Verwarminginfo.nl

Wandverwarming aanleggen

Wandverwarming wordt vaak toegepast als aanvulling op vloerverwarming, maar kan ook dienst doen als hoofdverwarming. Aangezien de maximale oppervlaktetemperatuur van dit type verwarming hoger ligt dan verwarming via de vloer, kan men met muurverwarming een ruimte ook vrij snel opwarmen. Hier ontdek je meer info over wandverwarming en de prijzen.

Muurverwarming installeren? Vraag hier online offertes aan.

 

wandverwarmingWandverwarming opbouw

Wandverwarming wordt vaak gebruikt in kleinere ruimtes zoals de badkamer, maar ze kan evengoed in grotere ruimtes (bijvoorbeeld de living of zelfs een kantoorruimte) geïnstalleerd worden.

Qua opbouw is deze verwarmingssoort gelijkaardig aan vloerverwarming: ze bestaat uit een buizenstelsel dat gevuld is met warm water. In tegenstelling tot vloerverwarming zitten de verwarmingselementen uiteraard in de muur en niet in de vloeren.

Muurverwarming kan zowel bij renovatiewerken als bij nieuwbouw aangelegd worden. Verderop in dit artikel vind je meer info over de methodes voor het plaatsen van dit type verwarming.

 

 

Rendement en verbruik

Het rendement en verbruik van wandverwarming zijn net zo goed als vloerverwarming, omdat er minder hoge keteltemperaturen aangevraagd moeten worden. Dit heeft natuurlijk ook als gevolg dat het even kan duren eer een kamer op temperatuur is. Bij muurverwarming is de maximale oppervlaktetemperatuur echter hoger dan bij vloerverwarming, waardoor de warmteafgifte toch iets sneller kan gebeuren.

Wanneer je de verwarming uitschakelt, zal de muur nog geruime tijd warmte afgeven. Om energie uit te sparen kan je de muurverwarming een halfuur voor het slapengaan uitschakelen. Wandverwarming geeft stralingswarmte af, wat zorgt voor een aangenaam warmtegevoel. De warmte wordt wel iets minder gelijkmatig verspreid in de ruimte dan bij vloerverwarming.

 

Let zeker op de isolatie van je muren als je kiest voor wandverwarming. Het spreekt voor zich dat er bij muurverwarming heel wat warmte verloren zal gaan als je muren niet voldoende geïsoleerd zijn.

 

Ben je op zoek naar een professional voor het plaatsen van wandverwarming? Via de offerteservice is het mogelijk om gratis en vrijblijvend prijzen op maat aan te vragen bij verwarmingsspecialisten. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Voor- en nadelen van wandverwarming

+ Aangezien de hoeveelheid stralingswarmte een pak hoger is dan bij radiatoren en convectoren, krijg je een aangenamere warmte.

+ Als er koud water door de buizen stroomt, kan de muurverwarming ook een afkoelende werking hebben.

+ Het systeem zorgt voor weinig luchtcirculatie. Zo blijft er geen stof ronddwarrelen in de kamer.

+ Wandverwarming heeft een bijzonder hoog rendement, waardoor je de investeringen na enkele jaren al kan terugverdienen.

+ De verwarmingselementen zitten verscholen in de muur, wat een esthetische meerwaarde biedt.

+ Je hebt geen last van in de weg staande radiatoren of convectoren, al neemt de verwarming natuurlijk ook wel enige verticale plaats in langs de muren.

 

Er kunnen geen ingebouwde kasten tegen de wand geplaatst worden en ook grote vrijstaande kasten met gesloten achterkant worden afgeraden. Je kiest best voor kleine, open kasten om de warmte zo weinig mogelijk tegen te houden.

 Het spreekt voor zich dat het niet evident is om te boren of nagelen in de muur. Als je bijvoorbeeld een kader wil ophangen, moet je eerst met een thermofolie kijken waar de leidingen lopen om ze niet te beschadigen.

 

wandverwarming prijs

 

Muurverwarming plaatsen: 2 systemen

Wandverwarming plaatsen kan op verschillende manieren gebeuren. Er zijn ruwweg twee verschillende manieren voor de opbouw van muurverwarming: een nat en een droog systeem.

 

1) Wandverwarming nat systeem

Bij het natte systeem komen de verwarmingsbuizen in de pleisterlaag van de muur te liggen. Doorgaans wordt bovenop de eerste pleisterlaag een glasvezeldoek aangebracht voor de stevigheid, waarna een tweede pleisterlaag ter afwerking wordt geplaatst.

Je kan bij het natte systeem ook kiezen voor leem in plaats van pleister. De lemen afwerking oogt niet alleen mooi, ze zorgt er ook voor dat de wandverwarming de warmte lang en goed kan afgeven. Bovendien heeft leem ook een goede vochtregulerende werking.

 

2) Droog systeem

Bij het droog systeem van wandverwarming worden de buizen op een scheidingswand geplaatst. Met het oog op een optimale warmteafgifte worden vervolgens metalen lamellen op de buizen geplaatst. Als afwerking gebruikt men doorgaans gipsvezel- of gipskartonplaten.

Er bestaan ook prefab panelen, waarbij de verwarmingselementen al aan een gipsplaat bevestigd zijn. Het gaat hierbij in feite dus om een wand en verwarming in één stuk. Deze wandverwarming panelen kunnen snel geplaatst worden.

 

 

Wandverwarming kosten

De prijzen voor het aanleggen van wandverwarming hangen onder meer af van de totale oppervlakte en van het gekozen systeem. Voor de plaatsing met pleister kan je je verwachten aan een prijs van ongeveer 50 euro per m². Aangezien er een vrij dikke pleisterlaag moet aangebracht worden, kunnen de pleisterwerken de kosten echter nog doen oplopen. Ook een eventuele afwerkingslaag kan nog voor bijkomende kosten zorgen.

Kies je voor leem in plaats van pleister, dan kan de prijs oplopen tot iets meer dan 100 euro per vierkante meter. Ook hier kan de afwerkingslaag extra kosten met zich meebrengen.

De prijzen voor de prefab panelen voor wandverwarming liggen gemiddeld tussen 70 en 80 euro per m². Hou er rekening mee dat de plaatsing door een professional extra kosten met zich zal meebrengen.

 

Offertes voor centrale verwarming ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs