorgen voor een korte opwarmingstijd en optimale warmtespreiding.

De opbouwhoogte bij droge vloerverwarming is minimum 6 centimeter. In vergelijk met het natte systeem heb je dus 10 centimeter minder opbouwhoogte nodig. Het droog systeem wordt vooral toegepast bij renovatie met een beperkte vloeropbouw en houtskeletbouw woningen.

Kosten droogbouw vloerverwarming: € 35 – 65 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

Vloerverwarming infrezen

Je kan ook vloerverwarming infrezen in de bestaande vloer. In de bestaande chape zal men dan sleuven frezen waarin de verwarmingsleidingen komen te liggen.

Bij dit type grondverwarming liggen de buizen dicht bij de uiteindelijke vloerafwerking. Dat zorgt ervoor dat de vloer snel warm wordt en dat het warmteverlies naar onder toe beperkt blijft. Infrezen wordt vaak toegepast bij casco projecten en bij renovatieprojecten waarbij de opbouw beperkt is of de dekvloer nog in prima staat is.

Kosten vloerverwarming infrezen: € 30 – 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

2. Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming wordt meestal gebruikt als bijverwarming voor ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden. Denk maar aan badkamers, garages of hobbykamers.

Er zijn drie soorten elektrische vloerverwarming. Deze systemen verschillen in dikte, capaciteit en opbouw en kennen elk een specifieke toepassing:

 • Elektrische vloerverwarming met matten: dit systeem is het eenvoudigst te installeren en kan rechtstreeks op een bestaande afwerkvloer worden gelegd. Vooral geschikt voor ruimtes die niet permanent verwarmd worden.
 • Elektrische vloerverwarming met kabels: dit systeem kan je gebruiken als hoofdverwarming of bijverwarming. De elektrische kabels worden in de chape gelegd, waardoor de vloer de warmte langer vasthoudt.
 • Elektrische vloerverwarming met foliesystemen: dit wordt ook wel laminaatverwarming genoemd, omdat elektrische vloerverwarming met folies vooral geschikt is voor onder houten vloeren. De folies zijn zeer dun, waardoor de vloeropbouw beperkt blijft.

De belangrijkste voordelen van elektrische vloerverwarming zijn de makkelijke installatie en lage installatiekosten. Daarnaast heb je ook geen dure voorzieningen nodig zoals een cv-ketel met bijhorende leidingen. Voor ruimtes die continu moeten worden verwarmd is het systeem minder geschikt. De stroomkosten zullen dan te ver oplopen. Hierop kan je dan weer besparen door zonnepanelen te plaatsen.

Kosten elektrische vloerverwarming: € 60 – 70 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

3. Infrarood vloerverwarming

Net als elektrische vloerverwarming werkt infrarood vloerverwarming op elektriciteit. Infrarood matten onder de vloer verspreiden de warmte echter niet alleen over de vloer, maar warmen ook de objecten op in de ruimte. Dit gebeurt via lange infraroodgolven. Infrarood verwarming is geschikt voor alle soorten vloerbedekkingen en zorgt voor een zeer aangenaam warmtecomfort.

Kosten infrarood verwarming: € 50 – 75 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welke vloerverwarming is het beste?

Wat voor jou de beste vloerverwarming is, hangt af van diverse factoren. Wil je de vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming plaatsen? Moet je rekening houden met de vloeropbouw? En hoeveel mag de vloerverwarming kosten?

TIP: bespreek je project altijd met een professionele vloerverwarming installateur. Op basis van jouw wensen en de mogelijkheden van jouw woning stelt hij je het meest geschikte type vloerverwarming voor. Ontvang advies op maat.

 

 

warm water vloerverwarming

 

Kosten vloerverwarming per m²

Vloerverwarming kost gemiddeld € 30 tot 75 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Voor het leggen van vloerverwarming in de chape (nat systeem) betaal je gemiddeld € 30 tot 50 per m², afhankelijk van de manier waarop de leidingen bevestigd worden. Vloerverwarming met een droog systeem is gemiddeld 20% duurder dan natbouw. Vloerverwarming infrezen kost gemiddeld € 40 per m².

Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen voor elk type vloerverwarming:

Soort vloerverwarmingGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Vloerverwarming nat systeem€ 30 - 50
Vloerverwarming droog systeem€ 35 - 65
Vloerverwarming infrezen€ 30 - 45
Elektrische vloerverwarming€ 60 - 70
Infrarood vloerverwarming€ 50 - 75

Benieuwd naar de exacte kosten voor jouw vloerverwarming? Een ervaren installateur bezorgt je een prijsvoorstel op maat van jouw wensen en woonsituatie. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Welke factoren beïnvloeden de vloerverwarming kosten?

Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van vloerverwarming. Een overzicht van de belangrijkste kostenbepalers:

 • Manier van aanleggen: de goedkoopste manier van vloerverwarming leggen is om deze te laten infrezen of in de chape te laten leggen (natbouw). Vloerverwarming inwerken in isolatieplaten is, net als elektrische en infrarood vloerverwarming, een duurdere optie.
 • Type vloerverwarming: warmwater vloerverwarming is goedkoper dan elektrische of infrarood vloerverwarming.
 • Oppervlakte: het aantal vierkante meters vloerverwarming dat moet aangelegd worden, heeft uiteraard een invloed op de kostprijs.
 • Vloerafwerking: moet er een nieuwe vloerbedekking gelegd worden? Dan is de materiaalkeuze een belangrijke kostenbepaler van de eindprijs.
 • Moeilijkheidsgraad: op welke soort ondergrond moet de vloerverwarming gelegd worden? Is die goed bereikbaar of zijn er sloopwerken nodig?
 • Afstand tussen de leidingen: ook de tussenafstand van de leidingen zal bepalend zijn voor de totale kostprijs. Kies je voor een lage temperatuurketel of warmtepomp, dan zal de tussenafstand korter zijn en zal je meer leidingen nodig hebben. Een kortere afstand tussen de leidingen heeft wel een gunstige invloed op je energieverbruik.

 

 

Vloerverwarming installatie: enkele belangrijke weetjes

Wanneer laat je welke soort vloerverwarming installeren? Die keuze is voornamelijk afhankelijk van jouw woonsituatie. Een overzicht:

 • Nat systeem: natbouw vloerverwarming is vooral aangewezen bij nieuwbouw woningen, wanneer er nog geen afwerkingschape en dekvloer aanwezig is.
 • Droog systeem: droogbouw vloerverwarming plaatsen is dan weer aangewezen wanneer je rekening moet houden met een beperkte opbouwhoogte van de vloer, of wanneer de dragende constructie minder sterk is (bv. een houten ondervloer).
 • Infrezen: vloerverwarming infrezen wordt vooral aangeraden bij renovaties, wanneer je vloerverwarming wilt leggen in een bestaande woning.
 • Elektrische vloerverwarming: dit type vloerverwarming wordt voornamelijk geplaatst als bijverwarming in ruimtes die niet permanent verwarmd worden.
 • Infrarood vloerverwarming: deze vloerverwarming is een goede oplossing in kleine ruimtes die matig geïsoleerd zijn. In vochtige ruimtes zoals de badkamer is infrarood vloerverwarming dan weer niet aangeraden. In dit geval kies je beter voor een alternatief zoals infraroodpanelen of een infraroodspiegel.

 

Lees onder de foto meer over de voor- en nadelen & veelgestelde vragen over vloerverwarming.

vloerverwarming aanleggen

 

Vloerverwarming voor- en nadelen

Vloerverwarming plaatsen kent heel wat voordelen. Maar zijn er ook nadelen aan verbonden? En wegen ze op tegen de vele voordelen? Een overzicht:

 

Voordelen vloerverwarming

 • Aangename temperatuur: vloerverwarming geeft een aangenamere temperatuur dan radiatorverwarming. Door het grote oppervlak is de warmte overal constant. Bovendien komt de warmte van onder, waardoor je voeten altijd warm hebben.
 • Energiezuinig: de kamer wordt veel regelmatiger en zuiniger verwarmd doordat de ruimte nu een grotere warmteopslagplaats heeft. Er wordt dus minder energie verbruikt.
 • Beter voor de gezondheid: er zijn slechts minimale luchtverplaatsingen doordat vloerverwarming louter stralingswarmte afgeeft. De stralingswarmte zorgt ook voor een relatief hogere luchtvochtigheid in de ruimte.
 • Minimaal onderhoud: vloerverwarming heeft een minimaal onderhoud nodig.
 • Plaatsbesparend: als je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt, heb je geen andere verwarmingstoestellen nodig.
 • Geruisloos: vloerverwarming is volledig geruisloos. Je hebt dus geen last van storend gezoem of andere geluiden.
 • Combineerbaar met bijna alle vloerbedekkingen: vloerverwarming kan je met bijna elke vloerbekleding combineren. Enkel met bv. tapijt, epoxy vloeren en cementvloeren wordt vloerverwarming afgeraden. Met de meest populaire vloerbedekkingen zoals tegels, laminaat, houten vloeren en parket kan vloerverwarming probleemloos gecombineerd worden.

 

Nadelen vloerverwarming

 • Hogere aankoopprijs: de kostprijs van vloerverwarming ligt zo’n 30% hoger ten opzichte van traditionele radiatoren. Dit heeft vooral te maken met het hoger aantal werkuren en een groter aantal benodigdheden.
 • Moeilijker in bestaande woningen: het is moeilijker om vloerverwarming te integreren in reeds afgewerkte kamers en woningen. Het infrezen van de leidingen kan wel een oplossing zijn.
 • Afwerking: bij het plaatsen van vloerverwarming moet de vloer vaak verhoogd worden. Daarom is een grondige afwerking van de ondergrond (chape, isolatielaag, PE-folie…) en de muren noodzakelijk.
 • Moeilijker te herstellen: bij lekkages of beschadiging van de kabels moet je de vloer helemaal uitbreken om het te herstellen. Gelukkig gebeuren zo’n dingen zelden. Bij het elektrische systeem zijn er zelfs varianten waarbij je de vloer niet hoeft uit te breken.
 • Lange opwarmtijd: de opwarming en afkoeling van de vloer duurt vrij lang.
 • Ontkoppelingsmat: bij grote tegels of parket moet er een zogenaamde ontkoppelingsmat geplaatst worden om barsten of scheuren te vermijden. De prijs per vierkante meter voor een ontkoppelingsmat bedraagt zo’n 20 euro.

FAQ over vloerverwarming

Met specifieke vragen over vloerverwarming kan je steeds terecht bij een ervaren vloerverwarming installateur. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen over het plaatsen van vloerverwarming: • Wat kies ik best: vloerverwarming of radiatoren?
  Of je best kiest voor vloerverwarming of radiatoren, hangt vooral af van jouw woning. In een nieuwbouw woning is vloerverwarming doorgaans de norm. Of je in een bestaande woning vloerverwarming kan leggen, hangt af van de isolatiegraad van je woning, de vloeropbouw, of je de vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming wilt gebruiken… Haalt vloerverwarming in jouw woning een te laag rendement of wordt de vloeropbouw te hoog, dan kies je best voor radiatoren om je woning te verwarmen.


 • Kan ik vloerverwarming per kamer regelen?
  Dankzij zoneregeling kan je de temperatuur in elke ruimte afzonderlijk regelen. Wil je bv. de woonkamer verwarmen tot 21°C en de slaapkamer tot 18°C? Dan kan dat perfect met zoneregeling. In elke ruimte hangt dan een draadloze thermostaat waarop je de gewenste temperatuur instelt. Moet de vloerverwarming in een bepaalde ruimte aanstaan? Dan stuurt de thermostaat een signaal naar de zogenaamde zoneregelaar van de vloerverwarming in die ruimte.


 • Kan ik gas besparen met vloerverwarming?
  Door te verwarmen met vloerverwarming kan je 10 tot 15% gas besparen dan wanneer je verwarmt met gewone radiatoren. Dit komt omdat de watertemperatuur van de vloerverwarming veel lager ligt dan die van traditionele verwarming. Hoe minder het water moet opgewarmd worden, hoe meer gas je bespaart.


 • Wat is de ideale watertemperatuur voor vloerverwarming?
  De watertemperatuur voor vloerverwarming ligt doorgaans tussen de 30 en 40 graden. De ideale watertemperatuur hangt voornamelijk af van je vloerbedekking. Bij parketvloeren is dit bv. 37 graden, terwijl voor tegelvloeren een temperatuur van 45 graden geen probleem vormt.


 • Kan vloerverwarming enkel bij nieuwbouw of ook bij renovatie?
  Vloerverwarming plaatsen is momenteel de standaard bij nieuwbouw woningen, maar ook bij renovaties kan je vloerverwarming aanleggen. Alles hangt af van de isolatiegraad van je woning, de opbouwhoogte van de vloer, … Een vloerverwarming installateur kan je informeren over de mogelijkheden van vloerverwarming bij renovatie. Via onderstaand offerteformulier kom je vrijblijvend in contact met professionals in jouw buurt:

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs