Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Wandverwarming

Bij wandverwarming kan je kiezen uit 2 systemen. Je kan de wandverwarming laten inbouwen in de muur met waterleidingen of elektrische kabels. Daarnaast is er ook wandverwarming aan de muur met radiatoren, infrarood panelen, … Wat zijn de voor- en nadelen van beide vormen van muurverwarming? Wat is de kostprijs? En vooral, welke soort wandverwarming is voor jou de beste keuze? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Kies ik best wandverwarming in of aan de muur?
OPTIE 1: wandverwarming in de muur
OPTIE 2: wandverwarming aan de muur

 

Wandverwarming in de muur of aan de muur?

Of het nu gaat om hoofdverwarming of bijverwarming (bv. in de badkamer), je kan wandverwarming laten inbouwen in je muren of kiezen voor wandverwarming waarbij radiatoren, panelen, spiegels, … aan de muren bevestigd worden. Welke soort wandverwarming is voor jou het beste? Dat hangt vooral af van jouw persoonlijke situatie en wensen:

 

OPTIE 1: wandverwarming in de muur is een goede keuze als…

  • het gaat om een nieuwbouw of een grondige (energetische) renovatie.
  • je muren (nog) niet volledig zijn afgewerkt.
  • je een goed geïsoleerde woning hebt (nieuwbouw).
  • je wil verwarmen op lage temperatuur (zoals bij vloerverwarming).
  • je plaats wil besparen in je woning (geen radiatoren of panelen aan de muur).

Meer info over wandverwarming in de muur en de prijzen vind je verderop in dit artikel.

 

OPTIE 2: wandverwarming aan de muur is een goede keuze als…

  • het gaat om een kleine renovatie.
  • je muren al mooi zijn afgewerkt.
  • je een minder goed geïsoleerde woning hebt (geen nieuwbouw).
  • je een verwarmingsinstallatie nodig hebt die je woning snel opwarmt.
  • je voldoende plaats hebt voor radiatoren, panelen, … aan je muur.

Meer info over wandverwarming aan de muur en de prijzen vind je verderop in dit artikel.

 

Alternatief: combineer wandverwarming in en aan de muur

Je moet niet noodzakelijk kiezen tussen wandverwarming in of aan de muur. In bepaalde situaties kan je ook beide soorten muurverwarming combineren. Gaat het bv. om een grotere ruimte zoals de woonkamer? Dan bestaat de kans dat wandverwarming in de muur onvoldoende is als hoofdverwarming (bij een minder goed geïsoleerde woning en/of onvoldoende wandoppervlak). In dat geval kan je die ingebouwde muurverwarming combineren met bv. designradiatoren aan de muur.

TIP: een professionele installateur geeft je advies op maat van jouw situatie en wensen. Vergelijk vrijblijvend offertes van installateurs actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 


OPTIE 1: wandverwarming in de muur

wandverwarming badkamer

Muurverwarming kan je laten inbouwen in de muren. Bij goed geïsoleerde woningen met voldoende wandoppervlak kan ingebouwde wandverwarming zeker dienst doen als hoofdverwarming. Toch komt wandverwarming vaker voor als bijverwarming in bv. de badkamer (zie bovenstaande foto). Er bestaan 2 grote soorten ingebouwde wandverwarming:

 

1. Ingebouwde wandverwarming met waterleidingen

Dit systeem is hetzelfde als vloerverwarming, met dat verschil dat het leidingenstelsel voor je cv-water in de muur ingewerkt is in plaats van in de vloer. De combinatie van vloerverwarming met dit soort ingebouwde wandverwarming komt ook voor, bv. als de vloeroppervlakte te beperkt is voor een optimaal comfort. Een installateur sluit dit afgiftesysteem aan op je verwarmingsinstallatie (warmtepomp of cv-ketel) en je kan genieten van een aangename stralingswarmte in je woonkamer, badkamer, keuken, …

 

2. Ingebouwde elektrische wandverwarming

Naast ingebouwde wandverwarming met waterleidingen bestaat er ook ingebouwde elektrische muurverwarming. Het kan gaan om elektrische verwarmingsmatten of losse kabels in een lussenpatroon. Let op: elektrische wandverwarming werkt snel, maar de energiekosten liggen hoger dan een systeem met waterleidingen in je muur. Daarom is dit systeem minder geschikt als hoofdverwarming en kies je beter voor elektrische muurverwarming in bv. de badkamer als bijverwarming.

 

Welk soort ingebouwde wandverwarming kies ik best?

Dat hangt in de eerste plaats af van je persoonlijke situatie en wensen. Wil je wandverwarming als hoofdverwarming gebruiken in je nieuwbouw? Dan is een systeem met waterleidingen ongetwijfeld de beste en meest energiezuinige keuze. Gaat het om een kleinere ruimte als de badkamer die je sporadisch wil bijverwarmen? Dan is een elektrische muurverwarming zeker ook een interessante optie.

TIP: een professionele installateur geeft je graag advies op maat. Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Plaatsing wandverwarming in de muur

Ingebouwde wandverwarming plaatsen is geen sinecure. Voor een correcte, efficiënte uitvoering schakel je best een professionele installateur in. Die kan verschillende systemen gebruiken voor de wandverwarming opbouw, afhankelijk van het project:

  1. Wandverwarming met gyproc (droog systeem)

    Er bestaan gyproc platen met geïntegreerde verwarmingsbuizen. Die prefab wandverwarming panelen kan je vastschroeven op een houten of metal stud voorzetwand. Het gaat dus om een wand én verwarming in één. De plaatsing kan zo snel gebeuren.

    Naast wandverwarming panelen kan een vakman de verwarmingsbuizen ook rechtstreeks op de wand plaatsen, met daarbovenop metalen lamellen voor een goede warmtegeleiding. De afwerking van deze ‘droge’ wandverwarming opbouw gebeurt dan met platen in gyproc.

    Toepassing: houtskeletbouw, prefab woningen, renovaties met voorzetwanden

  2. Wandverwarming met pleister of leem (nat systeem)

    Bij deze ‘natte’ wandverwarming opbouw plaatst de installateur de verwarmingsbuizen in de 1e pleisterlaag van de muur. Daarboven komt dan een glasvezeldoek voor de stevigheid en een 2e pleisterlaag als afwerking. Ook een afwerkingslaag in leem is bij deze methode een optie. Dat oogt mooi en leem geleidt de warmte goed en houdt die ook lang vast.

    Toepassing: steenachtige muren, nieuwbouw

TIP: op zoek naar een professionele installateur actief in jouw buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 

Voor- en nadelen wandverwarming in de muur (vs. aan de muur)

Een overzicht van de voor- en nadelen van wandverwarming in de muur t.o.v. wandverwarming aan de muur.

 

Voordelen wandverwarming in de muur

  • Energiezuiniger: verwarming in de muur werkt op een lage watertemperatuur. Door het hoge rendement is deze methode energiezuiniger dan radiatoren (vergen een hogere watertemperatuur).
  • Meer stralingswarmte: muurverwarming in de muur verwarmt geen lucht, maar zorgt eerder voor stralingswarmte (zoals de zon). Dat voelt erg aangenaam aan, de ruimte warmt sneller op én de luchtvochtigheid blijft beter op peil.
  • Plaatsbesparend: wandverwarming in de muur neemt in tegenstelling tot radiatoren geen extra plaats in. Het systeem is ook onzichtbaar en dus esthetischer.
  • Koeling is mogelijk: met ingebouwde wandverwarming met waterleidingen kan je je woning ook koelen in de zomer (door koud water dat door de leidingen stroomt).
  • Geen lucht- en stofcirculatie: in tegenstelling tot bij radiatoren vindt er bij wandverwarming in de muur geen luchtcirculatie plaats. Daardoor heb je ook geen last van op- en neerdwarrelend stof.

 

Nadelen wandverwarming in de muur

  • Duurder: ingebouwde muurverwarming komt duurder uit dan radiatoren of infrarood panelen aan de muur. Door de lagere energiefactuur kan je die kosten gelukkig wel relatief snel terugverdienen.
  • Complexere plaatsing: verwarming in de muur laten inbouwen is een ingrijpende, complexe klus die veel expertise vergt. Je doet dus sowieso best een beroep op een vakman.
  • Ingebouwde kasten zijn niet mogelijk: waar een inbouwkast is geplaatst kan je geen ingebouwde wandverwarming aanbrengen (en omgekeerd). Ook grote, vrijstaande kasten zijn afgeraden omdat ze de warmte-afgifte van de muurverwarming tegenhouden. Je kiest best voor kleine, open kasten.
  • Opletten met boren en nagelen: met verwarming in de muur mag je niet zomaar beginnen boren of nagelen. Kijk eerst met een thermofolie waar de buizen lopen om ze niet te beschadigen.

 

 

Prijs wandverwarming in de muur

De prijs voor het aanleggen van wandverwarming in de muur hangt onder meer af van de totale oppervlakte en de plaatsingsmethode (wandverwarming met gyproc, pleister of leem). Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 50 à 100 euro per m², incl. btw en plaatsing. Let op: een eventuele afwerkingslaag kan die prijs wel nog doen oplopen. Een overzicht van de prijzen voor wandverwarming in de muur:

  • Wandverwarming met pleister: 50 euro per m² (incl. btw en plaatsing, excl. afwerkingslaag)
  • Wandverwarming met leem: 90 euro per m² (incl. btw en plaatsing, excl. afwerkingslaag)
  • Wandverwarming met gyproc: 100 euro per m² (incl. btw en plaatsing, excl. afwerkingslaag)

TIP: de prijzen kunnen verschillen van plaatser tot plaatser. Wil je gericht prijzen, maar ook werkwijzen, advies, … vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 


OPTIE 2: wandverwarming aan de muur

wandverwarming aan muur

In plaats van het te laten inbouwen in de muur, kan je wandverwarming ook laten aanbrengen aan je muur. Ook deze vorm van muurverwarming kan dienen als hoofdverwarming (bv. via radiatoren of infrarood panelen) of als bijverwarming (bv. via een elektrische radiator of infrarood spiegel in de badkamer). Er bestaan 2 grote soorten wandverwarming aan de muur:

 

1. Wandverwarming aan de muur aangesloten op je cv-water (radiatoren)

Bij deze vorm van wandverwarming gaat het om radiatoren waar je cv-water door stroomt. Deze verwarmingstoestellen zijn combineerbaar met een verwarmingsinstallatie op gas, mazout of vaste brandstof (hout/pellets). Daarnaast bestaan er ook lage temperatuur radiatoren die je kan koppelen aan ecologische verwarmingsinstallaties als een warmtepomp of een zonneboiler. Je kan radiatoren verkrijgen in verschillende uitvoeringen (bv. buis- of paneelradiatoren) en designs.

 

2. Elektrische wandverwarming aan de muur (radiatoren, infrarood, keramisch)

Naast radiatoren waar je cv-water door stroomt zijn er ook elektrische radiatoren die je als wandverwarming aan de muur kan gebruiken. Die kunnen dienen als hoofdverwarming, maar ook als bijverwarming in de badkamer bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor infrarood panelen die je aan de muur kan bevestigen. Daarnaast kan je ook infrarood spiegels of keramische kachels aan een wand bevestigen. Deze zijn enkel geschikt als bijverwarming.

 

Welk soort wandverwarming aan de muur kies ik best?

Dat hangt in de eerste plaats af van je persoonlijke situatie en wensen. Woon je in een kleine, goed geïsoleerde woning (bv. appartement)? Dan kan je eventueel elektrische wandverwarming als hoofdverwarming gebruiken. In de andere gevallen zijn radiatoren aangesloten op je cv-water de beste en meest energiezuinige keuze. Gaat het om bijverwarming? Dan is elektrische wandverwarming in bv. de badkamer wel een interessante optie (bv. via een infrarood spiegel, elektrische buisradiator, …).

TIP: een professionele installateur geeft je graag advies op maat. Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Plaatsing wandverwarming aan de muur

In tegenstelling tot ingebouwde wandverwarming is de plaatsing van wandverwarming aan de muur behoorlijk eenvoudig. Voor een correcte, efficiënte uitvoering doe je best een beroep op een professionele installateur, maar elektrische wandverwarming als bijverwarming kan je in sommige gevallen ook zelf plaatsen. Die plaatsing verschilt volgens het soort wandverwarming aan de muur:

  1. Wandverwarming aangesloten op cv-water

    Een professionele installateur sluit deze radiatoren aan op het buizenstelsel van je verwarmingsinstallatie. Dat gaat doorgaans erg vlot en vergt weinig tot geen breekwerken. Een vakman houdt daarbij rekening met de indeling van de ruimtes. Zo ben je zeker van een optimale lucht- en warmtespreiding met je radiatoren.

    Toepassing: hoofdverwarming in nieuwbouw of bij kleine energetische renovaties

  2. Elektrische wandverwarming

    De plaatsing van elektrische radiatoren, infrarood panelen, … gaat nog vlotter. Er moeten namelijk geen waterleidingen geplaatst worden. Een professionele installateur berekent ook het correcte vermogen op basis van jouw energieverbruik. Bovendien gebruikt hij enkel kwalitatieve, energiezuinige toestellen. Zo ben je zeker van lagere verbruikskosten. Gaat het om elektrische muurverwarming voor een sporadisch gebruik en is het energieverbruik van minder belang? Dan kan je de elektrische wandverwarming eventueel ook zelf installeren.

    Toepassing: hoofdverwarming in kleine, goed geïsoleerde woningen of bijverwarming

TIP: op zoek naar een professionele installateur actief in jouw buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 

Voor- en nadelen wandverwarming aan de muur (vs. in de muur)

Een overzicht van de voor- en nadelen van wandverwarming aan de muur t.o.v. wandverwarming in de muur.

 

Voordelen wandverwarming aan de muur

  • Goedkoper: wandverwarming aan de muur komt goedkoper uit dan ingebouwde wandverwarming. De plaatsing gaat ook veel sneller, dus je bespaart aanzienlijk op arbeidskosten.
  • Eenvoudige, snelle plaatsing: wandverwarming plaatsen aan de muur vergt weinig tot geen breekwerken. Bepaalde vormen van elektrische wandverwarming aan de muur moet je enkel in het stopcontact steken.
  • Ingebouwde kasten zijn mogelijk: met muurverwarming als radiatoren en infrarood panelen zijn ingebouwde kasten of grote, vrijstaande kasten geen probleem. Enkel waar de radiatoren staan of de panelen hangen, kan je geen kasten plaatsen.
  • Boren en nagelen is mogelijk: wil je een kader ophangen? Met wandverwarming aan de muur moet je niet bang zijn dat je een waterleiding of een elektrische kabel raakt.

 

Nadelen wandverwarming aan de muur

  • Hogere energiekosten: radiatoren vergen een hogere watertemperatuur dan ingebouwde muurverwarming. Daardoor liggen de stookkosten ook hoger.
  • Minder stralingswarmte: wandverwarming aan de muur verwarmt eerder de lucht in plaats van warmte op het lichaam te stralen. Dat voelt minder aangenaam aan en de ruimte warmt ook minder snel op.
  • Plaatsverlies: radiatoren en panelen hangen aan je muur, dus plaatsverlies is onvermijdelijk. Onzichtbare, ingebouwde wandverwarming is ook esthetischer, maar er bestaat wel een brede waaier aan stijlvolle designradiatoren.
  • Koeling is niet mogelijk: het koelende effect van ingebouwde wandverwarming kan je niet bereiken met wandverwarming aan de muur.
  • Lucht- en stofcirculatie: bij wandverwarming aan de muur stijgt de opgewarmde lucht om weer te dalen als ze afkoelt. Zo krijg je ook te maken met op- en neerdwarrelend stof in je woning.

 

 

Prijs wandverwarming aan de muur

De kostprijs voor wandverwarming aan de muur hangt vooral af van het aantal radiatoren en panelen dat je nodig hebt en hun vereiste vermogen. Enkele richtprijzen op een rij:

  • Radiator voor cv-water: 75 à 400 euro (incl. btw en excl. plaatsing)
  • Elektrische radiator: 300 à 600 euro (incl. btw en excl. plaatsing)
  • Infrarood paneel: 180 à 1.000 euro (incl. btw en excl. plaatsing)
  • Infrarood spiegel: 170 à 1.000 euro (incl. btw en excl. plaatsing)
  • Keramische kachel: vanaf 20 à 45 euro (incl. btw en excl. plaatsing)

TIP: je kan ervoor kiezen om deze verwarmingstoestellen zelf te plaatsen, maar het is toch aangeraden om een professionele installateur in te schakelen. Zo ben je zeker van kwalitatieve, energiezuinige toestellen met een vermogen op maat van jouw energieverbruik en een indeling afgestemd op jouw woning. Wil je radiatoren laten plaatsen? Ontvang gratis offertes via onze offertepagina. Eerder op zoek naar infrarood wandverwarming? Vraag dan gratis voorstellen aan via onze offerservice. Start je aanvraag hier.

 

Offertes voor wandverwarming ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs