Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerverwarming nat systeem

Wil je vloerverwarming op basis van warm water in plaats van elektriciteit? Dan kan je kiezen tussen een droog of een nat systeem. Bij die laatste methode liggen de verwarmingsbuizen in de ‘natte’ chapelaag (in tegenstelling tot een ‘droge’ voorgevormde isolatieplaat). Hoe ziet de opbouw van vloerverwarming met een nat systeem eruit? Hoeveel kost het en wat zijn de mogelijke alternatieven? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Welke voor- en nadelen?
Opbouw vloerverwarming nat systeem
Kostprijs vloerverwarming nat systeem
Alternatieven voor natte vloerverwarming
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is het verschil tussen droge en natte vloerverwarming?

Kies je voor vloerverwarming als hoofdverwarming? Dan gaat het meestal niet om elektrische, maar om warm water vloerverwarming. Daarbij stroomt het warme water van je cv door je leidingen om zo de bovenliggende vloer op te warmen. Binnen dit type heb je de keuze tussen droge en natte vloerverwarming. Het verschil:

  • Vloerverwarming nat systeem: hierbij liggen de warmwater leidingen in de ‘natte’ chape. Dit traditionele systeem is zo’n 18 à 20 cm dik. Het is daarom vooral geschikt bij nieuwbouw en grondige renovaties met genoeg opbouwhoogte.
  • Vloerverwarming droog systeem: hierbij liggen de verwarmingsbuizen niet in de natte chape, maar in de ‘droge’ isolatielaag (voorgevormde isolatieplaten). Daardoor blijft de opbouwhoogte beperkt tot 13 – 18 cm. Dit systeem is dus geschikter voor kleinere renovaties en locaties met een beperkte opbouwhoogte.

Kies ik voor vloerverwarming met een droog of nat systeem? Dat hangt vooral van je project en de opbouwhoogte af. Vloerverwarming met een nat systeem is sowieso aangeraden bij een nieuwbouwproject. Ontvang gratis advies op maat van een ervaren specialist!

vloerverwarming nat systeem

 

Welke voor- en nadelen?

Twijfel je nog tussen een droog of nat systeem voor je vloerverwarming? Een ervaren specialist helpt je graag bij het maken van je keuze. Hieronder zetten we alvast de voor- en nadelen van natte vloerverwarming kort op een rijtje:

 

  • Budgetvriendelijk: het grootste voordeel van natte vloerverwarming is ongetwijfeld de prijs. Een nat systeem is namelijk een stuk goedkoper dan vloerverwarming met een droog systeem. Dat maakt het zo aantrekkelijk bij projecten met genoeg opbouwhoogte.
  • Snel te plaatsen: bij dit systeem maakt een specialist de verwarmingsbuizen vast op de isolatielaag, gevolgd door de chape en de vloerafwerking. Die werkzaamheden gaan erg snel, waardoor de arbeidskosten beperkt blijven.
  • Veel ervaring bij specialisten: vloerverwarming met een nat systeem is een traditionele methode die al heel lang bestaat. Daardoor zijn er veel vakbedrijven die er meer dan genoeg ervaring mee hebben. Het gevolg? Ze plaatsen je vloerverwarming snel en het risico op fouten is zo goed als nihil.

 

  • Meer opbouwhoogte nodig: dit traditionele vloerverwarmingspakket is ongeveer 18 à 20 cm dik. Dat betekent dat je dus behoorlijk veel opbouwhoogte nodig hebt om het natte systeem toe te passen. Bij nieuwbouw is dat geen probleem, maar bij de renovatie van een bestaande woning kan een andere methode beter zijn.
  • Iets meer kans op barsten: door temperatuurverschillen kunnen de verwarmingsbuizen in de chape krimpen en uitzetten. Dat verhoogt het risico op eventuele barstjes in de dekvloer. Een specialist beperkt dat gevaar echter dankzij een wapeningsnet of door staalvezels aan de chape toe te voegen.

 

Opbouw vloerverwarming nat systeem

Vooral bij nieuwbouwwoningen is warmwater vloerverwarming tegenwoordig de standaard. Het natte systeem is dankzij de snelle plaatsing en voldoende opbouwhoogte namelijk erg geschikt voor elk nieuwbouwproject. Maar hoe ziet de totale opbouw van zo’n vloerpakket er dan uit? Een overzicht van alle lagen (van onder naar boven):

 

  1. Draagvloer

    De draagvloer bestaat meestal uit gewapend beton. Zeker bij nieuwe woningen is dat de standaard keuze. Dat type draagvloer is sterk en geleidt warmte ook goed.

  2. Uitvullaag

    Deze laag is meestal een (isolatie)chape. Die dient om de leidingen voor je elektriciteit en je sanitair netjes weg te werken. Daarvoor heb je een uitvullaag van ongeveer 5 à 8 cm nodig.

  3. Isolatielaag

    Bovenop de uitvullaag komt dan de isolatielaag. Die voorkomt dat de warmte van de vloerverwarmingsbuizen naar onder ontsnapt. Meestal kiest een vakbedrijf voor PUR- of EPS-platen. Vanwege de hogere isolatiewaarde en de snelle plaatsing zijn harde, drukvaste PUR-isolatieplaten dan het populairst.

  4. Laag met PE-folie

    Op de isolatieplaten brengt de vakspecialist een PE-folie aan die opstijgend vocht tegenhoudt. Hij legt die folie ook omhoog langs de randen van de ruimte. Zo zijn die ook mee geïsoleerd.

  5. Chape met vloerverwarming

    Op de isolatielaag bevestigt de expert vervolgens de buizen voor de vloerverwarming. Dat kan op verschillende manieren: met speciale noppenplaten, metalen netten of tackers. Om voor een optimale warmteverspreiding te zorgen, kiest hij een bepaald legpatroon (bv. slakkenhuis legpatroon of meander legpatroon). Ten slotte brengt hij een natte chapelaag van 5 – 8 cm aan om de verwarmingsbuizen mooi weg te werken.

  6. Vloerbekleding

    Bovenop de dekvloer komt de uiteindelijke vloerafwerking. Kies zeker voor een materiaal dat de warmte optimaal geleidt. Gietvloeren en tegelvloeren (keramisch of natuursteen) zijn bv. ideaal. Die houden de warmte ook langer vast.

Zeker zijn van een correcte opbouw? Werk dan samen met een ervaren vloerspecialist. Zo’n vakbedrijf vind je snel en eenvoudig via onze offerteservice.

 

Kostprijs vloerverwarming nat systeem

Vloerverwarming met een nat systeem is goedkoper dan met een droog systeem. Gemiddeld betaal je 30 à 50 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte prijs hangt vooral af van de oppervlakte van de vloer, de bereikbaarheid, …

Een exacte kostprijs voor je project? Vraag dan meerdere prijsvoorstellen aan bij vakspecialisten in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen hun kostenposten, maar ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je gratis aanvraag hier!

 

nat systeem vloerverwarming

 

Alternatieven voor natte vloerverwarming

Gaat het om een renovatieproject in plaats van een nieuwbouwwoning? Dan is natte vloerverwarming niet altijd mogelijk. Bij een beperkte opbouwhoogte kan je ook kiezen voor 1 van de volgende 2 alternatieven:

 

1. Vloerverwarming droog systeem

Bij deze methode liggen de verwarmingsbuizen niet in de natte chape, maar in droge, voorgevormde isolatieplaten. De leidingen voor je vloerverwarming liggen dan dus in de isolatielaag in plaats van erbovenop. Zo houd je wat meer opbouwhoogte over. Boven de isolatieplaten met de leidingen komen dan nog een dunne dekvloer en de vloerafwerking.

 

2. Ingefreesde vloerverwarming

Gaat het om een kleine vloerrenovatie in een bestaande woning? Dan kan je ook kiezen voor ingefreesde vloerverwarming. Bij deze methode slijpt een vakspecialist sleuven in je bestaande dekvloer en plaatst hij de verwarmingsbuizen daarin. Dat is een snelle en praktische werkwijze, maar je moet wel eerst je vloerbekleding uitbreken. Daarnaast ligt er dan ook geen isolatielaag onder de verwarmingsbuizen.

 

TIP: vraag gericht advies aan een specialist in je buurt!

Ben je niet zeker welk systeem voor vloerverwarming het meest geschikt is voor jouw huis? Neem dan contact op met één of meerdere specialisten in je buurt. Die kunnen jouw project analyseren en je gericht advies geven. Zo weet je waar je aan toe bent en maak je altijd een weloverwogen keuze.

Gratis meerdere experts vergelijken? Vraag dan zeker advies en prijzen op maat aan bij meerdere vakspecialisten via onze offerteservice:

 

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs