Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming renovatie

Wil je graag vloerverwarming leggen bij de renovatie van je woning? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel gidsen we je langs de verschillende stappen die je naar de beste oplossing leiden. Waarop moet je je keuze baseren? Uit welke soorten vloerverwarming kan je kiezen bij een renovatie? En op welke kostprijs mag je ongeveer rekenen? Een overzicht!

 

Vloerverwarming bij renovatie: hoe begin ik eraan?

Hoe maak je van je renovatie met vloerverwarming een succes? We zetten je graag op weg met het onderstaande stappenplan:

STAP 1: bepaal het doel van de vloerverwarming

STAP 2: kies het juiste type vloerverwarming

STAP 3: leg op voorhand je budget vast

STAP 4: kies de gewenste vloerafwerking

STAP 5: werk samen met de juiste installateur

Gratis offertes aanvragen? Je kan gratis en eenvoudig vrijblijvende voorstellen aanvragen bij meerdere specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

vloerverwarming renovatie houten vloer

 

STAP 1: bepaal het doel en de plaats van de vloerverwarming

Vloerverwarming kan je in principe in elke ruimte plaatsen. Dankzij z’n langzame warmteafgifte geniet je dagelijks van warme voeten en een aangenaam wooncomfort. Vraag je daarom eerst het volgende af: in welke ruimte moet de vloerverwarming komen? Wil je je vloerverwarming als hoofdverwarming inschakelen? Of volstaat het als bijverwarming in 1 of meerdere ruimtes?

 

OPTIE 1: vloerverwarming als hoofdverwarming

Meer en meer kiezen gezinnen bij een renovatie voor vloerverwarming als hoofdverwarming. Dat is een goede en rendabele keuze als:

 • je gaat voor een grondige energetische renovatie of je woning al goed geïsoleerd is.
 • je wil verwarmen op lage temperatuur (bv. met een warmtepomp of zonneboiler).
 • je graag ruimte wil besparen in je woning (geen radiatoren meer aan de muren).

TIP: om voldoende warmte op te wekken, liggen de buizen van de vloerverwarming dicht bij elkaar. Het gaat doorgaans om 10 à 12 cm (hart-op-hart afstand).

 

OPTIE 2: vloerverwarming als bijverwarming

Vloerverwarming blijft populair als bijverwarming. Waarom? Omdat je er gericht kleine(re) ruimtes mee kan verwarmen. Het is een goede keuze als:

 • je een ruimte die je vaak gebruikt energiezuinig wil verwarmen, bv. je bad- of slaapkamer.
 • je jouw andere verwarmingselementen (bv. radiatoren) nog wil behouden.
 • je wil kiezen voor elektrische vloerverwarming of ingefreesde vloerverwarming.

TIP: staat je vloerverwarming aan? Laat dan andere verwarmingselementen, zoals wandradiatoren of -panelen, niet op volle kracht werken. Anders blijft je vloer alsnog koud aanvoelen.

 

Kies ik best vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming?

Kies je bij je renovatie voor vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming? Je laat je daarvoor best uitgebreid adviseren door een gespecialiseerde plaatser van vloerverwarming. Die helpt je bij het kiezen van het meest geschikte type vloerverwarming, het juiste vermogen op maat van jouw situatie, … En dat is niet alles. Hij zorgt ook voor een correcte plaatsing en een optimaal rendement van jouw vloerverwarming bij je renovatie.

Gratis voorstellen aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via plaatsers actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

 


STAP 2: kies het juiste type vloerverwarming

Heb je besloten in welke ruimtes er vloerverwarming moet komen? Dan kan je het meest geschikte type vloerverwarming voor je renovatie kiezen. Die keuze berust voornamelijk op de maximaal beschikbare opbouwhoogte van je vloer en de huidige staat ervan. Je kan kiezen uit de volgende types:

 

OPTIE 1: ingefreesde vloerverwarming

vloerverwarming leggen renovatie

De eerste mogelijkheid is het infrezen van de vloerverwarming. Een vakman haalt dan de bestaande vloerafwerking weg en slijpt sleuven in de onderliggende dekvloer. De werken nemen gemiddeld 2 dagen in beslag. De vakman plaatst de warmwaterbuizen of elektrische kabels in een lussensysteem. Daarna sluit hij alles aan op de verdeelunit voor cv-water of op het elektriciteitsnet. Hierna plaatst hij een nieuwe vloer over de chape en kan je je vloerverwarming meteen in gebruik nemen.

Een ideale keuze als… het gaat om een kleine vloerrenovatie met een beperkte opbouwhoogte. Je moet je chape namelijk niet uitbreken. Ingefreesde vloerverwarming kan als bij- én hoofdverwarming.

 

OPTIE 2: elektrische vloerverwarming

vloeropbouw vloerverwarming renovatie

Er bestaan verschillende soorten elektrische vloerverwarming. Deze systemen zijn standaard uitgerust met een regelbare thermostaat zodat je zelf de temperatuur van je vloer kan bepalen. Dit zijn de 2 meest voorkomende varianten:

 • Elektrisch mattensysteem: het mattensysteem is snel en eenvoudig te plaatsen bovenop de bestaande vloer. De matten zijn doorgaans zo’n 4 mm dik. Vooral als bijverwarming in niet permanent verwarmde ruimtes is dit type vloerverwarming interessant: in de badkamer, wc, hobbyruimte, …
 • Elektrisch foliesysteem: dit zijn kunststof folies met koperen verwarmingsbanen. Ze zijn amper 0,3 à 0,4 mm dik en worden eenvoudig onder de vloerbedekking geïntegreerd. Dat maakt het foliesysteem erg geschikt bij houten vloeren als parket en laminaat.

Een ideale keuze als… je vloer nog in goede staat is, je een beperkte opbouwhoogte hebt en je de verwarming als bijverwarming gebruikt. Als hoofdverwarming zouden de stroomkosten te veel oplopen.

 

OPTIE 3: vloerverwarming droog systeem

renovatie vloerverwarming

Bij vloerverwarming volgens het droog systeem liggen de warmwaterbuizen niet in de chape, maar in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen. Die zorgen voor een snelle opwarmingstijd, uitstekende warmtespreiding en weinig tot geen warmteverlies naar onder toe. Bovenop deze platen komt dan een dunne dekvloer (2 à 5 cm) en je eindvloer. Omdat de buizen in de vloerisolatie liggen, geniet je ook van een lagere opbouwhoogte t.o.v. bij het natte systeem (buizen bovenop de vloerisolatie in de chape).

Een ideale keuze als… het gaat om een grotere vloerrenovatie met een beperkte opbouwhoogte.

 

OPTIE 4: vloerverwarming nat systeem

vloerverwarming bij renovatie

Bij een nat systeem liggen de verwarmingsbuizen van je vloerverwarming rechtstreeks in de natte chapelaag. Door het opwarmen en afkoelen zal die chape uitzetten en krimpen. Om barsten in die dekvloer en de eindvloer te vermijden, werkt een vakman altijd met een wapeningsnet. Het natte systeem is ook de standaard keuze voor vloerverwarming bij nieuwbouw. Let op: bij dit systeem heb je voldoende opbouwhoogte nodig (18 à 20 cm).

Een ideale keuze als… je gaat voor een grondige renovatie met voldoende opbouwhoogte voor je vloerverwarming en eindvloer.

 

Welk type vloerverwarming kies ik best?

Dat hangt af van de omvang van je renovatie, de beschikbare opbouwhoogte en de huidige staat van je vloer. Ook je keuze voor vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming is een doorslaggevende factor. Een professionele plaatser van vloerverwarming geeft je graag advies op maat van jouw project. Zo maak je gegarandeerd de juiste keuze voor je renovatie met vloerverwarming.

TIP: benieuwd naar de mogelijkheden van vloerverwarming bij jouw renovatieproject? Dan doe je er goed aan om in gesprek te gaan met een professional. Start hier je aanvraag.

 

 


STAP 3: leg op voorhand je budget vast

De kostprijs voor het plaatsen van vloerverwarming bij je renovatie vormen een belangrijk deel van je budget. Zorg dat je op voorhand weet welk percentage daarvan naar je vloerverwarming gaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. De kostprijs hangt vooral af van het type vloerverwarming, de totale oppervlakte en de eindafwerking. Een overzicht:

Type vloerverwarming bij renovatieGemiddelde kostprijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Ingefreesde vloerverwarming € 30 à 45
Elektrische vloerverwarming € 50 à 70
Vloerverwarming droog systeem€ 35 à 65
Vloerverwarming nat systeem € 30 à 50

LET OP: bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Ze zijn afhankelijk van de omvang van het project, de duur en de complexiteit van de plaatsing. Benieuwd naar de precieze kostprijs voor het leggen van vloerverwarming bij je renovatie? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst.

 

Druk de kosten via subsidies

Kadert het plaatsen van je vloerverwarming binnen een grotere renovatie? Dan heb je wel voor andere werken recht op subsidies, bv. bij het plaatsen van duurzame verwarming of isolatie. Wil je meer weten? Contacteer dan een vakman actief in je buurt.

 

 


STAP 4: kies de gewenste vloerafwerking

Is je vloerverwarming geplaatst? Dan wil je vast weten wat de afwerkingsmogelijkheden zijn. Ideaal is een vloerbekleding met een lage warmteweerstand (< 0,1 m2K/W), zodat je vloer optimaal de warmte opneemt. Je kan kiezen uit 1 van de volgende opties:

 • Tegelvloeren: zowel tegels in natuursteen als keramische tegels zijn uiterst geschikt in combinatie met vloerverwarming. Ze geleiden de warmte goed en houden die bovendien ook optimaal vast. Tip: keramische tegels zijn doorgaans dunner dan tegels in natuursteen.
 • Keramisch parket: dit soort vloer heeft de charme en het uitzicht van een parketvloer, met de onderhoudsvriendelijke kenmerken van keramische tegels. Deze vloer is krasvast en hoef je niet te behandelen. 
 • Hout: houten vloeren zijn prachtig en stijlvol, maar hout is een natuurlijk product dat ‘leeft’. Daarom is het noodzakelijk om een houtsoort te kiezen die niet gaat krimpen of uitzetten onder invloed van de temperatuurschommelingen.
 • Gietvloeren: heb je slechts een minimale opbouwhoogte ter beschikking? Dan zijn gietvloeren erg geschikt. Let op: niet elke gietvloer kan je combineren met vloerverwarming. Een epoxyvloer kan bv. barstjes vertonen onder invloed van de warmte.

LET OP: dit zijn maar enkele voorbeelden. Ben je op zoek naar de meest geschikte vloerafwerking voor je project? Contacteer dan een vakman. Die zal je met plezier informeren over de mogelijkheden en adviseren over de beste keuze voor jouw situatie. Kom in contact met plaatsers van vloerverwarming actief in je buurt via onze gratis offertedienst en ontvang gratis 2 à 3 voorstellen op maat van je project. Ga hier van start.

 


STAP 5: werk samen met de juiste installateur

De kwaliteit van je renovatie met vloerverwarming staat of valt met de juiste vakman. Maar hoe vind je die? Door verschillende vakmannen te contacteren via ons gratis en vrijblijvend offerteformulier. De verschillende stappen op een rij:

 

 1. Vraag advies aan verschillende vakmannen

  Vul je het formulier in? Dan vraag je eigenlijk voorstellen en advies aan bij verschillende plaatsers van vloerverwarming actief in je buurt. Binnen enkele werkdagen nemen 2 à 3 van hen contact met je op. Zij doen een voorstel en komen eventueel bij je langs om je wensen te bespreken en de situatie in te schatten.

 2. Kies een vakman met de geschikte expertise

  Kies zeker een vakman die de juiste specialisatie heeft in het type vloerverwarming dat je wil plaatsen. Sta ook alvast even stil bij de gewenste afwerking en durf zeker naar realisaties te vragen of online beoordelingen te bekijken.

 3. Vergelijk verschillende offertes

  Neem de tijd om verschillende offertes te vergelijken. Zo krijg je niet alleen een beter zicht op de verschillende prijzen, maar ook op andere kostenbepalers zoals de voorgestelde materialen, verplaatsingskosten, .. Laat je niet alleen leiden door de goedkoopste offerte en let ook op de kwaliteit van de materialen en de plaatsing. 

 4. Laat het project uitvoeren door een vakman naar keuze

  Onze offertedienst is geheel gratis en vrijblijvend: jij beslist zelf met wie jij in zee gaat. De aangesloten vakmannen zijn allemaal experten in hun vakgebied. Zo ben je verzekerd van een correcte, kwalitatieve plaatsing van je vloerverwarming en een nette afwerking.

TIP: elke situatie is anders en er zijn heel wat mogelijkheden en alternatieven waar je misschien niet aan dacht (wandverwarming, design stralingspanelen, …). Bespreek dit vrijblijvend met een cv-installateur en ontdek wat je opties zijn met de bijhorende kostprijs. Start hier je aanvraag.

 

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs