Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Laminaat en vloerverwarming: opbouw & aandachtspunten

Bij het leggen van vloerverwarming moet je kiezen voor een vloerafwerking die geschikt is om gecombineerd te worden met verwarming via de vloer. Laminaat is hierbij een van de mogelijke vloerafwerkingen, maar je moet wel rekening houden met enkele aandachtspunten. Hier bespreken we de opbouw en aandachtspunten van laminaatvloeren in combinatie met vloerverwarming.

 

Welke soorten laminaat zijn geschikt voor vloerverwarming?

De meeste soorten laminaat zijn geschikt voor gebruik in combinatie met lage temperatuur vloerverwarming. Waar je vooral goed op moet letten bij het leggen van laminaat op vloerverwarming, is de ondervloer, en dan met name de warmteweerstand (R). Deze mag niet te hoog zijn, omdat de vloer anders niet goed of te langzaam warm wordt. Hoe lager de R-waarde, des te beter de warmteafgifte.

De warmteweerstand van het laminaat en de ondervloer mag in totaal niet hoger zijn dan 0,15 m²K/W. Op de verpakking van het laminaat en de ondervloer staat doorgaans duidelijk vermeld of deze geschikt is in combinatie met vloerverwarming.

⇒ Parket kan zorgen voor een look die gelijkaardig is aan die van laminaat. Meer info over vloerverwarming in combinatie met parket vind je in dit artikel.

 

laminaat vloerverwarming

 

Geschikte ondervloer voor vloerverwarming

Voor het leggen van laminaat op vloerverwarming heb je een ondervloer met lage warmteweerstand nodig. Hiervan zijn verschillende soorten te koop. Sommige ondervloeren bieden een goede isolatie tegen geluid, andere hebben weer een beter egaliserend vermogen.

Woon je in een appartement, kies dan voor een ondervloer met goede geluidsisolerende eigenschappen (let op: niet thermisch isolerend). Heb je geen buren of is geluidsoverlast niet zo’n issue, dan kun je volstaan met een wat dunnere standaard ondervloer. Zitten er veel oneffenheden in de chape, kies dan voor een wat dikkere ondervloer met een hoog egaliserend vermogen (deze is wat dikker).

 

Voor de plaatsing van een vloerverwarmingssysteem dat daarna kan afgewerkt worden met laminaat schakel je best een vakman in. Dan kan je rekenen op advies op maat en een correcte plaatsing. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in het plaatsen van vloerverwarming. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

 

Opbouw van een laminaatvloer

Bij een standaard betonvloer, waarbij de vloerverwarming in de chape is verwerkt (nat systeem), is de opbouw van een laminaatvloer als volgt:

1. Dampscherm. Het dampscherm is een plastic beschermingslaag die het laminaat beschermt tegen vocht uit de chape. Gebruik je een ondervloer met geïntegreerd dampscherm, dan kun je deze folie achterwege laten.

2. De ondervloer. De ondervloer is bepalend voor de levensduur van het laminaat en het woongenot dat je ervan ondervindt. Het beschermt het laminaat tegen vocht en oneffenheden in de chape en is daarnaast geluiddempend. Kies altijd voor een ondervloer die geschikt is voor vloerverwarming (dit is in de specificaties af te lezen).

3. Laminaatvloer. De laminaatvloer ligt zwevend op de ondervloer. Het is belangrijk dat je bij het leggen van de vloer rondom een uitzetvoeg van 10-12mm aanhoudt. Dit doe je het best met bijgeleverde afstandhouders.

 

vloerverwarming voor laminaat

 

PVC laminaat: lage warmteweerstand

PVC laminaat is een kunststof laminaatsoort die erg geschikt is voor gebruik met lage temperatuur vloerverwarming. De dunne PVC stroken, die op afstand nauwelijks van écht hout te onderscheiden zijn, hebben een lage warmteweerstand, waardoor de vloerverwarming zijn warmte efficiënt kan afgeven.

Een ondervloer is niet per se noodzakelijk, maar de vloer moet dan wel perfect glad zijn. Let op: je mag een PVC vloer alleen over vloerverwarming leggen wanneer het systeem ín de chape is verwerkt. Dit type vloer is dus niet geschikt voor verwarmingssystemen die óp de chape zijn aangebracht. De verschillende plaatsingswijzen van vloerverwarming ontdek je in dit artikel.

 

Elektrische vloerverwarming en laminaat

In de meeste gevallen kun je elektrische vloerverwarming goed combineren met vloerverwarming. Zolang de temperatuur van de vloer maar niet te snel oploopt, want door abrupte temperatuurwisselingen kan de vloer gaan vervormen. Daarom houdt men bij elektrische vloerverwarming die óp de chape ligt een maximaal vermogen aan van 60W/m². Bij een hoger vermogen wordt de vloer te snel warm.

Heb je een elektrisch verwarmingssysteem dat ingegoten is in de chape, dan zijn er in principe geen beperkingen. De dekvloer vormt immers een veilige buffer tegen abrupte temperatuurverschillen (net als bij traditionele vloerverwarming met warm water).

Op zoek naar een vakman voor de plaatsing van vloerverwarming?
Ontvang hier prijzen op maat van verwarmingsspecialisten.

 

Laminaat op vloerverwarming: aandachtspunten

Wil je laminaat op vloerverwarming leggen? Houd dan rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Droge vloer. Is de vloer net gelegd? Verzeker jezelf er dan van dat deze perfect droog is. Volg indien van toepassing het opstookprotocol zoals voorgeschreven door de aannemer of installateur van de vloerverwarming.
  • Gebruik van vloerkleden. Een vloerkleed op vloerverwarming is op zich niet zo’n probleem. Maar zorg er wel voor dat je voldoende ruimte rondom het kleed overhoudt waar de warmte wel ongehinderd door de vloer kan komen.
  • 48 uur acclimatiseren. Leg het laminaat minimaal 48 uur op voorhand in de ruimte waar je de vloer wil leggen. Zo kunnen de planken alvast ‘wennen’ aan de luchtvochtigheid en de temperatuur in de ruimte. Leg de pakketten altijd vlak op de grond (niet verticaal tegen de muur omdat de planken dan kunnen doorbuigen).
  • Dampscherm. Gebruik je een plastic dampscherm? Houd dan voldoende overlap aan tussen eventuele losse stukken (minimaal 20 cm). Kleef de stukken goed aan elkaar met dampdichte tape.

 

Conclusie

Laminaat en vloerverwarming gaan perfect samen, mits je de juiste ondervloer kiest en de R-waarde van de ondervloer en het laminaat bij elkaar opgeteld niet hoger is dan 0,15 m2K/W. Zorg er ook voor dat de opbouw van de vloer correct is.

Om zeker te zijn van een goed werkende vloerverwarming die verder kan afgewerkt worden met laminaat doe je best een beroep op een specialist in het leggen van vloerverwarming.

 

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs